Смекни!
smekni.com

Технологія плоттерного різання (стр. 10 из 12)

Для зміни інформації про відкрите креслення в банку даних використовується функція Банк даних - Символ. Для установки спеціальних символів (наприклад, позначення напрямку відливу) використовуються опції Процеси в банку даних.

Шаблони

Шаблон - це спеціальний вид креслення, до складу якого можуть входити ваші власні установки й геометричні об'єкти. При створенні проекту можна використовувати такі певні заздалегідь установки, як, наприклад, фірмовий логотип, обмеження, спеціальні шари креслення, палітри, геометричні елементи, опції видимості, види містків, типи тексту й так далі.

Після того, як шаблон буде зміненийі всі проекти, що базуються на зміненому шаблоні, будуть поставлені у відповідність зміненої версії. Однак проекти, створені раніше шаблона, не будуть актуалізовані.

Існує можливість створення параметричних шаблонів, що містять у собі розробку дизайну, геометричні елементи, розмірності й змінні величини й чиї розміри можуть бути змінені. Дана опція може бути активована при збереженні шаблона.

Креслення

Поняття креслення є загальним терміном для проектів, шаблонів і символів. Кожне креслення складається з одного або декількох шарів і можуть містити будь-які елементи (наприклад, лінії й дуги, що оформляють дизайнерську розробку).

Всі креслення зберігаються в банку дані програми MarbaCAD, для їхнього відкриття використовується функція Проект - Перегляд.

Багато атрибутів креслення можуть змінюватися. Виберіть із меню Створити - Проект (також шаблони й символи).

Основні функції програми MarbaCAD

1. Файл

Файл - Функції - Загальна інформація.

За допомогою цих функцій можливе одержання нових креслень, відкриття існуючих креслень, збереження й звільнення (активізування й видалення) проектів; крім того, є можливість імпортувати й експортувати дані.

Багато хто з функцій з версії 1.3 перебувають у діалоговому вікні Проект - Перегляд (щоб їх відкрити, використовується Файл - Відкрити - Перегляд).

Унизу меню Дані відкривається список креслень, що відкриваються недавно (дивися Банк даних - Останній об'єкт). Унизу в меню Файл - Відкрити перебуває список проектів з робочої області користувача (дивися Банк даних - Робочі проекти). Якщо потрібен креслення зі списку, то не обов'язково користуватися опцією Проект- Перегляд, щоб його відкрити.

Файл - Створити - Проект

За допомогою цієї функції можна створити новий проект, що звичайно має назва "Безіменний". Можна одночасно працювати з більшим числом проектів. Безпосередній діалог залежить від властивостей нового проекту в області дії банку даних. При роботі з новим проектом є можливість вибрати шаблон.

Наступної з'являється діалогове вікно Проект - Інформація, або Проект - Банк даних (залежить від установок користувача), куди можна внести інформацію в банк даних про проект, наприклад, Проектне посилання (назва) або код. Щоб інформацію про цей проект згодом змінити, у меню вибирається Банк даних - Проект.

Наприкінці можна побачити Банк даних - Інформація й Властивості шарів для кожного нового шару. Щоб згодом для внесення змін повернутися в Банк даних - Інформація, у меню вибирається Банк даних - Шари.

Файл - Створити - Шаблони

За допомогою цієї функції ви можете створювати нові шаблони. Діалогові вікна, які стають активними, залежать від установок для нових шаблонів в області Операції в банку даних.

При активізації функцію з'являється діалогове вікно Новий шаблон і є можливість вибрати стандартний шаблон.

Можливе внесення різної інформації в діалоговому вікні Шаблон - Інформація, наприклад, увести назву шаблона й код. Для того щоб надалі внести зміни в це діалогове вікно, у меню вибирається Банк даних - Шаблон.

Збереження шаблона відбувається безпосередньо в центральному банку даних, а не в робочій області користувача. Файл - Створити – Шари креслення За допомогою цієї функції можливе створення нових шарів креслень для поточних проектів, символів і активних шаблонів. При активізації функції з'являється діалогове вікно Властивості шарів.

Для того щоб змінити інформацію про шар у банку даних, використовується функція Банк даних - Шари.

Новий шар з'являється в Ієрархії шарів на панелі інструментів Impact-Explorer.

Файл - Відкрити - Проект

За допомогою цієї функції можливе відкриття раніше збережених проектів, які можна знайти в банку даних, використовуючи код або посилання.

При активізації функції з'являється діалогове вікно Відкрити проект. Дивися Файл - Запит перегляду або Файл - Відкрити - Перегляд.

Файл - Відкрити - Перегляд

За допомогою цієї функції можна відкрити вікно Перегляд проектів. Воно використовується для керування користувальницькими проектами, символами й шаблонами.

Можливе здійснення наступних дій за допомогою вікна Перегляд проектів:

Представляти (демонструвати) проекти проектній групі або замовникам.

Відкривати проекти або із центральної, або з робочої області.

Робити доступними проекти з робочої області.

Роздруковувати проекти або виводити їх на плоттері.

Переглядати інформацію з банку даних про проекти й шари.

Переглядати всі зміни в проектах і шарах.

Переглядати робочі проекти інших користувачів (якщо користувач зареєстрований як адміністратор).

Відкривати символи й шаблони.

Перейменовувати або видаляти проекти, символи й шаблони.

Створювати, перейменовувати або видаляти групи, що складаються із проектів, символів або шаблонів.

Використовувати операцію Пошук для швидкого знаходження проектів, символів і шаблонів.

Використовувати операцію Розширений пошук для комплексного запиту в банк даних.

Імпортувати групи, що складаються із проектів, символів і шаблонів через Банк даних - Передача даних.

Здійснення зв'язку з іншими банками дані програми Impact. Файл – Відкрити – Основні шаблони За допомогою цієї функції можна відкривати основні шаблони. Основні шаблони використовуються, коли встановлюються стандартні настроювання, застосовні для всіх проектів, символів і шаблонів.

Наступні настроювання можуть бути збережені в основних шаблонах:

Опції проекту - у діалоговому вікні Опції.

Групи палітр - у діалоговому вікні Опції.

Палітра - у діалоговому вікні Опції.

Тип тексту - у діалоговому вікні Опції.

Тип містків - у діалоговому вікні Опції.

Колір - у діалоговому вікні Опції.

Установки видимості - у путівнику по програмі Impact.

При активізації функції з'являється діалогове вікно Установки дизайну; дане діалогове вікно також може бути відкрито при виборі меню

Створити - Проект - Установки дизайну

Всі палітри, групи палітр, типи тексту й містків, які можуть бути створені в Основних шаблонах, не можуть бути змінені або вилучені в інших кресленнях або шаблонах. Ці установки залишаються постійними для всіх креслень. Стандартні значення, установлені за замовчуванням для проектних установок, установок для палітр, команд для креслень і фарб, можуть бути змінені в інших кресленнях і шаблонах.

Видимість

Установки видимості, створені в панелі інструментів Impact-Explorer, сторінка Видимість можуть бути також змінені в інших кресленнях і шаблонах.

Зміна основних шаблонів

При вставці нового об'єкта й збереженні його в Основні шаблони цей об'єкт з'являється в кожному кресленні, що згодом буде відкритий. Креслення, які були відкриті при зміні Основних шаблонів, не будуть та година ж активізовані. Необхідно закрити їх і відкрити заново. При видаленні об'єкта з Основних шаблонів, він не буде вилучений із креслень (у випадку, якщо він використовується в кресленні); звичайні установки будуть відновлені. Якщо потрібно видалити об'єкт із креслення, то потрібно провести цей процес вручну.

Файл - Перегляд

Ця функція дозволяє здійснювати пошук збережених проектів у банку даних за допомогою збереженого запиту. Останній із запитів можна побачити на чолі списку, при натисканні на стрілку будуть показані всі збережені запити. Запити в банк даних будуть збережені в Головних настроюваннях.

Для активізації запиту потрібно вибрати його назву й натисніть на нього. Буде показане діалогове вікно Критерії запиту. Показувані поля й запрошення залежать від запиту, що виконується. Уводяться відповідні критерії запиту й натискається клавіша OK. Потім будуть показані необхідний проект і список проектів, які задовольняють запитуваним критеріям.

Запит може бути уведений безпосередньо при виклику функції Проект - Перегляд; запит вибирається зі списку, розташованого на лівій стороні діалогового вікна.

Файл - Коректувати

За допомогою цієї функції можна зберегти активні (робітники) проекти безпосередньо в Центральному банку даних. Проект повинен бути заздалегідь збережений у Центральному банку даних.

При Активізації функції з'являється діалогове вікно - спочатку необхідно зберегти проект, потім потрібно відповісти Так на підтвердження про збереження змін. При бажанні використовувати проекти, що не відкривалися дотепер, потрібно застосувати функцію Проект - Перегляд.

Файл - Імпорт - Імпорт

За допомогою цієї функції відбувається імпорт даних, створених в іншій системі, що використовують інший формат, наприклад, IPDS Версія 4, CF2, DXF. При бажанні імпортувати дані в програму Impact, можливо їхнє збереження як проекти в активному банку даних. При активізації функції з'являється діалогове вікно Імпорт.

Потрібно знайти й відзначити імпортовані дані й нажати клавішу Відкрити. Якщо дані імпортуються не із програми Impact, то з'явиться діалогове вікно Установки для імпорту.

Діалогове вікно Установки для імпорту містить наступні опції:

Установки - вибір зі списку відповідної установки для імпорту. Установки зберігаються в Установках головних функцій. Для тимчасової зміни установок необхідні подвійне клацання або клацання правою кнопкою мишки на відповідну назву й зміну значення в діалоговому вікні Установки імпорту/експорту.