Смекни!
smekni.com

Організація та ефективність використання митних складів при експорті-імпорті товарів (стр. 10 из 20)

Дніпропетровська митниця - 82 декларанти;

Бердянська митниця – 14 декларантів;

Запорізька митниця – 27 декларантів;

Криворізька митниця – 19 декларантів;

Бориспільська митниця – 4 декларанти;

Севастопольська митниця – 9 декларантів;

Енергетична регіональна митниця – 6 декларантів;

Центральна регіональна митниця – 75 декларантів;

- Волинська митниця - 19 декларантів;

- Рівненська митниця – 19 декларантів;

- Ягодинська митниця – 9 декларантів;

Рис.2.1 - Діаграма географічного розподілу митних ліцензійних складів на території України у 2008 році

Івано-Франківська митниця – 14 декларантів;

Західна регіональна митниця – 66 декларантів;

- Ужгородська митниця – 28 декларантів;

- Виноградівська митниця – 22 декларанти;

Чопська митниця – 12 декларантів;

Хмельницька митниця - 16 декларантів;

Вінницька митниця – 23 декларанти;

Тернопільська митниця - 11 декларантів;

Південна регіональна митниця – 39 декларантів;

- Миколаївська митниця – 18 декларантів;

- Ізмаїльська митниця – 18 декларантів;

Херсонська митниця – 23 декларанти;

Ягорлицька митниця – 5 декларантів;

Приморська митниця – 86 декларантів;

- Кримська регіональна митниця – 20 декларантів;

- Керченська митниця – 15 декларантів;

- Східна регіональна митниця – 98 декларантів;

- Амвросіївська митниця - 5 декларантів;

- Луганська митниця - 23 декларанти;

Маріупольська митниця – 20 декларантів;

Харківська митниця – 66 декларантів;

- Магістральна митниця – 12 декларантів;

- Сумська митниця – 13 декларантів;

Полтавська митниця – 38 декларантів;

Кіровоградська митниця – 15 декларантів;

Черкаська митниця – 18 декларантів.

Рис.2.2 - Діаграма географічного розподілу підприємств-декларантів (ТЕО) на території України у 2008 році

На рис.2.2 наведена діаграма географічного розподілу підприємств-митних декларантів на території України. Як показує аналіз діаграми рис.2.2, на перших 5 місцях по щільності МЛС в Україні у 2008 році розташовані наступні митниці: Київська (24,90%), Південна(11,88%), Східна (5,88%), Приморська (5,16%), Дніпропетровська(4,92%), Центральна (4,50%).

Згідно наказу держмитслужби України від 29 грудня 2007 р. N 1113 у 2008 році в Україні не пройшли ліцензування 196 підприємств - митних декларантів, які працювали у 2007 році, що складає рівень річної плинності декларантів 11,76%. Як показує спільний аналіз діаграм рис.2.1 та 2.2, питома вага МЛС географічно, за виключенням 1 місця, не співпадає з питомою вагою підприємств – декларантів в відповідному регіоні, але в першій п’ятірці перерозподіл йде між одними й тими же основними митницями України.

2.3 Порядок митного оформлення товарів, що переміщуються через митні ліцензійні склади транспортних та транспортно-експедиційних організацій

“Порядок митного оформлення товарів, що переміщуються через митні ліцензійні склади транспортних та транспортно-експедиційних організацій” (далі - Порядок) [32], розроблено з метою вдосконалення механізму реалізації положень Митного кодексу України [1]. Дія цього Порядку поширюється на товари, що переміщуються через митні ліцензійні склади (далі - МЛС) транспортних та транспортно-експедиційних організацій (далі - ТЕО), унесених до переліку підприємств-резидентів, які користуються режимом сприяння, відповідно до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 14.04.99 N 593 "Про сприяння зовнішньоекономічній діяльності" (далі - Перелік).

Порядок розроблений з урахуванням «Положення про відкриття та експлуатацію митних ліцензійних складів» N 592 [31] (далі - Положення про МЛС), Інструкції про порядок заповнення вантажної митної декларації N 307 [19], Положення про порядок контролю за ввезенням на митну територію України окремих видів товарів, затвердженого наказом Держмитслужби від 28.02.2003 N 129, Положення про порядок здійснення контролю за доставкою вантажів у митниці призначення, затвердженого наказом Держмитслужби від 08.12.98 N 771 , Порядку заповнення граф вантажної митної декларації відповідно до митних режимів експорту, імпорту, транзиту, тимчасового ввезення (вивезення), митного складу, магазину безмитної торгівлі, затвердженого наказом Держмитслужби від 30.06.98 N 380 , наказу Держмитслужби від 15.11.99 N 721 "Про визначення Переліку місць прибуття автотранспорту", Порядку заповнення внутрішнього транзитного документа для його використання при здійсненні контролю за доставкою товарів, що переміщуються між митницями в межах митної території України, затвердженого наказом Держмитслужби від 12.04.2000 N 206 .

Терміни в Порядку [32] вживаються в такому значенні:

- товар - будь-які предмети, що переміщуються через митний кордон України;

- консолідований вантаж - вантаж, що перевозиться одним автотранспортним засобом і складається з двох і більше партій товарів для різних одержувачів або для одного одержувача від різних відправників;

- МЛС ТЕО - митний ліцензійний склад, власником якого є ТЕО;

- митниця обліку ТЕО - митний орган України, у якому перебувають на обліку ТЕО та МЛС ТЕО, на якому здійснюється перевантаження консолідованих вантажів з одного автотранспортного засобу на інший з метою їх подальшої доставки в митниці призначення кінцевим одержувачам в інших населених пунктах України;

- митниця відправлення - будь-який митний орган України, з якого розпочинається перевезення консолідованих вантажів;

- митниця призначення - будь-який митний орган України, де закінчується перевезення консолідованих вантажів;

- загальний пакувальний лист - документ, який заповнюється іноземним експедитором і містить у собі узагальнену інформацію (кількість місць, вага, вартість в євро та інше) про товари, що входять до складу консолідованого вантажу.

ТЕО, унесені до Переліку, мають право доставляти всі, у тому числі підакцизні, консолідовані вантажі з митниці відправлення на кордоні України в митниці обліку ТЕО за попереднім повідомленням (далі - ПП), тобто без використання акцизної вантажної митної декларації та попередньої вантажної митної декларації (далі - АД, ПД відповідно). При цьому ТЕО подає ПП до митниці обліку цієї ТЕО.

Непідакцизні товари, що входять до складу консолідованого вантажу, дозволяється доставляти в митницю обліку ТЕО за внутрішнім транзитним документом (далі - ВТД).

Контроль за доставкою консолідованих вантажів, які обслуговуються ТЕО як експедитором, з митниці відправлення на кордоні України в митницю обліку ТЕО автотранспортними засобами, які не належать ТЕО, здійснюється із застосуванням ПП.

Перевезення консолідованих вантажів із митниці відправлення на кордоні України в митницю обліку ТЕО здійснюється ТЕО на підставі договорів з одержувачами вантажів.

Попередні повідомлення не приймаються митницею обліку ТЕО до митного оформлення:

- без подання суб'єктами підприємницької діяльності у випадках, передбачених чинним законодавством, разових (індивідуальних) ліцензій на право здійснення зовнішньоекономічної операції;

- за відсутності в програмно-інформаційному комплексі Єдиної автоматичної інформаційної системи (далі - ПІК ЄАІС) Держмитслужби відомостей про те, що кінцевий одержувач перебуває на обліку в митниці призначення за місцем його державної реєстрації.

Якщо ТЕО доставляє непідакцизні товари, що входять до складу консолідованого вантажу, з митниці відправлення на кордоні України в митницю обліку ТЕО за ВТД, то дотримання вимог цього Порядку, контролює митниця відправлення на кордоні України.

Якщо до складу консолідованого вантажу входять товари, які доставляються безпосередньо в митницю призначення за місцем державної реєстрації кінцевого одержувача, тобто без перевантаження на МЛС ТЕО, то митний контроль за доставкою цих товарів здійснюється на загальних підставах відповідно до наказів Держмитслужби від 04.05.98 N 267 та від 08.12.98 N 771.

Дозволяється одночасне застосування визначених у цьому Порядку схем митного контролю та митного оформлення консолідованих вантажів, що перевозяться одним автотранспортним засобом.

Якщо до складу консолідованого вантажу входять товари, кінцевий одержувач яких перебуває на обліку безпосередньо в митниці обліку ТЕО, то вимоги цього Порядку щодо доставки таких вантажів з митниці відправлення на кордоні України в митницю обліку ТЕО та вимоги розділу 5 цього Порядку щодо доставки цих товарів із місця прибуття автотранспорту (МЛС ТЕО) кінцевому одержувачу не застосовуються. У разі потреби дозволяється перевантаження консолідованих вантажів на МЛС ТЕО. Начальник митниці обліку ТЕО самостійно визначає технологічну схему митного контролю за доставкою таких товарів кінцевим одержувачам.

Товари, зазначені в пункті 4 постанови Кабінету Міністрів України від 14.08.96 N 954 "Про впорядкування діяльності митних ліцензійних складів" (зі змінами та доповненнями), які входять до складу консолідованого вантажу, ТЕО має право доставляти за ПП з митниці відправлення на кордоні України в митницю обліку ТЕО лише в разі, якщо одержувач цих товарів перебуває на обліку безпосередньо в митниці обліку ТЕО. При цьому розміщення таких товарів на МЛС ТЕО забороняється.

Непідакцизні товари, що переміщуються через територію України транзитом, у разі запланованої заміни транспортного засобу можуть бути розміщені на МЛС ТЕО, розташованому на шляху транзиту.

У разі використання МЛС відкритого типу всі вантажі, що зберігаються на ньому відповідно до цього Порядку, мають міститися в окремому приміщенні (терміналі) або у відокремленій частині МЛС ТЕО, обладнаній для зберігання товарів під митним забезпеченням. Головною умовою розміщення консолідованих вантажів на МЛС ТЕО є забезпечення роздільного зберігання товарів, які перебувають у різних митних режимах, а також товарів, які хоч і перебувають в одному митному режимі, але переміщуються через митний кордон у різних напрямках. Механізм митного контролю та митного оформлення таких товарів має бути відповідно до Положення про МЛС унесений до Процедури організації митного режиму - митного складу.