Смекни!
smekni.com

Формування особистості молодшого школяра в однодітних сім ях (стр. 11 из 16)

Звісно, однодітна сім'я у процесі духовного становлення особистості дитини має відігравати роль еталона, своєрідної школи. Завдяки при­родним формам життя в однодітній сім'ї, її ідеалам, призвичаєнню до сімейних і суспільних вимог дитина і сама засвоює ціннісні ідеали, намагається діяти або ж діє відповідно до них. У решті випадків вона коригує їх, беручи за взірець знане, зрозуміле, бажане і доступне, або ж протидіє їм, піддавшись іншим[5, с.65-68].

Отже, духовною основною української родини, з одного боку, є, як і раніше, віра людини, індивіда, особистості (для віруючих) у божественність походження людини та необхідність жити й діяти відповідно до постулатів, догматів, звичаїв й традицій християнського віровчення (незважаючи на конфесії), за будь-яких умов зберігаючи оптимізм, ви­соку моральність та діяльність у сферах, які визначаються як ціннісні, або такі, які можна вдосконалити, з якими можна взаємодіяти.

Залучення дітей до христи­янських традицій і обрядів сприяє формуванню у них високої духовної культури, поваги до людей.

Діти з таких родин відзначаються особливим сумлінням у дотриманні моральних норм поведінки та етики, ставлення до людей, до праці, мистецтва.

Виховання гуманістичних якостей — одне з найважливіших завдань укра­їнської родинної педагогіки. Добро­та, чуйність, турботливість, уважність, любов до всього живого — за­сади гуманізму та милосердя. Вихо­вуючи в дитини ставлення до оточу­ючих як до цінності, не меншої, ніж цінність власної особистості, батьки формують найкращі людські якості в дитячій душі.

Одним із виявів гуманізму в пов­сякденних стосунках людей є доброта: піклування про потреби, запити та бажання інших, уважне ставлення до них, ввічливе спілкування з усіма, самопожертва заради інших. Добра людина не буває брутальною, не­терпимою, чванливою, зарозумілою, підозрілою.

Доброта тісно пов'язана з такими моральними якостями, як чуйність, довіра та благородство, вдячність та співчуття. Доброзичлива людина ба­жає добра іншим, ставиться до них прихильно/вміє приязно спілкувати­ся, бути ввічливою, довірлива. Дові­ра ж грунтується на впевненості в порядності, чесності, сумлінності та правильності дій іншої людини.

У сімейному вихованні довіра ви­являться в тому, що батьки поважають своїх дітей і щиро вірять в їхні можливості. Впевнені у позитивних рисах та особистих досягненнях ди­тини, батьки спонукають її виправ­дати довіру, чим формують у дітей почуття власної гідності, бажання самовдосконалюватися.

Душевна чуйність зароджується та формується у дитини в основному під впливом сім'ї. Байдужа люди­на не звертає уваги на певні явища та події, не виявляє співчуття до ото­чення, відмежована від нього. Якщо не спрямувати зусиль на формуван­ня в дитини гуманного ставлення до людей, то байдужість може стати ри­сою характеру, поєднатися з такими негативними якостями, як егоїзм, ін­дивідуалізм, егоцентризм, безпринципність[75, с.19-21].

Егоїзм дитини — яскравий прояв себелюбства, коли тільки власні прагнення та інтереси є цінними і їм надається абсолютна перевага над іншими. Джерелом формування цієї антигуманної якості є хиби в сімей­ному вихованні, коли батьки праг­нуть задовольнити всі примхи дити­ни, не залучають її до сімейних справ і турбот, не стимулюють її ак­тивну участь у різноманітній діяль­ності на користь інших. Такі батьки не розуміють, що егоїзм — це відчуження не лише від близьких, а й від самого себе як особистості, внутрішня спустошеність, самотність, нездатність до високих громадських переживань. Аби запо­бігти цьому, батькам слід вчити ди­тину так осмислювати, відчувати і сприймати події повсякденного жит­тя, щоб чітко виявлялися її зв'язки з усіма членами родини, а згодом — із суспільством, народом; пробуджува­ти чуйність до друзів і рідних, готов­ність завжди допомогти знайомим і незнайомим.

Егоїзм може викликати форму­вання егоцентризму — зацикленості особи на власних почуттях, ціннос­тях і цілях. Він грунтується на неро­зумінні інших, на тому, що людина неспроможна стати на позицію спів­розмовника, зрозуміти мотиви і логі­ку йогоповедінки. Такі люди, як пра­вило, не можуть змінити своєї дум­ки, ставлення, позиції до чогось, на­віть коли їхня помилка очевидна. Під час спілкування вони «не чують» співрозмовника. Ця якість з'являєть­ся в ранньому дитинстві й долається правильним вихованням до 14—15 років[56, с.121-136 ].

Дуже часто в однодітній сім'їможна спостерігати жорстокість, невміння відчувати чуже горе, біль тощо. Дитина не завж­ди робить це зі злими намірами, навпаки, може діяти несвідомо, не уяв­ляти, до чого можуть призвести її дії. Причини жорстокості, як і інших не­гативних моральних якостей, — не­доліки сімейного виховання: брак добрих взаємин між батьками, тур­боти, доброзичливості, справедли­вості, людяності у ставленні до чле­нів своєї сім'ї, до інших людей. Час­то жорстокими є діти у так званих неблагополучних сім'ях, де батьки не приділяють належної уваги їхньо­му вихованню, застосовують фізичні засоби впливу на дитину, проявля­ють деспотичність, або у тих, де по­турають усім примхам маляти, і воно живе в атмосфері вседозволеності. Це може виявитися в дошкільному віці, коли дитина знущається над до­машніми тваринами, б'є однолітків чи молодших за себе.

Ще однією моральною якістю при формуванні особистості молодшого школяра в однодітній сім'ї єчуйність — здатність до переживання, хвилювання, вміння розділи­ти чужі радощі, горе та біль. Це передумова виховання у людини мило­сердя. Черстві, нечуйні люди — замкнуті й нетовариські, потенційно здатні до жорстоких дій і вчинків. Батьки мають навчати дитину раху­ватися з іншими людьми, вміти роз­радити їхнє горе, підтримати добрим словом, радіти чужим успіхам.

Черствість і байдужість у дитини виявляються в тому, що у відповідь на доброту і піклування у неї не ви­никає почуття вдячності, а ще вона залишається байдужою до чужого нещастя. Вдячність виявляється у готовності відповісти добром за добро. Проте вона не повинна супе­речити більш високим принципам, таким як чесність, принциповість, почуття обов'язку, відповідальності та ін. У родині батьки мають приді­ляти вихованню вдячності у дітей особливу увагу.В однодітній сім'ї задоволення будь-яких вимог і примх дитини, надмірна любов до дитини сприяють вихованню егоїстичних якостей, зокрема нев­дячності.

Водночас діти мають зрозуміти, що уважними та чуйними треба бути не лише до тих, хто добре ставиться до них, а й до всіх інших людей. Ад­же поруч із нами завжди є люди, які потребують нашої підтримки та спів­чуття.

Недоцільно і нерозумно прихову­вати від дітей усі складнощі й проб­леми життя, проте виливати на них негативні емоції також не варто, бо це може погано вплинути на слабку, незміцнілу дитячу психіку. Батьки мають стежити за рівновагою пози­тивних і негативних емоцій. Особли­во важливо переконати дітей у тому, що власний оптимізм і чуйність ото­чуючих допоможуть перебороти найскладніші обставини[48, с.345-346].

Одним із виявів уважності є чем­не ставлення до людей. Дітей необхідно вчити правильно вживати сло­ва ввічливості («чарівні» слова): добридень, будь-ласка, перепро­шую, дякую, на здоров'я, будьте здо­рові, смачного та ін. Особливо важ­ливо навчити їх розмовляти з усіма дружнім, доброзичливим тоном, ад­же брутальне, різке звертання, вжи­вання в розмові образливих пріз­виськ принижує дітей і дорослих, різ­ко погіршує взаємини між людьми.

Виявлення грубощів характери­зує зневажання правил культури поведінки. Відкрита недоброзичливість до оточуючих, прагнення їх скривдити, образити, вчинити хуліганство, найчастіше формуються у тих дітей, котрі змалку відчувають у сім'ї непо­вагу батьків один до одного або до інших членів сім'ї — дітей, бабусі чи дідуся. Культурна поведінка всіх членів сім'ї є найдієвішим засобом, що вбереже дітей від грубощів. Інко­ли батьки викликають грубість у ді­тей неуважним ставленням до них, їхніх настроїв, почуттів, подій життя. Вміння оцінити ситуацію, в якій від­бувається спілкування з дитиною, врахувати всі обставини, що з пев­них причин ускладнюють взаєморо­зуміння, — певний шлях до того, щоб випадкова, непродумана гру­бість дитини не закріпилася в її по­ведінці. Образа інших — це насам­перед неповага до самого себе, — в цьому необхідно переконати дитину, яка у такій поведінці бачить засіб до­вести свою зверхність над іншими.

Батьки мають навчити дітей спів­чувати, сформувати у них готовність відгукнутися на чиєсь прохання, ба­жання допомогти. Милосердя бать­ків— кращий приклад для вихован­ня у дітей чуйності. Виявляючи уважне ставлення до близьких і сусі­дів, друзів, колег, підтримуючи самотніх, хворих, нещасних, батьки створюють передумови для формування у дітей співчуття і любові до людей[54, с.70-75].

Дітей необхідно навчати розріз­няти і розуміти ті чи інші душевні стани людей, помічати зміни у їхньо­му настрої. З цією метою звертають увагу на міміку, жести, інтонації голо­су, коли людина чимось стурбована, схвильована. Робити це можна не тільки у різних реальних життєвих ситуаціях, а й під час перегляду кіно­фільмів, слухаючи радіопередачі, читаючи яскраво ілюстровані дитячі книжки і журнали. Розглянувши малюнок, необхідно знайти відповідне місце в тексті, де подається характеристика стану героя. Можна зробити і навпаки: після читання запропону­вати дитині намалювати героїв книжки у різних емоційних станах. Для такої роботи треба брати тільки ті книжки, які подобаються дитині, тому що співчуття, співпереживання з'являються тоді, коли герої близькі й зрозумілі дітям, а їхні дії та почут­тя співзвучні дитячим.