Смекни!
smekni.com

Сновидіння Зігмунда Фрейда (стр. 9 из 9)

Кому не знайома забавна історія (Болдуіна Гроллера) про поганого хлопчиська, який, прокинувшися вночі, кричить на всю спальню: "хочуносорога!" Спокійна дитина замість того, щоб кричати, побачила би всні, ніби він грає з носорогом. Оскільки сновидіння, що представляєбажання виконаним, приймається уві сні довірливо, то воно такимчином усуває бажання, і продовження сну стає можливим.

Не можна не визнати, що сновидіння приймається довірливо тому, що є нам у вигляді зорового сприйняття; дитина ж не володіє ще здатністю, що розвивається пізніше, відрізняти галюцинації або фантазію від дійсності.

Доросла людина уміє розрізняти це; він розуміє також даремність бажаного і шляхом тривалої вправи навчається відкладати свої бажання до того моменту, коли вони внаслідок зміни зовнішніх умов зможуть бути задоволені обхідним шляхом. Відповідно цьому у дорослого уві сні рідко зустрічається виконання бажання прямим психічним шляхом; можливо навіть, що воно взагалі не зустрічається; а все, що здається нам створеним за зразком дитячого сновидіння, вимагає набагато більш складного пояснення. Зате у дорослої людини - і, мабуть, у всіх без виключення людей з нормальним розумом - розвивається диференціація психічного матеріалу, відсутня у дитини; з'являється психічна інстанція яка, будучи навчена життєвим досвідом, строго панує над душевними рухами, надаючи їм затримуючий вплив і володіючи по відношенню до свідомості і довільних рухів найбільш сильними психічними засобами. При цьому частина дитячих емоцій як даремна в житті, пригнічується новою інстанцією, так що всі витікаючі з цих емоцій думки знаходяться в стані витіснення.

Коли ж ця інстанція, в якій ми взнаємо своє нормальне Я ухвалює рішення заснути, то через психофізіологічні умови сну вона, мабуть, вимушена ослабити енергію, з якою звичайно затримує вдень витиснені думки. Це ослабленнясаме по собі мале: хоча в пригніченій дитячій душі і тіснятьсяемоції, вони через стан сну все-таки насилу знаходять собі дорогудо свідомості і зовсім не знаходять її до рухової сфери. Протенебезпека, що загрожує з цієї сторони спокійному продовженню снуповинна бути усунена. Із цього приводу необхідно вказати, що навіть вглибокому сні відома кількість вільної уваги повинна бутиобернуто на ті збудження, зважаючи на які пробудженняпредставляється більш доцільним, ніж продовження сну. Інакшене можна б було пояснити тієї обставини, що нас завжди можна розбудити роздратуваннями певної якості, як на це указуваввже старий фізіолог Бурді; наприклад, мати прокидається від плачусвоєї дитини, мірошник - від зупинки свого млина, більшістьлюдей - від тихого звернення до них на ім'я. Ось це безсоння всні звернуте також і на внутрішні збудження, витікаючіз витісненого, і утворює разом з ними сновидіннязадовольняюче як компроміс одночасно обидві інстанції.

Це сновидіння, зображаючи пригнічене або витіснене бажаннявиконаним, як би психічно вичерпує його; в той же час, роблячиможливим продовження сну,воно задовольняє і іншу інстанцію.

Наше Я охоче поводиться при цьому як дитя; воно вірить сновидінню, якбикажучи: "так, так, ти маєш рацію, але дай мені поспати". Та обставина, щоми після пробудження такнизько цінуємо сновидіння зважаючи на спутаність іуявної нелогічності його, обумовлюється, ймовірно, також і тим що аналогічну оцінку дає нашим виникаючим емоціям з витіснених спонук спляче Я, яке в своїй оцінці спирається на моторне безсилля цих порушників сну. Ми навіть уві сні усвідомлюємо іноді цю низьку оцінку, саме: коли сновидіння по своєму змісту дуже вже виходить за межі цензури, ми думаємо: "це адже тільки сон",- і продовжуємо спати.

Проти такого розуміння не може служити запереченням та обставина, що і по відношенню до сновидіння існуютьграничні випадки, коли воно не в змозі вже виконувати своюфункції - охорона сну і, як це буває при страшних сновидінняхбере на себе іншу функцію - своєчасно перервати сон.

Сновидіння поступає при цьому подібно добросовісному сторожу який спочатку виконує свої обов'язки, усуваючи всякий шум може розбудити громадян; коли ж причина шуму не представляється йому важливою і сам він не в силах справитися з нею, тоді він бачить свій обов'язок в тому, щоб самому розбудити громадян.

Ця функція сновидіння стає особливо очевидною в тихвипадках, коли до сплячого суб'єкта доходять які-небудь зовнішніроздратування. Та обставина, що роздратування зовнішніх органіввідчуттів під час сну роблять вплив на зміст сновидіння, всімдавно відомо, може бути доведено експериментально і є малопридатним, але дуже високо оціненим результатом лікарських досліджень сновидіння. Але з цим фактом пов'язана іншанерозв'язна дотепер загадка: зовнішнє роздратування, діючи вексперименті на сплячого, з'являється в сновидінні не в своємусправжньому вигляді, а піддається одному з численних тлумаченьвибір між якими, як здається, наданий психічномусвавіллю. Психічного свавілля, звичайно ж, не існує; сплячийможе реагувати різним чином: він або прокидається, або йомувдається продовжувати сон. В останньому випадку він може скористатисясновидінням, щоб усунути зовнішнє роздратування, і притому все- таки різним чином: він може, наприклад, усунути роздратуваннябачивши уві сні таку ситуацію, яка абсолютно не в'яжеться з данимроздратуванням. Так, наприклад, одному пану з хворобливимабсцесом в промежині снилося, ніби він їде верхи на коні;причому зігріваючий компрес, який повинен був пом'якшити біль, бувприйнятий їм уві сні за сідло; таким чином він справився з тим, що заважалойомуспати роздратуванням. Частіше ж буває так, що зовнішнє роздратуванняпіддається тлумаченню, через яке воно входить в зв'язок звитісненим і чекаючим свого виконання бажанням, втрачає томусвій реальний характер і розглядається як частина психічногоматеріалу. Так, наприклад, одній особі сниться, що він написав комедію втілюючу відому ідею; комедія ставиться в театрі; пройшовперший акт, що зустрів бурхливими схваленнями; жахливо аплодують...

Сплячому тут вдалося продовжувати спати, не дивлячись на шум; попробудженні він не чув вже шуму, але справедливо вирішив, щомабуть, десьпоблизу вибивали килим або ліжко. Сновидіннявиникаюче безпосередньо перед пробудженням від сильного шумузавжди є спробою за допомогою тлумачення звільнитисявід роздратування , що заважає спати і таким чином продовжити сон ще наякийсь час.

4. Висновок. Якщо задачею тлумачення сновидіння я рахую заміщення сновидіння прихованими його думками, розплутування того, що зроблене роботою сновидіння, то, з однією сторони, я виставляю ряд нових психологічних задач, що стосуються як до механізму роботи сновидіння, так і до єства і умов виникнення так званого витіснення; з другого боку, я визнаю існування прихованих думок як психічний матеріал вищого порядку, що володіє всіма ознаками вищої розумової діяльності, але не проникаючої в сферу свідомості до тих пір, поки сновидіння не спотворить його. Я вимушена припускати існування таких прихованих думок у кожної людини, бо майже всі люди - навіть самі нормальні - здатні бачити сни. З питанням пронесвідомість прихованих думок і про відношення їх до свідомості і довитіснення зв'язані інші важливі для психології питання, алерішення останніх повинне бути відкладено до того часу, коливдасться шляхом аналізу з'ясувати походження інших створеньхворої психіки, саме: історичних симптомів і нав'язливих ідей.