Смекни!
smekni.com

Методика підготовки основних звітних форм (стр. 3 из 8)

Виправлення помилок у звітності страхувальників по коштах загальнообов'язкового державного соціального страхування.

У разі, якщо страхувальник самостійно, до початку перевірки органом Фонду, виявив помилки, що містяться у раніше поданій ним звітності, і які стосуються правильності нарахування суми страхових внесків до Фонду та витрат за загальнообов'язковим соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, то такий страхувальник повинен вжити невідкладних заходів щодо їх виправлення шляхом письмового повідомлення про факт та зміст помилок робочому органу Фонду за місцем реєстрації, у якому мають бути відображені причини виникнення помилок та надано розрахунок сум донарахованих (зменшених) внесків.

Аналогічно виправляються помилки по коштах на обов’язкове державне пенсійне страхування. Письмове повідомлення надсилається за підписом керівника та головного бухгалтера або фізичної особи - суб'єкта підприємницької діяльності і зберігається у страхувальника (копія) та робочому органі Фонду разом із звітом страхувальника за той період, в якому це повідомлення отримане.

Страхувальник при виявленні помилки, що спричинила появу заборгованості страхувальника перед Фондом, повинен донарахувати та сплатити суму пені, розраховану на суму недоплати. Пеня обчислюється виходячи з 120 відсотків облікової ставки Національного банку України, що діяла на момент сплати, нарахованої на повну суму недоїмки за весь її строк.

Пеня на суму недоїмки не стягується, якщо існувала заборгованість за Фондом перед страхувальником, і сума такої заборгованості перевищувала суму виявленої недоїмки на момент виявлення помилки.

Зайво перерахована сума пені за несвоєчасну сплату внесків підлягає поверненню страхувальнику за його письмовою заявою.

У разі самостійного повідомлення страхувальником робочому органу Фонду про факт виявлення помилки та перерахування нарахованих ним, у разі недоплати, страхових внесків та пені у повному обсязі до початку перевірки органом Фонду, штрафи до страхувальника не застосовуються.

При виявленні помилки органами Фонду, що спричинила наявність заборгованості страхувальника перед Фондом, страхувальник повинен здійснити відповідний розрахунок з Фондом шляхом перерахування належної до сплати суми страхових внесків до Фонду. За неповну сплату страхових внесків на страхувальника накладається штраф у розмірі та в порядку, визначеному законодавчими актами.

Страхувальник при поданні звітності до робочого органу Фонду повинен відобразити помилки минулих звітних періодів звітного року шляхом коригування відповідних статей звітності.

Якщо платник страхових внесків до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття допустив в Розрахунковій відомості помилку за минулі звітні періоди, виявив їх у майбутніх періодах, що призвело до недоплати страхових внесків, то такий страхувальник повинен відкоригувати такі показники у відповідних рядках в Розрахунковій відомості за наступний звітний період та сплатити суми донарахованих страхових внесків (недоїмки), якщо такі є, і самостійно нарахувати пеню на суму цих внесків за весь період прострочки.

Якщо платник страхових внесків до Фонду допустив в Розрахунковій відомості помилку за минулі звітні періоди, що призвело до переплати страхових внесків, то такий страхувальник повинен відкоригувати такі показники у відповідних рядках в Розрахунковій відомості за наступний звітний період. Крім того, якщо платник дійсно має переплату до Фонду по страхових внесках, то суми надміру сплачених чи помилково сплачених страхових внесків повертаються платнику у 15-денний термін або, за його згодою, зараховуються в рахунок майбутніх платежів страхових внесків.

І в першому, і в другому випадку при розрахунку страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття платник повинен повідомити фахівців базового центру зайнятості, в якому він знаходиться на обліку, про факт виправлення самостійно виявленої помилки.

2.2 Фінансова звітність підприємства

Звітним періодом для складання фінансової звітності є календарний рік. Річна звітність ЗАТ "Рівне-Борошно" включає:

Баланс підприємства (форма № 1);

Звіт про фінансові результати (форма № 2);

Звіт про рух грошових коштів (форма № 3);

Звіт про власний капітал (форма № 4);

Примітки до річної фінансової звітності.

Баланс підприємства.

Метою складання балансу є надання користувачам повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансовий стан підприємства на звітну дату. Зміст і форма балансу, загальні вимоги до розкриття його статей регламентовано П (С) БО 2 [2].

Підсумок активів балансу повинен дорівнювати сумі зобов'язань та власного капіталу. Згортання статей активів та зобов'язань неприпустимо, крім випадків, передбачених відповідними П (С) БО.

Зупинимось на деяких статтях Балансу.

Рядок 011 "Первісна вартість нематеріальних активів" на ЗАТ "Рівне-Борошно" відображає дебетове сальдо рахунку 1271 "інші нематеріальні активи", у рядку 112 "Накопичена амортизація" відображається Кт рах.133 "Накопичена амортизація нематеріальних активів". Рядок 010 "Залишкова вартість" визначається як різниця між первісною вартістю і сумою накопиченого зносу.

У статті “Незавершене будівництво" відображається вартість незавершених капітальних інвестицій у будівництво, створення, виготовлення, реконструкцію, модернізацію, придбання необоротних активів (включаючи необоротні матеріальні активи, призначені для заміни діючих, й обладнання для монтажу), що здійснюється підприємством, а також авансові платежі для фінансування капітального будівництва.

Рядок 031 балансу містить дебетове сальдо рахунків 10 “Основні засоби” та 11 “Інші необоротні активи".

У Плані рахунків одним з критеріїв розподілу рахунка 14 “Довгострокові фінансові інвестиції” на субрахунки є пов’язаність сторін, іншим - метод обліку. В статті “Довгострокові фінансові інвестиції” окремо відображаються довгострокові фінансові інвестиції:

які обліковуються за методом участі в капіталі інших підприємств;

інші фінансові інвестиції.

Дебетове сальдо рахунка 642 “Розрахунки за обов’язковими платежами" не може бути в повному обсязі віднесено в рядок балансу 170, що відображає дебіторську заборгованість за рахунками з бюджетом, оскільки деякі обов’язкові платежі можуть сплачуватися не до бюджету.

Рядок балансу 210 “Інша поточна дебіторська заборгованість” містить дебетове сальдо рахунків переважно 3-го класу, які не можуть бути включені в інші рядки балансу. У цей рядок балансу включається дебетове сальдо субрахунку за обов’язковими платежами, що сплачуються не до бюджету.

У статті “Резервний капітал" наводиться сума резервів, створених, відповідно до чинного законодавства або засновницьких документів за рахунок нерозподіленого прибутку підприємства. Створення резервного фонду є обов’язковим для господарських товариств, проте на ЗАТ "Рівне-Борошно" дані по статті "Резервний капітал" відсутні, а отже товариство його не формує, що є грубим порушенням.

У рядок балансу 500 “Короткострокові кредити банків” можна включити лише кредитове сальдо за рахунками 601,602, 603, 604. Кредитове сальдо за рахунками 605 і 606 включено в рядок балансу 610 “Інші поточні зобов’язання", оскільки воно не входить до складу інших рядків балансу, що належать до розділу IV “Поточні зобов’язання", у тому числі і до складу рядка балансу 500 “Короткострокові кредити банків".

Звіт про фінансові результати.

Підготовку звітності за Ф№2 "Звіт про фінансові результати" регламентовано П (С) БО 3 [3]. Відповідно до методики підготовки Звіту фінансові результати діяльність підприємства класифікується наступним чином.

Фінансові результати від операційної діяльності (рах.791) - виникають за операціями основної статутної реалізації, реалізації зайвих оборотних активів, внаслідок списання в кінці звітного періоду операційних витрат:

Дт 70, 71 - Кт 791 (без ПДВ) Дт 791 - Кт 90 (23, 91), 92, 93, 94

Фінансові результати від операційної діяльності відображаються в рядках 100, (105) Ф№2, їх складові показники - в рядках 010-090.

У рядку 010 Звіту відображається загальний доход (виручка від реалізації продукції, товарів, робіт або послуг), тобто без вирахування наданих знижок, повернення проданих товарів і непрямих податків (ПДВ, акцизного збору тощо). При цьому відображають загальну суму доходу як свого, так і суму, що належить комітенту, субпідряднику тощо.

Підприємства - торговці цінних паперів (ті, у кого така діяльність передбачена у статутних документах) в цьому рядку відображають загальний дохід від продажу цінних паперів (вартість їх продажу), а при здійсненні інших операцій з цінними паперами - відображають і суму винагороди.

У рядку 015 в дужках відображається сума ПДВ, що включена до складу доходу. Зазначимо, що сума ПДВ в цьому рядку не обов¢язково повинна збігатися із сумою, що підлягає сплаті до бюджету і відображається в рядку Декларації з податку на додану вартість.

У рядку 020 “Акцизний збір” платники акцизного збору відображають суму акцизного збору (в дужках), яка врахована у складі доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг). Оскільки ЗАТ "Рівне-Борошно" виготовляє не підакцизний товар, то сума у даному рядку звітності відсутня, також відсутні дані рядка 025.

Відсутні дані також і по рядку 030 “Інші вирахування з доходу” де відображаються надані знижки, повернення товарів та інші суми, що підлягають вирахуванню з доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), оскільки на товаристві дані операції відсутні. Ці суми повинні зазначатися в дужках.