Смекни!
smekni.com

Формування особистості молодшого школяра в однодітних сім ях (стр. 14 из 16)

За результатами нашого дослідження актуальними проблемами формування особистості в однодітних сім’ях можна виділити такі як:

1. Єдина дитина виявляється більш емоційно стійкіша, ніж інші діти, тому, що не знає хвилювань, пов’язаних із суперництвом братів.

2. Єдиній дитині приходиться переборювати більше труднощів, чим звичайно, щоб придбати психічну рівновагу, тому що йому не дістає брата чи сестри.

3. Батьки, що мають єдину дитини, звичайно приділяють їй надмірну увагу. Вони занадто піклуються про неї тільки тому, що вона у них одна, тоді як насправді вона всього лише перша.

Формувати особистість молодшого школяра можна використовуючи прийоми народної педагогіки,яка надає великого значення силі слова – розповіді, поясненню, настанові, пораді та ін. Як у теорії, так і в практиці сімейного виховання існує система стимулюючих методів, до яких належать педагогічна вимога, громадська думка, орієнтація на очікувану радість, змагання, похвала, заборона, нагорода, застереження, навіювання, заохочення й покарання та ін.

Важливе місце у формуванні особистості молодшого школяра у сім'ї мають зайняти народні звичаї і традиції. Вони є тією доброю основою, на якій зростає національна свідомість, гідність і самоповага, а разом з тим і розуміння та повага інших поглядів.

У роботі з батьками, які виховують одну дитину можна використовувати такі форми роботи: батьківські читання (дає можливість не тільки слухати лекції педагогів, а й самим вивчати літературу з проблеми); батьківські вечори (об'єднує батьківський колектив); батьківські ринги (дискусійна форма спілкування батьків і формування батьківського колективу); лекції (форма психолого-педагогічної освіти, що розкриває сутність тієї чи іншої проблеми виховання); конференція (педагогічна освіта, що передбачає розширення, поглиблення та закріплення знань про виховання дитини); практикум (вироблення в батьків педагогічних умінь із виховання дитини, ефективного рішення виникаючих педагогічних ситуацій, своєрідне тренування педагогічного мислення батьків-вихователів); рольові ігри (колективна творча діяльность з вивчення рівня сформованості педагогічних умінь); відвідування родин (робота педагога з батьками); листування з батьками (письмова форма інформування батьків про успіхи їхніх дітей).

Важливе значення для формування особистості дитини займають і і нетрадиційні форми. До нетрадиційних форм співпраці з батьками можна віднести такі: "батьківська пошта" (нетрадиційна форма спілкування з родиною. Враховується зайнятість батьків.); "телефон довіри" (телефон допомагає батькам анонімно з'ясувати які-небудь значимі для них проблеми, попередити педагогів про помічені незвичайні прояви дітей); "батьківські скриньки" (дозволяє батькам анонімно звернутися до любого з фахівців дошкільного закладу з питаннями, які є для них актуальними, а працівникам ЗНЗ своєчасно відреагувати на запит батьків, підготувавши консультацію, семінар або семінар-практикум).

Сім'я, а також однодітна сім’я, є найвищою організаційною, суспільною, моральною і духовною цінністю для всіх людей. Разом з тим кожен етап соціально-економічного, суспільного, політичного, морального і духовного розвитку однодітної сім'ї безпосередньо впливає на формування життєвих цінностей дитини.

На всіх етапах формування особистості дитини в сім'ї як на неї, так і на її батьків чинять постійний вплив різні фактори соціального середовища. Але приклад батьків є тим першим соціальним досвідом, який засвоюють діти протягом свого життя. Це - спілкування специфічне, неповторне, бо воно грунтується на почуттях взаємної любові, прихильності батьків і дітей.

Виховання гуманістичних цінностей молодших школярів, має такі змістові напрями:

– по-перше, цілісне формування особистості неможливе без усвідомлення молодшими школярами понять і відомостей про гуманістичні цінності, ідей національного виховання у вихованні гуманної людини.

– по-друге, формування ставлення до людини як до найвищої цінності, виховання особистості в дусі доброзичливості, гуманності, щирості, чуйності, небайдужості, готовності прийти на допомогу.

Виховання гуманістичних цінностей не може обмежуватися набуттям і засвоєнням певної суми знань, а передбачає освоєння молодшими школярами своєї етнічної спільності, національних та загальнолюдських цінностей (мови, території, культури, гідності, доброти, гуманності та ін.).

Ідея гуманізму має пронизувати всі складові виховання. Саме тому виховання гуманістичних цінностей є процесом формування у свідомості молодших школярів стійких умовно-рефлекторних утворень, зумовлених його афектно-вольовими реакціями в різних ситуаціях;

– по-третє, це має бути практика, коли молодші школярі втілюють гуманістичні ідеї у процесі свого життя і діяльності.

Чільне місце серед факторів, що формують особистість дитини в однодітній сім'ї є вплив школи на сім'ю, який ми пропонували розглянути через педагогічну технологію взаємодії.

При педагогічній технології взаємодії з однодітними сім’ями слід дотримуватися таких її компонентів:

· мотиваційного, який передбачає спонукання педагогічних можливостей сім’ї на основі діагностики її виховної активності;

· змістовного, що складає певну сукупність таких активних форм як “педагогічна школа” для батьків, батьківські збори, родинні виховні заходи консультації;

· процесуального — відтворює новизну взаємовідношень школи і сім’ї сучасного школяра, який вбачається нами в здійсненні особистісно-орієнтовного спілкування в підсистемі “вчитель-учень-батьки”, а відмінними її ознаками — цілісність і безперервність педагогічного впливу.

Отже, проблема формування особистості молодшого школяра в однодітних сім’ях нині є актуальною і потребує вирішення не лише батьками дитини, а й людьми, які її оточують – педагогам, шкільним психологам.

Додатки

Додаток А

Вплив батьківських установок на формування особистості молодшого школяра (за І.Білецькою)

Батькам дуже важливо зрозуміти, яку роль в емоційно-особистісному формуванні відіграють батьківські установки. Батьки — найбільш значущі для дитини люди. Їм потрібно обережно й уважно ставитися до своїх словесних звертань до дитини, уникати установок, що можуть негативно позначитися на її поведінці. З'явившись один раз, установка не зникає і в сприятливий для неї момент життя дитини впливає на її поведінку й почуття.

Негативні установки

Можливі наслідки

Позитивні установки

«Не слухатимешся, з тобою ніхто не товаришуватиме...» Замкнутість, відчуженість, безініціативність, догідливість, схильність до стереотипної поведінки «Будь собою, в кожного є друзі!»
«Горе ти моє» Почуття провини, низька са­мооцінка, вороже ставлення до оточення, відчуження, конфлікти з батьками «Щастя моє, радість моя»
«Плаксій-скиглій!» Стримування емоцій, внутріш­ня озлобленість, тривожність, глибоке переживання навіть незначних проблем, підвищене емоційне напруження, страхи «Поплач, буде легше...»
«От дурний, усе хотів роздати...» Низька самооцінка, жадібність, труднощі в спілкуванні з одно­літками, егоїзм «Молодець, що ді­лишся з іншими!»
«Не твоя справа!» Низька самооцінка, затримка психічного розвитку, відсутність своєї думки, боязкість, відчу­женість, конфлікти з батьками «А ти як вва­жаєш?..»
«Вдягайся тепліше, захворієш!» Підвищена увага до свого здоров'я, тривожність, страхи, часті простудні захворювання «Будь здоровий, загартовуйся»
«Ти зовсім як твій тато (мама)...» Труднощі в спілкуванні з батька­ми, ідентифікація з батьківською поведінкою, неадекватна само­оцінка, впертість, повторення поведінки батька «Тато — чудова людина», «Мама у нас розумниця!»
«Нічого не вмієш робити, незграбо!» Невпевненість у своїх силах, низька самооцінка, страхи, затримка психічного розвитку, безініціативність, низька мотива­ція до досягнень у житті «Спробуй ще, тобі обов'язково вдас­ться!»
«Не кричи так, оглухнеш!» Прихована агресивність, підви­щене психоемоційне напру­ження, хвороби горла й вух, конфліктність «Кажи мені на вушко»

«Вередливе дівчисько, усі вони капризулі!» (хлопчикові про

дівчинку); «Негід­ник, усі хлопчиська забіяки» (дівчинці про хлопчика)

Порушення психосексуального розвитку, ускладнення в міжста- тевому спілкуванні, труднощі у виборі друга протилежної статі «Усі люди рівні, але водночас жоден не схожий на іншого»
«Нечупара, бруд- нуля!» Відчуття провини, страхи, не­уважність до своєї зовнішності, халатність у виборі друзів «Як приємно на тебе дивитися, коли ти чистий і акуратний!»
«Ти поганий, крив­диш маму, я від тебе піду до іншої дитини!..» Почуття провини, страхи, три­вожність, відчуття самотності, порушення сну, відчуження від батьків, «втеча» у себе або «вте­ча» від батьків «Я ніколи тебе не залишу, ти — най­кращий»
«Життя дуже важке: виростеш — дізнаєшся!..» Недовірливість, боягузтво, безвільність, покірність долі, невміння долати перешкоди, схильність до нещасних випад­ків, підозріливість, песимізм «Життя цікаве і прекрасне. Все буде добре!»
«Геть з-перед моїх очей, стань у куток!» Порушення взаємин з батьками, «втеча» від них, потайність, недовіра, озлобленість, агресив­ність «Йди до мене, з'ясуймо все разом!»
«Не їж багато солодкого, зубки болітимуть і будеш гладким!» Проблеми із зайвою вагою, хворі зуби, самообмеження, низька самооцінка, неприйняття себе «їж на здоров'я!»
«Усі люди підлі, сподівайся тільки на себе!» Труднощі в спілкуванні, підоз­ріливість, завищена самооцінка, страхи, проблеми надконтролю, відчуття самотності й тривоги «На світі багато добрих людей, готових тобі допо­могти...»
«Ой ти, бридке ка­ченя! І в кого ж ти такий некрасивий»

Невдоволення своєю зовнішніс­тю, сором'язливість, порушення в спілкуванні, відчуття безза­

хисності, проблеми з батьками, низька самооцінка, невпев­неність у своїх силах і можли­востях

«Як ти мені подо­баєшся!»
«Не можна нічого самому робити, питай дозволу у старших»

Боязкість, страхи, невпевненість у собі, безініціативність, острах старших, несамостійність, не­рішучість, залежність від чужої

думки, тривожність

«Сміливіше, ти все можеш сам!»
«Завжди ти невчас­но, зачекай»

Відчуженість, потайність, зайва самостійність, відчуття безза­хисності, непотрібності, «відхід»

у себе, підвищене психоемоцій­не напруження

«Дай-но я тобі допоможу»

«Нікого не бійся, нікому не посту­пайся, всім давай

прочухана!»

Відсутність самоконтролю, агресивність, відсутність поведінко- вої гнучкості, труднощі в спілку­

ванні, проблеми з однолітками, відчуття вседозволеності

«Будь стриманим, поважай людей»

Додаток Б