Смекни!
smekni.com

Співпадіння психологічних характеристик членів товариської групи (стр. 6 из 11)

Вимоги до оформлення тесту:

Повинен мати чітку структуру:

а) звернення до випробовуваного;

б) прохання про участь в опитуванні або експерименті з вказівкою в популярній формі його сенсу (обов'язково);

в) інструкцію для заповнення (шифр і правила користування шифром);

г) перелік питань — критеріїв з відповідними графами для відповідей;

д) прохання вказати свій шифр (можна до відповідей на критерії);

е) гарантії про збереження таємниці експерименту і використанні відповідей в наукових цілях; же) подяка установи, провідної опит, за участь в експерименті.

2. Повинен бути віддрукований будь-яким технічним способом і уміщений на одному листі з використанням і оборотній частині (при необхідності).

3. У нім повинне міститися не більше 7—8 критеріїв. Критерії розташовуються у міру зростання їх складності. Всі питання другорядною плану (про вік, стать, професію опитуваного і ін.) бажано не включати в анкету, а якщо це необходимо—поместить їх в кінці.

Нижче дається зразковий зразок тесту. Критерії ранжирування— комунікативні.


ШАНОВНИЙ ТОВАРИШ!

З метою вироблення рекомендацій для тренера по комплектуванню основного складу команди для ігор на першість міста, просимо Вас відповісти на питання.

Прочитайте список членів Вашої групи. Відповідаючи на питання, указуйте номер тих членів групи, яких Ви вибираєте або відкидаєте. Ваші відповіді будуть використані тільки в наукових цілях і обговоренню в колективі не підлягають.

1. З ким би Ви бажали разом грати в команді в іграх на першість міста?

В першу чергу ... У другу.. У третю...

2. З ким би Ви не бажали разом грати в команді в іграх на першість міста?

В першу чергу ... У другу.. У третю...

3. ..

Перевірте правильність Ваших відповідей.

Вкажіть шифр—номер свого прізвища за списком .....

Дякуємо Вам!

Розрізняють декілька загальновживаних способів обробки результатів соціометричного опитування: соціограму, соціоматрицю, метод індексів і коефіцієнтів.

Найбільш наочним і доступним є метод соціограм. Проте побудова соціограми значно спрощується, якщо заздалегідь всі результати соціометричного опитування рознесені в спеціальну таблицю — соціоматрицю. Тому, перш ніж висловлювати прийоми графічної інтерпретації даних, слід вивчити як будується соціоматрицяа і які відомості і виводи можна почерпнути з її аналізу. Соціоматриця є основою для подальшого розрахунку індексів, побудови соціограм і графіків.

Соціоматриця — таблиця, в якій в горизонтальних рядках указується, хто вибирає (j-члени), а у вертикальних столбцах — кого вибирають (i-члени).

Підсумок результатів у рядках показує, скільки разів кожен член групи вибрав або відкинув в опитуванні інших членів. Підсумки за стовпцями показує, скільки разів кожен з членів групи вибраний або знехтуваний іншими.

Приведемо приклад матриці за наслідками опитування в групі з 8 осіб. Подібна матриця складається за наслідками відповіді на кожен критерій окремо.

Матриця

№ п/п

Хто вибирає (j)

Кого вибирають (і)

Число відданих виборів

А

Би

У

Г

Д

Е

Же

З

+

-

1

А

0

+

0

0

-

-

0

+

2

2

4

2

Б

+

0

+

+

0

-

0

0

3

1

4

3

У

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

4

Г

+

+

0

0

0

-

0

0

2

1

3

5

Д

0

+

0

0

0

-

0

-

1

2

3

6

Е

0

+

0

+

+

0

0

+

4

0

4

7

Ж

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

8

З

0

+

0

0

+

-

0

0

2

1

3

Кількість отриманих виборів

+

2

5

1

2

2

0

0

2

14

-

0

0

0

0

1

5

0

1

7

2

5

1

2

3

5

0

3

21

Числа в правих підсумкових стовпцях на матриці - персональні величини, що характеризують ступінь активності випробовуваних в опитуванні по даному критерію. У цих числах зафіксована міра емоційної експансивності членів групи в спілкуванні один з одним на основі ситуації по критерію виборів. Перший ряд цифр в правих підсумкових стовпцях указує на міру позитивної експансивності, тобто на потребу вибрати, другий ряд - на міру негативної експансивності, тобто на потребу відкинути, третій ряд – підсумковий. Найбільша позитивна експансивність спостерігається у члена Е. Найменша позитивна експансивність – у членів В і Ж. Найбільша негативна експансивність спостерігається у членів А і Д.

У підсумкових рядках матриці знаходяться три ряди цифр. Це показники соціометричного статусу членів групи. Перший ряд – числа, що характеризують ступінь розвитку позитивного соціометричного статусу, тобто здатність члена групи виступати об'єктом вибору для інших. Другий ряд – числа, що характеризують протилежну здатність, - виступати як об'єкт негативного вибору, тобто такого, з яким можливі конфлікти. Це показники негативного статусу членів групи. Третій ряд – підсумковий.

За даними матриці видно, що найбільший позитивний статус у члена Б з 1 групи. Він отримав 5 позитивних виборів.

У представника з 2 групи – лідером є член В.

У представника 3 групи лідером є член А.

Таким чином, на основі соціоматриці можна якісно описати систему взаємин в даній товариській групі та визначити лідера, побудуваши соціограму.

2.2 Методи дослідження

Структура особистості темперамент, характерні риси, типи реакцій

А.Г. Ковальов (1981) в структурі особи виділив її спрямованість, здібності, характер та систему управління (саморегуляції).

У дослідженні спираючись на систематизацію А.Г. Ковальова, ми виділяємо серед компонентів структури особи спрямованість темпераменту та характер, здібності та саморегуляцію.

Перший компонент – спрямованість особи, її відношення до дійсності. Особистісний напрямок багато в чому зумовлюється мотивацією вищих досягнень, про що мовилося вище.

У ряді дослідження розуміння майстерності – зв'язок між мотивацією досягнень і такою властивістю особистістю. На його досягнення впливає тривожність – відносно стійка схильність особи відповідати на загрожуючи ситуації емоційними поляганнями тривоги або страху. У межах групи мають прояви:

соціальна тривожність (властивості особи)

психодинамічна тривожність (властивість темпераменту).

Перша у сам перед визначає - життєвим досвідом, а друга – природженими особливостями людини.

Тривожність може також бути «антиципірованою» (тобто виникати задовго до початку екстремальної ситуації, як результат прогнозу майбутніх труднощів і «символічною» (небезпека не обов'язково зачіпає життєві інтереси, а викликана проблемами самооцінки.