Смекни!
smekni.com

Сновидіння Зігмунда Фрейда (стр. 6 из 9)

Сновидіння ніколи не виражає альтернативу "або - або", а містить обох членів її, як рівноправні, в одному і тому ж зв'язку. І я згадував, що при відтворенні сновидіння альтернативу "або - або" потрібно передавати словом "і". Уявлення, що суперечать один одному, виражаються уві сні переважно одним і тим же елементом (*). Слова "немає", мабуть, не існує для сновидіння. Протилежність між двома думками і інверсія виражається в сновидінні надзвичайно дивно, саме: одна частина сновидіння як би послідовно перетворюється на свою протилежність. Нижче ми познайомимося ще з іншим способом виразу суперечності. Таке часте в сновидінні відчуття затрудненого руху виражає суперечність між імпульсами, тобто вольовий конфлікт.

Вельми придатним для механізму створення сновидіння виявляється тільки одне логічне відношення == відношення подібності спільності, узгодження. Робота сновидіння користується цими випадками як опорними пунктами для згущування сновидіння і сполучає разом, що знаходить таке узгодження.

Всіх висказаних нами зауважень, звичайно, недостатньо для правильної оцінки всієї суми коштів, які в розпорядженні роботи сновидіння для виразу логічних відносин між прихованими думками сновидіння. В цьому відношенні різні сновидіння бувають оброблені більш тонко або більш недбало: неоднаково старанно дотримуються наявного тексту і неоднаково користуються допоміжними засобами робота сновидіння; в цьому випадку сновидіння здаються темними, спутаними і незв'язаними.

(*) Помітно, що відомі лінгвісти стверджують: найдавніші мови людства відображають абсолютно протилежні крайнощі одним і тим же словом (сильний - слабкий, всередині - зовні і т. д.; "протилежне значення первинних слів").

Коли сон очевидно безглуздий і містить очевидну суперечність, це відбувається навмисно: своїм з вигляду недбалим відношенням до всіх логічним вимог сновидіння указує на якусь приховану думку; безглуздість в сновидінні означає суперечність, насмішку і знущання в прихованих думках. Оскільки це пояснення є самим сильним запереченням проти того розуміння сновидіння, яке приписує походження сновидіння позбавленої критики душевної діяльності, то я хочу підкріпити своє пояснення прикладом. Мені сниться: один мій знайомий М. піддався в одній статті нападкам із сторони не більше і не менше як, самого Гете, нападки ці, на нашу загальну думку, були незаслуженими. М. був, звичайно знищений ними; він гірко скаржиться на це в одному суспільстві за столом але говорить, що його пошана до Гете від цього аніскільки не постраждала. Я стараюся потім дещо з'ясувати собі обставини часу які здаються мені неправдоподібними: Гете помер в 1832 році отже, його нападки на М. повинні були відбутися раніше; М. повинен був бути тоді зовсім молодою людиною; мені представляється вірогідним, що йому було 18 років. Але я не знаю точно, який у нас тепер рік, і таким чином все обчислення затемняється. Втім, ці нападки містяться у відомій статті Гете "Природа". Безглуздя цього сновидіння покажеться ще яскравіше, якщо я повідомлю, що М. - молодий ділок, якому чужі всякі поетичні і літературні інтереси. Але, приступивши до аналізу цього сновидіння, я зумію довести, що за цим безглуздям криється визначена система. Сновидіння черпає свій матеріал з трьох джерел:

1. М., з яким я познайомився в одному суспільстві за столом звернувся до мене одного разу з проханням обстежувати його старшого брата,який виявляв ознаки душевного розладу. При розмові зхворим трапилася неприємна сцена, що полягала в тому, що хворий без жодного мотиву став нападати на брата і натякати на його юнацькі пригоди. Я запитав хворого про день його народження (дата смерті в сні) і примусив його проводити різні обчислення, щоб знайти у нього ослаблення пам'яті.

2. Одна медична газета, на обкладинці якої стояло також і моє ім'я, помістила прямо-таки "знищуючу" критику одного зовсім молодого референта з приводу книги мого друга Ф. з Берліна. Із цього приводу я говорив з редактором, який, правда, виразив своє співчуття, але відмовився помістити заперечення. Після цього я припинив відносини з газетою і в своїй письмовій відмові виразив редактору надію, що наші особисті відносини від цього випадку не постраждають.

Даний випадок, власне, і є джерелом сновидіння.

Негативний прийом, наданий роботі мого друга, провів на мене глибоке враження: ця робота, на мою думку, містила фундаментальне біологічне відкриття, яке лише тепер - через 4 роки - починає оцінюватися фахівцями.

3. Один хворий розказав мені недавно історію хвороби свого брата, який впав в божевілля з криком "Natuг, Natuг " (*). Лікарі думали, що вигук цей відноситься до читання прекрасної статті Гете і що воно указує на перевтому хворого від занять. Я сказав, що мені представляється більш вірогідним, що вигук "природа" потрібно розуміти в тому статевому значенні, яке відоме і неосвіченим. І той факт, що нещасний хворий згодом знівечив собі статеві органи, в усякому разі підкріпив моє припущення. Коли відбувся перший припадок, цьому хворому було 18 років.

В сновидінні перш за все за моїм Я ховається мій,дуже погано зустрінутий критикою друг ("я прагну дещо з'ясувати собі обставини часу"). Книга мого друга присвячена саме дослідженню деяких питань про тривалість життя; між іншим, автор говорить також про тривалість життя Гете, яке рівне дуже значному в біології числу днів. Проте моє Я уподібнюється потім паралітику ("я не знаю точно, який у нас тепер рік"). Таким чином, сновидіння представляє мого друга паралітиком, рясніючи при цьому безглуздостями.

(*) Natur - досл. природа, натура. В південнонімецькому також (евфемізм) - сором, статеві органи.

Приховані ж думки свідчать іронічно: "звичайно, він == божевільний дурень, а ви - генії і більше за всіх розумієте; а не вірніше буде зворотне". Ця інверсіяшироко використана в змісті сновидіння; так, наприклад, Гете нападає на молоду людину; це, звичайно, безглуздо, бо у наш час всяка молода людина легко може критикувати великого Гете.

Я міг би сказати, що кожне сновидіння виходить тільки з егоїстичних спонукань. Моє Я уві сні не тільки заміщає мого друга, але зображає також і мене самого; я ототожнюю себе з ним: доля його відкриття представляється мені зразком того, як буде прийнято моє власне відкриття; коли я виступлю з своєю теорією підкреслюючої в етіології психоневрозів вплив статевої сфери (ср. натяки на хворого з вигуком "природа"), то мене чекає така ж критика, і я вже тепер також сміюся над нею. Розкриваючи далі свої приховані думки, я постійно знаходжу насмішку і знущання як король безглуздостей в сновидінні. Випадкова знахідка у Венеції надтріснутого черепа вівці, як відомо, навела Гете на думку про так звану хребетну теорію черепа (*). Мій друг хвалиться, що, будучи студентом, він підняв цілу бурю для усунення одного старого професора, який, маючи у минулому заслуги (між іншим, і в вказанній вище області порівняльної анатомії), зробився потім внаслідок старечого недоумства нездібним до викладання. Піднята ним (другом) агітація допомогла запобігти біді що створилася внаслідок того, що в німецьких університетах не встановлена вікова межа академічному викладанню. Але вік не гарантує від дурості. Декілька років я служив в одній лікарні при старшому лікарі, який, будучи давно вже дряхлим і з десяток літ явно недоумкуватим, продовжував займати свою відповідальну посаду. Тут мені згадується знахідка Гете у Венеції. Молодята, колеги по лікарні,застосували якось до цього старого популярну в той час пісеньку: "жоден Гете цього не оспівав, жоден Шиллер цього не описав" і т.д.

(*) Теорія походження черепа з тих, що видозмінено розрослися і зрощених між собою хребців.

2.3. Вторинна обробка

Ми не закінчили ще оцінки роботи сновидіння. Окрім згущування зсуву і наочної переробки психічного матеріалу необхідно приписати роботі сновидіння ще іншого роду функцію, помітну втім, не у всіх сновидіннях. Я не стану детально описувати цю частина роботи сновидіння, але хочу лише вказати, що про її єство можна скласти собі уявлення, якщо припустити – можливо не зовсім вірно - що робота сновидіння діє іноді на сновидіння вже після його освіти. Вона полягає в тому, щоб розташувати складові елементи сновидіння в такий порядок, при якому вони знаходилися б між собою в зв'язку і зливалися б в одне цільне сновидіння. Таким чином, сновидіння придбаває щось на зразок фасаду, який, звичайно, не у всіх пунктах прикриває його зміст, і при цьому перше попереднє тлумачення, якому сприяють вставки і легкі зміни. Але така обробка сновидіння стає можливою лише завдяки тому, що робота сновидіння при цьому нічим не збентежується і взагалі знаходить різке нерозуміння прихованих думок; тому, коли ми приступаємо до аналізу сновидіння, нам перш за все необхідно відкинути ці спроби тлумачення.

В цій частині мета роботи сновидіння стає особливо прозорою: це - прагнення зробити сновидіння більш зрозумілим. Це обставина вказує також і на характер такої переробки; остання відноситься до відповідного змісту сновидіння, так як наша нормальна діяльність - до змісту будь-кого сприйняття: вона прикладає до нього відомі готові уявлення і вже при самому сприйнятті в цілях зрозумілості розташовує елементи останнього в певному порядку; проте така переробка ризикує спотворити сприйняття, і дійсно, якщо не вдасться пов'язати його з чимось відомим, вона приводить до найдивніших непорозумінь. Адже відомо, що ми не в змозі дивитися на ряд чужих нам знаків або слухати незнайомі слова без того, щоб не видозмінювати їх з метою зробити зрозумілими і пов'язати з чим-небудь знайомим для нас.

Сновидіння, які підлягалися такій обробці такої психічної діяльності, повністю аналогічної мисленню в безсонному стані, можна назвати добре складеними. В інших сновидіннях ця діяльність абсолютно відсутня; в них навіть не робиться спроби упорядкувати і тлумачити їх, так що по пробудженні ми, відчуваючи себе тотожними з цією частиною роботи сновидіння, говоримо, що воно було "вчинено спутаним". Проте сновидіння, що представляє безладну купу незв'язних уривків, має для аналізу таку ж цінність, як і сновидіння, добре зроблене і мало пригладжений зовнішній вигляд; в першому випадку нам не доводиться витрачати зусиль на руйнування того що створене останньою функцією роботи сновидіння. Не слідує, проте помилятися і вважати, що цей фасад сновидіння не представляє зсебе нічого іншого, як просто незрозумілу і досить довільну переробку змісту сновидіння свідомої інстанцією нашого душевного життя. Нерідко для створення фасаду сновидіння використовуються фантазії-бажання, які знаходять собі втілення в думках сновидіння і по типу аналогічні відомим нам з пильнування так званим "снам наяву". Бажання-фантазії які аналіз відкриває в нічних сновидіннях, часто виступають як повторення і переробки сцен в дитинстві; фасад сновидіння відкриває нам власне ядро сновидіння, безпосередньо що піддалося спотворенню в багатьох сновидіннях шляхом змішення з іншим матеріалом. В роботі сновидіння неможливо більш відкрити інших типів діяльності, окрім чотирьох вищезгаданих.