Смекни!
smekni.com

Організація та ефективність використання митних складів при експорті-імпорті товарів (стр. 7 из 20)

Ліцензія видається Державною митною службою України на підставі наказу Голови Служби, за умови:

- відповідності даного складу вимогам цього Положення;

- фактичного надходження коштів за видачу ліцензії на відповідні рахунки.

Ліцензія підписується одним з заступників Голови Державної митної служби України та затверджується печаткою.

Ліцензія діє безстроково, за умови щорічної перереєстрації митного ліцензійного складу згідно цьому Положенню.

Ліцензія на право відкриття та експлуатації митного ліцензійного складу не може бути передана іншій особі.

е) В ліцензії може бути відмовлено у випадках, якщо обладнання приміщень, призначених для митного ліцензійного складу, не відповідає вимогам цього Положення та при відсутності документів, зазначених в п. 3.4, або якщо відомості, викладені в цих документах, суперечать чинному законодавству.

При відмові у видачі ліцензії Державна митна служба України повідомляє про це заявника письмово, з обов'язковим зазначенням причин відмови.

Відмова у видачі ліцензії може бути оскаржена згідно з положеннями Митного кодексу України.

Управління митним ліцензійним складом здійснюється наступним чином:

1. Для оперативного керівництва діяльністю митного ліцензійного складу власник призначає відповідальну особу - керуючого митним ліцензійним складом.

Власник митного ліцензійного складу відповідає за професійну підготовку керуючого та за знання ним митного законодавства України. Особа керуючого складом зазначається у Процедурі організації митного режиму - митний склад (згідно з 3.3 цього Положення) після попереднього складання ним іспиту.

Порядок організації та проведення іспиту в митниці визначається начальником митниці.

Керуючий митним ліцензійним складом діє на підставі трудового договору, укладеного з власником митного ліцензійного складу.

2. Митний орган, що здійснює контроль за діяльністю митного ліцензійного складу, має право подати пропозицію про усунення керуючого митним ліцензійним складом від справ у тому випадку, коли він порушує вимоги цього Положення та чинне законодавство України.

3. Призначення власником митного ліцензійного складу нового керуючого здійснюється після складання останнім іспиту (згідно з п. 4.1) і супроводжується внесенням змін у Процедуру, зазначену в п. 3.3 цього Положення.

4. Керуючий складом за узгодженням з власником визначає осіб, які мають право доступу на склад та зобов'язані проводити постійний контроль відповідності товарів, що зберігаються на складі, за вартістю, вагою та кількістю, а також даним, вказаним в деклараціях та інших документах.

5. Власник складу веде облік (у тому числі, на окрему вимогу митного органу, автоматизований) і подає митним органам звіт щодо товарів, які зберігаються на складі, у порядку, затвердженому в Процедурі організації митного режиму - митний склад (згідно з п. 3.3 цього Положення) та у відповідності з розділом 7 цього Положення .

Вимоги до товарів, що зберігаються на митних ліцензійних складах [32]:

- на митних ліцензійних складах дозволяється зберігати всі види товарів українського та іноземного походження як імпортні так і призначені для вивезення за межі митної території України, що підлягають оподаткуванню митом та зборами, а також таких, що потрапляють під обмеження до ввезення в Україну та вивезення з України.

- розміщення на митних ліцензійних складах та випуск з таких складів гуманітарної допомоги, яка надходить в Україну, забороняються.

- товари, що переміщуються через митну територію України транзитом, можуть розміщуватись на митних ліцензійних складах в разі проведення перевантаження з одного виду транспорту на інший, за умови дотримання загальних термінів транзиту, визначених постановами Кабінету Міністрів України .

- на митних ліцензійних складах забороняється розміщувати товари, що заборонені до ввезення на Україну чи вивезення за межі України, а також товари, розміщення на митних ліцензійних складах яких заборонено Законами України, нормативними актами Кабінету Міністрів України та Державної митної служби України.

- товари, що підлягають експортному контролю, розміщуються на митних ліцензійних складах за погодженням Державної митної служби України.

- види товарів, що дозволені до зберігання на митних ліцензійних складах закритого типу, визначаються під час надання ліцензії на право відкриття та експлуатації митного ліцензійного складу.

- окремі види товарів та інших предметів, зберігання яких вимагає дотримання певних умов з огляду на їх токсичність, вогненебезпечність тощо можуть зберігатись тільки на спеціально обладнаних для зберігання таких товарів місцях митного ліцензійного складу.

- товари та інші предмети зберігаються на митному складі під митним контролем з обов'язковим накладенням митного забезпечення митного органу. При цьому, разом з митним забезпеченням наявність пломби власника митного ліцензійного складу - обов'язкова.

- товари розміщуються на митний ліцензійний склад та випускаються з нього у присутності уповноважених службових осіб митного органу. Всі операції на митному ліцензійному складі проводяться з дозволу митних органів та за рахунок власника складу.

- товари, що ввезені на митну територію України, можуть зберігатися в режимі митного складу протягом трьох років. Цей строк може бути обмежений для окремих видів товарів митним органом. Товари, що вивозяться за межі митної території України, можуть зберігатися в режимі митного складу протягом трьох місяців. Конкретний термін зберігання товарів у встановлених межах визначається спільно з власником складу особою, яка розміщує товари на зберігання.

- при переміщенні товарів, що були ввезені в Україну, з одного митного ліцензійного складу на інший термін зберігання товарів встановлюється з дати їх розміщення в режим митного складу, тобто з моменту первинного розміщення на митний ліцензійний склад.

- після закінчення терміну зберігання товарів на складі, вони мають бути передані на зберігання митниці або заявлені до іншого митного режиму. Митне оформлення таких товарів проводиться згідно із заявленим режимом.

Функціонування митного ліцензійного складу здійснюється згідно наступним процедурам [32]:

1. Митний ліцензійний склад може використовуватися тільки для зберігання товарів, розміщених у митний режим митного складу.

2. Для розміщення товарів у митний режим митного складу власник митного ліцензійного складу незалежно від вартості декларованих товарів подає митному органу вантажну митну декларацію (далі - ВМД), заповнену в установленому порядку.

3. При розміщенні товарів на митний ліцензійний склад митному органу разом з ВМД подаються такі документи:

- договір про зберігання товарів на митному ліцензійному складі між власником митного ліцензійного складу та особою, яка розміщує ці товари на склад, і зовнішньоекономічний договір (контракт);

- товаротранспортні та інші товаросупровідні документи (накладні, коносаменти, специфікації, рахунки-фактури тощо);

- дозволи органів державної влади, які здійснюють контроль під час переміщення товарів через митний кордон України відповідно до статті 27 Митного кодексу України.

При розміщенні на митний ліцензійний склад товарів, які при імпорті підлягають сертифікації, сертифікат відповідності не подається.

4. Розміщення товарів на митний ліцензійний склад здійснюється в присутності посадової особи митного органу.

5. З товарами, що зберігаються на митному ліцензійному складі, можуть проводитися такі операції для забезпечення їх зберігання:

- переміщення товарів у межах складу з метою раціонального розміщення;

чищення;

- провітрювання;

- створення оптимального температурного режиму;

- сушіння (у тому числі потоком тепла);

- фарбування;

- захист від корозії;

- боротьба із шкідниками;

- інвентаризація.

6. Крім операцій, зазначених у пункті 6.5 цього Положення, з товарами, розміщеними на митному ліцензійному складі, можуть проводитися такі операції для підготовки їх до продажу й транспортування:

- подрібнення партій;

- формування відправлень;

- сортування;

- пакування;

- перепакування;

- маркування;

- навантаження;

- розвантаження;

- перевантаження;

- тестування.

На митних ліцензійних складах можуть також проводитись операції з облаштування та ремонту складських приміщень.

7. Операції, перелічені в пунктах 6.5 і 6.6 цього Положення, можуть бути включені до Процедури. На проведення операцій, зазначених у пункті 6.6, начальником митного органу або уповноваженою ним посадовою особою на підставі заяви власника товару або уповноваженої ним особи, в тому числі власника митного ліцензійного складу за відповідним дорученням, надається окремий (разовий) дозвіл.

Необхідність присутності посадових осіб митного органу під час проведення робіт, а також операцій, зазначених у пунктах 6.5 і 6.6 цього Положення, визначається начальником митного органу або уповноваженою ним посадовою особою.

8. Усі операції, що проводяться з товарами, які перебувають в режимі митного складу, не повинні змінювати характеристик, за якими товари були класифіковані згідно з Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності (далі - УКТЗЕД).

9. Товари, розміщені в митний режим митного складу, можуть випускатися з митного ліцензійного складу:

а) у вільний обіг на митній території України;

б) за межі митної території України;

в) для тимчасового користування на митній території України в режимі тимчасового ввезення;

г) для переробки на митній території України;

ґ) для передання на склад митного органу для зберігання в режимі митного складу або при відмові на користь держави;