Смекни!
smekni.com

Сновидіння Зігмунда Фрейда (стр. 7 из 9)

Якщо твердо дотримуватися того положення, що "робота сновидіння" означає переробку прихованих думок в зміст сновидіння, то потрібно сказати, що робота сновидіння взагалі нічого не створює, не проявляє свої власні фантазії, не міркує, не робить висновок і що взагалі функції її полягають тільки в згущуванні матеріалу, зсуві його і наочному його уявленні, до яких приєднується іноді ще останній непостійний елемент - переробки, що тлумачить. В змісті сновидіння зустрічаються правда, і такі елементи, які можна б було прийняти за продукт вищої психічної діяльності; але аналіз завжди знаходить, що ці інтелектуальні операції мали місце вже в прихованих думках звідки сновидіння їх лише запозичає. Логічний висновок в сновидінні є не що інше, як повторення висновку з прихованих думок. Воно буває неспростовним, якщо переходить в сновидіння без зміни; воно стає безглуздим, якщо робота сновидіння переносить його на інший матеріал. Обчислення уві сні вказує на таке ж в прихованих думках; але тоді як в останньому випадку обчислення завжди правильне, уві сні воно може через згущування елементів і зсуву на інший матеріал дати найбезглуздіший результат. Мови, що навіть зустрічаються в сновидінні, не складені знов; вони виявляються складеними з уривків мов, вимовлених або чутих раніше і відтворених тепер в прихованих думках; при цьому слова відтворюються найточнішим чином, мотив же до їх вимовлення ігнорується і значення жорстоко перекручується. Мабуть не надмірно підкріпити останні вказівки прикладами.

1. Безневинно звучне і добре складене сновидіння однієї пацієнтки свідчить:

Вона йде на ринок з своєю куховаркою, яка несе корзину.

М'ясник у відповідь на її вимогу чогось говорить: "цього вже немає",== і хоче дати їй що-небудь інше із зауваженням: "це теж добре". Вона відмовляється і йде до продавця овочів. Остання пропонує їй зелень чорного кольору. Вона говорить: "цього я не знаю (kenne) і не візьму".

Слова "цього вже немає" знаходяться у зв'язку з історією її лікування. Я сам за декілька днів до того пояснював пацієнтці, що спогади раннього дитинства вже не існують як такі, а замінюються метафорами і сновидіннями; значить, в її сновидінні як м'ясник фігурую я.

Інші слова: "цього я не знаю"--були вимовлені при абсолютно інших умовах. За день до сновидіння вона крикнула своїй куховарці, яка, втім, теж фігурує в сновидінні: "поводьтеся пристойно, цього я не визнаю (kenne)" (тобто такої поведінки не визнаю і не розумію). Більш безневинна частина цієї фрази потрапила, в силу зсуви, в сновидіння; в прихованих думках головну роль грала інша частина фрази; річ у тому, що в даному випадку робота сновидіння змінила украй наївно і до повного невпізнання створену уявою хвору ситуацію, де я поводжуся в деякому роді непристойно по відношенню до неї. А ця уявна ситуація, в свою черга, є лише "новим виданням" переживання пацієнтки мало колись місце насправді.

2. Ось інший неначе позбавлений всякого значення сон, в якому

зустрічаються числа. Пані А. сниться, ніби їй потрібно сплатити за щось: дочка її берет у неї з гаманця 3 фл. 65 кр., але мати говорить їй: "що ти робиш? Це ж коштує тільки 21 крейцер".

Та що бачила сон була іногородньою; вона помістила свою дитину в якийсь виховний заклад у Відні і могла продовжувати лікування у мене до тих пір, поки у Відні залишалася її дочка. В день напередодні сновидіння завідуюча закладом радила матерів залишити дитину ще на рік; в цьому випадку вона продовжила б і своє лікування на рік. Числа в сновидінні набувають значення, якщо пригадати, що "время-- гроші". Один рік рівний 365 дням, в крейцерах 365 кр. або 3 фл. 65 кр.; 21 крейцер відповідає трьом тижням, які залишалися з дня сновидіння до кінця навчання і, отже, до кінця лікування. По- видимому, саме грошові міркування примусили цю пані відхилювати пропозиція завідуючої, і через ці ж міркування в сновидінні фігурує невелика грошова сума.

3. Молода, але що знаходиться вже декілька років в заміжжі пані взнає, що її знайома однолітка Еліза Л. заручена. По цьому мотиву їй приснилося наступне:

Вона з своїм чоловіком сидить в театрі, і одна сторона партеруабсолютно порожня. Чоловік розказує їй, що Еліза Л. і наречений її такожхотіли піти, але могли дістати тільки погані місця, три місця за 1 фл.50 кр., а таких вони не хотіли брати. Вона думає, що в цьому не булобіди.

Тут нас цікавить, як ці числа виникли з матеріалуприхованих думок і яке випробуване ними перетворення. Звідкивиникли ці 1 фл. 50 кр.? З незначного приводу попереднього дня:її невістка отримала в подарунок від свого чоловіка 150 фл. і поквапилася розтратити їх, купивши собі на цю суму якусь прикрасу. Помітимо, що 150 фл. в 100 разів більше, ніж 1 фл. 50 кр. Для цифри "три" що відноситься до театральних квитків, є лише той зв'язок, що невістка Елізи Л. рівно на три місяці молодше за цю пані, що бачила сон. Ситуація в сновидінні є відтворенням невеликого випадку, яким чоловік її часто дратував: вона одного разу дуже поспішала дістати завчасно квитки на одне уявлення; коли ж вона з'явилася в театр, одна сторона партеру була майже порожня; їй отже, немає чого було так поспішати. Не залишимо, нарешті, без увагу і ту безглуздість в сновидінні, що дві особи хочуть узяти три квитка в театр. Приховані думки тут такі: "це ж було безглуздо виходити так рано заміж; мені немає чого було так поспішати. На прикладі Елізи Л. я бачу, що завжди могла б знайти чоловіка і навіть в сто разів кращого (чоловіка, сокровище--Schatz), якби тільки почекала. За свої гроші (придане) я могла б купити трьох таких ”мужів".

Розділ 3. Тлумачення сновидінь.Образець аналізу сновидіння.

Познайомившись в попередньому викладі з роботою сновидіння читач, мабуть, буде схильний розглядати її як абсолютно особливий процес, що не має, наскільки відомо, подібного собі; на роботу сновидіння як би переходить те дивне відчуття, яке звичайно викликається у нас продуктом цієї роботи, тобто сновидінням. Але насправді робота сновидіння вперше знайомить нас лише з одним з цілого ряду психічних процесів, на грунті яких виникають істеричні симптоми, нав'язливий страх нав'язливі і маревні ідеї. Згущування і перш за все зсув є завжди характерними рисами також і для цих процесів; навпаки, наочне уявлення залишається своєрідною межею роботи сновидіння. Якщо це пояснення ставить сновидіння поряд із створеннями хворої психіки, то тим важливі для нас взнати істотні умови виникнення таких процесів, як сновидіння. Читач, ймовірно буде здивований, коли почує, що до цих обов'язкових умов не відносяться ні стан сну, ні хвороба; цілий ряд явищ повсякденного життя здорових людей - забудькуватість, обмовки промахи і відомий рід помилок - зобов'язаний своїм виникненням такому ж психічному механізму, як і сновидіння.

Серед окремих функцій роботи сновидіння понад усе вражаючий зсув, що є центральним пунктом всієї проблеми. При дослідженні в пресі ми взнаємо, що явище зсуву обумовлюється чисто психологічними моментами: воно є чимось на зразок мотивування. Щоб знайти останню, необхідно дати оцінку тим фактам, з якими ми неминуче стикаємося при аналізі сновидіння. Так, при аналізі першого сновидіння я був вимушений перервати виклад прихованих думок з огляду на те, що серед них, як я признався, були такі, які я по важливих міркуваннях вважаю за краще приховати від сторонніх. До цього я додав, що якщо замість даного сновидіння узяти для аналізу яке-небудь інше, це справі не допоможе: в кожному сновидінні з темним або спутаним змістом я натраплю на приховані його думки, що вимагають збереження таємниці. Але якщо я продовжую аналіз для себе самого і не беру до уваги інших, для яких же і не призначено таке особисте переживання як сновидіння, то я добираюся, нарешті, до таких думок, які приголомшують мене, яких я в собі не знав і які мені не тільки чужі, але і неприємні; я готовий енергійно оспорювати їх, але протікаюча в аналізі асоціація ідей непереборно нав'язує мені їх. Цей загальний стан речей я можу пояснити тільки тим, що думки ці дійсно містилися в моєму душевному житті і володіли відомою психічною інтенсивністю або енергією, але знаходилися в своєрідному психологічному стані, через який не могли зробитися свідомими. Я називаю цей особливий стан – витисненням.

Іяне можу не бачити причинного зв'язку між неясністю сновидіння і витісненням деяких прихованих думок, тобто нездатністю їх досягти сфери свідомості; а звідси я стверджую що сновидіння повинне бути неясним для того, щоб не видати заборонених прихованих думок. Таким чином, я приходжу до уявлення про спотворення сновидіння, яке є продуктом роботи сновидіння і має на своїй меті замаскувати, тобто приховати, що-небудь.