Смекни!
smekni.com

Проект будинку зі срубу (стр. 1 из 6)

Вступ

Велика роль дерева в житті людини, дивне багатство його властивостей. З дерева будувалася Велика Русь: зухвале замилування храми в Суздалеи Кижах; Адміралтейська голка, що стала символом невської столиці; неспаленна дерев'яна піч в архієрейському будинку Успенського собору у Володимирі; зрубана без єдиного цвяха бревенчата хата, що експонувалася наприкінці минулого століття в Парижеві й названа там росіянином Парфеноном. З дерева робилися кріпосні спорудження й мости, знаряддя праці й житла. Більшість виробів мало чисто практичне значення, але в кожне з них майстер прагнув привнести частку краси. Деревина як не можна краще відповідала цим устремлінням: її теплий блиск, малюнок, кольори й аромат неповторні.

В Україні здавна використають дерево для будівництва. Воно відмінно підходить для областей з будь-яким кліматом. І в наші дні цей традиційний матеріал часто застосовують при спорудженні гарних і теплих будинків. Його особливі властивості дозволяють досягти в приміщеннях високий рівень комфорту без застосування систем кондиціонування.

Будинок - це простір, у якому ми проводимо багато часу, приймаємо важливі рішення, шукаємо спокою й відповіді на життєві питання, будуємо плани на майбутнє. Саме там ми щодня спілкуємося з найближчими нам людьми - нашою родиною, виховуємо й розвиваємо дітей. Тому дуже важливо почувати будинку гармонію, тепло й затишок. Недарма говорять: мій будинок - моя міцність.

Ремонт сприймається багатьма як дійснестихійне лихо. Але адже це прекрасна творча можливість змінити інтер'єр - особливий мир щодня навколишніх нас предметів. Інтер'єр відбиває наш внутрішній мир і повинен відповідати нашому способу життя. Ми хочемо, щоб інтер'єр служив поліпшенню якості життя, радував нас, щоб ця частина миру стала для нас рідний.

Виявляється, навіть від інтер'єра можна одержувати всі ці важливі для людини відчуття. І тому, створюючи інтер'єр свого будинку, у першу чергу варто орієнтуватися на свої пристрасті й переваги.

Дизайн інтер'єра відбиває внутрішній мир і характер людей живучим у ньому. Філософія стилю в дизайні інтер'єра полягає в гармонії, що людина відчуває, споглядаючи й перебуваючи в даному оточенні. Дизайн інтер'єра будинку несе свій настрій і атмосферу, свої відмітні риси. Так само велика увага в дизайні інтер'єра приділяється функціональності, ергономіці, технічним характеристикам приміщення що дозволяють досягти найбільшого комфорту для проживання. Високий професіоналізм, безмежна фантазія дають можливість створювати оригінальний і неповторний вигляд приміщення. І не важливо чому ми віддаєте перевагу - нестаріючій класиці або блискучому ганьблю-течу. При розробці дизайн-проект інтер'єра, підбираємо висвітлення, тканини й декоративні елементи індивідуально для інтер'єра, вибираємо меблі, устаткування. [1]

Робота починається з вибору стилю й розробки концепції. При проекті дизайн - проекту інтер'єра будуть виконані креслення й плани. Майбутній образ інтер'єра буде виражений комп'ютерній графіці.

У сучасному світі дизайн інтер'єра - це такий же атрибут, як гарний автомобіль, діловий костюм, престижні годинники та ін. Створюючи інтер'єр майбутнього житла для себе, улюбленого, орієнтуватися в першу чергу коштує на свої пристрасті й переваги. Мода, як відомо, непостійна й мінлива. Найчастіше бажання поспіти за всіма її тенденціями стає процесом стомлюючим і в підсумку, як правило, нездійсненним.


1. Аналіз вихідних даних та наведення результатів натурного обстеження об’єкту проектування

1.1 Аналіз ситуації. Зовнішній простір

Прикладів, коли на приватних будинках з'являються тріщини або вода затоплює підвал можна привести дуже багато. А причина таких явищ одна - при будівництві не були враховані особливості ґрунтів. Щоб захистити себе від подібних неприємностей, ще на стадії проектування необхідно з'ясувати склад ґрунтів, рівень ґрунтових вод і інші геологічні характеристики. Тільки тоді проектувальник з упевненістю зможе сказати чи підходить придбана ділянка для споруди тих або інших споруд.

Купити землю і визначити, які саме споруди на ній побудувати, - важливий етап в споруді будинку. Проте зовні приваблива ділянка не завжди підходить для реалізації задуманого. Вагома причина тому - несприятливі геологічні умови. Геологічні дослідження входять до складу проектних робіт, і не один професійний конструктор без характеристики ґрунту, не візьметься за будівництво будівлі, будь то будинок, лазня або гараж. Це обумовлено тим, що на кожній ділянці різні ґрунти, можливо, наприклад, торф або пісок. Адже несуча здатність таких ґрунтів різна, що обов'язково треба враховувати при закладці фундаменту. Крім того, проектувальникові важливо знати, на якому рівні знаходяться підземні води, а також величину сезонних коливань її рівня і прогноз.

На ділянці був проведений цілий комплекс вивчень інженерно-геологічних умов місцевості, включаючи рельєф, геоморфологічні, сейсмічні, гідрогеологічні умови, геологічна будова, склад, стан і властивості ґрунтів, геологічні процеси і явища, зміна умов освоєних (забудованих) територій. Інженерно-геологічні дослідження проходили в три періоди:

1. Підготовчий

2. Польовий.

3. Камеральний.

1. На підготовчому етапі геологи збирають і вивчають наявні фондові і літературні матеріали по району досліджень, складають програми і кошториси, оформляють договори на дослідження, створюють польові підрозділи. Під час польових досліджень геологи виконують роботи, необхідні для коректування програми досліджень і видачі попередніх матеріалів для проектування. Польові дослідні роботи застосовуються на ділянках дрібного заставляння споруд з метою визначити міру однорідності складу і стану ґрунтових товщ, опори ґрунтів стисканню і зрушуючими зусиллям, типа ґрунтових умов по просадочності. Існують різні методи польових досліджень ґрунтів. А який з них застосувати на ділянці, відведеній під будівництво приватного будинку або котеджу, геологи визначають, виходячи із складності ґрунтових умов і технічного завдання на геологію.

2. Як правило, для проектування малоповерхових будівель, якими є дома садибного типа і котеджі, застосовують обов'язкові і стандартні види досліджень - буріння свердловин і лабораторні дослідження ґрунтів і води.

Польові роботи виконуються в комплексі з лабораторними дослідженнями, які допомагають визначити склад, стан і властивості ґрунтів. Вигляд лабораторних досліджень також підбирається залежно від типа ґрунту, стадії проектування і класу відповідальності будівель і споруд

3. Камеральний період потрібний, щоб обернути матеріали досліджень: завершити лабораторні роботи, скласти, оформити звіт. [5]

Інженерно-геологічні дослідження включають наступні комплекси робіт:

1. інженерно - геологічну рекогносцировку.

2. інженерно - геологічну зйомку.

3. інженерно - геологічну розвідку.

1. Згідно СНіПу 1.02.07-87, інженерно-геологічна рекогносцировка повинна відбуватися до складання програми досліджень і включати огляд місцевості, відведеної під проектовану споруду. Під час рекогносцировки геолог контролює, уточнює і доповнює зібрані дослідження минулих років, виявляє активні фізико-геологічні процеси, зміну інженерно-геологічних умов, визначає, які види інженерно-геологічних робіт належить виробити.

2. Інженерно-геологічна зйомка необхідна для того, щоб спроектувати підземні споруди. її масштаб вибирають залежно від розміру досліджуваної території і складності досліджень. Даний етап є обов'язковим для обґрунтування проектування підземної споруди в гірських умовах.

3. У склад інженерно-геологічної розвідки входять різні види польових і лабораторних досліджень ґрунтів і підземних вод. Основним виглядом інженерно-геологічної розвідки є бурові роботи. Глибина і число розвідувальних вироблень залежить від того, які будівлі будуть знаходиться на ділянці і як їх розташувати.

Також під час інженерно-геологічних досліджень проводять гідрохімічні дослідження. Мета їх - встановити хімічний склад підземних і поверхневих вод, щоб визначити їх агресивність до бетону і корозійну активність до металів, оцінити, як підземні води впливатимуть на розвиток геологічних процесів. Виявити ореол забруднення підземних вод і його джерело.

В проекті було проведено аналіз зовнішнього простору, тобто було зроблено натурне обстеження ділянки, на якій буде розташована садиба. Ділянка знаходиться у с. Кримки Ізюмського району. Загальна площа ділянки 550 м2. Територія знаходиться у лісі, недалеко від проїзної частини.

На даній ділянці було проведено ряд інженерно-геологічних досліджень в результаті яких було визначено склад ґрунтів (піщано-глиняна основа), визначено рівень ґрунтових вод, та їх хімічний склад (високий рівень ґрунтових вод 5-7м. від поверхні), та проведено інженерно-геологічну зйомку.


1.2 Внутрішній простір. Інтер'єр

Дизайн інтер'єру - це не тільки візуально вдале рішення простору, а це вміння грамотно використати простір приміщень так щоб в інтер'єрі було поєднано функціональність, ергономічність та витримано стиль. Дизайн інтер'єру - це найвідповідальніший крок, на дизайнера покладена задача відобразити в проекті майбутнього інтер'єру всі побажання замовника та допомогти знайти компроміс між реальністю та фантазією. Професіоналізм дизайнера - це, в першу чергу, знання та вміння враховувати технологічні нюанси приміщень, все це повинно бути закладено в дизайн-проекті. При виконанні проекту дизайнер має враховувати майже все, від того як максимально вдало використати простір приміщення, до того на яку сторону орієнтовані вікна будинку і закінчуючи найменшими дрібницями (аксесуарами) в інтер'єрі.

Робота над створенням стилю інтер'єру починається з розробки ескізів і має декілька етапів:

- Зняття розмірів на об'єкті.