Смекни!
smekni.com

Методика масажу та лікувальної гімнастики (стр. 7 из 7)

4.І. п. - лежачи на животі. Пацієнт напружує м'язи між лопатками, затримується в такому положенні на 5-10 сек. і розслабляється. У цей момент асистент виробляє натиснення на лопатки пацієнта і намагається максимально розвести їх в протилежні сторони. Виконується вправа 5-10 разів.

Вправа для виправлення порушень постави

Виправити дефекти постави можна, виконуючи щодня наступну вправу: взяти палицю довжиною близько 100 см, завести її за спину у горизонтальному положенні і затиснути ліктьовими суглобами, так щоб передпліччя і кисті рук були спрямовані вперед. У такому положенні слід ходити по кілька разів на день протягом 20-30 хв.

Завдяки даному вправі закріплюється звична поза і виробляється правильна постава. Утримувати спину в потрібному положенні при ослабленні мускулатури допомагає і спеціальне пристосування, що називається коректором постави, яке можна придбати в будь-якій аптеці міста. Для досягнення позитивного ефекту коректор постави слід носити, не знімаючи, по кілька годин на день.

Лікувальні ванни і лазня

Позитивний вплив на організм людини, що страждає тим чи іншим захворюванням хребта, надають лікувальні ванни. Їх можна застосовувати як до масажного сеансу, так і після нього. Черговість проведення даних процедур зазвичай встановлює лікуючий лікар.

Готують лікувальну ванну наступним чином: наливають гарячу воду, додають настій або відвар трав і все ретельно перемішують. Як правило, прийняття лікувальної ванни обмежується 15-20 хв, однак через 2 - 3 год можна повторити процедуру. Після кожної ванни необхідно ретельно розтиратися махровим рушником і надягати теплий одяг (у зимовий період в ній слід перебувати протягом 3 - 4 год, в теплу пору року достатньо 1 - 1,5 год).

Ванна з настоєм ромашки.100 г сухих квіток ромашки заварюють в 1 л окропу і настоюють протягом 6 ч. Після цього настій проціджують і використовують для ванн.

Ванна з настоєм конюшини.100-120 г висушених квіток конюшини заварюють в 1,5 л окропу. Через 15 хв в нього додають кілька гілочок смородини і знову доливають окріп (0,5 л). Готовий настій ставлять у темне приміщення на 48 год, після чого проціджують і використовують для приготування лікувальних ванн.

Ванна з настоєм з соснових голок.150 г соснових голок (сухих або свіжих) заливають 1,5 л окропу і залишають на 4-5 ч. Потім настій проціджують і використовують для ванн. Подібний настій надає благотворний вплив на шкіру людини і весь організм. При використанні цього настою для ванн рекомендується проводити масажні процедури з кремами "Кедровий" і "Лісовий".

Ванна з відваром з соснових голок.100-150 г соснових голок (сухих або свіжих) замочують на 2 год у теплій воді, потім кип'ятять протягом 15 хв, дають відвару постояти 3 - 4 год і знову кип'ятять 15 хв. Готовий відвар проціджують і зберігають в посуді з темного скла в прохолодному місці. Відвар використовують у таких пропорціях: 1 стакан на 1 ванну.

Ванна з настоєм чебрецю.50-80 г чебрецю заливають 6 л води і залишають на 24 год в темному прохолодному приміщенні. Отриманий настій проціджують, додають 15 крапель рідкого меду і ставлять на зберігання в прохолодне місце. Для 1 ванни потрібно 1 склянка настою.

Ванна з настоєм з трав'яної суміші. Настій готують з трав чотирьох видів - чебрецю, ромашки, зніту і звіробою, які додають по черзі. Спочатку беруть 50 г сухих квіток ромашки, заварюють їх в 1 л окропу і настоюють протягом 2 ч. Потім засипають в отриманий настій 20 г сухих квіток звіробою і залишають його на ніч, вранці додають 30 г подрібненого листя і квіток зніту, 0,5 л окропу і залишають настій на 6 ч. На завершення додають останній інгредієнт - чебрець (20 г), заливають отриману суміш 1,5 л окропу і залишають на 48 годин у прохолодному, темному місці. Готовий настій проціджують і використовують для ванн.

Ванна з відваром деревію і кореня солодки.50 г кореня солодки заливають 3 л води і кип'ятять на повільному вогні протягом 3 ч. Потім додають 50 г деревію, і кип'ятять суміш на повільному вогні протягом 25-30 хв. Готовий відвар остуджують, проціджують і поміщають в прохолодне, темне місце на зберігання. Для кожної ванни використовують 1,5 склянки відвару.

Особливої розмови заслуговує лазня. Однозначної думки про те, чи відвідувати її при захворюваннях хребта, у медиків немає. Багато хто схиляється до того, що лазня корисна лише поза періодом загострення хвороби, а також у період одужання, тому, перш ніж йти в лазню, слід порадитися з лікарем, що призначає всі процедури.

Якщо лікар не проти, можна паритися, обливатися гарячою водою, а також застосовувати сухе тепло, тобто ходити і в російську лазню, і в сауну. Неприпустимо охолодження організму після відвідування парильні у вигляді снігових процедур і відпочинку в прохолодному басейні. Справа в тому, що розпарене тіло миттєво реагує на різку зміну температури, і переохолодження може викликати повторне загострення хвороби. Щоб уникнути цього, після пропарювання необхідно швидко розтертися махровим рушником і надіти теплий одяг.