Смекни!
smekni.com

Методика підготовки основних звітних форм (стр. 5 из 8)

надходження грошових коштів від продажу власних акцій, боргових цінних паперів (облігацій) векселів, надходження у вигляді внесків або додаткових внесків до статутного фонду, отримання банківських кредитів та інші надходження;

видаток грошових коштів внаслідок викупу власних акцій, боргових цінних паперів (облігацій), векселів, повернення раніше отриманих банківських кредитів, виплати дивідендів тощо.

Іншими словами, інвестиційна діяльність пов’язана із вкладенням фінансових коштів із метою отримання доходу, а фінансова - із залученням грошових коштів у результаті фінансових операцій.

Загальний прибуток (збиток) від звичайної діяльності до оподаткування, який відображається у Звіті про фінансові результати, може складатись із прибутків (збитків) від операційної, інвестиційної та фінансової діяльності. Тому для обчислення прибутку від операційної діяльності даний прибуток (збиток) повинен коригуватись на величини прибутків (збитків) від інвестиційної та фінансової діяльності (неопераційних) - прибутки (доходи) повинні відніматись, а збитки (втрати) додаватись до нього. В результаті цього буде отримано прибуток (збиток) тільки від операційної діяльності.

При визначенні змін в оборотних активах підприємства до цих змін не включаються:

зміна заборгованості держави з податку на прибуток (у складі статті “Дебіторська заборгованість за розрахунками з бюджетом”);

зміна суми авансів виданих, що не пов’язані з операційною діяльністю (для їх розмежування доцільно відкрити субрахунки типу “Аванси, видані в процесі операційної діяльності” та “Аванси, видані в процесі неопераційної діяльності”);

зменшення дебіторської заборгованості акціонерів шляхом погашення заборгованості з виплати дивідендів;

зміна дебіторської заборгованості за реалізовані фінансові інвестиції, необоротні активи, майнові комплекси, якщо термін сплати такої заборгованості менше одного року;

погашення дебіторської заборгованості необоротними активами.

При визначенні змін у поточних зобов’язаннях до цих змін не включаються:

зміна зобов’язань з податку на прибуток;

погашення зобов’язань з ПДВ шляхом зменшення переплати з податку на прибуток;

збільшення зобов’язань зі сплати податку з доходу, який нараховано на дивіденди;

зміна зобов’язань за відсотками;

зміна векселів виданих, що не пов’язані з операційною діяльністю;

зміна суми авансів одержаних, що не пов’язані з операційною діяльністю;

погашення зобов’язань необоротними активами;

погашення зобов’язань викупленими власними акціями;

зміна заборгованості з оплати придбаних необоротних активів, фінансових інвестицій, майнових комплексів, термін сплати яких менше одного року або операційного циклу;

зміна заборгованості, що пов’язана з поліпшенням основних засобів.

Не беруться до уваги зміни в необоротних активах та довгострокових зобов’язаннях. Нерозподілений прибуток на кінець звітного періоду коригується на прибуток від здійснених в звітному періоді бартерних операцій.

Витрати по амортизації необоротних активів додаються до показника нерозподіленого прибутку, збитки від неосновної діяльності - додаються, відповідно прибутки - віднімаються.

Звіт про власний капітал.

Власний капітал - це частина активів підприємства, що залишається після вирахування всіх його зобов’язань. Частка власного капіталу в активах підприємства є різницею активів та зобов’язань на звітну дату:

Капітал = Активи - Зобов’язання.

Зміст і форму ф. №4 “Звіт про власний капітал" визначено П (С) БО 5 [5].

У даній формі представлено не лише структуру власного капіталу, але й постатейну деталізацію всіх факторів, що вплинули на його величину протягом звітного періоду.

За ф№ 4 (ряд.010 та 300, стовпчик 3 та 8) та ф№ 1 (ряд.300, 350), видно, що на ЗАТ "Рівне-борошно" є лише статутний капітал та нерозподілений прибуток, а також, спостерігається збільшення нерозподіленого прибутку за рахунок чистого прибут.

Зміни відображаються лише по рядку 050 "скоригований залишок на початок року".

Загальна сума власного капіталу підприємства визначається таким чином:

ВК = ряд.380 Ф№1 ”Баланс" або

ВК= (ряд.300+ряд.310+ряд.320+ряд.330+ряд.340+/-ряд.350-ряд.360-ряд.370) ф№1 “Баланс".

2.3 Податкова звітність підприємства

Податки - це система обов’язкових платежів, які сплачуються юридичними та фізичними особами до централізованих фондів держави. Зокрема, ЗАТ "Рівне-Борошно" сплачує такі податки, як: податок на прибуток підприємства (річна форма звітності), податок на додану вартість (місячна форма звітності), земельний податок (річна форма звітності), податок з власників транспортних засобів (річна форма звітності).

Декларація про прибуток підприємства заповнюється у тисячах гривень з одним десятинним знаком. Дані, що наведені у декларації, повинні підтверджуватися первинними документами, даними бухгалтерського обліку, відповідати податковому обліку (звітності).

Декларація складається із вступної частини, схеми основних частин і сімнадцяти додатків. У вступній частині декларації відображається повна назва підприємства (ЗАТ "Рівне-борошно"), зареєстрованого в установленому порядку, форма власності (згідно якої зареєстроване підприємство, виходячи із закону України “Про власність”), ідентифікаційний код, назва органу, у відомстві якого знаходиться підприємство (якщо такий є), повний юридичний адрес і номер телефону платника податку.

Основні частини декларації зведені в одну таблицю наскрізною нумерацією рядків і призначені для розрахунку і відображення загальної суми зобов’язань платника із перерахування у бюджет податків. Більшість рядків декларації заповнюються на основі додатків. У цьому випадку після назви показника вказано, на основі якого додатку заповнюється даний рядок. Однак деякі рядки декларації заповнюються на основі даних бухгалтерського і податкового обліку; при цьому посилань на додатки немає.

Рядки додатків, у свою чергу, заповнюються на основі даних бухгалтерського і податкового обліку.

Основна частина декларації і додатку має по чотири графи - код рядка. Коди рядків додатку складаються із двох розділених крапкою цифр, перша з яких

Декларація про прибуток підприємства на ЗАТ "Рівне-Борошно" подається щороку протягом 60 календарних днів за останнім календарним днем звітного (податкового) року. Користувачами інформації є державні податкові органи.

Рядки декларації згруповані в сім умовних частин, в кожній з яких об’єднані однорідні показники:

1. Рядки 01-03 - Валові доходи.

2. Рядки 04-06 - Валові витрати.

3. Рядок 07 - Суми амортизаційних відрахувань.

4. Рядки 08 - 10 - Об’єкт оподаткування.

5. Рядки 11 - 11.2 - Прибуток, що підлягає оподаткуванню.

6. Рядки 12 - 16 - Нарахована сума податку.

7. Рядки 17 - 23 - Сума податку до сплати.

В декларацію повинні вноситися всі передбачені у ній дані. У випадках відсутності на ЗАТ "Рівне-Борошно" яких-небудь даних, передбачених в Декларації, у відповідному рядку ставиться прочерк.

Декларація на ЗАТ "Рівне-Борошно" заповнюється чорнилом яке забезпечують зберігання цих даних на протязі встановленого терміну зберігання звітності.

В декларації не допускають будь-які підчистки, помарки, неоформлені належним чином виправлення. Виправлення помилок в декларації здійснюється з дотриманням Положення про документальне забезпечення записів в бухгалтерському обліку.

Рядки декларації заповнюються на основі:

1. Показників додатків.

2. Безпосередньо показників бухгалтерського і податкового обліку.

3. Сумування показників інших рядків Декларації.

Заповнення декларації починається з визначення валових доходів. Суми валових доходів відображаються в рядках 01 - 03.

Під валовими доходами розуміють загальну суму доходу платника податку від всіх видів діяльності, отриманого (нарахованого) на протязі звітного періоду в грошовій, матеріальній чи нематеріальній формах як на території України, її континентальному шельфі, виключній (морській) економічній зоні, так і за її межами.

Суми валових витрат записуються у рядках 03 - 06 декларації. Ці рядки заповнюються на основі відповідних показників, вказаних у відповідних додатках.

Ще однією формою податкової звітності яку сплачує ЗАТ "Рівне-Борошно" є податкова декларація з податку на додану вартість.

Податкову декларацію з податку на додану вартість ЗАТ "Рівне-Борошно" подає щомісяця не пізніше 20 числа місяця, слідую чого за звітним. Користувачем інформації даної звітності є Державна податкова адміністрація.

Оригінал декларації ЗАТ "Рівне-Борошно" подає до державної податкової інспекції в ДПІ м. Рівного.

Декларація заповняється печатними буквами без виправлень і помарок. В рядках, де відсутні дані для заповнення, повинен бути проставлений прочерк. Суми обороту і податку в декларації проставляються в гривнях, без копійок, із відповідними заокругленнями згідно існуючих правил.

Дані, наведені в декларації, повинні відповідати даним бухгалтерського обліку платника і даним книг податкового обліку, достовірність даних підтверджується: підписом платника, якщо платник фізична особа, в інших випадках особа, визначена в якості платника ПДВ, крім фізичних осіб - підписами відповідних посадових осіб (директора, головного бухгалтера) і печаткою.

У відповідності з Наказом Президента України “Про деякі зміни в оподаткуванні" ЗАТ "Рівне-Борошно" подає повну форму декларації, оскільки обсяг оподатковуваних операцій за останні 12 календарні місяці на даному підприємстві перевищує 1200 н. м. д. г.

Податкова декларація орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності.

Земельні відносини - це суспільні відносини щодо володіння, користування і розпорядження землею.