Смекни!
smekni.com

Технологія плоттерного різання (стр. 9 из 12)

Формат Bitmap представляє зображення як сукупність великої кількості елементів (пикселей), кожний пиксель містить інформацію про колір. Число фарб, що представляються, залежить від відповідної властивості формату даних. Кольору пикселей можуть бути представлені різними способами; найпростіший спосіб - це уведення трьох величин (RGB).

При використанні зв'язаних графічних даних рекомендується, щоб графічні дані перебували в розпорядженні списку графіки, для полегшення процесів керування даними (наприклад, збереження даних).

При бажанні експортувати проект зі зв'язаним графічними даними, необхідно дані зображення експортувати окремо.

На сторінці Графіка провідника програми MarbaCAD показані всі графічні елементи активного креслення. При натисканні правою кнопкою мишки на будь-якої представлений у вигляді мініатюри елемент відкриється контекстне меню, де можна буде побачити властивості зображення, конвертувати, експортувати або змінити зображення.

Якщо відзначити графічний елемент, то він буде демонструватися на панелі інструментів Виправлення елементів. На сторінці Графіка можна змінити позицію й деякі властивості зображення.

Установки основних функцій

Багато функцій мають велика кількість опцій - для зручного застосування вони були впорядковані як Установки основних функцій, щоб користувач міг зберігати часто використовувані конфігурації.

При використанні функції, що застосовує установки основних функцій, можна або вибрати назва зі списку або нажати на кнопку поруч зі списком, щоб скасувати раннє створені установки (якщо ви маєте відповідні привілеї користувача).

Основний проект

Основний проект - це проект, шари якого можуть вставлятися в інші креслення. Наприклад, якщо ви маєте загальний дизайн, що буде використовуватися в багатьох складених шарах, і проект завжди має однаковий розмір, те даний дизайн може бути переведений в основний проект.

Для створення нового основного проекту потрібно вибрати в меню Файл - Створити - Основний проект. Якщо проект уже існує, то для зміни його властивостей потрібно скористатися опцією Проект - Перегляд.

Для вставки шару з основного проекту в інший проект, виберіть у меню Блок - Вставка основного шару.

Використовуйте Проект - Перегляд, для того щоб побачити шари, які використовують шари основного проекту.

Шари

Креслення може складатися з декількох креслярських шарів. Можна створити будь-яка кількість шарів з різними затвердженими іменами. Всі створені елементи повинні бути розміщені в якому-небудь шарі креслення.

Кожний зі знову створюваних креслень автоматично містить як мінімум один креслярський шар (число, також як і назва креслярських шарів залежать від шаблона, що був обраний при створенні проекту). Кожний зі знову створюваних креслень повинен бути внесений у список під відповідним ім'ям.

Щоб додати новий шар до активного креслення, потрібно вибрати в меню Файл - Створити - Креслярський шар; для видалення активного шару необхідно вибрати в меню Виправлення - Видалення активного шару. Використовуйте функцію Створення проекту для виправлення шару в діалоговому вікні Установки дизайну.

Активний шар буде представлений у списку шарів на панелі дизайну. Використовуйте цей список для вибору шару, як альтернатива натисніть на розташовану поруч клавішу, для того щоб змінити властивості шару. При натисканні правою кнопкою мишки на клавішу, що відповідає шарую, з'явиться контекстне меню, де можна копіювати, видалити або змінити властивості шару. Для того, щоб сховати дану клавішу, використовується діалогове вікно Видимість.

Для копіювання відзначених елементів в інший шар того ж самого креслення потрібно вибрати в меню Виправлення - Копіювання в інший шар. Для копіювання цілого шару з будь-якого креслення в активне креслення використовується Блок - Копіювання шару.

Шар може також ставитися до блоку, це означає, що шар буде вставлений в інші (наприклад, використовуваний шар може бути багаторазово вставлений у мульти-шар). Для проведення цих вставок використовується функція Блок - Вставка - креслярський шар. Створивши один раз, можна пізніше звертатися до них скільки завгодно, як і у випадку із блоками.

Структура шарів і блоків всіх відкритих креслень продемонстрована на сторінці Ієрархії креслень провідника програми MarbaCAD; натисніть на назву креслення, щоб поміняти активний шар; натискання правою кнопкою мишки приведе до появи контекстного меню, де можна видалити шар або змінити його властивості.

Проект - Перегляд можна використовувати для блокування окремих шарів. Можливо, щоб різні шари того самого проекту одночасно використовувалися різними користувачами - дивися Проекти.

Палітри

Палітри використовуються для того, щоб створити/намалювати різні типи ліній, а також для демонстрації різних значень і цілей геометричних елементів. Подання елементів залежить від їхньої палітри. Палітра елемента контролює подання елемента на екрані монітора, його вивід на плоттер або використання у виробництві, а також дія на нього різних функцій.

Палітри розташовуються в кожному кресленні. Палітри активного креслення перебувають у дизайнерському списку - палітри називаються також "активними". Звичайно знову створювані елементи входять до складу активних палітр.

Для перегляду або зміни атрибут палітри потрібно зробити наступні дії: натисніть на клавішу поруч зі списком на панелі дизайну; використовуйте функцію Створити - Проект і виберіть опцію Палітри в діалоговому вікні Установки дизайну; використовуйте сторінку Палітри провідника програми MarbaCAD.

Палітра може розташовуватися в проекті в будь-який час. Рекомендується, щоб всі потрібні палітри перебували усередині шаблона й проекти контактували із цим шаблоном. Можливе створення або окремий шаблон з палітрами для всіх запитів або різних шаблонів для різних запитів.

Палітри можуть перебувати в основному шаблоні, щоб виключити можливість внесення змін усередині окремих проектів або шаблонів.

Групи палітр використовуються також, щоб ваш власний список палітр не був таким довгому й складним у використанні. Створіть групу й визначите, які з палітр повинні перебувати в цій групі. При демонстрації груп палітр на панелі дизайну будуть показані тільки палітри зі створеної групи.

Для зміни палітри існуючих елементів використовується функція Виправлення - Елементи - Зміна палітри.

Певні типи елементів (наприклад, описи, допоміжні елементи) можуть бути автоматично розподілені усередині певної палітри - дивися Установки дизайну.

Стандартні вираження

Стандартне вираження - це послідовність знаків, що містить позиції, що відповідають одному або декільком знакам існуючої послідовності.

Наприклад, якщо ви здійснюєте той самий процес у декількох об'єктах (наприклад, користуєтеся палітрою), що має те саме назву, то ви можете використовувати стандартне вираження, щоб визначити бажані об'єкти.

Проекти

Проект - це креслення, що має однозначну назву й код, розподілений по клієнтах і звичайно містить інформацію про себе в банку даних. Проект складається з одного або декількох шарів. Кожний із шарів повинен мати власну інформацію в банку даних.

При створенні проекту використовується функція Файл - Створити - Проект; для її відкриття використовується Файл - Відкрити - Перегляд. Проект - перегляд також може використовуватися для систематизації всіх проектів (наприклад, для розташування проекту в групі).

Для внесення змін у банк даних, включаючи клієнтську базу, використовується функція Банк даних - Проект.

Залежно від ваших установок в опціях Процеси в банку даних існує три робітники методу:

При збереженні й закритті проекту він буде доступний для зміни іншим користувачам

При збереженні й закритті проекту він буде збережений в області робочих проектів і буде доступний іншим користувачам тільки після його активізації.

Також якщо ви працюєте із шаром, те інші шари в теж самий час можуть бути доступні іншим користувачам.

При використанні області робочих проектів демонструється опція Проект - Перегляд цього проекту.

Граничний графік

Граничний графік - це креслення (звичайно тимчасовий), що може складатися з будь-якого числа розробок дизайну (звичайно одна розробка, іноді трохи), а також опису, які будуть розраховані після закінчення розробки дизайну або уведення інформації в банк даних (наприклад, дата, ім'я користувача, довжина кожної палітри).

Функція для створення граничного графіка перебуває в меню Экстра - Граничний графік. Перш ніж використовувати цю функцію необхідно вам (або адміністраторові) створити шаблон для граничного графіка. Звичайно він містить наступну інформацію:

Текстові елементи (стандартний текст, поле банку даних, можливо також макроси)

Геометричні елементи

Щонайменше, одну область для граничного графіка; для створення області необхідно вибрати в меню Малювання - Область граничного графіка.

Переконаєтеся, що ви зробили правильну конфігурацію установок видимості для шаблона граничного графіка.

Містки

Всі геометричні елементи можуть містять у собі будь-яка кількість містків будь-якої позиції й величини.

Якщо в містках немає необхідності, то вони можуть бути заховані. Виберіть у меню Вид - Видимість або використовуйте сторінку видимості на панелі інструментів провідника програми MarbaCAD.

Конфігурація типів містків може бути зроблена в діалоговому вікні Установки дизайну; рекомендується здійснювати цей процес усередині шаблона, а не в окремому кресленні. У діалоговому вікні можна систематизувати всі палітри стандартних установок для містків.

Символи

Символ - це креслення, що містить геометричні елементи (а також інші) і регулярно використовується для вставки в інші креслення. У більшості випадків символ складається з декількох простих елементів, часто символ складається з окремого шару.