Смекни!
smekni.com

Методика масажу та лікувальної гімнастики (стр. 5 из 7)

Потім приступають до опрацювання тазової області. Починають процедуру з поздовжньо-поперемінного погладжування сідниць, потім переходять до вичавлювання (використовують наступні види - поперечне, ребром долоні, двома руками з обтяженням) і розминання сідничних м'язів. Звичайно проводять розминку підставою долоні, фалангами зібраних в кулак пальців, подвійне кільцеве розминку і подвійний гриф (по 4-5 разів кожен прийом). Далі слід потряхіваніе сідничних м'язів.

Особливу увагу приділяється масування гребенів клубових кісток. Цю область опрацьовують за допомогою такого прийому, як розтирання. Використовують прямолінійне і спіралевідное розтирання подушечками і фалангами пальців, а також підставою долоні однієї руки і з обтяженням.

Розтирання проводять і на крижах: подушечками великих пальців виконують спіралеподібні руху вздовж крижів, так само діють подушечками чотирьох пальців і фалангами зібраних в кулак пальців. Можна робити розтирання однією рукою або з обтяженням.

Тазостегнові суглоби опрацьовують аналогічно розтиранню крижової області, додаючи проведення активних та пасивних рухів. Завершують процедуру поперемінним погладжуванням всієї тазової області.

Самомасаж

Самостійно проводити масаж при захворюваннях хребта досить складно, однак кількома простими прийомами можна полегшити біль і поліпшити своє самопочуття.

Проводиться самомасаж 2-3 рази на день, тривалість сеансів - 3-5 хв. Рухи здійснюються по ходу кровотоку, у напрямку до найближчих лімфатичних вузлів, які не підлягають масування. Процедура може проводитися в положенні стоячи, сидячи або лежачи.

При самомасажі використовуються наступні прийоми: почергове, колоподібне і комбіноване погладжування; вичавлювання підставою долоні і піднесенням великого пальця; прямолінійний, спіралевідное і колоподібне розтирання подушечкою великого пальця; прямолінійний, спіралевідное і колоподібне розтирання подушечками чотирьох пальців; прямолінійний, спіралевідное і колоподібне розтирання фалангами стиснутих в кулак пальців; ординарне і подвійне кільцеве розминання, подвійний гриф, потряхіваніе. Застосування кожного прийому залежить від того, яку частину тіла належить масажувати - спину, грудну клітку, верхні або нижні кінцівки.

Лікувальна фізкультура (ЛФК)

Домогтися позитивних результатів при лікуванні багатьох захворювань хребта можна, якщо, поряд з масажем або самомассажем, прийняттям лікувальних ванн, плаванням, використовувати лікувальну фізкультуру. Вона сприяє зниженню болючих відчуттів, нормалізує тонус мускулатури спини і живота, створюючи так званий м'язовий корсет, а також збільшує рухливість хребта у хворобливій зоні. Починати вправи слід з простих, поступово переходячи до більш складним.

ЛФК при попереково-крижових болях

Методика проведення занять в гострий період захворювання передбачає поєднання фізичних вправ, які виконуються в проміжках між больовими нападами, з іншими видами лікування. Перші 2-3 заняття проходять з методистом, який дає навчальні рекомендації, потім хворий проводить запропонований йому комплекс вправ самостійно.

Вибір вихідного положення залежить від особливостей перебігу захворювання у кожного конкретного пацієнта, проте в будь-якому випадку воно повинно бути полегшеним. Оптимальним визнається положення лежачи на животі з підкладеної під нього подушкою, можна також лягти на бік або на спину.

Не варто надмірно навантажувати болючу зону, краще виконувати всі рухи з невеликою амплітудою, в повільному темпі. При виникненні чи посиленні больових відчуттів заняття слід припинити. Необхідно чергувати активні дії з повним розслабленням м'язів. У комплекс фізичних вправ, які виконуються в даний період захворювання, включають вправи для гомілковостопного суглоба, колінного суглоба і рук. Заняття слід проводити з регулярністю 2-3 рази на день.

Методика проведення занять у підгострий період захворювання передбачає виконання фізичних вправ тільки в період затихання болю. Як тільки вона відновлюється, заняття припиняються. Лікувальна гімнастика, яка виконується в даний період захворювання, покликана усунути больові відчуття, зменшити вертикальне навантаження на хребетний стовп шляхом зміцнення м'язового корсета спини, збільшити амплітуду рухів в поперековому відділі і в ногах. Переважаючими у комплексі вправ є ті, які сприяють зміцненню мускулатури спини. Для зниження навантаження на хребет після кожного заняття рекомендується надягати полегшений розвантажувальний корсет.

Методика проведення занять в період одужання передбачає використання у комплексі вправ, спрямованих на подальше зміцнення м'язів спини, рук і ніг. У цей період зростає фізичне навантаження на весь організм, збільшується амплітуда виконуваних рухів.

Основний комплекс вправ:

1. Початкове положення (в. п.) - стоячи на колінах, спираючись кистями рук в підлогу. Зробити вдих, підняти голову, прогнутися в поперекової частини хребта; на видиху повернутися у вихідне положення. Повторити вправу 5-6 разів.

2.І. п. - стоячи на колінах, спираючись кистями рук в підлогу. Зробити вдих, витягнути праву ногу назад, підняти голову; на видиху повернутися у вихідне положення. Виконати вправу лівою ногою. Повторити 3-4 рази кожною ногою.

3.І. п. - стоячи на колінах, присівши на п'яти, витягнувши перед собою руки і впершись ними в підлогу, опустивши голову між руками. Зробити вдих, зігнути руки, намагаючись торкнутися підлоги передпліччя, одночасно підняти таз і голову і прогнутися; на видиху повернутися у вихідне положення. Повторити 5-6 разів.

4.І. п. - стоячи на колінах, спираючись кистями рук в підлогу. Зробити вдих, зігнути руки, намагаючись торкнутися підлоги передпліччя, витягнути праву ногу назад і вгору і підняти голову; на видиху повернутися у вихідне положення. Виконати вправу лівою ногою. Повторити 3-4 рази кожною ногою.

5.І. п. - стоячи на колінах, спираючись кистями рук в підлогу, округливши спину і опустивши голову. Зігнути руки, намагаючись торкнутися підлоги передпліччя, витягнути праву ногу назад і вгору, підняти голову, прогнутися в спині, потім повернутися у вихідне положення. Виконати вправу лівою ногою. Повторити 3-4 рази кожною ногою.

6.І. п. - стоячи на колінах, спираючись кистями рук в підлогу. Одночасно підняти праву руку і ліву ногу і підвести голову. Потім повернутися у вихідне положення і виконати те ж саме лівою рукою і правою ногою. Повторити вправу 5-6 разів.

7.І. п. - стоячи на колінах, спираючись кистями рук в підлогу. Не відриваючи рук від підлоги, відсунути таз назад і підвести голову, потім повернутися у вихідне положення. Повторити 5-6 разів.

8.І. п. - стоячи на колінах, присівши на п'яти, впираючись кистями рук в підлогу і опустивши голову. Витягнути праву ногу назад і вгору, подавшись плечима вперед до вертикального положення рук, підняти голову, прогнутися, а потім повернутися у вихідне положення. Те ж саме зробити лівою ногою. Повторити вправу 5-6 разів кожною ногою.

9.І. п. - стоячи на колінах, присівши на п'яти, спираючись кистями рук в підлогу і опустивши голову. Подавшись плечима вперед, спертися на передпліччя, витягнути праву ногу назад і вгору, прогнутися, підняти голову, а потім повернутися у вихідне положення. Повторити те ж саме лівою ногою. Виконати вправу 3-4 рази кожною ногою.

10.І. п. - стоячи на колінах, присівши на п'яти, впираючись кистями рук в підлогу і піднявши голову. Подавшись плечима вперед, торкнутися підлоги передпліччя, прогнутися, потім повернутися у вихідне положення. Повторити 5-6 разів.

11.І. п. - стоячи на колінах, спираючись кистями рук в підлогу. Відсунувши таз назад і опустивши голову між руками, постаратися сісти на п'яти, після чого повернутися у вихідне положення. Повторити 6 - 7 разів.

12.І. п. - стоячи на колінах, спираючись кистями рук в підлогу. Зігнути руки, намагаючись торкнутися підлоги передпліччя, і максимально прогнутися в поперекової області, потім повернутися у вихідне положення. Повторити 6-7 разів.

13.І. п. - стоячи на колінах, спираючись кистями рук в підлогу, округливши спину і опустивши голову. Зігнути руки, намагаючись торкнутися передпліччями статі, випрямити спину, підняти голову, після чого повернутися у вихідне положення. Повторити вправу 6-7 разів.

14.І. п. - стоячи на колінах, спираючись на руки, округливши спину і опустивши голову. Зігнути руки, торкнутися грудьми підлоги і прогнутися, потім повернутися у вихідне положення. Повторити вправу 5-6 разів.

15.І. п. - стоячи на колінах, спираючись кистями рук в підлогу. Зігнути руки, торкнутися грудьми підлоги і підняти голову, потім повернутися у вихідне положення. Повторити 5-6 разів.

16.І. п. - стоячи на колінах, присівши на п'яти, впираючись кистями рук в підлогу і піднявши голову. Подавшись плечима вперед до вертикального положення рук, випрямити праву ногу назад, потім повернутися у вихідне положення. Проробити те ж саме лівою ногою. Виконати вправу 6-7 разів кожною ногою.

17.І. п. - стоячи на колінах, присівши на п'яти, впираючись кистями рук в підлогу і опустивши голову. Подавшись плечима вперед до вертикального положення рук, максимально прогнутися, підняти голову, після чого повернутися у вихідне положення. Виконати вправу 6-7 разів.

18.І. п. - стоячи на колінах, спираючись на передпліччя, піднявши таз, опустивши голову і підігнувши шкарпетки. Намагаючись зберегти опору на передпліччя, підняти таз і випрямити ноги, потім повернутися у вихідне положення. Повторити 5-6 разів.

19.І. п. - стоячи на колінах, присівши на п'яти, впираючись кистями рук в підлогу, підняти голову. Подавшись плечима вперед, торкнутися грудьми підлоги, випрямити ногу назад і вгору, підняти голову і прогнутися, потім повернутися у вихідне положення. Повторити те ж саме іншою ногою. Виконати вправу 3-4 рази кожною ногою.