Смекни!
smekni.com

Методика підготовки основних звітних форм (стр. 6 из 8)

ЗАТ "Рівне-Борошно" є суб'єктом земельних відносин, а земельні ділянки, якими володіє ЗАТ "Рівне-Борошно" є об’єктом оподаткування.

Дану декларацію ЗАТ "Рівне-Борошно" подає у Фомі річного звіту до ДПІ м. Рівного.

Декларація заповнюється кульковою ручкою, всі суми вказуються в гривнях та копійках, вільні рядки прокреслюються. У верхній частині декларації заповнюються дані по підприємству.

Розрахункова таблиця складається з шести розділів:

1 - сума орендної плати;

2 - сума недоплати;

3 - сума переплати;

4 - сума нарахованого штрафу;

5 - сума додаткової орендної плати у зв’язку із збільшенням податкових зобов’язань;

6 - сума зменшення орендної плати у зв’язку із зменшенням податкових зобов’язань.

Оскільки, у 2008 році на ЗАТ "Рівне-Борошно" не було недоплат, переплат, збільшення та зменшення орендної плати, підприємство вносить дані лише в 1 розділ "Нараховано орендної плати".

Податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів.

ЗАТ "Рівне-Борошно" за придбані протягом року транспортні засоби, до ДПІ м. Рівного, сплачує податок перед їх реєстрацією по строку сплати (рік), який не настав, починаючи з кварталу, в якому проведено реєстрацію транспортного засобу. Розрахунок суми податку за такі транспортні засоби в 10-денний термін після їх реєстрації подається до відповідного податкового органу. За транспортні засоби, зняті протягом року з обліку, податок не повертається.

Об'єктами оподаткування є легкові автомобілі та автомобілі вантажного призначенняю.

В податковій декларації вказується код транспортного засобу, його найменування, об’єм циліндра двигуна та кількість придбаних транспортних засобів кожної марки окремо. Також, вказується ставка та сума податку в гривнях на рік, яка залежить від об’єму циліндра двигуна автотранспорту. Оскільки ЗАТ "Рівне-Борошно" пільг не має, то в колонці пільги всі рядки прокреслені. В останній колонці вказується сума податку, що підлягає сплаті.

У податковому обліку на підставі Закону про прибуток нараховану суму транспортного податку включають до складу валових витрат.

Податковий розрахунок комунального податку.

Об’єктом оподаткування при розрахунку суми комунального податку є річний фонд оплати праці штатних працівників, обчислений виходячи з неоподатковуваного мінімуму доходів громадян (17 грн).

ЗАТ "Рівне-Борошно" до ДПІ м. Рівного подає щоквартальний податковий розрахунок комунального податку, заповнений кульковою ручкою, ставка комунального податку, за яким ЗАТ "Рівне-Борошно" сплачує податок, становить 10% від річного фонду оплати праці.

Для розрахунку суми комунального податку, ЗАТ "Рівне-Борошно, середньооблікову чисельність штатних працівників спискового складу за звітний період множить на н. м. д. г. (17 грн) множить на 10 та ділить на 100%.

Розрахунок середньоспискової чисельності штатних працюючих здійснюється відповідно до Інструкції зі статистики чисельності працівників, зайнятих на ЗАТ "Рівне-Борошно".

Розглянемо рядки комунального податку, які заповнює товариство:

Рядок 01 "Кількісний склад працівників за базовий (звітний) період" визначається відповідно до інструкції зі статистики чисельності працівників, зайнятих у народного господарстві.

У рядок 02 "Неоподаткований мінімум доходів громадян" проставляється розмір неоподаткованого мінімуму доходів громадян, установлений законом України.

Рядок 03 "Річний фонд оплати праці" обчислюється як добуток рядків 01 і 02.

У рядку 04 "Ставка комунального податку,%" проставляється ставка комунального податку, визначена органом місцевого самоврядування про встановлення комунального податку, яка не повинна перевищувати 10%.

Рядок 05 "Нараховано податку за базовий податковий (звітний) період" обчислюється як добуток рядків 03 і 04.

2.4 Звітність підприємства по страхових внесках на заробітну плату до органів соціального страхування

Методику підготовки звітності по обов’язковому соціальному страхуванню розглянуто на прикладі результатів діяльності ЗАТ "Рівне-Борошно".

Загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" [9] передбачається, що громадяни України мають право на державне пенсійне забезпечення за віком, по інвалідності, у зв'язку з втратою годувальника та в інших випадках, передбачених цим Законом.

Страховi внески до солiдарної системи нараховуються для роботодавця - на суми фактичних витрат на оплату працi працiвникiв, що включають витрати на виплату основної i додаткової заробiтної плати та iнших заохочувальних та компенсацiйних виплат, у тому числi в натуральнiй формi, якi визначаються згiдно з нормативно-правовими актами, прийнятими вiдповiдно до Закону України "Про оплату працi" [10], виплату винагород фiзичним особам за виконання робiт (послуг) за угодами цивiльно-правового характеру, що пiдлягають обкладенню податком на доходи фiзичних осiб, а також на суми оплати перших п'яти днiв тимчасової непрацездатностi, яка здiйснюється за рахунок коштiв роботодавця, та допомоги по тимчасовiй непрацездатностi.

Страховi внески нараховуються на зазначені суми у межах максимальної величини, що встановлюється законом про розмiр страхових внескiв.

Перерахування страхових внескiв здiйснюється страхувальниками одночасно з одержанням (перерахуванням) коштiв на оплату працi (виплати доходу), у тому числi в безготiвковiй чи натуральнiй формi або з виручки вiд реалізації товарiв (послуг). При цьому фактичним одержанням (перерахуванням) коштiв на оплату працi (виплати доходу) вважається одержання вiдповiдних сум готiвкою, зарахування на банкiвський рахунок одержувача, перерахування за дорученням одержувача на будь-якi цiлi, одержання товарiв (послуг) або будь-яких інших матерiальних цiнностей в рахунок зазначених виплат (доходу), фактичне здiйснення iз цих виплат (доходу) вiдрахувань, передбачених законодавством або за виконавчими документами, чи будь-яких iнших вiдрахувань.

Страховий стаж обчислюється в мiсяцях. Неповний мiсяць роботи, якщо застрахована особа пiдлягала загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню або брала добровiльну участь у системi загальнообов'язкового державного пенсiйного страхування, зараховується до страхового стажу як повний мiсяць за умови, що сума сплачених за цей мiсяць страхових внескiв є не меншою, нiж мiнiмальний страховий внесок.

ЗАТ "Рівне-Борошно" щомісяця протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного місяця, подає до органів Пенсійного фонду розрахунок суми стахових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.

В рядку 1 "Сума рядків 1.1 та 1.2" даної декларації, товариство зазначає загальну суму фактичних витрат на оплату праці та інших виплат, пов'язаних з відносинами трудового найму та Сума доходу, що розподіляється між членами акціонерами.

В рядку 2 "Фактичні витрати на оплату праці, суми перших п'яти днів тимчасової непрацездатності та суми допомоги у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю та суми доходу, що розподіляються між членами колективних, орендних підприємств, сільськогосподарських кооперативів, фермерських господарств, на які нараховуються внески", зазначається загальна сума витрат на оплату праці працівників за мінусом сум виплат, що не вираховуються при визначенні бази нарахування страхових внесків, а також винагороди, що виплачуються громадянам за виконання робіт (послуг) за угодами цивільно правового характеру та в розрізі тарифів 33,2% та 4% з інвалідів.

В рядку 3 "Нараховано, усього", зазначається сума нарахованого збору всього та в розрізі тарифів 33,2% та 4% за звітний місяць.

В рядку 4 "Загальний оподатковуваний дохід (заробітна плата), з якого утримуються внески із застрахованих осіб" зазначається місячна сума сукупного оподаткованого доходу, обчислена відповідно до законодавства, з якого отримується збір відповідно до Закону.

В рядку 5 „Утримано 2%, 1-5%” сума збору, що підлягає утриманню (в розмірі 2% на ЗАТ "Рівне-Борошно") із фізичних осіб, які перебувають у трудових відносинах з платником.

В рядку 8 "Загальна сума страхових внесків за розділом І" зазначається сума рядків 3+5+6-7.

Звіт про нараховані внески, перерахування та витрати, пов’язані з загальнообов’язкових державним соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності.

Закон України „Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням” [11] визначає правові, організаційні та фінансові основи загальнообов’язкового державного соціального страхування громадян на випадок тимчасової втрати працездатності, у зв’язку з вагітністю та пологами, народженням дитини та необхідністю догляду за нею, у разі смерті, а також надання послуг із санаторно-курортного лікування та оздоровлення застрахованим особам та членам їх сімей.

Відповідно до Державного бюджету України внески на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності ЗАТ "Рівне-Борошно" сплачує у розмірі 1,5% від суми фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, що включають витрати на виплату основної та додаткової заробітної плати, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, які визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону України "Про оплату праці", та підлягають обкладанню податком з доходів фізичних осіб.

Із заробітної плати здійснюються утримання в розмірах 0,5% при умові, що оподатковуваний дохід не перевищує затвердженого прожиткового мінімуму для працездатних осіб, в розмірі 1% - в інших випадках.