Смекни!
smekni.com

Облік і аналіз активів в бухгалтерському обліку (стр. 21 из 23)

У журналі операцій знайде відображення запис про введений документ. Тут зазначена вартість усіх придбаних по даному документі МБП без обліку ПДВ. Сума ПДВ, виділена з вартості кожного об'єкта, списується проводкою в дебет рахунка 644 „Податковий кредит” і кредит рахунка 631.

У проводці автоматично списується виконана раніше передоплата заводові. Ця проводка формується документом тільки в тому випадку, якщо за контрагентом-постачальником за обраним договором (рахунка) на рахунку 3711 числиться дебіторська заборгованість.

Після введення операцій по надходженню запасів від постачальника можна перевірити за даними обліку стан розрахунків з постачальником по конкретному документу (рахунку, договору). Для цієї мети можна скористатися стандартними звітами „Оборотно-сальдовая відомість по рахунку”, „Аналіз рахунка по субконто”. Їх необхідно сформувати для рахунка 631 з обов'язковою вказівкою в параметрах настроювання конкретного постачальника і конкретного документа-підстави. Також зручно скористатися стандартним звітом „Аналіз субконто” (додаток).

5.6 Обґрунтування вибору типу обчислювальної техніки

Технічне забезпечення комп’ютерної системи бухгалтерського обліку – це комплекс взаємопов’язаних технічних засобів, призначених для автоматизованого збору, накопичення, обробки, передачі, обміну та відображення облікової інформації.

Основними компонентами технічного забезпечення комп’ютерної системи бухгалтерського обліку є: засоби обчислювальної техніки, периферійне обладнання (засоби накопичення і зберігання даних, засоби виведення інформації), засоби автоматичного зчитування даних, комунікаційне обладнання, апаратура передачі та обміну даними, мережеве обладнання.

До основних пристроїв комп’ютера належать: системний блок; дисплей (монітор); клавіатура.

Системний блок являє собою основний вузол, усередині якого встановлені найбільш важливі компоненти. До складу системного блоку входять: материнська плата; жорсткий диск; дисководи для гнучких дискет; блок живлення; пристрій для роботи з CD- та DVD-дисками. Характеристикою материнської плати є її архітектура – PCI, АGP. До складу материнської плати входять: процесор, який виконує всі розрахунки та оброблення інформації. Параметрами процесора є тактова частота і тип. Тактова частота повинна бути понад 2 ГГц. Серед типів найбільш поширено використовується: IBM, AMP, CELERON, PENTIUM (ІІ, ІІІ, ІУ) тощо; оперативна пам’ять (RAM). Ємність RAM повинна бути вище 128 Мбайт.

Жорсткий диск (вінчестер) використовується для постійного зберігання інформації. Сучасні жорсткі диски можуть зберігати обсяги інформації: 10,2; 17,2; 25; 60; 80 Гбайт.

Монітор — призначається для відображення текстової, графічної та відеоінформації. Його основними характеристиками є: розмір екрану, роздільна здатність, кількість кольорів. В даний час найбільш універсальними є монітори розміром 17 дюймів. Частоту регенерації зображення вимірюють у герцах (Гц). Чим вона вище, тим чіткіше і стійкіше зображення, тим менше стомлення очей, тим більше часу можна працювати з комп'ютером безупинно. При частоті регенерації мінімальним вважають значення 75 Гц, нормативним — 85 Гц і комфортним — 100 Гц і більше. Клас захистумонітора визначається стандартом, якому відповідає монітор з погляду вимог техніки безпеки. В даний час загальновизнаними вважаються наступні міжнародні стандарти: MPR-II, ТСО-92, ТСО-95, ТСО-99.

Принтер – пристрій для виведення інформації на паперовий аркуш. Принтери бувають матричні, струминні, лазерні. Роздільна здатність матричних принтерів – 244 точки на дюйм (dpi), струминних – 1440×720 dpi, лазерних - 1200×1200 dpi.

Пристрій для роботи з оптичними та лазерними накопичувачами - використовується для збереження великих обсягів інформації (1-3 Гбайт), характеризується збільшеною у 8,24,40,48,52 рази мінімальною швидкістю 150 Кбайт/с для введення-виведення інформації. Останнім часом усе більшу популярність набувають цифрові диски (DVD), які можуть зберігати понад 9 Гбайт інформації.


Розділ 6 Охорона праці

На ТОВ “Лан” охорона праці знаходиться на належному рівні, цьому сприяє ряд заходів, які періодично проводяться керівництвом підприємства, по її покращенню.

Оперативні роботи і контроль за станом охорони праці в ТОВ “Лан” здійснює_інженер по охороні праці, який має вищуосвіту, п’ятнадцять років стажу роботи,п’ять з яких - інженер по охороні праці. Він займається складанням річних, квартальних і місячних планів по охороні праці, здійснює контроль за проведенням інструктажів по охороні праці: первинних, на робочому місці, поточних, планових, позапланових, слідкує за забезпеченням працівників засобами індивідуального захисту і спец харчуванням, а також за наявністю на робочих місцях знаків і плакатів безпеки, медичними аптечками та інструментами по охороні праці (по спеціальності).

В господарстві є кабінет по охороні праці, який знаходиться в адміністративному будинку, обладнаний спеціальними стендами. Тут проводяться заняття із спеціалістами і безпосередніми виконавцями по охороні праці. Також в господарстві є куточки по охороні праці, обладнані необхідними плакатами, медичними аптечками та засобами пожежогасіння.

Контроль за станом охорони праці на рівні підприємства здійснює керівник; на рівні галузей - головні спеціалісти. Засоби індивідуального захисту та спеціального харчування видаються по мірі потреби. При прийнятті на роботу та перед виконанням специфічних робіт з працівниками проводять первинний інструктаж.

В підприємстві щороку проводяться атестація робочих місць. Основним елементом паспортизації є картка умов праці. Також складають санітарно-технічний паспорт дільниці.

На підприємстві кожного року заключається колективний договір, який включає угоду по охороні праці, але не всі її пункти виконуються адміністрацією та працівниками філії.

Найкраще про стан охорони праці в ТОВ “Лан”” говорить стан травматизму. Аналіз стану виробничого травматизму проведено в наступній таблиці

Таблиця 27

Аналіз стану виробничого травматизму в ТОВ “ЛАН”

Показники Всього В т. числі жінок і підлітків
2002 2003 2002 2003
1.Середня спискова чисельність робітників, чол 714 716 365 364
2.Число потерпілих з втратою працездатності з них смертельні випадки 1- 1- - -
3.Число людино-днів непрацездатності 12 10 - -
4.Матеріальні наслідки від всіх потерпілих, грн. 415 380 - -
5.Коефіцієнт частоти 1,40 1,40 -
6.Коефіцієнт важкості 1,68 1,40 - -
7.Коефіцієнт втрат 0,24 0,20 - -

Як видно із таблиці, в ТОВ “Лан” за останні два роки число потерпілих з втратою працездатності в 2002 — 2003 становило 2 чоловіки.

Фінансування заходів по охороні праці відмічено в таблиці.

Як видно з наступної таблиці обсяг фінансування заходів з охорони праці з кожним роком зменшується, що пов'язано із мінімальними потребами господарства, в зв'язку з відсутністю виробничих підрозділів.

Засобами індивідуального захисту працівники господарства в повній мірі забезпечені. Угода по охороні праці в підприємстві діє. Контроль за дотриманням охорони праці здійснюється керівником підприємства та органами державного нагляду.

План підприємства повністю відповідають вимогам пожежної безпеки.

За останні два роки не було пожеж.

На ТОВ “Лан” відсутня пожежна охорона. Технічна база є забезпеченою, що відповідає всім вимогам.


Таблиця 28

Показники 2002 2003
План Факт План Факт
А 1 2 3 4
1.Всього (грн.):а) засоби індивідуального захисту;б) лікувально-профілактичні заходи 244001260011800 238501235011500 229001240010500 227801230010480
2. Витрати на одного працівника згідно колективного договору по охороні праці:а) засоби індивідуального захисту;б) лікувально-профілактичні заходи 34,1717,6516,53 33,4017,3016,11 31,9817,3214,66 31,8217,1814,64

Всі основні об'єкти підприємства оснащені блискавкозахисниками засобами зв'язку та вогнегасниками. З працівниками ТОВ “Лан” регулярно проводяться заняття по пожежегасінню.Бухгалтерія підприємства розташована на першому поверсі адміністративного будинку. До складу бухгалтерії входять п'ять бухгалтерів та касир, середнім віком 30 - 50 років. Площа приміщення бухгалтерії складає 36 м2, висота приміщення – 2,7 м. Окремо розташовані кабінети головного бухгалтера та касира.

Підлога рівна, не слизька, міцна. Вихідні двері відчиняються лише назовні. Робочі місця бухгалтерів оснащені необхідними меблями: письмовими столами, стільцями, шафами для зберігання довідкового матеріалу, технічними засобами. Працівники бухгалтерії дотримуються правил безпеки. В приміщенні вивішені плани евакуації при пожежі, також є протипожежна сигналізація. Всі бухгалтери працюють в одну зміну, початок роботи о 900 год., закінчується о 1800 год., обідня перерва з ІЗ00до 1400, протягом п'яти днів на тиждень. Відповідальними за охорону праці в бухгалтерії є головний бухгалтер, який здійснює інструктаж працівників бухгалтерії, контролює умови праці.

Як видно з наступної таблиці, майже всі фактори відповідають встановленим нормативам. Але вище потрібного рівня штучне освітлення в приміщенні. Умови праці працівників бухгалтерії наведені в таблиці. Через неправильну організацію робочих місць в бухгалтерії підвищений рівень шуму, що негативно позначається на робочій активності робітників.

Таблиця 29

Умови праці на робочому місці бухгалтера

Назва фактору, одиниця виміру Рівень фактору Тривалість дії фактору,год
Норма Реально
Мікроклімат в приміщенні:а) відносна вологість, % б) температура, С°в) швидкість руху повітря, м\с 40-60 16-20 0,2 45160,15 8 88
Запиленість повітря, мг/м3 2 2 8
Шум (інфразвук, ультразвук), дБ, Гц 70 65 8
Вібрація (загальна, місцева), Гц, дБ - - -
Освітлення в приміщенні:а) природне (одностороннє), КЕО, % б) штучне (загальне), лк 1,5150 1,4145 88

Для покращення умов охорони праці в ТОВ “Лан” необхідно виконати наступні заходи: