Смекни!
smekni.com

Особливості виховання дітей у багатодітній сім'ї (стр. 7 из 10)

введення з 1 січня 2008 року додаткових соціальних гарантій багатодітним сім'ям, зокрема:

позачергове надання соціального житла родинам та одиноким батькам, які мають п'ять і більше дітей, а також у разі одночасного народження трьох і більше дітей;

забезпечення пільгових умов прийому та звільнення від плати за навчання в навчальних закладах усіх рівнів дітей із багатодітних сімей, що мають п'ять і більше дітей;

збільшення надбавки до пенсії за особливі заслуги з 20-25 відсотків до 35-40 відсотків нарахованої основної пенсії матерям, які народили п'ятеро і більше дітей та виховали їх до шестирічного віку, а також жінкам, які мають почесне звання України "Мати-героїня".

5.2 Відповідно до Програми діяльності Кабінету Міністрів України "Український прорив: для людей, а не політиків", затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 16 січня 2008 року № 14 (розділ 1.8 Соціальний захист):

"Уряд бере на себе зобов'язання забезпечити:

збільшення розміру допомоги на дітей багатодітним сім'ям до 50 відсотків розміру прожиткового мінімуму, встановленого для дітей відповідного віку;

щорічне збільшення видатків державного бюджету на фінансування житлового будівництва для молодих сімей (першочергово багатодітних), а також обсягу кредитів, які надаються молодим сім'ям для будівництва або придбання житла;

розробку механізму залучення позабюджетних коштів для забезпечення в першу чергу багатодітних сімей житлом;

ініціювання внесення змін до Закону України "Про відпустки" щодо запровадження додаткової оплачуваної відпустки чоловікові у зв'язку з народженням дружиною дитини з метою забезпечення одночасної та рівної участі матері та батька у догляді та вихованні дитини в його перший місяць життя".

5.3 Планом заходів щодо підтримки сім'ї на період до 2010 року, який є додатком до Державної програми підтримки сім'ї на період до 2010 року, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 19 лютого 2007 року № 244, передбачено:

"Пункт 15. Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським держадміністраціям, Мінагрополітики, Держкомітету з питань регуляторної політики та підприємництва, Міністерству у справах сім'ї, молоді та спорту протягом 2007 - 2010 р. р. розробити і забезпечити виконання регіональних програм сприяння багатодітним сім'ям в організації підприємницької діяльності, зокрема організації "зеленого" туризму, фермерських господарств, сфери побутових послуг, харчування тощо. Пункт 16. Міністерству у справах сім'ї, молоді та спорту, Міністерству праці та соціальної політики, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським держадміністраціям до кінця 2007 року внести пропозиції щодо запровадження єдиного посвідчення для багатодітної сім'ї та визначення механізму його застосування.

Пункт 23. Міністерству у справах сім'ї, молоді та спорту, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським держадміністраціям протягом 2007 - 2010 р. р. запровадити єдиний облік багатодітних сімей та сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах, шляхом ведення відповідного банку даних".

Перелік пільг для багатодітних сімей в Україні.

Загальні положення

1. Дитина - особа у віці до 18 років (повноліття), якщо за законом, застосовуваним до неї, він не набуває прав повнолітньої раніше; багатодітна сім'я - сім'я, яка складається з батьків (або одного з батьків) і трьох та більше дітей (ст.1 Закону України "Про охорону дитинства").

2. Почесне звання "Матигероїня" присвоюється Указом Президента України жінкам, які народили та виховали до восьмирічного віку п'ятьох і більше дітей, у тому числі дітей, усиновлених у встановленому законодавством порядку (Указ Президента України від 21.08.2004 № 963 - внесено зміни до Указу Президента України від 29.06.2001 № 476 "Про почесні звання України").

Житло, земельні ділянки.

3. Матерям, яким присвоєно звання "Матигероїня", багатодітним сім'ям, які потребують поліпшення житлових умов, надаються жилі приміщення в першу чергу (ст.45 Житлового кодексу України).

Багатодітні сім'ї не втрачають права першочергового одержання жилих приміщень і у випадку, коли після постановки на квартирний облік діти досягнуть повноліття (Правила обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, і надання їм жилих приміщень в Українській РСР від 11.12.84 № 470 п.44).

4. Квартири (будинки), в яких живуть багатодітні сім'ї (сім'ї, які мають трьох і більше неповнолітніх дітей), незалежно від розміру загальної площі передаються у власність громадян безкоштовно (ст.6 Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду").

5. До повноважень виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належить:

Вирішення відповідно до законодавства питань про надання допомоги багатодітним сім'ям у будівництві індивідуальних житлових будинків, проведенні капітального ремонту житла, у придбанні будівельних матеріалів;

Відведення зазначеним особам у першочерговому порядку земельних ділянок для індивідуального будівництва, садівництва та городництва.

(Ст.34 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні").

6. Не стягується плата (прим. - земельний податок) за земельні ділянки, в межах граничних норм, встановлених Земельним кодексом України,. громадян, які виховують трьох і більше дітей (частина 2 ст.12 Закону України "Про плату за землю").

Норми безоплатної передачі земельних ділянок громадянам (ст.121 Земельного кодексу України).

1. Громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності в таких розмірах:

а) для ведення фермерського господарства - в розмірі земельної частки (паю), визначеної для членів сільськогосподарських підприємств, розташованих на території сільської, селищної, міської ради, де знаходиться фермерське господарство. Якщо на території сільської, селищної, міської ради розташовано декілька сільськогосподарських підприємств, розмір земельної частки (паю) визначається як середній по цих підприємствах. У разі відсутності сільськогосподарських підприємств на території відповідної ради розмір земельної частки (паю) визначається як середній по району;

б) для ведення особистого сільського господарства - не більше 2,0 гектара;

в) для ведення садівництва - не більше 0,12 гектара;

г) для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах - не більше 0,25 гектара, в селищах - не більше 0,15 гектара, в містах - не більше 0,10 гектара;

г) для індивідуального дачного будівництва - не більше 0,10 гектара;

д) для будівництва індивідуальних гаражів - не більше 0,01 гектара.

2. Розмір земельних ділянок, які передаються безоплатно громадянину для ведення особистого сільського господарства, може бути збільшений у разі отримання в натурі (на місцевості) земельної частки (паю).

7. Молоді сім'ї та молоді громадяни можуть одержувати за рахунок бюджетних коштів пільгові довгострокові державні кредити на будівництво і придбання житлових будинків і квартир, на оплату вступних пайових внесків при вступі до молодіжні житлові комплекси, житлово-будівельні кооперативи, а також на обзаведення домашнім господарством. Молоді сім'ї, які мають одну дитину, звільняються від сплати відсотків за користування кредитом; молодим сім'ям, які мають двох дітей, за рахунок бюджетних коштів, крім того, погашається 25 відсотків суми зобов'язань по кредиту, а молодим сім'ям, які мають трьох і більше дітей, - 50 відсотків суми зобов'язань по кредиту (ст.10 Закону України "Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні").

Молоді громадяни - громадяни України віком від 14 до 35 років; молода сім'я - подружжя, вік яких (як чоловіки, так і жінки) не перевищує 35 років, або неповна сім'я, в якій мати (батько) має вік до 35 років (ст.1 цього ж Закону).

Освіта, спорт, харчування і проїзд для дітей.

8. Місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування відповідно до їх компетенції, визначеної законом, забезпечують:

Організацію безкоштовного харчування учнів 1-4 класів загальноосвітніх навчальних закладів, а також. дітей з. багатодітних сімей у професійно-технічних навчальних закладах;

Організацію пільгового проїзду міським пасажирським транспортом (крім таксі), автомобільним транспортом загального користування (крім таксі) в сільській місцевості учнів загальноосвітніх навчальних закладів, а також. дітей з. багатодітних сімей, які навчаються в професійно-технічних навчальних закладах (ст.5 Закону України "Про охорону дитинства").

9. Держава гарантує надання в порядку, передбаченому Кабінетом Міністрів України, безкоштовних та пільгових фізкультурно-оздоровчих послуг дітям, в тому числі:. дітям з багатодітних сімей (ст.4 Закону України "Про фізичну культуру і спорт").

10. Діти з багатодітних сімей. здобувають позашкільну освіту безоплатно (ст.26 Закону України "Про позашкільну освіту").

Система позашкільної освіти - освітня підсистема, яка включає державні, комунальні, приватні позашкільні навчальні заклади, інші навчальні заклади як центри позашкільної освіти у позаурочний та позанавчальний час (загальноосвітні навчальні заклади незалежно від підпорядкування, типів і форм власності, в тому числі школи соціальної реабілітації, міжшкільні навчально-виробничі комбінати, професійно-технічні та вищі навчальні заклади III рівнів акредитації); гуртки, секції, клуби, культурно-освітні, спортивно-оздоровчі, науково-пошукові об'єднання на базі загальноосвітніх навчальних закладів, навчальновиробничих комбінатів, професійно-технічних та вищих навчальних закладів III рівнів акредитації; клуби та об'єднання за місцем проживання незалежно від підпорядкування, типів і форм власності; культурно-освітні, фізкультурно-оздоровчі, спортивні та інші навчальні заклади, установи (ст.1 цього ж Закону).