Смекни!
smekni.com

Методика підготовки основних звітних форм (стр. 4 из 8)

У рядку 040 Звіту відображається собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг), яка визначається з урахуванням застосовуваних підприємством методів оцінки вибуття запасів, установлених П (С) БО 9 [6].

У рядку 060 “Інші операційні доходи” ЗАТ "Рівне-борошно" відображає дохід від:

списання кредиторської заборгованості;

від безоплатно одержаних оборотних активів.

У рядку 070 “Адміністративні витрати" ЗАТ "Рівне-борошно" відображає загальногосподарські витрати, пов¢язані з управлінням та обслуговуванням підприємства, зокрема:

загальні корпоративні витрати;

витрати на службові відрядження та утримання апарату управління підприємством;

витрати на утримання необоротних активів загальногосподарського використання;

винагороди за професійні послуги;

витрати на зв¢язок;

амортизація необоротних активів загальногосподарського використання;

податки, збори та інші передбачені законодавством обов¢язкові платежі;

плата за розрахунково-касове обслуговування та інші послуги банків;

інші витрати загальногосподарського призначення.

У рядку 080 “Витрати на збут” відображаються витрати підприємства, пов¢язані з реалізацією продукції (товарів), витрати на утримання підрозділів, що займаються збутом продукції, на рекламу, доставку продукції споживачам тощо. На ЗАТ "Рівне-Борошно" до складу витрат на збут включаються:

використані пакувальні матеріали для затарювання готової продукції на складах готової продукції;

витрати на ремонт тари;

реклама і дослідження ринку (маркетинг);

відрядження працівників, зайнятих збутом;

утримання основних засобів, інших матеріальних необоротних активів, пов¢язаних зі збутом продукції, товарів, робіт, послуг;

транспортування, перевалка і страхування готової продукції, транспортно-експедиційні та інші послуги, пов¢язані з транспортуванням продукції;

збут продукції, товарів, робіт, послуг.

У рядку 090 “Інші операційні витрат” ЗАТ "Рівне-борошно" відображає:

собівартість реалізованих виробничих запасів;

сума безнадійної дебіторської заборгованості та відрахування у резерв сумнівних боргів;

витрати від знецінювання запасів;

нестачі і витрати від псування цінностей;

визнані штрафи, пені, неустойки;

інші витрати операційної діяльності.

Фінансові результати від фінансових операцій (рах.792) на ЗАТ "Рівне-борошно" виникають за результатами здійснення банківського обслуговування, фінансових витрат, витрат від участі в капіталі та ін.

Кт 792 - Дт 73 (без ПДВ) Дт 792 - Кт 95

Показники, що формують фінансові результати від фінансових операцій на ЗАТ "Рівне-борошно" визнаються в ряд.140.

У рядку 140 “Фінансові витрати" відображаються витрати фінансової діяльності підприємства, а саме:

витрати, пов¢язані з нарахуванням і сплатою відсотків тощо за банківський кредит;

витрати, пов¢язані із залученням позикового капіталу, зокрема, з випуском, утриманням і обігом власних цінних паперів; нарахуванням відсотків за договорами кредитування (небанківськими), фінансового лізингу тощо.

Результат від іншої звичайної діяльності (рах.793) на ЗАТ "Рівне-борошно" виникають лише за рахунок списання необоротних активів.

Дт 793 - Кт 976

Показники, що формують іншої звичайної діяльності, визнаються в ряд.130, 160.

У рядку 130 “Інші доходи” показуються доходи, що виникають у процесі звичайної діяльності, але не пов¢язані з операційною і фінансовою діяльністю підприємства:

доходи від реалізації фінансових інвестицій;

доходи від реалізації необоротних активів;

доходи від реалізації майнових комплексів;

доходи від безоплатно одержаних необоротних активів;

доходи від списання кредиторської заборгованості, що не виникла в ході нормального операційного циклу, по закінченню строку позовної давності, від вартості негативного гудвілу тощо;

У рядку 160 “Інші витрати" відображаються витрати, що виникають у процесі звичайної діяльності підприємства, не пов¢язані з операційною діяльністю, а також витрати страхової діяльності.

У рядку 180 “Податок на прибуток від звичайної діяльності” відображається сума нарахованого податку на прибуток.

У бухгалтерському обліку нарахований податок на прибуток відображається записом Дт 981 “Податки на прибуток від звичайної діяльності” - Кт 6413 “Розрахунки за податком". У кінці звітного періоду субрахунок 981 закривається в дебет субрахунка 793.

Фінансовий результат від надзвичайних подій формується на рахунку794:

Кт 794 - Дт 75 Дт 794 - Кт 99

У рядках 200, 205 “Надзвичайні: доходи, витрати" відображаються доходи і витрати, пов¢язані з подіями або операціями, які відрізняються від звичайної діяльності підприємства, і не очікується, що вони будуть повторюватися періодично або в кожному звітному періоді, через відсутність на ЗАТ "Рівне-борошно" таких операцій, дані по рядку 200, 205 в ф№ 2 відсутні. .

В рядку 210 “Податки з надзвичайного прибутку” відображається сума податку на прибуток, що підлягає сплаті з прибутку від надзвичайних подій.

У розділі ІІ Звіту наводяться відповідні елементи операційних витрат (на виробництво, збут, управління, інші операційні витрати), понесені підприємством. Операційні витрати у цьому розділі відображаються за вирахуванням внутрішнього обороту, тобто тих витрат, які складають собівартість продукції (робіт, послуг), виготовленої та спожитої самим підприємством. Оскільки ЗАТ "Рівне-борошно" використовує рахунки 9-го класу, то для заповнення ІІ розділу необхідно провести аналіз витрат по дебету рахунків 23, 91-94.

У рядку 230 “Матеріальні затрати" відображається вартість витрачених у виробництві (крім продукту власного виробництва): сировини, основних матеріалів, купівельних напівфабрикатів, комплектуючих виробів, палива та електроенергії, будівельних матеріалів, запасних частин, тари й тарних матеріалів, допоміжних та інших матеріалів.

Собівартість реалізованих товарів підприємствами торгівлі в рядку 230 не відображається.

У рядку 240 “Витрати на оплату праці" відображаються суми заробітної плати за окладом і тарифами, премій, заохочень, матеріальної допомоги, компенсаційних виплат, оплати відпусток та іншого невідпрацьованого часу, інших витрат на оплату праці.

У рядку 260 “Амортизація” відображається сума нарахованої амортизації необоротних матеріальних активів.

У рядку 270 “Інші операційні витрати" відображаються витрати операційної діяльності, що не знайшли відображення у складі матеріальних витрат, витрат на оплату праці, відрахувань на соціальні заходи й амортизації: витрати на відрядження і послуги зв¢язку, плата за розрахунково-касове обслуговування, втрати від операційних курсових різниць, суми податків, зборів (обов¢язкових платежів), послуги сторонніх підприємств, втрати від псування цінностей і знецінювання запасів, суми фінансових санкцій тощо. Податок на прибуток у рядку 270 не відображається.

У рядку 280 “Разом” відображається арифметична сума рядків 230,240,250,260 і 270.

Сума витрат операційної діяльності, відображена у розділі І Звіту, не обов¢язково повинна дорівнювати сумі операційних витрат, відображеній у розділі ІІ Звіту: в розділі ІІ не наводиться собівартість реалізованих товарів, запасів, іноземної валюти. Крім цього, до показників розділу ІІ не включають собівартість продукції, робіт, послуг, що вироблені та спожиті самим підприємством.

Звіт про рух грошових коштів.

Метою складання Звіту є надання користувачам фінансової звітності повної, правдивої та неупередженої інформації про зміни, що відбулися у грошових коштах підприємства та їх еквівалентах (грошові кошти) за звітний період.

Відповідно до П (С) БО 4 [4] в звіті розкриваються джерела надходження та видатків грошових коштів у розрізі таких видів діяльності, як операційна, інвестиційна та фінансова.

Операційна діяльність - основна діяльність підприємства, а також інші види діяльності, яка не є інвестиційною та фінансовою. Грошові потоки від операційної діяльності ЗАТ "Рівне-Борошно" включають:

надходження грошових коштів від продажу основної та допоміжної продукції (товарів, робіт, послуг), враховуючи грошові кошти в складі суми непрямих податків, зборів (обов’язкових платежів), що включені до ціни її продажу;

надходження грошових коштів від здачі майна в оренду;

видаток грошових коштів на закупівлю сировини (товарів, робіт, послуг);

виплати на погашення іншої кредиторської заборгованості, пов’язаної з операційною діяльністю (оплата електроенергії, опалення, МШП та ін);

виплати за розрахунками з персоналом;

виплати відсотків за користування банківськими кредитами;

виплати за податками та зборами та інші види виплат.

Інвестиційна діяльність - придбання та реалізація необоротних активів, а також фінансових інвестицій, що не є частиною грошових коштів та їх еквівалентів.

Грошові потоки від інвестиційної діяльності ЗАТ "Рівне-Борошно" включають:

надходження грошових коштів від: реалізації акцій, боргових зобов’язань та часток у капіталі інших підприємств; реалізації необоротних активів; від отримання дивідендів від інших підприємств; отримання раніше наданих іншим підприємствам позик та від інших операцій;

видаток грошових коштів внаслідок придбання акцій, боргових зобов’язань та часток у капіталі інших підприємств, необоротних активів, майнових комплексів, надання позик іншим підприємствам тощо.

Фінансова діяльність - діяльність, що призводить до змін розміру і складу власного та позикового капіталу підприємства.

Грошові потоки від фінансової діяльності ЗАТ "Рівне-Борошно" включають: