Смекни!
smekni.com

Особливості обліку та аналізу матеріальних запасів підприємства на прикладі ЗАТ Символ (стр. 1 из 10)

ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

“ЗАПОРІЗЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ”

МІНІСТЕРСТВА ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДИПЛОМНА РОБОТА

на тему: “Особливості обліку та аналізу матеріальних запасів підприємства на ЗАТ “Символ”

Виконав ст. групи 7.5168-1 Таранюк Т.З.

Керівник доц. кафедри Шик Л.М.

Запоріжжя 2009


РЕФЕРАТ

Звіт про переддипломну практику: 73 сторінок, 10 таблиць, 32 переліку посилань , 2 додатка, 7 формул, 6 рисунків.

Переддипломна практика проходила на ЗАТ «Символ».

Ціль роботи – закріплення теоретичних знань, надбання практичного досвіду звітньо-аналітичної роботи та контрольно-ревізійної діяльності, збирання матеріалу для написання дипломної роботи.

Мета роботи – безпосередня участь, в якості виконавця, в здійсненні розрахунково-аналітичних, звітних та контрольних операцій, що виконуються на конкретних робочих місцях відповідних підрозділів підприємства; вивчити діючу систему обліку.

Для оцінки діяльності підприємства використовуються такі методи як порівняльний, описовий, метод спостереження.

За результатами дослідження сформульовано удосконалення організації бухгалтерського обліку на підприємстві та проведено аналіз ефективності використання матеріальних запасів.

БАЛАНС, МАТЕРІАЛЬНІ ЗАПАСИ, ЗАПАСИ, ЗНОС, ОБЛІК, СТАНДАРТИ, ОБЛІКОВА ПОЛІТИКА, АНАЛІЗ, ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИКОРИСТАННЯ МАТЕРІАЛЬНИХ ЗАПАСІВ .


ЗМІСТ

ВСТУП

1. ХАРАКТЕРИСТИКА МАТЕРІАЛЬНИХ ЗАПАСІВ

1.1 Поняття та роль матеріальних запасів

1.2 Матеріально-технічне забезпечення підприємства

1.3 Мотиви створення матеріальних запасів та їх функціональне призначення

1.4 Методи оцінки вибуття матеріальних запасів

2. БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК МАТЕРІАЛЬНИХ ЗАПАСІВ ПІДПРИЄМСТВА ЗАТ «СИМВОЛ»

2.1 Коротка економічна характеристика підприємства ЗАТ «Символ»

2.2 Аналітичний облік матеріальних запасів підприємства ЗАТ«Символ»

2.3 Синтетичний облік матеріальних запасів підприємства ЗАТ«Символ»

2.4 Інвентаризація матеріальних цінностей і відображення в обліку її результатів на підприємстві ЗАТ «Символ»

3. АНАЛІЗ МАТЕРІАЛЬНИХ ЗАПАСІВ ПІДПРИЄМСТВА ЗАТ «СИМВОЛ»

3.1 Значення та задачі аналізу матеріальних запасів

3.2 Аналіз забезпечення підприємства ЗАТ «Символ»

3.3 Аналіз ефективності використання матеріальних запасів на підприємстві ЗАТ «Символ»

ВИСНОВОК

ПЕРЕЛІК ПОСИЛАНЬ

ВСТУП

Головною передумовою успішного здійснення виробничого процесу, як головної ланки діяльності господарського суб’єкту, є наявність та раціональне використання виробничих запасів.

Тема управління матеріальними запасами є і буде завжди актуальною, так як економічні перетворення, що здійснюються в Україні, нерозривно пов’язані з пошуком принципово нових методів організації виробництва. В сучасних умовах система функціонування підприємств супроводжується безперервним кругообігом ресурсів, значне місце в яких займають матеріальні запаси.

Теоретичні положення і практичні аспекти обліку та аналізу запасів обґрунтовані в роботах І.А. Басманова, П.С. Безруких, О.С. Бородкіна, Ф.Ф. Бутинця, Н.М. Головка, Н.М. Ткаченко та інших. Серед зарубіжних вчених питання обліку запасів знайшли своє відображення в роботах Г. Муса, Б. Нідлза, М.Х.Б. Перера, Ж. Рішара, Р. Ханшманна, Д.Г. Шорта та інших.

Мета роботи – вивчити діючу систему обліку та аналізу матеріальних запасів, розробити пропозиції щодо її вдосконалення на підприємстві ЗАТ «Символ».

У відповідності з зазначеною метою були поставлені наступні завдання:

- розкрити поняття та роль матеріальних запасів;

- дослідити методи оцінки запасів в бухгалтерському обліку та розробити пропозиції щодо визначення найкращого методу оцінки запасів, який може використовуватися при їх списанні, за певних умов господарювання;

- удосконалити організацію бухгалтерського обліку матеріальних запасів;

- провести аналіз матеріальних запасів.

Об’єктом дослідження дипломної роботи є діяльність підприємства ЗАТ “Символ”, що включає факти пов’язані з рухом матеріальних запасів.

При дослідженні аналізу виробничих запасів застосовувалися описовий та порівняльний методи. Також для аналізу було проведено факторний аналіз, проведена динаміка матеріальних запасів, а також аналіз ефективності матеріальних запасів.

При написанні роботи було використано нормативну базу, економічні журнали, літературні видання українських та російських авторів, а також перекладені видання з англійської мови.


1. ХАРАКТЕРИСТИКА МАТЕРІАЛЬНИХ ЗАПАСІВ

1.1 Поняття та роль матеріальних запасів

Згідно з найбільш загальному формулюванню, матеріальні запаси – це резерви матеріальних ресурсів, засобів виробництва, призначені для забезпечення безперервності процесу виготовлення продукції.

Управління запасами – це вид виробничої діяльності, який систематизує роботу, пов’язану з запасами. Управління запасами базують на теорії запасів. Теорія запасів – розділ дослідження операції, у якому вивчають закономірності утворення і витрачення запасів, і який виробляє рекомендації з оптимального управління ними.

Менеджери фірм є відповідальними за обсяг запасів, тобто підтримують баланс між вхідними та вихідними потоками товарів для забезпечення швидкого їх руху. Оптимальний баланс забезпечують як мінімальний рівень запасів і безперервний цикл виробництво. На практиці управління запасами є досить на простим завданням.

Запаси існують, коливаються і/або зникають, якщо в певний проміжок часу попит і пропозиція нерівнозначні. Попит і пропозиція планують і скеровують, так досягається рух запасів. Якщо попит і пропозиція відповідають запланованій моделі то і запаси чітко відповідають плану.

В умовах ринку часто виникають ситуації, коли попит і пропозиція стають некерованими. Вони відхиляються від запланованого за часом або кількістю. Тоді мова йде про некерованість потоками товарів і відповідно запасами. Незапланованість руху запасів може мати багато причин, так, наприклад, система виробництво збільшує розмір партій товарів, обсяг продажу не відповідає очікуваному, постачальник поставляє товари швидше терміну і т.д. Подібні події часто важко попередити, особливо, коли сильний вплив ззовні. Дуже важливо звести цей вплив до мінімуму шляхом підвищення ефективності логістичного процесу. Отже, ефективність управління запасами тісно пов’язана з ефективністю планування попиту та пропозиції.

Ступінь незапланованих змін запасів і позитивних, і негативних – важливий показник керованості логістичного процесу. Керованість потоками товарів виражають так званими “індикаторами поведінки ”.

При розробці стратегії управління запасами необхідно враховувати їх зв’язок з виробництвом, з його товарами.

Товари – це будь-яка продукція, роботи, послуги, права інтелектуальної власності та інші немайнові права, призначені для купівлі-продажу між продавцями і покупцями. Покупець купує не лише товар як фізичний об’єкт, а й послугу, супутню в процесі його продажу. У логістиці поняття товару включає у себе фактичний товар, а послуга – це прийом просування товару, стимулювання збуту, виробничі процеси, пов’язані з поліпшенням якості продукції та ін.

Товарна політика формує запаси продукції на фірмах. Тому слід звернути увагу на перспективний метод управління запасами ”Точно в термін”. В Україні деякі вчені вживають термін ”Точно або вчасно”.

Традиційна політика є системою виробництво, при якій продукція має бути ”на всякий випадок” для того, щоб можна було задовольнити непередбачений на неї попит.

Мета цього методу – виробляти та відвантажувати продукцію точно у зазначений в угоді термін для її подальшого використання. Особливе значення для реалізації принципу ” Точно або вчасно ” мають такі аспекти, як закупівлі і виробництво разом із контролем якості. Принцип ” Точно або вчасно ” застосовують до закупок для скорочення або ліквідації запасів, він передбачає наявність кількох надійних постачальників на довготривалий термін із гарантією високої якості обслуговування.

”Точно або вчасно” – це філософія, яка може бути застосована в логістиці до всіх аспектів підприємництва, включаючи виробництво, відвантаження і закупівлі продукції. Основою цієї філософії є точка зору, що всі запаси небажані і вони мають бути усунені або зведені до мінімуму.

На противагу традиційним методам управління, відповідно до яких централізована ланка планування виробництво видає виробничі завдання усім відділам і промисловим підрозділам, при методі ”Точно або вчасно” централізоване планування стосується лише останньої ланки логістичного ланцюга, тобто складу готової продукції. Усі інші виробничі та постачальні одиниці отримують розпорядження безпосередньо від чергової ланки логістичного ланцюга, що є ближчою до його кінця.

Це означає, що виробниче завдання завжди дають підрозділу, який використовує (або обробляє) дану деталь. Внаслідок цього матеріалопотік від ”джерела” до ”споживача” випереджає попередній потік інформації в зворотному напрямку, тобто виробництву ”Точно або вчасно” передує інформація ”Точно або вчасно” .

Практика показує, що для ефективного впровадження стратегії ”Точно або вчасно” необхідна зміна способу мислення цілого колективу, що займається питаннями виробництво і збуту. Традиційний стереотип мислення типу ” чим більше тим ліпше” має бути замінений схемою ” чим менше тим ліпше”, якщо мова йде про рівень запасів, використання виробничих потужностей, тривалість виробничого циклу або про партії продукції [8].