Смекни!
smekni.com

Облік і аналіз активів в бухгалтерському обліку (стр. 22 из 23)

1. Придбати вогнегасники різних типів: хімічних та порошкових.

2. Дообладнати кабінет охорони праці новими зразками індивідуальних засобів захисту (протигази: шланговий і коробчатий, вогнегасники);

3. Обладнати споруди ТОВ “Лан ”пристроями механічної вентиляції;

4.Поновити на робочих місцях інструкції по охороні праці


Розділ 7 Охорона довкілля

Охорона навколишнього середовища - система заходів, направлених на підтримку взаємодії між діяльністю людини і навколишнього середовища, яка забезпечує збереження і відновлення природних багатств, раціонального використання природних ресурсів, яка попереджує прямий і побічний шкідливий вплив діяльності людства на природу і здоров'я людини.

В епоху науково-технічного прогресу вплив на навколишнє середовище стає все більш інтенсивним та масштабним. Велику небезпеку має зростання забруднення природних середовищ: атмосфери, гідросфери і біосфери.

Екологія - це наука, яка вивчає закономірності існування, формування функціонування усіх (живих організмів) біологічних систем від організмів до біосфери і їх взаємозв'язок із зовнішніми умовами.

Актуальність екології визначається тим, що вона дає можливість об'єднати природознавчі, соціальні, економічні, біологічні, технічні, юридичні знання в одне ціле.

Основними завданнями екології є:

а) вивчення основних типів екосистем;

б) розробка методів збору інформації, аналізу та досліджень;

в) розробка методів зменшення застосування хімічних засобів у сільському господарстві;

г) відновлення зруйнованих екосистемі(відновлення пасовищ, лісів, етапів);

д) розробка пропозицій, щодо створення заповідних зон та охоронних територій;

е) прогнозування на основі екологічних знань захворювань, епідемій живих організмів.

З метою правового регулювання взаємодії природи і суспільства в Україні діють Закони "Про охорону навколишнього природного середовища" від 26 червня 19991 року та "Про екологічну експертизу" від 9 лютого 1.995 року.

Закон України "Про охорону навколишнього природного середовища" покликаний регулювати відносини у галузі охорони навколишнього природного середовища і забезпечення безпечного та чистого екологічного середовища для життя людей, раціональне використання та відтворення природних ресурсів.

Екологічна експертиза - це вид науково-практичної діяльності уповноважених державних органів, громадських об'єднань громадян, що грунтується на екологічному дослідженні, аналізі, оцінці проектних та над- проектних матеріалів чи об'єктів, реалізація яких може негативно впливати на навколишнє природне середовище.

Метою екологічної експертизи є запобігання негативного впливу антропогенної діяльності на стан навколишнього природного середовища та здоров'я людей, а також оцінка ступеня екологічної безпеки господарської лія.льності та екологічної ситуації на окремих територіях і об'єктах. Основними завданнями екологічної експертизи є:

1. Визначення ступеня екологічного ризику і безпеки запланованої чи здійснюваної діяльності. 1

2. Організація комплексної науково обґрунтованої оцінки об'єктів екологічної безпеки.

3. Встановлення відповідності об'єктів експертизи вимогам екологічного законодавства, санітарних норм, будівельних норм і правил.

4. Оцінка впливу діяльності об'єктів екологічної експертизи на стан навколишнього і рнродного середовища, здоров'я людей і якість природних ресурсів.

5. Оцінка ефективності повноти, обґрунтованості та достатності заходів щодо охорони навколишнього природного середовища та здоров'я людей.

6. Підготовка об'єктивних, всебічно обґрунтованих висновків екологічної експертизи.

Екологічна експертиза здійснюється в такій послідовності:

1. Визначають номенклатуру розробленої продукції.

2. Визначають разом із замовником продукції умови використання та вплив на довкілля.

3. Визначають перелік передбачуваних впливів.

4. Розглядається комплекс нормативно-технічних документів.

5. Визначають взаємозв'язки між впливом на оточуюче середовище і технічними параметрами продукції.

Екологічний паспорт - це документ, який відображає стан даного підприємства, або ділянки території з погляду їх дії на навколишнє природне середовище.

В екологічному паспорті дається:

1. Розгорнута характеристика технології виробництва з розкриттям матеріалів та енергетичних витрат.

2. Детально характеризуються всі викиди та відходи із зазначенням їх токсичності.

3. Описується продукція, що випускається, та дається оцінка ступеню її можливої екологічної шкідливості.

4. Вміщується пропозиції щодо оптимізації виробництва та екологічного контролю.

Основними методами економічного управління в природокористуванні є:

1. Фінансування заходів з охорони природи (надання грошових коштів на чітко визначені природоохоронні заходи). Джерелами фінансування можуть бути бюджетні кошти, власні кошти підприємств, банківські кредити.

2. Матеріальне стимулювання - забезпечення зацікавленості вигідності для підприємства та його працівників природоохоронної діяльності. При цьому передбачається застосування лише заохочувальних заходів:

а) встановлення податкових пільг;

б) звільнення від оподаткування економічних фондів та природоохоронного майна;

в) застосування заохочувальних цін та надбавок на екологічно чисту продукцію;

г) застосування пільгового кредитування підприємств, котрі ефективно здійснюють охорону навколишнього природного середовища;

д) штрафи за екологічні правопорушення.

Успіх у здійсненні правоохоронних заходів великою мірою залежить від належного їх фінансування, левова частка яких спрямовується безпосередньо на виконання проектів, метою яких є попередження або менше забруднення довкілля.

Дотації або субсидії використовуються для фінансування значної частини проекту. За умови правильного стратегічного планування вони можуть стимулювати отримувачів до використання своїх власних ресурсів, а сторони, що беруть участь у фінансуванні - до спільного здійснення проекту.

Внутрішні і зовнішні позики зарекомендували себе найефективнішим інструментом фінансування капітальних вкладень у природоохоронну галузь в якості доповнення до бюджетного фінансування.

Субсидування процентних ставок по кредитах - це внутрішній інструмент пільгового фінансування.

Фінансування природоохоронних проектів по паях. За такої системи фінансування інвестори вкладають гроші, не обумовлюючи прямо умови їх повернення.

Напрямки платності природокористування:

1. Платежі за використання природних ресурсів можуть набувати форми плати за доступ до відповідного ресурсу, добуванням його або використанням.

2. Платежі за емісію забруднюючих речовин доцільно і зручно використовувати до стаціонарних джерел забруднення.

3. Оподаткування екологічно шкідливої продукції. Застосовується там, де важко безпосередньо визначати обсяг екологічної шкоди або точного винуватця такої шкоди.

4. Диференційоване оподаткування є фактично результатом розвитку попереднього інструменту. Диференціювання податків застосовується для стимулювання переходу до екологічно чистих технологій.

Стан ТОВ “Лан” або інших територій з погляду їх дії на навколишнє природне середовище відображається в екологічному паспорті. У ньому дається розгорнута характеристика технології виробництва; розкриваються матеріальні та технологічні витрати; детально характеризуються усі викиди та відходи виробництва щодо їх токсичності; описується продукція, що випускається і дається оцінка ступеня її можливої екологічної шкідливості.

За охорону навколишнього середовища у ТОВ “Лан”несе заступник головного інженера. Головною водною артерією с. Гайове є річка, яка протікає неподалік підприємства. Стан річки екологічними службами оцінюється як негативний, тому вимагає поліпшення. Хоча окреме підприємство не в силах очистити річку, яка тягнеться по великій території, в обов'язки його керівництва входить забезпечення дотримання вимог основних технологічних процесів. Зустрічаються випадки миття біля річки техніки, внаслідок чого у річку потрапляють залишки паливно-мастильних матеріалів.

Однак, найбільш шкідливими є викиди в атмосферу, які здійснюються при виконанні технологічного процесу. Хоча слід відмітити, що на підприємстві приймаються міри по знижені рівня шкідливих викидів у атмосферу.

Причому, біля підприємства розміщені захисні лісосмуги. На підприємстві ведеться робота по підтриманню зелених насаджень у належному стані. При цьому більшість робіт виконується самими працівниками заводу та на громадських засадах із залученням учнів школи. Зокрема проводиться заліснення вирубок і просік, насадження лісових смуг, розчистка насаджень.

Для контролю за шкідливими викидами транспорту підприємства, усі автомобілі і трактори щороку проходять технічний огляд, що сприяє зменшенню забруднення повітря. Автомобілі, автобуси і трактори зберігаються у гаражі, де обладнані місця миття техніки. Але перебої з водопостачанням сприяють тому, що останнім часом почастішали випадки миття техніки у водоймах, що суперечить правилам екологічної безпеки. А також, на території відділків немає спеціально обладнаних майданчиків для заправки техніки та технічного огляду (обладнання) устаткування підприємства. Слід зазначити, що щороку у господарстві здійснюються заходи по поліпшенню стану навколишнього середовища, але об'єм роботи недостатній і багато об'єктів, які потребують удосконалення та покращення, залишаються поза увагою через брак коштів. Якщо раніше частина витрат по поліпшенню стану навколишнього середовища відшкодовувалася з бюджетних коштів, то зараз підприємство змушене їх здійснювати за власний рахунок. Коштів виділяється досить мало і їх не вистачає для здійснення всіх необхідних заходів. Більш того, з року в рік обсяги фінансування зменшуються і одночасно розширюється коло роботи. Підприємство змушене виділяти кошти ще й тому, що останнім часом почастішали перевірки очисних споруд.