Смекни!
smekni.com

Організація самостійної роботи на уроках рідної мови як засіб особистісного зростання (стр. 5 из 11)

Як виявилося в процесі узагальнення передового педагогічного досвіду та проведених досліджень, для успішного формування всіх компонентів готовності молодших учнів до пошукової діяльності в організації навчально-виховного процесу необхідно:

1. Формувати в учнів пізнавальні потреби, сприяти розвитку наполегливості у виконанні самостійних завдань.

2. Добиватися раціонального поєднання репродуктивної і продуктивної діяльності учнів, доцільно збільшуючи питому вагу частково-пошукових методів, які сприяють активному, перетворюючому характеру засвоєння знань і способів їх переробки.

3. Запровадити в зміст початкового навчання спеціальну систему пізнавальних завдань (з різних предметів), яка оптимально забезпечує пізнавальну, розвивальну й виховну функції навчання.

4. Використовувати ефективні засоби керування пошуковою діяльністю молодших школярів через поступове ускладнення і варіювання змісту пізнавальних завдань, а також у результаті операційного формування пошукових умінь.

5. Озброювати молодших учнів системою інтелектуальних умінь, загальних та спеціальних прийомів навчальної роботи [38, с.25-26].

Отже, пізнавальна самостійність школяра формується не внаслідок дії якогось одного ефективного засобу, а є закономірним результатом досконалої системи навчання й виховання учнів на уроці, спрямованої на всебічний розвиток самостійності думки і самостійності як риси характеру дитини.

1.3 Огляд класифікацій видів самостійних робіт

Ураховуючи динамічний розвиток сучасного суспільства, необхідно надавати великого значення вихованню самостійності учнів. Визначається величезний уплив наук на розвиток держави. Свідомий науковий пошук – основа наукового пізнання, і він може здійснюватися лише за наявності розвинених умінь самостійної роботи. Тому школа, як основний інститут освіти, має подбати про розвиток таких умінь у рамках виховання всебічно-розвиненої особистості.

Розвиток самостійності – неперервний процес протягом життя. Науковцями визначено різні умови розвитку самостійності учнів у навчальному процесі: включення школярів до різних видів навчальної діяльності; реалізація ситуацій вибору, системи проблемних ситуацій; залучення учнів до пошукової діяльності; оволодіння узагальню вальними способами діяльності; формування вмінь планування та самоконтролю; використання системи самоосвітніх робіт; включення учнів до ситуації реальної самостійності; визначення системи перспективних пізнавальних завдань [15].

У педагогічній літературі є багато класифікацій типів і видів самостійної роботи учнів. Найбільш вживаною вважають класифікацію, яку запропонував у своєму підручнику Б.П. Йосипов. Вона з’явилася тоді, коли самостійну роботу вчителі почали активніше використовувати на різних етапах навчання. Тому виокремлено й певні її види, які впроваджуються з метою:

1. Опанування новими знаннями (попереднє читання матеріалу, спостереження, виконання практичних завдань).

2. Утворення умінь і навичок (вправи, вирішення задач, складання задач тощо).

3. Застосування знань (добір і складання прикладів, що ілюструють суть засвоюваних узагальнень, виконання трудових завдань, підготовка творів).

4. Повторення і перевірка знань (письмові відповіді, завдання на обчислення, самостійне виконання завдань на повторення невеликих тим, робота на подолання систематичних помилок) [11, с.231-236].

Згідно з цією класифікації самостійна робота може вирішувати різні дидактичні завдання . Особливо важливим у неї є те, що автор підкреслює необхідність завдань, які спрямовують учня на самостійне вивчення матеріалу.

В останні десятиріччя у зв'язку з поширенням ідей розвивального навчання помітно збільшився інтерес педагогів до тієї сторони самостійної роботи, що обумовлена діяльністю учнів. З'явилася і нова класифікація робіт, що відбивають сучасні підходи до процесу навчання. Найбільш чітко цей підхід знайшов своє відображення у працях П.И. Підкасистого, що на основі якісного аналізу структурних елементів діяльності учня запропонував виділити такі типи самостійних робіт:

1. Відтворювальні самостійні роботи за зразком, при виконанні яких діяльність учнів спрямована на те, щоб уважно прослухати, запам'ятати і відтворити певну інформацію. До речі, саме відтворення може бути точним чи перевтіленим. Це вирішення типових задач, прикладів, виконання різних вправ за зразком і алгоритмом, знаходження готових відповідей у тексті підручника тощо.

2. Реконструктивно-варіативні самостійні роботи, які потребують від учнів перетворень, реконструкцій, узагальнень, залучень раніше придбаних знань і умінь для вирішення задач, установлення внутріпредметних і міжпредметних зв'язків.

3. Евристичні самостійні роботи, у ході виконання яких діяльність учнів спрямована на вирішення проблемної ситуації, що створює, організує вчитель під час уроку. Учні при цьому вирішують не всю проблему, а окремі підрозділи проблеми. У результаті цього вони здобувають досвід пошукової діяльності, опановують елементи творчості, але не здобувають досвіду проведення цілісного дослідження процесу чи явища, не здобувають здатності бачити і самостійно вирішувати пізнавально-практичні важливі творчі задачі.

4. Творчі (дослідницькі) самостійні роботи, у ході виконання яких учень навчається розкривати нові сторони явищ, об'єктів, подій, висловлювати власні судження, оцінки на основі всебічного аналізу вихідних даних розв'язуваної задачі; самостійно розробляти тематику і методику дослідницької, експериментальної роботи, бачити і формулювати проблеми в заданій ситуації, ставити нові проблеми, висувати гіпотези їхнього вирішення, докладно розробляти плани їхнього вирішення.

Перераховані типи самостійних робіт тісно пов’язані та взаємообумовлені. Той чи інший тип самостійної роботи у реальному процесі навчання – носій цілого ланцюга елементів, які складають зміст пізнавальної діяльності учня, характерних і для самостійних робіт іншого типу [27, с.158-161].

Водночас Л.В. Жарова [14, с.107] запропонувала свою класифікацію самостійних робіт, основою яких є дидактична мета:

1. Попередні роботи, які готують до вивчення нового матеріалу.

2. Роботи, які організуються з метою вивчення нового матеріалу.

3. Роботи, які несуть на меті повторення, закріплення знань.

4. Роботи, які організуються з метою застосування знань і формування умінь;

5. Узагальнювальні самостійні роботи.

6. Перевірні самостійні роботи.

Як і будь-який метод навчання, самостійна робота – багатовимірне явище. Її підґрунтя складають ті засоби навчання, які є джерелом діяльності, її предметною основою. Це спонукало педагогів до використання завдань, націлених на роботу з різними засобами, до пошуку відповідних класифікацій видів самостійної роботи. Виділяють такі види самостійних робіт, які застосовуються у школі: робота з підручникам, робота з мапою, робота з додатковою літературою, робота з роздатковими матеріалами, робота з документами, робота з матеріалами телевізійних передач, робота з комп’ютером .

Однак, задовольнитися таким підходом до самостійної роботи було б недостатньо. Сучасний навчальний процес переповнений різними засобами навчання, на основі яких може бути організована пізнавальна діяльність учнів. Це надихнуло до застосування завдань, націлених на роботу з різними джерелами знань, і відповідно до пошуку відповідних класифікацій видів самостійної роботи. Так, В.П. Стрезикозін виділив такі види робіт, які застосовуються у школі:

- робота з підручником;

- робота з довідковою літературою;

- робота з програмовим матеріалом;

- твори і описи;

- спостереження за завданням вчителя;

- лабораторні роботи;

- графічні роботи [41].

Перелік цих робіт можна продовжити, якщо звернутися до інших авторів та досвіду шкіл. Як зазначає О.Я. Савченко [36, с.205], дослідження шляхів розвитку пізнавальної самостійності молодших школярів виявили, що в початковій школі доцільно використовувати п’ять форм організації пошукової діяльності, а саме: система пізнавальних завдань за прийомами розумової діяльності, евристична бесіда, метод аналогії, самостійне ознайомлення з новим матеріалом з опорою на допоміжні засоби і без них, дослідницький метод.

Дослідження О.Я. Савченко показали, що критеріями добору навчального матеріалу, який доцільно засвоювати в процесі пошукової діяльності молодших школярів, є:

- зв'язок нового з раніше засвоєним матеріалом;

- можливість логічного членування навчального матеріалу на чіткі кроки та елементарні завдання;

- наявність протиріччя між опорними і новими знаннями;

- готовність школярів до участі в пошуковій діяльності.

Кожна з форм організації має свої функції у набутті дітьми досвіду творчої діяльності. Через систему пізнавальних завдань за прийомами розумової діяльності вдосконалюються вміння учнів аналізувати, диференціювати ознаки, виділяти головне, узагальнювати, класифікувати, доводити. Це той виконавчий інструмент, без якого не здійснити жодної творчої роботи.

Евристична бесіда. Евристичну бесіду інколи називають сократівською. Це пов’язано з іменем грецького філософа Сократа, який так вів бесіди із своїми учнями, що вони самостійно приходили до відкриття істини. Цей метод сприяє організації частково-пошукової діяльності учнів, коли вони самостійно виконують тільки окремі кроки пошуку, а цілісне пов’язання проблеми досягається разом з учителем. Тому евристична бесіда доступна і для учнів слабко підготовлених, які вчаться логічно міркувати на зразках.

Реалізація розвивальних функцій бесіди починається з постановки проблеми, коли створюється ситуація необхідності пошуку нового знання.

Метод аналогії. Суть аналогії полягає в тому, що властивості одного об’єкта з’ясовуються на основі його подібності до іншого. У психології і педагогіці аналогія розглядається як найважливіший засіб розвитку мислення і творчих здібностей дітей.