Смекни!
smekni.com

Методика вивчення дієслова в початкових класах (стр. 14 из 15)

5.3. Робота над правилом (ст. 52) з використанням таблиці часів дієслова.

а) Колективне зачитування правила.

б) Індивідуальне читання правила.

- Скажіть правило одне одному на вушко.

Фізкультхвилинка.

6. Закріплення вивченого матеріалу.

На аукціоні - малюнки тварин. (Розвішую малюнки ). А зараз хвилинка-цікавинка. Послухайте, любі діти, як про себе говорить тварина, що живе в лісі.

Учень. Бігаю я досить швидко - 40-50 км / год, добре плаваю, буваю декількох видів: бурий, чорний, очковий, губач, бари бал, панда, коала, малайський, їм багато і часто, ласун, на зріст до 2 метрів, вага - 200-250 кг, найменший (коала) ріст 60 см, а новонароджений всього розміром у 2 см. І це... ведмідь.

На аукціон виноситься малюнок ведмедя бурого.

6.1.Завдання: Від форм однини утворити дієслова у множині. Малюнок отримає та група, яка найшвидше справиться із завданням. На дошці.

І гр. II гр. III гр.

Прочитав - Співає - Виконує –

Сидить - Летить - Радіє –

Пише - Малює - Продає –

Танцює - Біжить - Усміхається –

„Товар" проданий.

Вчитель. Аукціон триває. Наступний товар - малюнок рідкісного птаха.

Учень. Глухар карпатський.

Цей птах становить важливу цінність Карпат. Він є представником одного із видів тайгових і мішаних лісів. Незвичний колір оперення відрізняє цього птаха від інших птахів Карпатських гір.

Завдання. В даному тексті змінити дієслова однини дієсловами множини. (Стоїть) теплі весняні дні. (Зацвів) луги яскравими квітами. (Підняв) свої голівки блакитні дзвіночки.

Взаємоперевірка. Товар проданий.

Вчитель. З метою охорони рідкісних рослин і для забезпечення відтворення тваринного світу у 1968 р. створений Карпатський заповідник. Розташований він на території двох областей: Закарпатської та Івано-Франківської. А у Чернівецькій області на початку 1990 років створено 7 заказників. А такі рослини Карпатського заповідника, як білотка альпійська, дзвоники карпатські, модрина польська, будяк сизий, нарцис вузьколистий, сосна кедрова європейська, тирлич жовтий, тис ягідний, шафран банатський та такі тварини, як кіт лісовий, тритон карпатський і альпійський, жаба прудка, полівка снігова занесені до Червоної книги України.

7. Підсумок уроку.

- яку частину мови ви тепер вивчаєте?

- які граматичні характеристики дієслова вже знаєте? (Час, число, початкова форма дієслова).

- які знаєте часи дієслів?

- в якому числі може вживатись дієслово?

- як називається початкова форма дієслова?

8. А на кінець Аукціон-Мудрець.

Мет. мікроф. - Що нового було на уроці?

- Що не вдалось?

- Що сподобалось?

Сторінка Івасика-Усміхасика.

Усмішка.

1. Впізнайте дієслово, вжите у множині. Який час...

- Я миюся...

Ти миєшся...

Який це час, Федоте?

- Ну раз ми з вами миємось - виходить, що субота. (В. Слосар).

- Чи правильно відповів Федот? Доведіть.

2. Впізнайте дієслова, вжиті в однині.

Який це час: я бігаю, ти бігаєш, він бігає, вони бігають?

Велика перерва.

Чи погоджуєтесь з відповіддю учня? Чому?

3. Вчитель: - Який буде минулий час від дієслова „прокидатися"?

Учень: - Спати!

- Чи правильно відповів учень? Доведіть.

Оцінювання.

10. Д/з з інструктажем. с. 52, правило, впр.98.

- Оголошується конкурс на кращий твір-фантазію „Якби птахи і звірі вміли говорити".

Хто бажає взяти участь у конкурсі, вик. впр. 98, завдання 2.

Хто не бажає брати участь у конкурсі, вик. впр. 98, завдання 1.

ПРОЧИТАВ –

СИДИТЬ –

ПИШЕ –

ТАНЦЮЄ –

СПІВАЄ –

ЛЕТИТЬ –

МАЛЮЄ –

БІЖИТЬ –

ВИКОНУЄ-


Додаток Б

Урок української мови. 4-й клас.

Тема. Змінювання дієслів за часами.

Мета. Ознайомити з істотними ознаками дієслів різних часових форм (питання, смислове значення), з новими термінами. Вчити розпізнавати час дієслів. Виховувати бажання дотримуватись правил жовтенят. Розвивати спостережливість, уміння узагальнювати, порівнювати.

Обладнання: динамічна таблиця, підручники, лексичний матеріал.

І. Орфографічна хвилинка. Вибірковий диктант.

Учитель читає слова з апострофом. Учні записують їх у три колонки відповідно до частин мови, повторюють правило вживання апострофа.

Подвір'я, з'їзд, під'їхав, полив'яний, Мар'яна, з'їхала, Сім'я, зв'язаний, полум'яний, в'ється, від'їздити, в'ялий.

II. Актуалізація опорних знань учнів. Вправа 493.

— Які зміни в природі ви помітили вчора? (Прилетіли з вирію журавлі). Що ви побачили сьогодні, коли йшли до школи? (Цвіте черемха). Що відбудеться в природі через місяць? (Розквітнуть яблуні, груші).

— Ми склали речення про явища, які ви спостерігали в природі вчора, сьогодні, будете бачити завтра, через місяць. Описати це допомогли нам дієслова.

III. Мотивація навчальної діяльності, повідомлення теми і мети уроку.

IV. Сприймання нового матеріалу і його усвідомлення.

1. Спостереження за мовним матеріалом з метою виділення істотних ознак понять «теперішній час», «минулий час», «майбутній час».

На дошці — динамічна таблиця, де всі записи зроблені на окремих, картках і розміщені в кишеньках. При потребі їх можна вставляти і знімати. Заповнена лише перша колонка — словосполучення дієслова з іменником у різних часових формах. Решта колонок заповнюється в процесі роботи.


Сполучення слів
Питання Коли відбувається дія? Час дієслів
цвіте каштан що робить? у той час, коли теперішній
цвітуть каштани що роблять? про неї говори- час
мо (сьогодні)
цвів каштан що робив? до того, як про минулий час
зацвів каштан що зробив? неї говоримо
(вчора)
буде цвісти каш- що буде роби- після того, як майбутній
тан ти? про неї говори- час
мо (завтра)
зацвіте каштан що зробить?

— Прочитайте перше сполучення слів. На яке питання відповідає дієслово цвіте? (Що робить?). Поставимо картку з цим питанням у другу колонку таблиці. Коли "відбувається дія? (Тоді, коли ми про неї говоримо, тобто сьогодні). Поставимо картку з написом, коли відбувається дія;,у третю колонку.

Учитель підсумовує:

— Дієслово цвіте відповідає на питання що робить?, а дієслово цвітуть —на питання що роблять? Обидва дієслова означають дію, яка відбувається тоді, коли про неї говорять, тобто сьогодні, зараз, у даний момент. Це дієслово теперішнього часу. (Відповідна картка вставляється в четверту колонку).

Аналогічна робота проводиться з рештою словосполучень. Робиться висновок, що дієслова змінюються за часами, що вони мають три часи — теперішній, минулий і майбутній. Щоб визначити час дієслова, треба поставити питання до нього і встановити, коли відбувається дія.

2. Опрацювання правила (с. 207).

3. Вправи 494 і 495 — відповідно до завдань підручника.

V. Завдання додому. Вправа 496.

VI. Підсумок уроку.

Гра «Наш час». Учні класу поділяються на три групи відповідно до теперішнього, минулого і майбутнього часу. Учитель читає речення, учні сигналізують картками на дієслова відповідного часу.


Додаток В

Урок української мови. 4-й клас

Тема. Змінювання дієслів у формах доконаного і недоконаного видів (без вживання термінів) за часами. Закріплення вивченого про зв'язок дієслова з іменником та його роль у реченні.

Мета. Вдосконалювати уміння визначати час дієслів, ставити питання до них, формувати поняття про структуру тексту. Виховувати любов до природи, бережливе ставлення до неї. Розвивати пізнавальну самостійність учнів.

Обладнання: тексти, підручники, лексичний матеріал.

І. Самостійна робота.

Бл..щить —..., в..чоріє —..., л..жить —..., с..ніє—....

— Вставте пропущені букви, доберіть перевірні слова. До яких частин мови вони належать? Визначте час дієслів. Поставте їх у минулому і майбутньому часі.

II. Мотивація навчальної діяльності, повідомлення теми та мети уроку.

III. Розвиток умінь і навичок учнів.

1. Розпізнавання дієслів, які відповідають на питання що робить? що робив? що роблять? що зробив? що зробили? що зробить? що зроблять?

На дошці тексти:

Школярі готуються до вечора, присвяченого Т. Шевченку. Вони читають книжки про його дитячі роки. Оформляють альбом. Збирають колекцію значків із зображенням Кобзаря.

Школярі підготувались до вечора, присвяченого Шевченку. Вони прочитали багато книжок про його дитячі роки. Оформили альбом. Зібрали колекцію значків із зображенням Кобзаря.

— Прочитайте тексти. Що можна дізнатись про підготовку школярів до вечора з першого і другого текстів? (З першого тексту дізнаємось, що діти тільки готуються до вечора, ще у них не все готове, а з другого — що діти уже готові до вечора, все у них зроблено). Назвіть дієслова з першого і другого текстів. На які питання вони відповідають? (Що роблять? Що зробили?)

Учитель узагальнює, що у текстах використано одні і ті ж дієслова, але у різній формі (відповідають на різні питання).

— Які з цих дієслів виражають дію, яка ще не закінчена? (Готуються, читають, оформляють, збирають): А яку дію означають дієслова підготувались, прочитали, оформили, зібрали? (Закінчену дію).

2. Перебудуйте (усно) текст так, щоб у ньому вживались дієслова із значенням незакінченої дії.

ДРУЗІ ПТАХІВ

Прийшла весна. Тепле проміння сонця зігнало сніги. З гір потекли струмочки. Зазеленіла молода травичка. Діти радісно зустріли весняних гостей. Вони прикріпили на деревах шпаківні, синичники.

(З газети),

— Випишіть дієслова парами, усно поставте до них питання. (Зразок виконання: прийшла — йде). У другому реченні знайдіть підмет, присудок, другорядні члени.