Смекни!
smekni.com

Методика підготовки основних звітних форм (стр. 8 из 8)

Звіт складається із трьох розділів:

Перший розділ "Використання робочого часу" містить дані про загальний фонд робочого часу, відпрацьований та невідпрацьований час, зокрема: щорічні відпустки, тимчасова непрацездатність, навчальні відпустки, простої, прогули тощо (людино-годин, працівників).

Другий розділ “Інформація про укладання колективного договору” містить дані про кількість укладених та зареєстрованих колективних договорів, кількість працівників, які охоплені колективним договором, розмір мінімальної місячної тарифної ставки встановлений у колективному договорі та у галузевій угоді.

Третій розділ "Витрати на утримання робочої сили за січень - грудень попереднього року" на ЗАТ "Рівне-Борошно" не заповнюються, оскільки дане товариство таких витрат не несе.

Висновок

В результаті дослідження методики підготовки основних звітних форм ЗАТ "Рівне-Борошно", ми дійшли наступних висновків:

Фінансова звітність - передбачає узагальнення даних бухгалтерського обліку на звітну дату. Складається з Балансу (Ф№ 1), Звіту про фінансові результати (Ф№ 2), Звіту про рух грошових коштів (Ф№3), Звіту про власний капітал (Ф№4), Приміток до фінансової звітності (Ф№5). При цьому річними є Ф№ 3, Ф№4, Примітки.

Податкова звітність - звітність підприємства по основних податках та обов’язкових платежах до бюджету і позабюджетних фондів. Звітні дані ґрунтуються на даних бухгалтерського кобилку з відповідним коригуванням в рамках податкового законодавства.

Статистична звітність - звітність підприємства в органи державної статистики, показники визнаються як в грошових, так і натуральних одиницях.

Фінансова звітність підприємства складається з урахуванням наступних принципів, дотримання яких підтверджується в наказі про облікову політику підприємства, зокрема: автономності підприємства, безперервності діяльності, періодичності, історичної (фактичної) собівартості, нарахування та відповідності доходів і витрат, повного висвітлення, послідовності, обачності, превалювання змісту над формою, а також - єдиного грошового вимірника.

Властивостями статистичної звітності є: обов’язковість означає, що звіти подають усі зареєстровані суб’єкти діяльності, додержуючись уніфікованої форми та затвердженого переліку показників і зазначаючи свої реквізити (назву, адресу, прізвище та підпис відповідальної особи, дату складання звіту); систематичність означає регулярне і своєчасне складання та подання звітності у затверджені строки; вірогідність (достовірність) означає, що дані, наведені у звітності, мають відповідати дійсності та виключати будь-які викривлення (приховування і приписки).

Податки - це система обов’язкових платежів, які сплачуються юридичними та фізичними особами до централізованих фондів держави. Зокрема, ЗАТ "Рівне-Борошно" сплачує такі податки, як: податок на прибуток підприємства (річна форма звітності), податок на додану вартість (місячна форма звітності), земельний податок (річна форма звітності), податок з власників транспортних засобів (річна форма звітності).

До нарахувань на Фонд оплати праці належать: збір до Пенсійного фонду; збір на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням і похованням; збір на загальнообов’язкове державне соціальне страхування України на випадок безробіття; збір на загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання.

Помилка - це ненавмисне перекручення фінансової інформації в результаті арифметичних або логічних помилок в облікових записах і розрахунках, недогляду в дотримуванні повноти обліку, неправильного представлення в обліку фактів господарської діяльності, наявності складу майна, вимог і зобов’язань, невідповідність записів даним обліку.

Для виправлення помилки у фінансовій звітності необхідно: з’ясувати суть помилки; визначити порядок відображення в бухгалтерському обліку операції для виправлення помилки та, водночас, правильність її відображення; провести (у разі необхідності) коригування даних фінансової звітності.

Список використаних джерел

1. П (С) БО 1 “Загальні вимоги до фінансової звітності", затверджене наказом Мінфіну України від 31.03.99р. №87.

2. П (С) БО 2 “Баланс”, затверджене наказом Мінфіну України від 31.03.99р. №87.

3. П (С) БО 3 “Звіт про фінансові результати", затверджене наказом Мінфіну України від 31.03.99р. №87.

4. П (С) БО 4 “Звіт про рух грошових коштів”, затверджене наказом Мінфіну України від 31.03.99р. №87.

5. П (С) БО 5 “Звіт про власний капітал”, затверджене наказом Мінфіну України від 31.03.99р. №87.

6. П (С) БО 9 “Запаси”, затверджене наказом Мінфіну України від 20.10.99р. №246.

7. Закон України „Про оподаткування прибутку підприємств" від 28.12.1994 р. №334/94-ВР.

8. ЗУ Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів від 11.12.91 р. № 1963 - 12.

9. Закон України “Про загальнообов'язкове державне пенсiйне страхування" від 9.07.2003р. №1058-ІV зі змінами та доповненнями.

10. Закон України “ Про оплату праці" від 24.04.1995р. N 108/95-ВР.

11. Закон України „Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням” від 18.01.2001 р. за №2240-ІІІ.

12. Закон України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" (Відомості Верховної Ради (ВВР), 2000, N 22, ст.171).

13. Левицька С.О. Звітність підприємств: Навч. підручник. - Рівне: НУВГП, 2008.