Смекни!
smekni.com

Співпадіння психологічних характеристик членів товариської групи (стр. 8 из 11)

Тобі дуже подобаються веселі ігри? Ти завжди їси те, що тобі подають?

Тобі важко відповісти «ні», коли тебе про щось просять?

Ти любиш часто ходити в гості?

Чи бувають такі моменти, коли тобі не хочеться жити?

Чи був ти коли-небудь грубий з батьками?

Чи вважають тебе веселою і живою людиною?

Ти часто відволікаєшся, коли робиш уроки?

Ти частіше сидиш і дивишся, чим береш активну участь?

Тобі зазвичай буває важко із-за різних думок?

Чи буваєш ти абсолютно упевнений, що зможеш справитися із справою, яку повинен виконати?

Чи буває, що ти відчуваєш себе самотнім?

Ти соромишся заговорювати з незнайомими людьми?

Ти часто спохвачуєшся, коли вже пізно що-небудь виправляти?

Коли хто-небудь кричить на тебе, ти теж кричиш у відповідь?

Чи буває, що ти іноді відчуваєш себе веселим або сумним без всякої причини?

Ти вважаєш, що важко отримати справжнє задоволення від жвавої компанії?

Тобі часто доводиться хвилюватися через те, що зробив що-небудь, не подумавши?

Тобі вистачає сміливості подолати свій страх?

Код опитувальника

За кожну відповідь, співпадаючу з кодом опитувальника, нараховується один бал. Обробка починається з шкали брехні, оскільки вона використовується для визначення щирості випробовуваного. Якщо за шкалою особа набирає 5-6 балів, її протокол вважається недійсним. Айзенк вважав, що показники даної шкали можуть бути використані для характеристики особи (приклад: рівень самооцінки).

Екстраверсія-інтроверсія:

Відповіді «та» (« + ») на питання 1, 3, 9, 11,14, 17, 19, 22, 25, 27, МП, 35,38,41,43,46,49,53,57.

Відповіді «ні» («-») на питання 6, 33, 51, 55, 59

Нейротизм-стабільність:

Відповіді «так» на питання 2, 5, 7,10,13,15,18, 21, 23, 26, 29, 31, .44, 37, 39, 42, 45, 47, 50, 52, 54, 56, 58, 60.

Шкала брехні:

Відповіді «та» (+») на питання 8, 16, 24, 28, 44

Відповіді «ні» («-») на питання 4,12, 20, 32, 36, 40,48

За шкалою брехні показник в 4-5 балів розглядається як критичний.

Оціночна таблиця для шкал екстра-інтроверсії

Інтроверсія

Екстраверсія

значна

помірна

значна

1-7

8-11

12-18

19-24

Оцінна таблиця для шкали нейротизма. Емоційна стабільність

Емоційна стійкість Емоційна нестійкість
висока середня висока дуже висока
до 10 11-14 15-18 19-24
ЕМОЦІЙНА НЕСТІЙКІСТЬ
що легко турбується чутливий
тривожний неспокійний
ригідний агресивний
песимістичний збудливий
стриманий мінливий
нетовариський оптимістичний
тихий непостійний
схильний до міркувань імпульсний
меланхолік холерик 24
інтроверсія флегматик сангвінік екстраверсія
пасивний товариський
обачний контактний
розсудливий балакучий
розсудливий чуйний
доброзичливий невимушений
контрольований життєрадісний
надійний схильний до лідерства

Темперамент – складна система закономірно зв'язаних властивостей з широкими можливостями взаємокомпенсації одних властивостей іншими. Саме співвідношення властивостей визначають реакцію спортсмена на екстремальну ситуацію. Але тільки компенсація «негативних» властивостей «позитивними» може впливати на хід спортивної діяльності.

З точки зору даних сучасної психології виділяють чотири типи темпераменту у цільному вигляді[26].

Холеричний темперамент – характеризується: підвищеною збудливістю і неврівноваженістю поведінки. У ньому часто спостерігається циклічність в діяльності, тобто переходи від інтенсивної діяльності до різкого спаду унаслідок зниження інтересу, або виснаження психічних сил. Люди з холеричним темпераментом відрізняються швидкими і різкими рухами, загальною моторною рухливістю, їх відчуття яскраво виражаються в міміці, мові. Для такого типу темпераменту типовою є – запальна реакція.

Схильні до екстраверсії це відображено не тільки в широті спілкування з навколишніми людьми, але і в різких переходах від виразу симпатії до прояву антипатії по відношенню до однієї і тієї ж людини. В процесі діяльності холерик відрізняється зривами в поведінці, схильністю до агресивного відношення до колег під впливом невдач; в той же час при вдалому збігу обставин обличчя холеричного темпераменту здатне проявляти велику творчу силу, волю в роботі і готовий повести людей за собою.

Сангвінічний темперамент також відрізняється великою рухливістю, проте людина, що володіє ним, легше пристосовується до умов життя, що змінюються. Сенситивність у нього незначна, тому досліджуючи чинники діяльності не завжди негативно впливають на його поведінку. В цьому випадку можна говорити про значну резистентність, тобто опірність психіки у відношенні негативних дій.

Хоча людина сангвінічного темпераменту швидко реагує на оточуючі події, неприємності він переживає легко. Сангвінік товариський, легко вступає в контакти з іншими людьми, у нього відсутні різкі негативні реакції на поведінку інших людей і т.д.

Легкість освіти в переробки нервових зв'язків створює сприятливі умови для формування такої цінної якості, як гнучкість розуму. Цією ж властивістю визначається і легкість перемикання уваги; Людина сангвінічного темпераменту через свою товариськість особливо необхідна в групі, саме він частіше всього є її душею[27].

Флегматичний темперамент відрізняється слабкими збудливістю, сенситивністю, ригідністю. Не дивлячись на те, що психічні процеси біля представника цього темпераменту протікають спокійно, він вміє вперто і настирно працювати в одному і тому ж напрямку, з досить високим ефектом.

Люди флегматичного темпераменту не відрізняються ініціативністю, підйому часто потребують керівництва у будь-якій діяльності. Наявність сильних гальмівних процесів сприяє тому, флегматик може стримувати свої імпульси, не відволікатися подразниками. У той же час інертність нервових процесів впливає на недостатню гнучкості в діях.

Меланхолійний темперамент зв'язки не тільки з високою емоційною чутливістю, сенситивністю, але і з підвищеною ранимою; меланхоліки хворобливо реагують на раптове ускладнення обстановки, випробовують сильний страх в небезпечних ситуаціях, відчувають себе невпевнено при зустрічі з незнайомими людьми.

При схильності до стійких тривалих настроїв меланхоліки зовні слабо виражають свої відчуття. У представників меланхолійного темпераменту переважає процес гальмування, тому сильні подразники нерідко приводять до так званого позамежного гальмування, що спричиняє за собою різке погіршення діяльності.

Приведені характеристики не претендують на категоричність, оскільки розподіл темпераменту всіх людей на чотири групи дуже умовний. Більш широко можна говорити лише про те, що темперамент визначає головним чином перебіг психічного життя людини, динаміку психічної діяльності.

Темперамент людини також можна визнати за особливостями поведінки, тобто ті якості які виявляються у відкритій формі. Кожному темпераменту характерні ті чи інші особливості які привалюють над іншими. Серед особливостей найчастіше виділяють такі:

Цілеспрямованість – визнання мети та завдань особистістю, активне устремління до майстерності, працьовитості[28].

Співвідношення темпераментів с типами нервової системи і психічними реакціями

Темперамент Тип нервової системи Врівноваженість
Холерик Невтримний Неврівноважений
Сангвінік Живий Врівноважений
Флегматик Інертний Врівноважений
Меланхолік Слабкий Неврівноважений

Методики дослідження пам'яті, метод парних асоціацій

Мета дослідження: Методика парних асоціацій методика дослідження пам'яті, в якій після запам'ятовування ним списку пар стимулів (безглуздих складів, слів, картинок і тому подібне) йому дається завдання при подальшому пред'явленні кожного першого члена пари відтворити другий член.

Матеріал і устаткування: бланк з чотирма наборами рядів чисел, лист для запису, ручка і секундомір.

Процедура дослідження

Дослідження можна проводити з одним випробовуваним або групою з 7-8 осіб. Воно складається з декількох аналогічних серіїв.

У своєму житті осіб постійно стикається з ситуаціями, коли необхідно запам'ятати значний об'єм інформації. Тренінг по розвитку пам'яті краще почати з обговорення, якого роду інформацію доводиться запам'ятовувати присутнім в перебігу дня.

Випробовувані складають список, чого вони вимушені запам'ятовувати і чого з цього вони хотіли ви навчитися запам'ятовувати краще, ніж уміють. Списки зачитуються, обговорюються, доповнюються. Це дозволить кожному краще усвідомити свої можливості і сформулювати свої вимоги тренінги. В кінці вправи у кожного випробовуваного є список чого б він хотів навчитися запам'ятовувати краще. Список потрібно ранжирувати, що на першому місці, що на другому, і так далі Для першого заняття краще вибрати найлегше, щоб потім з подвоєною вірою у власні сили, людина приступила до складніших тренувань.