Смекни!
smekni.com

Організація та ефективність використання митних складів при експорті-імпорті товарів (стр. 16 из 20)

Висновки стосовно промислових товарів - при порівнянні цінової різниці між зовнішніми цінами та цінами вітчизняних виробників промислових товарів з тарифами діючими та зв’язаними - для більшості проаналізованих промислових товарів цінова різниця була від‘ємною, тобто цінова конкурентоспроможність вітчизняної продукції була вищою за закордонні товари.

Навіть в ті періоди, коли цінова різниця на окремі види товарів не була від’ємною та вищою за рівень діючого мита, обсяги експорту продукції з України перевищували обсяги імпорту, що свідчить про те, що Україна є нетто-експортером більшості видів промислової продукції, зокрема продукції гірничо-металургійного комплексу, хімічної промисловості.

Виробничі потужності українських підприємств гірничо-металургійного комплексу та хімічної промисловості, орієнтовані на зовнішні ринки внаслідок нерозвиненості внутрішнього споживання. За останні роки в сільському господарстві скоротилося використання мінеральних добрив, в машинобудуванні скоротилося використання металу.

3.2 Удосконалення технічного контролю за митним режимом “митний ліцензійний склад” в системі митного контролю України після вступу в СОТ

Враховуючи вступ України в СОТ з 1 липня 2008 року, Державна митна служба України листом від 05.02.2008 р. N 11/1-9/1190-ЕП “ Про встановлення додаткових конкретних вимог до обладнання митного ліцензійного складу” надала наступні вимоги до регілнальнизх митниць:

1. З метою посилення контролю за діяльністю митних ліцензійних складів та відповідно до положень пункту 2.7 Положення про відкриття та експлуатацію митних ліцензійних складів, затвердженого наказом Державної митної служби України від 31.12.96 N 592 (далі - Положення), встановити додаткові вимоги щодо обладнання митного ліцензійного складу засобами відеоспостереження з можливістю збереження у власника МЛС відеоінформації, отриманої під час розміщення/ випуску товарів на/з МЛС. Термін зберігання такої відеоінформації - 1 рік.

Визначити термін обладнання такими засобами відеоспостереження для вже відкритих митних ліцензійних складів - два місяці.

2. У випадку невиконання цих вимог дія ліцензії на право відкриття та експлуатації митного ліцензійного складу (далі - ліцензія) може бути призупинена у відповідності до розділу 8 Положення на термін до 3-х місяців.

При невиконанні вимог, зазначених у рішенні начальника митниці про призупинення дії ліцензії - така ліцензія анулюється. В подальшому, у разі прийняття начальником митниці рішення про можливість відкриття митного ліцензійного складу, разом із листом-погодження про доцільність надання суб'єкту ЗЕД ліцензії надсилати на адресу Державної митної служби України фотографії (у паперовому вигляді) приміщень цього складу, приміщень, призначених для працівників митниці, прилеглої території тощо. Фотографії повинні бути завірені підписами посадових осіб, що були присутніми під час проведення огляду територій і приміщень цього складу із зазначенням прізвищ, ініціалів та посад цих посадових осіб.

3. Водночас наголошуємо про неухильне дотримання вимог пункту 2 наказу Державної митної служби України від 30.05.2003 N 373 (зі змінами) "Про заходи щодо посилення контролю за діяльністю митних ліцензійних складів".

З метою доведення до відома власників МЛС додаткових вимог щодо обладнання митних ліцензійних складів вжити заходів щодо організації проведення з цими власниками зустрічі, результати якої зафіксувати спільним протоколом.

4. Рекомендовані технічні характеристики засобів відеоспостереження, якими необхідно обладнати митні ліцензійні склади та склади тимчасового зберігання:

4.1. Засоби відеоспостереження (далі - ЗВС) повинні бути встановлені стаціонарно.

4.2. ЗВС повинні бути постійно включені та автоматично проводити відеозйомку на місцях зняття митного забезпечення, вивантаження товару і воріт складу.

4.3. ЗВС повинні забезпечувати чітке зображення незалежно від пори року, часу та освітлення при температурі від -30° C до +40° C.

4.4. Кожен кадр повинен мати час та дату.

4.5. Рекомендований формат кадру 704*576 пікселів.

4.6. Архівація ЗВС має здійснюватися зі швидкістю не менше ніж 1 кадр/сек. на канал.

4.7. Строк збереження архіву у власника 1 рік. Для забезпечення поточного запису та збереження архіву, приблизний об'єм пам'яті становить 1,5 ТБ.

4.8. ЗВС повинні мати можливість архівації вибраного проміжку часу на зовнішні носії (USB - flash, USB - DVD-R, USB - HDD, USB - Blu-ray) або за допомогою локальної мережі.

4.9. Для захисту від несанкціонованого проникнення у систему, зміни/пошкодження архіву, використовувати цифровий stand alone DVR з операційною системою LІNUX.

4. 10. DVR повинен бути встановлений у закриту шафу та опечатаний особистою металевою печаткою (тип 4).

11. Фізичний доступ до відеорегістратору надається тільки з письмового дозволу митного органу.

12. Місце знаходження архіву відеоспостереження - у корпусі DVR.

13. Відеоспостереження та запис включаються по детектору руху.

14. Робота складу при виключених або непрацюючих ЗВС заборонена. Для контролю працездатності ЗВС використовувати окремий монітор.

15. ЗВС повинні бути захищені від зовнішніх електромагнітних випромінювачів та грозових розрядів.

16. ЗВС повинні проводити запис при аваріях електромережі. Автономне джерело енергозабезпечення повинно надати можливість здійснювати відеозапис не менше ніж 0,5 години.

17. ЗВС повинні бути інтегровані в процес роботи складу та мати заходи щодо обслуговування та забезпечення збереження запису.

3.3 Удосконалення форм митної документації (ВМД) при підготовці вступу України в СОТ у 2008 році

Застосування митного режиму контролю - “митний ліцензійний склад” дозволяє реалізувати наступні режими в імпортній та експортній діяльності підприємств України в міжнародних термінах Інкотермс- 2000, дотримання яких є основним після вступу в СОТ - експортні "C"- терміни, які вимагають від продавця укласти договір перевезення на звичайних умовах за свій власний рахунок. Тому пункт, до якого він повинен оплачувати транспортні витрати, обов'язково має бути зазначений після відповідного "C"-терміна. За умовами термінів CІF і CІP продавець також повинен застрахувати товар і нести витрати щодо страхування. Оскільки точка розподілу витрат фіксована в країні призначення, договори з "C"-термінами часто помилково вважаються договорами прибуття, за якими продавець несе всі ризики та витрати до моменту фактичного прибуття товару до погодженого пункту. Таким чином, договори купівлі-продажу на умовах "C"-термінів, як і договори на умовах "F"-термінів, входять до категорії договорів відправлення.

Сутність "C"-термінів полягає у звільненні продавця від будь-яких подальших ризиків і витрат після належного виконання ним договору купівлі-продажу шляхом укладення договору перевезення та передання товару перевізникові, а також забезпечення страхування за термінами CІF і CІP.

- імпортні "D"-терміни відмінні за своєю природою від "C"-термінів, тому що відповідно до "D"-термінів продавець відповідає за прибуття товару в узгоджене місце чи пункт призначення на кордоні чи то всередині країни імпорту. Продавець зобов'язаний нести всі ризики й витрати щодо доставки товару до цього місця (пункту). Таким чином, "D"-терміни позначають договори прибуття, в той час як "C"-терміни вказують на договори відвантаження (відправлення).

Відповідно до "D"-термінів, за винятком DDP, продавець не зобов'язаний доставляти товар очищеним для імпорту в країну призначення. Термін виконує важливу функцію у випадках, коли продавець готовий доставити товар до країни призначення без очищення його для імпорту й оплати мита.

За результатами ґрунтовного аналізу стану справ у сфері діяльності митної служби України відповідно до завдань, визначених на засіданні Кабінету Міністрів України 19 грудня 2007 року, Державною митною службою визначено стратегічні напрями діяльності у сфері митної служби, пріоритети та заходи Державної митної служби України на 2008 рік.

Серед стратегічних завдань, визначених цими документами, є: утвердження України, як сучасної європейської держави, відповідно до чого зростає актуальність роботи з розробки та імплементації митного законодавства, що відповідає міжнародним стандартам й стандартам ЄС, визначення завдань та повноважень центральних органів виконавчої влади зі спеціальним статусом; досягнення реальних зрушень у соціальній та економічній сферах України, всебічний, гармонійний розвиток людини, як носія знань та інтелектуального капіталу, трудового та підприємницького потенціалу нації, чому сприятиме забезпечення митною службою виконання завдань щодо наповнення Державного бюджету України у 2008 році, максимального спрямування визначених законодавством платежів до державної скарбниці; захист економічної безпеки та економічних інтересів держави на митному кордоні України, зокрема, шляхом реальної протидії порушенням митних правил та контрабанді, що має забезпечити надання Держмитслужбі належних прав та повноважень щодо проведення цієї роботи; забезпечення реалізації твердого наміру Президента та Уряду України здійснити масштабні зрушення у справі судово-правової реформи та викорінення корупції, зокрема, через удосконалення системи виявлення, попередження та недопущення правопорушень працівниками митних органів.

Відповідно до наказу Держмитслужби від 07.11.2007 р. N 933 з 01.01.2008 набрала чинності Інструкція про порядок заповнення вантажної митної декларації, у редакції, затвердженій цим наказом (далі - Інструкція) [19].

В частинах, які використовуються в діяльності митних ліцензійних складів, нова редакція Інструкції передбачає наступні визначення та документовані дії: