Смекни!
smekni.com

Особливості виховання дітей у багатодітній сім'ї (стр. 8 из 10)

11. Сім'ям, які мають трьох і більше дітей, плата за харчування дітей у державних і комунальних дошкільних навчальних закладах знижується на 50 відсотків (п.3 постанови КМУ від 26.08.2002 № 1243 "Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних навчальних закладів").

Державна соціальна допомога.

12. Для кожної дитини в малозабезпеченій багатодітній сім'ї, в якій виховується троє або більше дітей віком до 16 років (до 18 років, якщо дитина навчається), рівень забезпечення прожиткового мінімуму збільшується на 20 відсотків (прим. - з урахуванням рівня забезпечення прожиткового мінімуму визначається розмір державної соціальної допомоги) (ст.5 Закону України "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям").

13. Для жінок, яким присвоєно звання "Матигероїня" і які не мають права на пенсію (за умови досягнення віку 58 років), передбачена державна соціальна допомога у розмірі 100 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (ст.6 Закону України "Про державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам ").

(Порядок призначення і виплати державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, інвалідам та державної соціальної допомоги на догляд затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 02.04.2005 № 261).

14. Один з подружжя багатодітної родини має право на податкову соціальну пільгу, якщо його місячний дохід не перевищує твори кількості дітей і визначеного законодавством мінімального розміру (місячний прожитковий мінімум, що діє для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помножений на 1,4 й округлений до найближчих 10 гривень) (ст.6 Закону України "Про податок з доходів фізичних осіб").

Виконання військового обов'язку в запасі

15. Військовозобов'язані, які мають дітей віком до трьох років або трьох і більше дітей віком до 16 років, звільняються від проходження зборів (частина 9 пункту 1 ст.30 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу").

Пенсійне забезпечення.

16. Жінки, які народили п'ятеро або більше дітей та виховали їх до шестирічного віку, мають право на призначення дострокової пенсії за віком, але не раніше ніж за 5 років до досягнення пенсійного віку (прим. - тобто при досягненні 50річного віку), при наявності не менше 15 років страхового стажу.

За вибором матері або в разі її відсутності, якщо виховання п'ятьох або більше дітей здійснювалося батьком, йому призначається дострокова пенсія за віком, але не раніше ніж за 5 років до досягнення пенсійного віку (прим. - тобто при досягненні 55річного віку), при наявності не менше 20 років страхового стажу (п.3 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування").

17. Громадянам України, відзначеним почесним званням України "Матигероїня", а також є матерями, які народили п'ятеро і більше дітей та виховали їх до шестирічного віку (при цьому враховуються діти, усиновлені в установленому законом порядку) встановлюються пенсії за особливі заслуги перед Україною. Встановлюється надбавка до нарахованої пенсії у розмірі від 20 до 25 відсотків прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, які втратили працездатність (14)

Висновки:

На закінчення можна сказати, що в даний час йде руйнування цінностей

сім'ї, шлюбу, материнства. Соціальна диференціація суспільства продовжує

посилюватися, все більша кількість родин доходить до злиднів. Тому суспільство, держава повинні змінити своє ставлення до сім'ї як соціального

інституту, щоб її зберегти.

Необхідна особлива турбота і допомога материнству, правовий захист сім'ї, створення соціальних умов для її нормального функціонування, забезпечення гармонійного розвитку кожної дитини з урахуванням її фізіологічних особливостей.

Соціальний працівник повинен допомогти пережити труднощі, максимально розширити всі ресурси соціальної допомоги, залучити кошти благодійних організацій, церква, різні суспільства; навчити сім'ю самодопомоги та взаємодопомоги, сімейному бізнесу.

Розділ II. Соціально-педагогічна діяльність у роботі з багатодітними сім’ями

2.1 Проблеми багатодітних сімей

1. Матеріально-побутові (фінансові) проблеми. Багатодітні сімей є найменш забезпеченими, з низьким середньомісячним доходом на одного члена сім'ї, що веде до збільшення витрат на харчування, одяг і т.д. У структурі доходів допомоги на дітей невеликі, хоча і дають надбавку до сімейного бюджету. Частка витрат на продовольчі товари вище, а структура харчування менш різноманітна. Такі сім'ї отримують менше фруктів, ягід, м'яса, яєць, риби і т.д., і недостатнє отримання основних продуктів харчування викликає велику тривогу.

У зв'язку з постійним зростанням цін відзначаються вкрай обмежені можливості задовольняти потреби, дефіцит в найнеобхідніших предметах: взуття, одязі, шкільно-письмових приладді. Рідкісна натуральна й матеріальна допомога проблеми не вирішує.

Бюджет таких сімей не має коштів на освіту, культурний та спортивний розвиток дітей, музично-художню освіту і навіть на літній відпочинок. У кожній п'ятій родині діти не відвідують дитячі садки через брак грошей на оплату.

2. Проблема працевлаштування батьків. Коли мати не працює, а батько не отримує тривалий час зарплату, нерегулярні і недостатні допомоги на дітей, виникає проблема пошуку нової роботи. Часто це посилюється незнанням законів та інформації про ті пільги, які покладені таким сім'ям.

Утриманські навантаження на сім'ю змінила структуру її доходів. Велике місце займали доходи від підприємницької діяльності, продажу

сільськогосподарських продуктів, а також соціальні трансферти, що говорить про зниження економічної активності багатодітних сімей.

Виживання багатодітній сім'ї в сучасних умовах можливо шляхом підвищення власних доходів. Майже в 50% таких сімей робота підлітків приносить дохід у сім'ю, але це загрожує порушенням трудового, цивільного законодавства, небезпечного впливу "кримінального світу" і відмовою від низки потреб, що є в сучасних умовах недозволенною розкішшю.

3. Житлова проблема, завжди гостро стоїть в нашій країні, особливо для багатодітних сімей, в даний час придбала першорядну важливість.

Житлові умови не відповідають нормативам і не можуть покращитися за рахунок муніципального житла. Крім того, скорочуються масштаби житлового будівництва, придбання житла за рахунок власних коштів для більшості сімей недостатньо.

Збільшується плата за житлово-комунальні послуги. Якщо ця проблема не буде планомірно вирішуватися, то вона може стати одним з факторів підвищення соціальної напруженості в суспільстві.

4. Психолого-педагогічні проблеми. У традиційній багатодітній сім'ї діти знаходяться в рівному становищі: немає дефіциту спілкування, старші піклуються про молодших, формуються, як правило, позитивні моральні якості, такі як чуйність, людяність, повага до старших.

Але у зв'язку з великою завантаженістю батьків (батько багато працює, практично не буває вдома, мати не працює, але завантажена домашніми справами) на виховання дітей залишається мало часу, і все ж у таких сім'ях можна визначити внутрішню ієрархію відносин.

5. Проблеми розподілу обов'язків будуються за статевозрілою ознакою, індивідуальні, тому різні за обсягом та складністю. Глава сім'ї - батько; домашні справи - на матері, охоронниці домашнього вогнища, організатора домашніх справ. Дефіцит часу, недостатність знань з виховання дітей створюють певну проблему в таких сім'ях. Дефіцит виховання призводить до того, що діти виростають, маючи занижену самооцінку: тривожність, невпевненість у собі, неадекватне уявлення про власну особистість; старші діти прагнуть до лідерства.

Мала можливість задовольнити свої потреби (в одязі, розвагах, товари і т.д., які є у однолітків) розвиває почуття заздрості, вимога неможливого. Більшість дітей у багатодітних сім'ях веде до зниження соціального віку старших дітей. Вони рано дорослішають і менш тісно пов'язані зі своїми батьками. Як правило, в таких сім'ях відсутня повага до особистості кожної дитини, немає особистого куточка, своєї маленької території з дотриманням меж, особистих улюблених іграшок, тобто автономності кожного, і часто призводить до затяжних тривалим конфліктів між дітьми.

Конфлікти нерідко виникають також через погану успішність дітей у школі, звідси - часті пропуски занять; підлітки зазвичай рано включаються до домашні справи і часто кидають школу. Школу не відвідують не тільки підлітки 15-18 років, але є і випадки невідвідування школи дітьми 7-14 років; рано починають працювати, мають велику ймовірність придбати шкідливі звички (куріння, алкоголь) та інші "девіантом" поведінки. У таких сім'ях складний психологічний клімат: занижений рівень взаєморозуміння з батьками і в той же час підвищена потреба в батьківської підтримки.

Багатодітні, особливо неповні сім'ї, відрізняються більшою бездоглядністю дітей. Діти багато часу проводять на вулиці. Виникає проблема комунікації як дорослих членів сім'ї, так і дітей, особливо підлітків. Це ускладнює процес соціалізації і заважає в подальшому житті.

Багатодітні сім'ї відзначають дискомфорт з колегами по роботі, часто позбавлені доброзичливого ставлення в професійному середовищі; з родичами, частіше чоловіка, які не схвалюють факту багатодітності, особливо в сучасних умовах; негативне ставлення однолітків відчувають діти з багатодітних сімей.