Смекни!
smekni.com

Технологія плоттерного різання (стр. 8 из 12)

У ТОВ " Растр-Технологія" для перегляду файлів, підготовлених для макетування на ріжучому плоттері, на робочому місці оператора лазерного комплексу використовується програма HPGLView, написана в CERN. Ця програма дозволяє переглядати файли у форматі HPGL і, при необхідності, робити обертання файлів на кут,

кратний 90 градусам. Основне вікно цієї програми представлено нижче.

Програма дозволяє переглядати файли, підготовлені для обробки на плоттері з декількома робочими головками. Кожному типу робочої головки відповідає унікальний номер пера в термінах мови HPGL. При візуалізації об'єкти, призначені для обробки різними головками, різняться кольором. Так перу 1, що представляє ріжучу головку плоттера, поставлений у відповідність блакитний колір об'єктів. Перо 3 (ролик), використовуване для формування ліній згину, зображено червоним кольором. Перо 2 використовується при малюванні присмакових аркушів і калік. Об'єкти цього типу зображуються жовтим кольором.

На лівій панелі розташований набір кнопок, призначених для швидкого виконання основних операцій. До таких операцій ставляться:

відкриття нового вікна програми (кнопка "Open new window");

завантаження файлу у форматі HPGL в існуюче вікно програми (кнопка "Open file");

перегляд файлу з більшим або меншим збільшенням (кнопки "Increase zoom"і "Reduce zoom");

показати файл цілком (кнопка "Draw extents");

обертати файл на кут 90 градусів проти й за годинниковою стрілкою (кнопки "Rotate +90 degree" і "Rotate - 90 degree");

перемкнути режим відображення товщини об'єктів (кнопка "Thickness enable/disable");

збереження інформації про застосовані режими перегляду й перехід між ними вперед та назад (кнопки "Previous view" і "Next view");

вибір режиму вибору збільшення при клацанні мишею усередині робочого поля креслення (кнопки "Zoom window mouse mode", "Autozoom mouse mode", "Pan mouse mode", "Center set mouse mode");

зміна початкової крапки креслення (кнопка "Coordinate origin set mouse mode");

режим вибору об'єктів при клацанні мишею (кнопка "Block selection mouse mode");

режим виміру відстаней на робочому полі креслення (кнопка "Measure mouse mode").

Ті ж самі операції можуть бути виконані й шляхом вибору відповідного пункту меню, що випадає. Крім того, вибір пункту "Options..." підміню "Edit" дозволяє деякі параметри програми. До таких параметрів ставляться: одиниці виміру креслення, настроювання квітів пір'я й тла робочого поля й ін. [4]

4.4 MarbaCAD

Пакет програм MarbaCAD у стандартній поставці містить у собі повні бібліотеки готових конструкцій FEFCO (упакування з гофро - і микрогофрокартона) і ECMA (упакування з картону) (рис 4.1.). Кожному коду класифікації відповідає креслення, у якому досить указати внутрішні розміри коробки й використовуваний матеріал. Передбачено обмеження на максимальні й мінімальні розміри коробок, їсти можливість редагувати всі необхідні параметри, у тому числі створювати персональні матеріали впакування й задавати допуску до них. До кожної коробки можна додати стандартні елементи - виріз під палець, клапан для підвішування на стіну й т.д.

У функції програми закладений параметричний дизайн - спроектувавши один раз оригінальне впакування й розставивши відповідні зв'язки на розміри окремих елементів, можна надалі одержувати аналогічні конструкції зі зміненими розмірами практично без додаткових витрат часу.

MarbaCAD дозволяє працювати з растровими зображеннями усередині креслення, у тому числі імпортувати скановані малюнки ("майстер" сканування) і здійснювати векторизацію.

Окремо варто згадати про наявних в 2-й версії пакета засобах 3D візуалізації й підготовки демонстраційних відеофільмів. Креслення впакування можна скласти в автоматичному або ручному режимі по обраних лініях згинів, що дозволяє контролювати коректність виконання креслення й одержувати наочне подання про зовнішній вигляд упакування до виготовлення макета. На лицьовий і зворотний бік виробу можуть бути накладені відповідні печатки растрові текстури. Підтримується імпорт об'єктів з 3D-Studio. "Майстер" створення відео роликів дозволить створити презентаційний матеріал про майбутнє впакування - фільм розбивається на ключові кадри, у яких фіксується положення коробки й камери в просторі, а також кути згинів всіх биговок, після чого програма інтерполяцією одержує проміжні кадри. Готовий ролик можна зберегти з високою якістю в загальноприйнятих форматах.

Для зв'язку з різними дизайнерськими програмами й іншими САПР підтримується імпортування й експортування креслень у різні формати (у тому числі *.dwg, *.dxf, *.ai, *.eps і інші).

Підготовка розкладки на друкований і висікатися лист, щоМ.

Спроектоване впакування необхідно розкласти на друкований аркуш оптимальним образом. Для цього в MarbaCAD застосовується "майстер" розкладки (мал. 3). Можливі наступні варіанти ручної й автоматичної генерації розкладок на аркуш:

- оптимальне заповнення площі аркуша;

- заповнення по рядах і колонкам;

- заповнення аркуша відповідно до необхідних тиражів виробів;

- заповнення частини площі аркуша.

У кожному із цих методів передбачений облік напрямку волокна матеріалу й можливо примусове керування орієнтацією окремих елементів розкладки. Одночасно можна готовити розкладку на кілька різних розмірів аркуша (наприклад, 1020х720 і 700х500 - під різні друковані машини). Для кожного аркуша настроюються необхідні границі запечатується поля, що, і відступи по краях.

Генерована розкладка зберігається в окремому шарі креслення й міняється автоматично при зміні конструкції вихідного впакування.

Проектування оснащення для висічки.

Проектування й виготовлення оснащення для вирубки становить окремий інтерес, оскільки на відміну від печатки не може бути повністю автоматизовано. Модуль розробки штанцформ MarbaCAD (не входить у базову конфігурацію) дозволяє автоматизувати багато операцій по розробці штанцформ, биговальних контрматриц, оснащення для видалення відходів.

У базі даних по встаткуванню зберігаються характеристики пресів (всі моделі BOBST), є можливість редагувати необхідні характеристики й додавати нові машини зі своїми параметрами.

Створивши розкладку для певної марки преса, програма малює основу штанцформи з усіма необхідними відступами, отворами для кріплення й компенсаційних ножів. Також автоматизоване розміщення арок (містків) на ножах. У напівавтоматичному режимі додаються ножі поділу відходів. Є можливість вставки спеціалізованих символів (логотип фірми, дата, номер замовлення). Креслення перевіряється на наявність ліній, що накладаються, які автоматично віддаляються.

Для проектування ротаційних штанцевальних форм передбачена можливість стиску креслення для обліку циліндричної поверхні, розбивка креслення на 2 напівциліндри й розміщення арок на ножах.

При цьому параметри, задані за замовчуванням для даного типу оснащення, можуть бути змінені в процесі роботи, як для всього оснащення, так і для окремих елементів.

Інтеграція з інформаційними ресурсами.

Крім бази даних по встаткуванню є й база даних по клієнтах, де відзначаються всі роботи, зроблені для даного замовника, а також перебувають у виробництві. Специфічна інформація з кожної роботи (наприклад, кількість відходів на аркуші, довжина лінійок у штампі й т.д.) може бути надана зовнішнім базам даних або використана при підготовці документації, роздруківці креслень. Над одним проектом одночасно можуть працювати кілька проектувальників і операторів устаткування, у певних випадках можливо паралельне редагування різних шарів у кресленні. При цьому підтримується повна система розмежування повноважень і прав доступу до тих або інших об'єктів креслення.

ПО MarbaCAD являє собою закінчений продукт для проектування й виготовлення впакування. Його можна рекомендувати як дизайн-бюро, так і великим поліграфічним підприємствам для інтеграції у виробничий цикл. Як і будь-яка спеціалізована САПР, MarbaCAD має ряд переваг у порівнянні із САПР загального призначення (бібліотека готових конструкцій, легкість 3D візуалізації, зв'язок з устаткуванням, убудовані стандарти, багато специфічних операцій автоматизовані).

Основні поняття програми MarbaCAD

Поли-Лінії

Поли - лінія - це чи крива кілька кривих, які описані особливим математичним способом, щоб споруджувати комплексні контури за допомогою найменшого числа елементів.

Для перетворення поли - ліній у лінії й дуги потрібно вибрати в меню Виправлення - Перетворення. Для зворотного перетворення використовується меню Виправлення - Корекція - Лінії/дуги в поли - лінії.

Багато хто плоттери й деякі формати даних не підтримують поли - лінії - у таких випадках поли - лінії будуть автоматично перетворені в лінії й дуги.

Графіка

Графічні елементи ставляться до графічним даних (називаним також растровими й даними Bitmap). Графічні дані можуть, збережені усередині креслення або описані в окремих даних, щоб у кресленні зберігалися тільки посилання на дані.

Графічні елементи можуть бути створені за допомогою сканування або застосування цифрової камери. Ці процеси протікають в опції Графіка - Створити.

MarbaCAD підтримує всі загальні формати Bitmap, включаючи Windows Bitmap (*.bmp), Joint Photographic Expert Group (*.jpg), Tagged Image File (*.tif), Windows Metafile (*.wmf) і багато хто інші. Застосування певних алгоритмів стиску при цьому обмежено. Якщо ви маєте дані, які використовують дані алгоритми, ви повинні спочатку їх переустановити.