Смекни!
smekni.com

Формування особистості молодшого школяра в однодітних сім ях (стр. 12 из 16)

Важливо навчити дитину уявляти себе на місці іншої людини, ніби ото­тожнюючи себе з нею. Тоді легше перебороти пасивність, перейти від бездіяльного співчуття до співпере­живання, тобто надання допомоги. Кожен хоче шанобливого ставлення до себе, проте не кожен сам є чуй­ним та уважним до людей. Дитина має засвоїти, що уважне і шанобли­ве ставлення, доброта завжди при­носять радість тим, хто поряд, а брутальність, черствість і байдужість усіма засуджуються.

Виховання гуманних якостей особистості необхідно здійснювати, прилучаючи дітей до праці. Спочат­ку це можуть бути загальносімейні справи. Робити це треба, підкреслю­ючи, що благополуччя сім'ї залежить від кожного. Дитина відчуватиме се­бе членом сімейного колективу, бачитиме, що на її допомогу чекають, помічають її піклування і вдячні за це. Таким чином, вона починає розу­міти своє значення для членів своєї родини.

Допомагаючи родичам похилого віку, сусідам, дорослі мають залуча­ти до цього дітей. Вони вчаться помі­чати, кому і яка допомога потрібна, як саме її необхідно здійснювати. Важливо, щоб батьки підказали ді­тям, що допомоги можуть потребу­вати і однокласники, наприклад, у навчанні, у виконанні громадських доручень, у взаєминах з колекти­вом, порадили, яким чином можна допомогти ровесникові[43, с.125-131].

Нині в суспільстві змінюються погляди на таку рису гуманної люди­ни, як скромність. Ця моральна якість виявляється в тому, що люди­на не виділяє себе понад усіма ін­шими, обмежує власні потреби, жер­твує ними заради ближніх.

Діти мають засвоїти, що скромна людина не похваляється своїми ус­піхами, не вважає, що вона більше всіх знає і робить краще за всіх. Доб­рі вчинки скромна людина здійснює не напоказ, а незалежно від того, бу­дуть чи ні знати, про це її батьки, вчителі, товариші.

Необхідно привчати дітей не ви­являти під час спілкування з товари­шами своєї зверхності, навіть коли для цього є підстави, не згадувати похибки, невдачі інших, не докоряти їм. Хвалькуватих не люблять і не по­важають ні в колективі, ні в сім'ї. їх­ня поведінка часто викликає лише роздратування та інші негативні по­чуття. Скромна ж людина ввічлива у спілкуванні з іншими, вона щиро ці­кавиться їхнім життям, радіє успі­хам, співчуває невдачам.

Не можна плутати скромність з нерішучістю та сором'язливістю. Ці якості заважають дитині виявити свою індивідуальність, ініціативу і самостійність, часто погано вплива­ють на взаємини з іншими людьми (як дорослими, так і дітьми). Щоб пе­ребороти ці недоліки, батькам треба активніше залучати дитину до різно­манітної діяльності, доручати завдання, що потребують самостійного виконання, поступово зменшуючи допомогу і послаблюючи контроль за виконанням дорученої справи!

Впевненість у своїх можливостях і силах, що з'являється у дитини, зміцнить рішучість, підвищить актив­ність.

Нерішучість, сором'язливість, невпевненість можуть виникнути і тоді, коли батьки неправильно чи несправедливо карають. Надмірна суворість або неправильно обрані форми покарання часто стають причиною невпевненості дитини у своїх силах і можливостях, погано вплива­ють на формування внутрішньої роз­кутості, свободи і власної гідності особистості. Крім цього, звикнувши до покарань, дитина залишається глухою до прохань і порад, на неї значно важче впливати, тому, обира­ючи спосіб покарання, слід пам'ята­ти, що він має бути обгрунтованим, зрозумілим і справедливим, а це можна зробити, лише точно визна­чивши провину. Ні в якому разі не можна застосовувати ті форми пока­рання, що принижують гідність дити­ни. Перед покаранням батьки мають домовитися між собою, аби дитина відчула їх єдину позицію і згоду. Не можна погрожувати дітям, недопус­тимо проклинати їх, карати фізично.

Важливе значення для форму­вання гуманної особистості має її самосвідомість. Основою її розвитку є спілкування дитини з оточуючими (дітьми і дорослими) під час ігрової, навчальної, трудової діяльності. По­рівнюючи себе з ними, дитина посту­пово усвідомлює себе, вчиться оці­нювати свої вчинки. Формування са­мосвідомості здійснюється через ви­роблення умінь правильно аналізу­вати і оцінювати свою поведінку, її мотиви[49, с.3-4].

Отже, гуманістичне виховання дітей в сім'ї — це тривалий, цілеспрямова­ний систематичний педагогічний процес формування цілого комплек­су взаємопов'язаних моральних якостей особистості.

2.3. Педагогічна технологія взаємодії однодітної сім’ї і школи першого ступеня у вихованні учнів

Сім’я є одним з найкращих соціальних досягнень людства, цінність якого з давніх часів і аж до наших днів лишається незмінною. Вона в мініатюрі віддзеркалює ті гострі динамічні процеси, які характерні для суспільства на певному етапі його розвитку. Сім’я зберігає та оберігає пам’ять народу від небуття, є творцем і захисником розумного, доброго, вічного [27, с.57-58].

Вінцем для сім’ї є народження дитини, яке сприяє духовному оновленню, піднесенню життєвих сил членів сім’ї, загострює почуття відповідальності за здоров’я i виховання продовжувача роду. Саме сім’я стає тим першим, соціальним інститутом, в якому дитина засвоює cycпільну мораль, норми і правила поведінки, навчається узгоджувати запити і потреби з можливостями. Тому таким актуальним є питання про посилення відповідальності сім’ї за формування високої духовної культури, моральних переконань, трудове виховання дітей і молоді.

Загальновизнано, що формування особистості молодшого школяра найефективніше здійснюється тоді, коли вона є одночасно об’єктом впливів багатьох інших соціальних інститутів виховання (дитсадка, школи, позашкільних закладів тощо), які є першою формою суспільного, громадського і громадянського виховання дітей. Перебування дитини в колі своїх однолітків сприяє формуванню у неї перш за все таких рис, які конче потрібні особистості як суспільній істоті: колективізму, товариськості, взаємодопомоги, доброти, комунікабельності [1, с.183-192].

Хоча, як відомо, формування особистості молодшого школяра в сім’ї нерозривно пов’язане з усією системою суспільного виховання, однак, батьки і вчителі — найперші вихователі підростаючого покоління. Від них залежить якою зростатиме дитина, яких громадянських рис вона набуде. Школа як ніякий інший заклад, має значні можливості здійснення виховної роботи з дітьми, надання допомоги сім’ї в педагогічній освіті. В умовах відродження духовності нашого народу, його культурних традицій, формування якісно нових відносин між людьми школа має стати потужнім імпульсом творення педагогіки сім’ї. Слід зауважити, що процес творення педагогіки сучасної сім’ї проходить сьогодні в особливо складних умовах, адже він передбачає поєднання споконвічних традицій виховання і нових форм спілкування, взаємин батьків і дітей у сім’ї, які диктує соціально-економічний устрій життя, нові суспільні норми і вимоги. А вони, як відомо, часто продиктовані деформованою суспільною мораллю, спотвореними умовами життя сім’ї. Тільки за останні десятиліття сім’я багато чого втратила з надбаного століттями досвіду виховання дітей. Повернути втрачене, збагатити його новими формами і методами-виховання дітей — таке головне завдання на етапі сьогодення ми вбачаємо у творчій співпраці сім’ї і школи. З цією метою нами була розроблена і апробована, модель співпраці школи з батьками молодших школярів [17, с.110-116].

Як відомо, керівництво будь-якою діяльністю обов’язково передбачає її цілеспрямованість на досягнення результатів, що сфокусовані в цілях. Розробляючи педагогічну технологію керівництва процесом, який досліджувався, ми прогнозували продуктивність реально існуючих особливостей даного явища як педагогічної технології через створення спеціальних аналогів, в яких відтворюються принципи організації і функціонування цієї технології. Тому виникла необхідність створення універсальної технології, яка могла б об’єднати на основі синтезу різноманітні види співпраці вчителя з батьками упродовж всього періоду навчання дітей, що в сукупності з різноманітними додатковими інформаційними структурами сприяли б поступовому і систематичному нагромадженню необхідних для батьків знань, умінь і навичок організації успішного виховання дітей.

Поняття «технологія» у тлумасному словнику сучасної української мови трактується так: технологія - це сукупність прийомів, застосовуваних у якій-небудь справі, майстерності, мистецтві [14, с.949].

Дослідник Б. Лихачов подає своє поняття педагогічної технології. Педагогічна технологія - сукупність психолого-педагогічних установок, що визначають спеціальний набір і компонування форм, методів, способів, прийомів навчання, виховних засобів; вона є організаційно-методичним інструментарієм педагогічного процесу [44, с.178].

В. Безпалько подає більш ширше визначення педагогічної технології. Під педагогічною технологією слід розуміти вивчення, розробку і системне використання принципів організації навчального процесу на основі новітніх досягнень педагогіки, психології, теорії управління та менеджменту, інформатики, соціології тощо для розробки таких засобів навчання, що підвищують ефективність навчального процесу [8, с.107].

Педагогічна технологія може бути різних рівнів, до неї входять учасники процесу навчання, система теорій, ідей, засобів і методів організації навчальної діяльності, що забезпечують всі аспекти засвоєння знань і практичних умінь. Пошуки дидактичних засобів і підходів у навчанні, які б могли гарантувати будь-якому викладачеві високі результати, продовжуються.

Для взаємодії з однодітними сім’ями слід дотримуватися таких її компонентів: мотиваційного, який передбачає спонукання педагогічних можливостей сім’ї на основі діагностики її виховної активності; змістовного, що складає певну сукупність таких активних форм як “педагогічна школа” для батьків, батьківські збори, родинні виховні заходи консультації; процесуального — відтворює новизну взаємовідношень школи і сім’ї сучасного школяра, який вбачається нами в здійсненні особистісно-орієнтовного спілкування в підсистемі “вчитель-учень-батьки”, а відмінними її ознаками — цілісність і безперервність педагогічного впливу [57, с.77-83].