Смекни!
smekni.com

Особливості виховання дітей у багатодітній сім'ї (стр. 10 из 10)

19. Провадити аналіз становища функціонально неспроможних багатодітних сімей (в яких батьки хворі на алкоголізм, наркоманію, недієздатні, з асоціальною поведінкою) з метою захисту дітей, які перебувають в особливо складних умовах.

20. Розглядати питання про розширення пільг і додаткових пільгових виплат багатодітним сім'ям шляхом поєднання різних форм соціальної підтримки багатодітних сімей залежно від їх складу та рівня соціально-економічного і демографічного розвитку регіону.

21. Вивчити стан роботи щодо соціального захисту багатодітних сімей в містах Луганську, Свердловську, Краснодоні, Первомайську, Лисичанську, Старобільському, Станично-Луганському, Сватівському районах, де кількість сімей зазначеної категорії найбільша, сприяти поширенню позитивного досвіду роботи з цього напрямку.

22. Розробити, підготувати і видати інформаційно-методичну збірку з питань роботи щодо соціального захисту багатодітних сімей.

23. З метою створення умов для естетичного і патріотичного виховання, фізкультурно-спортивної роботи та змістовного відпочинку і дозвілля дітей з багатодітних сімей, виявлення і підтримки обдарованих і талановитих дітей запровадити обласні творчі конкурси, спортивні змагання, фестивалі, свята тощо для зазначеної категорії дітей і сімей.

24. Організовувати дні безкоштовного обслуговування в музеях області для багатодітних сімей.

25. Продовжити практику проведення на базі культурно-просвітніх учбових закладів, центрів соціальних служб для молоді диспутів, бесід, лекцій-зустрічей, вечорів запитань і відповідей, "круглих столів" щодо виховання дітей у багатодітних сім'ях.

26. Продовжувати безкоштовне обслуговування дітей із багатодітних сімей у театрально-видовищних закладах.

27. Забезпечити пільгову 30 - 50 відсоткову оплату за навчання в школах естетичного виховання дітям з багатодітних сімей.

28. Активізувати просвітницьку роботу через засоби масової інформації щодо роз'яснення прав багатодітної сім'ї та державну підтримку в сфері праці, соціального забезпечення, охорони здоров'я, освіти.

29. Систематично проводити науково-практичні конференції з медичних аспектів виховання дітей у багатодітних сім'ях, збереження здоров'я багатодітних матерів, профілактики алкоголізму, наркоманії та ВІЛ/СНІДу у засобах масової інформації.

30. Забезпечувати висвітлення у засобах масової інформації стану здійснення заходів, спрямованих на поліпшення становища багатодітних сімей (2)

Висновок до II розділу:

Метою Програми "Багатодітні сім’ї"є забезпечення сприятливих умов для найповнішої реалізації багатодітною сім'єю своїх функцій, підвищення її життєвого рівня, а також стверджування ролі сім'ї як основи суспільства.

Основними завданнями програми є:

упорядкування роботи із соціального захисту багатодітних сімей області;

створення в кожному регіоні області системи соціально-консультативної допомоги багатодітним сім'ям;

створення максимально сприятливих умов для оздоровлення членів багатодітних сімей, в першу чергу, дітей;

вирішення проблеми тимчасової трудової зайнятості підлітків під час літніх канікул та працевлаштування молодих людей з багатодітних сімей;

поліпшення житлових умов багатодітних молодих сімей;

забезпечення умов для проведення дозвілля і культурного відпочинку багатодітних сімей;

підтримка обдарованих і талановитих дітей з багатодітних сімей;

підвищення авторитету багатодітної сім'ї, формування у підростаючого покоління бажання створювати міцні багатодітні сім'ї.

Отже якщо дивитися на мету і завдання цієї програми то можна сказати, що програма актуальна має велике значення для багатодітних сімей. Але дивлячись на нинішню ситуацію можна зробити висновок, що ця програма не дуже активна і розповсюджена.

Загальний висновок

На закінчення можна сказати, що в даний час йде руйнування цінностей родини, шлюбу, материнства. Соціальна диференціація товариства продовжує збільшуватися, все більша кількість сімей доходить до злиднів. Тому суспільство, держава повинні змінити своє ставлення до родини як соціального інституту, щоб її зберегти. На сьогодні необхідно створити належні соціально-економічні умови повноцінного і самодостатнього функціонування сім'ї та виховання дітей, формування культури сімейних відносин, підвищення відповідальності батьків за виховання дітей. Пріоритетними заходами підтримки сім'ї в області є:

· розробка і впровадження серії тренінгів, метою яких є припинення негативних процесів у сфері репродуктивного здоров'я та планування сім'ї, обізнаності населення про контрацепцію і відповідальне батьківство;

· проведення обласних етапів Всеукраїнських фестивалів сімейної творчості;

· сприяння роботі сімейних клубів за інтересами з метою формування культури сімейних відносин з гуманними принципами, підвищення відповідальності батьків за виховання дітей, надання їм консультацій з метою придбання навичок, знань і навичок з питань виховання дітей;

· проведення роботи серед населення з відродження та збереження національних сімейних традицій і цінностей;

· сприяння розвитку підприємницьких ініціатив молодих сімей, у тому числі тих, що проживають у сільській місцевості;

· проведення інформаційно-просвітницької роботи та розповсюдження соціальної реклами з питань попередження насильства в сім'ї;

· реалізація проектів соціальних програм по формуванню здорового способу життя. Реалізація цих заходів буде сприяти створенню необхідних умов для розвитку сім'ї як складової культурно-історичної, морально-психологічного добробуту суспільства, що в свою чергу позитивно позначиться на соціально-економічний розвиток держави. Необхідна особлива турбота і допомогу материнства, правовий захист сім'ї, створення соціальних умов для її нормального функціонування, забезпечення гармонійного розвитку кожної дитини з урахуванням його фізіологічних особливостей. Соціальний працівник в роботі з сім'єю повинен дотримуватися принципів, які допомагають йому у вирішенні професійних завдань. Це гуманізм, віра в людини, кращі виявлення її особистості і потенційні можливості, які допоможуть вирішити ті складні проблеми, які вона має; це віра в те, що людина має великі можливості по самовдосконаленню. Здатність до емпатії допомагає соціального працівника зрозуміти внутрішній світ іншої людини, отже, правильно оцінити її особистість, знайти в ній внутрішні можливості для вирішення особистих проблем. Соціальний працівник повинен бути толерантним, доброзичливо ставитися до клієнта, оцінювати його в цілому, а не окремі його вчинки. Якщо соціальний працівник застосовує авторитарність, не має гнучкої педагогічної позиції, не вміє об'єктивно оцінювати виховні можливості сім'ї і кожного з батьків, добре орієнтуватися в ситуації, це, звичайно, буде гальмувати встановлення його взаємин із клієнтами. Крім того, якщо батьки мають низьку загальну і педагогічну культуру, суб’єктивно оцінюють поведінку і особистість дитини, безвідповідально ставляться до виховання, це теж дуже ускладнює спілкування соціального працівника з батьками. В ході роботи над курсовими проектом були виконані наступні завдання:

1) певний історичний розвиток поняття "багатодітна родина": багатодітні сім'ї на початку століття становили більшість населення України, а в наш час не кожен громадянин нашої країни вирішиться мати трьох і більше дітей.

2) досліджені соціальні, психологічні та економічні проблеми багатодітних сімей: багатодітні родини мають дуже багато труднощів і не завжди це проблеми економічного і матеріального характеру, існують також деякі психологічні аспекти й проблеми соціальної адаптації дітей і батьків.

3) проаналізовані державні програми підтримки: Планується провести широкомасштабну інформаційну кампанію з популяризації сімейного способу життя, формування національних сімейних цінностей, поширення здорового способу життя та збереження репродуктивного здоров'я.

4) вивчені особливості соціальної роботи з багатодітними сім'ями: соціальний працівник повинен допомогти пережити труднощі, максимально розширити всі ресурси соціальної допомоги, залучити коштів благодійних організацій, церква, різні товариства; навчити родину самодопомоги й взаємодопомоги, сімейного бізнесу.

Список використаної літератури

1. Зубкова Т.С., Тимошина Н.В. Организация и содержание работы по социальной защите женщин, детей и семьи: учеб. пособ. для студ. сред. проф. учеб. заведений. - М.: Издательский центр "Академия", 2003 - 224с. (www.twirpx.com/file/31470/)

2. Луганська обласна державна адміністрація "Про затвердження обласної програми "Багатодітні сім'ї""

(www.loga.gov.ua/oda/documents/official/official_62.html? template=33)

3. Батіщева Г.О., Зайцева 3.Г. Робота соціальних служб для молоді з молодою сім'єю. Методичні рекомендації. - К., 1996. (www.otherreferats. /sociology/000728402.html)

4. Андреева Т.В. Психология современной семьи. Монография - СПб.: Речь, 2005 - 436 с. (www.otherreferats. /sociology/000728402.html)

5. Соціальна робота з сім'єю, дітьми та молоддю. (Навчальні матеріали). - К., 1999. - 140с.

6. Соціальна педагогіка. Підручник 4 - те вид. вправ та допомоги. ред. пед. проф. А.Й. Капської. - к Центр учбової літератури, 2009-488с. с.246 - 271

7. Історія педагогіки: курс лекцій (www.infolibrary.com.ua/bookstext-542.html)

8. курс "Школа батьківства" Александр Корман (www.alexkorman.com/)

9. Безпалько О.В. педагогіка: схеми, таблиці, коментарі: навчальний посібник: - для студентів вищих навчальних закладів І/О В. Безпалько - К.: Центр Учбової літератури, 2009.209с. с.158 - 173

10. Н.П. Волкова "Педагогіка" посібник Київ видавничий центр "Академія" 2001

11. Закон Украины о многодетных семьях (www.dolyna. kiev.ua/node/620)