Смекни!
smekni.com

Організація та ефективність використання митних складів при експорті-імпорті товарів (стр. 9 из 20)

Облік і звітність про зберігання товарів:

а) При надходженні товарів на митний ліцензійний склад такі товари повинні бути задекларовані у відповідності з п. 6.2 цього Положення, а також зареєстровані власником складу в складських документах за формою, встановленою митницею відповідно до додатку N 2. Митниця має право вносити додаткові відомості до цієї форми.

б) Власник митного складу повинен на початку кожного місяця подавати до митного органу звіт про товари, які зберігаються на складі, в якому зазначаються:

- номер і дата ВМД при надходженні товару на склад;

- найменування товару та код товару згідно з УКТЗЕД;

- кількість товару при надходженні;

- кількість товару, випущеного зі складу;

- номер і дата ВМД при випуску товару зі складу або номер провізної відомості;

- кількість товару на дату звіту.

Конкретна форма звіту встановлюється митницею при затвердженні Процедури організації митного режиму - митний склад (згідно з п. 3.3 цього Положення ) і повинна забезпечувати якість контролю та обліку товарів, що зберігаються на конкретному митному ліцензійному складі.

За наявності достатніх підстав митний орган може зобов'язати власника митного ліцензійного складу дати позачерговий звіт.

в) Митний орган має право проводити у будь-який час інвентаризацію товарів, які зберігаються на складі.

Анулювання та призупинення дії ліцензії:

1. Ліцензія на право відкриття та експлуатації митного ліцензійного складу може бути анульована або дія її може бути призупинена на термін до 3-х місяців.

2. Призупинення дії ліцензії може застосовуватись за письмовим рішенням начальника митниці у випадках:

- нефункціонування митного ліцензійного складу протягом 4-х місяців;

- неодноразове прийняття (як і не прийняття) рішень (дій) власником складу (керуючим складом або уповноваженими на доступ до складу осіб) щодо діяльності митного ліцензійного складу, які можуть привести до порушення вимог цього положення та чинного митного законодавства;

- при порушенні митних правил;

- якщо за повідомленням від державних служб та уповноважених органів власником митного ліцензійного складу допущено порушення чинного законодавства щодо зовнішньоекономічної діяльності.

Рішення начальника митниці про призупинення дії ліцензії повинно містити:

- інформацію про причини такого рішення;

- термін призупинення дії ліцензії;

- вимогу до власника митного ліцензійного складу щодо усунення недоліків із зазначенням конкретної дати виконання;

- попередження про подальше анулювання ліцензії в разі невиконання вимог, зазначених у рішенні.

Примірник рішення вручається керуючому митним ліцензійним складом під його підпис про одержання рішення на примірнику, що залишається у справах митниці, протягом 3-х днів. У разі відмови керуючого митним ліцензійним складом від такого підписання, про це робиться запис на примірнику митниці за наявності двох свідків.

Протягом 3-х днів з дати рішення митниця направляє копію рішення про призупинення дії ліцензії на адресу Державної митної служби України.

Розміщення нових партій товарів на митному ліцензійному складі, в разі призупинення дії ліцензії, забороняється протягом терміну призупинення дії ліцензії.

3. Анулювання ліцензії застосовується у випадках:

- невиконання вимог, зазначених у рішенні начальника митниці про призупинення дії ліцензії;

- повторного вчинення порушень, зазначених в п/п а, б, в п. 8.2, якщо раніше вже застосовувалось тимчасове призупинення дії ліцензії;

- порушення кримінальної справи за злочинами у сфері ЗЕД;

- виявлення порушень чинного законодавства в ході перевірки діяльності митного ліцензійного складу Державною митною службою України.

Ліцензія анулюється наказом Голови Державної митної служби України за поданням митниці. При цьому з дати складання протоколу про порушення митних правил та до дати винесення постанови по справі про порушення митних правил (а у разі оскарження чи опротестування такої постанови - до дати винесення рішення по скарзі чи протесту) розміщення нових партій товарів на митному ліцензійному складі не дозволяється. За дозволом начальника митниці (тільки на митних ліцензійних складах відкритого типу) у зазначений період може проводитися випуск товарів, що належать особам, які непричетні до справи про порушення митних правил.

З дати звернення постанови по справі про порушення митних правил до виконання (або залишення скарги чи протесту на дану постанову без задоволення) термін заборони щодо розміщення на митному ліцензійному складі нових партій товарів продовжується до дати набрання чинності наказу Голови Державної митної служби України про анулювання ліцензії.

4. При анулюванні ліцензії власник складу не пізніше 7 днів з дати набрання чинності зазначеного у п. 8.3 наказу повинен передати ліцензію до митниці.

5. Власник митного ліцензійного складу зобов'язаний у разі анулювання ліцензії забезпечити належне зберігання товарів під митним контролем до остаточного випуску всіх товарів зі складу.

6. При анулюванні ліцензії збір за її видачу поверненню не підлягає.

7. Повторна заява про видачу ліцензії на право відкриття митного ліцензійного складу може бути розглянута митницею через 1 рік після анулювання ліцензії, за умови усунення порушень, які були причиною прийняття такого рішення.

Ліквідація митного ліцензійного складу:

а) Митний ліцензійний склад ліквідується у наступних випадках:

- при скасуванні ліцензії за підсумками щорічної перереєстрації;

- при анулюванні ліцензії на право відкриття та експлуатації митного ліцензійного складу;

- на підставі заяви власника за його бажанням.

б) Рішення про ліквідацію складу за бажанням його власника приймається у формі наказу начальника митниці.

в) У всіх випадках, зазначених у п. 9.1, оригінал ліцензії вилучається митницею у колишнього власника і надсилається на адресу Державної митної служби України.

г) З дати прийняття рішення про ліквідацію складу розміщення нових партій товарів на склад не допускається.

д) Власник митного ліцензійного складу відкритого типу повинен у триденний строк подати повний звіт про товари, які зберігаються на складі згідно з п. 7.2, а також сповістити про це осіб, які розмістили товари на митний ліцензійний склад. Митний орган у 7-денний строк проводить інвентаризацію товарів на митному ліцензійному складі.

ж) З дати ліквідації митного ліцензійного складу товари, розміщені в митному режимі митного складу, є такими, що перебувають на тимчасовому зберіганні під митним контролем.

Митні ліцензійні склади підлягають щорічній перереєстрації. Порядок проведення щорічної перереєстрації визначається Державною митною службою України. Збори за перереєстрацію ліцензій встановлюються Кабінетом Міністрів України та зараховуються до державного бюджету.

2.2 Динаміка кількості та розташування митних ліцензійних складів в Україні

Згідно наказу держмитслужби України від 29 грудня 2007 р. N 1114 (таблиця Додатку А) у 2008 році в Україні ліцензовано 276 митних ліцензійних складів (МЛС), які розташовані по митницям наступним чином:

Київська регіональна митниця -64 склади;

Житомирська митниця - 4 склади;

Чернігівська митниця - 3 склади;

Дніпропетровська митниця -15 складів;

Бердянська митниця – 2 склади;

Запорізька митниця – 7 складів;

Криворізька митниця – 6 складів;

Бориспільська митниця – 1 склад;

Севастопольська митниця – 1 склад;

Енергетична регіональна митниця – 2 склади;

Центральна регіональна митниця - 27складів;

- Волинська митниця - 1 склад;

- Рівненська митниця – 3 склади;

- Ягодинська митниця – 1 склад;

Івано-Франківська митниця – 2 склади;

Західна регіональна митниця – 8 складів;

- Ужгородська митниця – 2 склади;

- Виноградівська митниця – 2 склади;

Чопська митниця – 3 склади;

Хмельницька митниця - 2 склади;

Вінницька митниця – 4 склади;

Тернопільська митниця - 3 склади;

Південна регіональна митниця – 24 склади;

- Миколаївська митниця – 5 складів;

- Ізмаїльська митниця – 2 склад;

Херсонська митниця – 6 складів;

Ягорлицька митниця – 3 склади;

Приморська митниця – 9 складів;

- Кримська регіональна митниця – 5 складів;

- Керченська митниця – 3 склади;

- Східна регіональна митниця – 14 складів;

- Амвросіївська митниця - 1 склад;

- Луганська митниця - 1 склад;

Маріупольська митниця – 2 склади;

Харківська митниця – 11 складів;

- Магістральна митниця – 7 складів;

- Сумська митниця – 2 склади;

Полтавська митниця – 8 складів;

Кіровоградська митниця – 1 склад;

Черкаська митниця – 9 складів.

На рис.2.1 наведена діаграма географічного розподілу митних ліцензійних складів на території України. Як показує аналіз діаграми рис.2.1, на перших 5 місцях по щільності МЛС в Україні у 2008 році розташовані наступні митниці:

Київська (23,19%), Центральна(9,78%), Південна(8,7%), Дніпропетровська(5,43%), Східна(5,07%).

Згідно наказу держмитслужби України від 29 грудня 2007 р. N 1114 у 2008 році в Україні не пройшли ліцензування та закриті 20 митних ліцензійних складів (МЛС), які працювали у 2007 році, що становить складає рівень річної плинності 7,24%.

Згідно наказу держмитслужби України від 29 грудня 2007 р. N 1113 у 2008 році в Україні затверджений перелік 1667 підприємств-декларантів (ТЕО – транспортно-експедиційних організацій), свідоцтва яких перереєстровані на 2008 рік та які розташовані по митницям наступним чином:

Київська регіональна митниця - 415 декларантів;

Житомирська митниця - 20 декларантів;

Чернігівська митниця - 12 декларантів;