Смекни!
smekni.com

Методика масажу та лікувальної гімнастики (стр. 6 из 7)

У гострий період захворювання можна проводити наступний комплекс вправ:

1.І. п. - лежачи на спині, руки зігнуті в ліктях і перебувають перед грудьми. На вдиху розвести плечі в сторони, на видиху повернутися у вихідне положення. Повторити вправу 5-6 разів в довільному темпі, зберігаючи глибоке дихання.

2.І. п. - лежачи на спині, руки вздовж тіла. Підняти руки вгору, розвести в сторони, повернутися у вихідне положення. Повторити вправу 4-6 разів в довільному темпі, зберігаючи глибоке дихання.

3.І. п. - лежачи на спині, руки вздовж тіла. Ноги зігнути в колінах, підняти до рівня грудей, повернутися у вихідне положення. Повторити 4-6 разів.

4.І. п. - стоячи на колінах, спираючись на руки. Підняти голову, прогнутися, повернутися у вихідне положення. Повторити 4-6 разів у довільному темпі. При появі больових відчуттів вправу слід припинити.

5.І. п. - стоячи на колінах, спираючись на руки, опустивши голову і округливши спину. Витягнути одну ногу назад, випрямити спину і підняти голову, потім повернутися у вихідне положення. Проробити те ж саме іншою ногою. Повторити вправу 4-6 разів.

6.І. п. - стоячи на колінах, спираючись на руки. Зігнути руки, намагаючись торкнутися передпліччями статі, прогнутися, повернутися у вихідне положення. Повторити вправу 4 - 6 разів в довільному темпі.

7.І. п. - стоячи на колінах, присівши на п'яти, упершись кистями рук в підлогу і опустивши голову між руками. Зігнути руки, торкнутися передпліччями підлоги, потім прогнутися, намагаючись одночасно підняти таз і голову. Повернутися у вихідне положення. Повторити вправу 4-6 разів в довільному темпі.

У підгострий період захворювання рекомендується наступний комплекс вправ:

1.І. п. - лежачи на спині, руки заведені за голову. Зігнути ноги в колінах, зігнуті лікті помістити перед собою, голову опустити, потім повернутися у вихідне положення. Повторити вправу 6-8 разів у повільному темпі.

2.І. п. - лежачи на спині, права нога зігнута в коліні. Взятися руками за краї тапчана, прогнутися, піднімаючи таз і спираючись на стопу і голову, потім повернутися у вихідне положення. Повторити вправу 6-8 разів.

3.І. п. - стоячи на колінах, спираючись на лікті. На вдиху округлити спину і опустити голову, на видиху повернутися у вихідне положення. Повторити вправу 6-8 разів у повільному темпі, хвилеподібно прогинаючи і розгинаючи спину.

4.І. п. - стоячи на колінах, спираючись на лікті. Опуститися на передпліччя, праву ногу випрямити назад і вгору, підняти голову, потім повернутися у вихідне положення. Повторити вправу 6-8 разів, намагаючись зберегти глибоке дихання.

5.І. п. - стоячи на колінах, спираючись на передпліччя, опустивши голову, підігнувши шкарпетки і піднявши таз. Підняти таз, ноги підтягнути, спираючись на передпліччя і ступні, потім повернутися у вихідне положення. Повторити 6-8 разів, намагаючись зберегти глибоке дихання.

6.І. п. - лежачи на спині, руки з розведеними в сторони ліктями заведені за голову, зігнуті в колінах ноги підтягнуті до живота. Обхопити коліна руками і притиснути до них голову, потім повернутися у вихідне положення. Повторити вправу 6-8 разів, намагаючись зберегти глибоке дихання.

У період одужання можна виконувати наступний комплекс вправ:

1.І. п. - ноги на ширині плечей, руки опущені уздовж тулуба. Підняти руки, розвести в сторони, повернутися у вихідне положення. Повторити вправу 8-10 разів, зберігаючи глибоке дихання.

2.І. п. - ноги на ширині плечей, руки опущені уздовж тулуба. На вдиху, тримаючи корпус прямо, розвести руки в сторони, відвести праву ногу в сторону з опорою на носок, підняти голову, прогнутися, потім повернутися у вихідне положення. Виконати те ж саме лівою ногою. Повторити 8-10 разів.

3.І. п. - ноги на ширині плечей, руки опущені уздовж тулуба. Підняти руки і розвести в сторони, потім зробити видих, нахилити тулуб вперед, намагаючись доторкнутися руками до підлоги, і повернутися у вихідне положення. Повторити вправу 8-10 разів у довільному темпі, не згинаючи ноги в колінах.

4.І. п. - стоячи на колінах, спираючись на руки. Одночасно підняти праву ногу і ліву руку і підвести голову. Повернутися у вихідне положення. Проробити те ж саме лівою ногою і правою рукою. Повторити вправу 8-10 разів.

5.І. п. - стоячи на колінах, присівши на п'яти, упершись кистями рук в підлогу і піднявши голову. Подавшись плечима вперед, спертися на передпліччя, прогнутися, праву ногу випрямити назад і вгору, потім повернутися у вихідне положення. Проробити те ж саме лівою ногою. Повторити вправу 8-10 разів.

6.І. п. - стоячи на колінах, зігнувши спину і опустивши голову. Зігнути руки, торкнутися грудьми підлоги, прогнутися і підняти голову. Повернутися у вихідне положення. Повторити вправу 6-8 разів.

7.І. п. - стоячи на колінах, спираючись на передпліччя. Підняти таз, витягнути ноги, повернутися у вихідне положення. Повторити вправу 6-8 разів в довільному темпі, намагаючись зберегти рівне дихання.

8.І. п. - стоячи на колінах, присівши на п'яти, груди стосується колін, руки заведені назад, голова піднята. Підняти тулуб, сісти на п'яти, руки розвести в сторони, прогнутися, потім повернутися у вихідне положення. Повторити вправу 6-8 разів.

9.І. п. - ноги на ширині плечей, руки опущені уздовж тулуба. Нахилити тулуб вправо, одночасно ковзаючим рухом підняти ліву руку до пахової області, потім повернутися у вихідне положення. Проробити те ж саме правою рукою. Повторити вправу 6-8 разів.

10.І. п. - ноги на ширині плечей, руки опущені уздовж тулуба. Повторити вправу № 2, намагаючись все робити чітко і розмірено.

ЛФК при болях у шийному відділі хребта

Лікувальна фізкультура проводиться як при хронічній, так і при гострій формі захворювання (в останньому випадку - при стиханні болю). У перші дні після виконання вправ слід надягати фіксуючу пов'язку, що забезпечує хребців і м'язів шиї спокій.

При гострій формі захворювання рекомендується наступний комплекс вправ:

1.І. п. - стоячи або сидячи, руки опущені уздовж тулуба. Повернути голову вправо на 90°, потім повернутися у вихідне положення. Виконати поворот вліво. Повторити вправу по 5-6 разів в обидві сторони.

2.І. п. - стоячи або сидячи, руки опущені уздовж тулуба. Опустити голову вниз, намагаючись дістати підборіддям грудей, потім повернутися у вихідне положення. Повторити 5-8 разів.

3.І. п. - стоячи або сидячи, руки опущені уздовж тулуба. Відвести голову назад, потім повернутися у вихідне положення. Повторити 5-8 разів.

При хронічній формі захворювання можна виконувати такі вправи:

1.І. п. - сидячи, поклавши долоню на лоб. Виконати нахил головою вперед, долаючи опір, який чиниться долонею, потім повернутися у вихідне положення. Повторити вправу 8-10 разів.

2.І. п. - сидячи, поклавши долоню на скроневу область. Виконати нахил головою вправо, долаючи опір, який чиниться долонею. Потім повернутися у вихідне положення і виконати вправу вліво. Повторити 8-10 разів.

3.І. п. - стоячи або сидячи, руки опущені уздовж тулуба. Підняти плечі якомога вище і постаратися утримати їх в такому положенні протягом 10 сек. Розслабитися, опустити плечі і затриматися в такому положенні на 10 секунд. При розслабленні м'язів плечового поясу і шиї в руках повинно з'явитися відчуття важкості. Повторити 5-8 разів.

4.І. п. - сидячи або лежачи на підлозі. Протягом 3 - 4 хв долонною поверхнею кисті масажувати область між волосистої частини голови і м'якою частиною, де розташовані м'язи.

5.І. п. - сидячи або лежачи на підлозі. Протягом 3 - 4 хв подушечками пальців масажувати верхню і внутрішню частини лопаток (місце кріплення шийної м'язи, що відповідає за підняття лопаток).

ЛФК при болях у грудному відділі хребта

До лікувальної фізкультури при захворюваннях грудного відділу хребта можна звертатися як у хронічний, так і в гострий період перебігу. Головне - виконувати вправи в перервах між нападами гострого болю, при її появу відразу припиняти заняття.

Комплекс вправ, виконуваних в гострий період захворювання, дозволяє нормалізувати рухливість грудного відділу хребта та грудної клітини, в результаті чого поліпшується процес дихання (воно стає більш глибоким).

1.І. п. - сидячи на стільці зі спинкою, руки опущені уздовж тулуба. Покласти руки на потилицю, прогнутися назад, притулившись до верхньої перекладини спинки, потім повернутися у вихідне положення. Повторити вправу 3-4 рази.

2.І. п. - лежачи на спині, підклавши під область грудного відділу валик, руки заведені за голову. Прогнутися, підняти верхню частину тулуба, повернутися у вихідне положення. Валик пересунути вздовж хребта нижче і повторити вправу.

3.І. п. - лежачи або сидячи. Взяти в руки еспандер або рушник, розтягнути кінці у різні боки, максимально стиснувши при цьому грудну клітку, потім повернутися у вихідне положення. Повторити 6-8 разів.

4.І. п. - сидячи або стоячи. Підняти руки над головою, обхопити лівою кистю зап'ястя правої, зробити нахил вліво, потягнувши праву руку, і повернутися у вихідне положення. Виконати вправу в інший бік. Повторити 6-8 разів на обидві сторони.

У хронічний період захворювання можна виконувати вправи, спрямовані на поліпшення рухливості грудного відділу хребта і реберно-хребцевих зчленувань (1 і 2) і розробку мускулатури плечового поясу (3 і 4). Для правильного виконання вправ даного комплексу знадобиться допомога асистента.

1.І. п. - лежачи на животі. Протягом 2-4 сек. асистент обережно надавлює долонями на ребра пацієнта по обидві сторони від хребетного стовпа. Потім пересуває руки і знову виробляє натискання. Напрямок переміщень - знизу вгору і в бік від хребта до плечей.

2.І. п. - лежачи на животі. Протягом 2-4 сек. асистент впливає на хребет пацієнта з боків від остистих відростків ребрами зчеплених в замок долонь. Потім пересуває руки на кілька сантиметрів вниз і знову виробляє натискання.

3.І. п. - лежачи на животі. Асистент поміщає подушечки великих пальців по обидві сторони від хребетного стовпа і активно масажує м'язи, пересуваючи пальці до бічних поверхонь тулуба.