Смекни!
smekni.com

Організація та ефективність використання митних складів при експорті-імпорті товарів (стр. 6 из 20)

Митний ліцензійний склад може бути відкритого типу або закритого типу.

- митний ліцензійний склад відкритого типу - митний ліцензійний склад, який може використовувати для зберігання товарів будь-яка особа;

- митний ліцензійний склад закритого типу - митний ліцензійний склад, який використовується для зберігання товарів, що належать власнику складу.

Власники митних ліцензійних складів сплачують на депозитні рахунки митних установ, в зоні діяльності яких вони знаходяться, збір за здійснення працівниками митниць митного оформлення товарів у зонах митного контролю на територіях і в приміщеннях митних ліцензійних складів, у розмірах, що встановлюються Кабінетом Міністрів України.

За видачу ліцензії на право відкриття та експлуатації митного ліцензійного складу справляється збір в розмірі, що встановлюється Кабінетом Міністрів України, який зараховується до державного бюджету.

Декларування товарів на митних ліцензійних складах закритого типу здійснює власник складу, який і несе відповідальність за сплату всіх митних платежів.

Для забезпечення декларування товарів на митному ліцензійному складі відкритого типу власник складу має отримати свідоцтво про визнання його як декларанта (відповідно до ст. 47 Митного кодексу України [1]). Декларування товарів при їх розміщенні на митний ліцензійний склад відкритого типу має право здійснювати виключно власник складу. Декларування товарів при їх випуску з митного ліцензійного складу відкритого типу може проводити як власник складу, так і власник товару. При цьому відповідальність за сплату всіх належних митних платежів несе особа, що здійснює декларування товарів.

Висновки за розділом 1

Митним кодексом України передбачено застосування таких 13 митних режимів:

імпорту;

експорту;

транзиту;

тимчасового ввезення (вивезення);

митного складу;

реімпорту;

реекспорту;

спеціальної митної зони;

магазину безмитної торгівлі;

переробки на митній території України;

переробки за межами митної території України;

знищення або руйнування;

відмови на користь держави.

Митний склад – це митний режим, відповідно до якого ввезені з-за меж митної території України товари зберігаються під митним контролем без справляння податків і зборів та без застосування заходів нетарифного регулювання та інших обмежень у період зберігання, а товари, що вивозяться за межі митної території України, зберігаються під митним контролем після митного оформлення митними органами до фактичного вивезення за межі митної території України (стаття 212 Митного кодексу України).

Урядом України затверджено перелік товарів, які не можуть поміщатися в митний режим митного складу, та перелік і порядок проведення операцій з товарами, які перебувають у митному режимі митного складу (постанова Кабінету Міністрів України від 12.12.2002 № 1867 “Деякі питання застосування режиму митного складу”). До цих товарів належать:

транзитні підакцизні товари;

спирт і алкогольні напої за кодами 2203 00, 2204 – 2208 згідно з УТЗЕД;

тютюнові вироби за кодами 2402 10 0000, 2402 20 1000, 2402 20 90, 2403 10 1000, 2403 10 9000, 2403 99 1000 згідно з УКТЗЕД ;

- давальницька сировина, закуплена на митній території України.

РОЗДІЛ 2. ФУНКЦІОНУВАННЯ МИТНИХ ЛІЦЕНЗІЙНИХ СКЛАДІВ В УКРАЇНІ У 1996 – 2008 РР

2.1 Організація відкриття, побудова та технологія функціонування митного ліцензійного складу

Згідно “Положення про відкриття та експлуатацію митних ліцензійних складів” [31] до митного ліцензійного складу пред’являються наступні нормативні вимоги:

1. Робота митного ліцензійного складу має бути організована таким чином, щоб ввезення та вивезення зі складу товарів здійснювалось відповідно до вимог митного законодавства, а порядок зберігання товарів гарантував їх постійне перебування під митним контролем в режимі - "митний склад" та виключав можливість надходження (вилучення) товарів поза митним контролем.

2. В якості митного ліцензійного складу може виступати одне або декілька спеціально визначених і обладнаних приміщень, чи інших споруд, призначених для зберігання товарів згідно з режимом митного складу.

Територія складу повинна бути огороджена. Коли товари за габаритами та з інших причин не можуть зберігатись в закритих приміщеннях, як виняток, дозволяється використовувати відкриті майданчики, що знаходяться в межах території складу, за наявністю цілодобового посту охорони.

3. Приміщення митного ліцензійного складу має відповідати наступним вимогам:

- обов'язкова наявність охоронної та протипожежної сигналізацій, що виведені на пульт організації, що здійснює охорону митного ліцензійного складу (охорона сигналізація повинна виключати можливість проникнення на територію митного ліцензійного складу без її реагування);

- обов'язкова наявність обладнаних засобами зв'язку службових місць, призначених для митних службовців, які здійснюють митний контроль на цьому складі;

при наявності вікон у приміщенні складу - обов'язкове обладнання їх з внутрішньої сторони металевими гратами.

4. Власник складу забезпечує матеріально-технічне обладнання складу, що є достатнім для його функціонування, у тому числі:

- навантажувально-розвантажувальні і транспортні засоби;

- складське устаткування;

- засоби зв'язку;

- оргтехніку;

- меблі;

- засоби обліку та контролю для складів, призначених для зберігання наливних та насипних товарів.

5. Працівникам митного органу власник складу безкоштовно надає необхідні виключно для здійснення митного контролю і митного оформлення обладнані приміщення, засоби зв'язку, транспортні засоби, що відповідають вимогам митного органу.

6. Охорона митного ліцензійного складу і забезпечення пропускного режиму проводиться власником складу за його рахунок.

7. Митниця має право встановлювати додаткові конкретні вимоги до обладнання митного ліцензійного складу для забезпечення надійності зберігання товарів.

Відкриття митного ліцензійного складу здійснюється в наступному порядку:

а) Особа, яка має намір відкрити та експлуатувати митний ліцензійний склад, подає до митниці, в зоні діяльності якої знаходиться склад, заяву на отримання ліцензії на право відкриття та експлуатації митного ліцензійного складу( даліліцензія).

б) До заяви додаються такі документи:

- копії установчих і реєстраційних документів особи, яка подає заяву на отримання ліцензії (статут, установчий договір, свідоцтво про реєстрацію тощо);

- документи, що підтверджують право володіння або користування приміщенням;

- економічне обґрунтування доцільності відкриття митного ліцензійного складу;

- плани приміщення, призначеного для митного ліцензійного складу, з позначенням приміщень для працівників митниці;

- плани (схеми) охоронної та протипожежної сигналізації, узгоджені уповноваженими службами;

- договір охорони з органами МВС, або з підприємством, що має ліцензію на охоронну діяльність від МВС;

- дозволи органів санітарного та екологічного контролю (для складів, що призначені для зберігання товарів підконтрольних цим органам);

- технологічна схема із зазначенням засобів контролю та обліку (для складів, призначених для зберігання наливних та насипних товарів);

- перелік товарів, які будуть зберігатися на складі - для митних ліцензійних складів закритого типу.

в) Заява розглядається митницею протягом 30 днів з дня її надходження. При цьому митниця перевіряє відомості, зазначені у поданих документах, та стан складських приміщень на відповідність вимогам цього Положення. В разі прийняття начальником митниці рішення про можливість відкриття митного ліцензійного складу митниця встановлює "Процедуру організації митного режиму – митний склад" ( далі - Процедура ) залежно від конструкції митного ліцензійного складу, видів товарів, які будуть зберігатися на ньому, товарообігу та інших факторів функціонування конкретного складу, а в разі відмови від погодження, - митниця повідомляє про це заявника письмово, із зазначенням причин відмови.

У Процедурі згідно з вимогами цього Положення визначаються:

- вимоги митниці до обладнання митного складу, в тому числі і до приміщень для працівників митного органу;

- перелік працівників, що будуть мати право доступу на митний ліцензійний склад;

- керуючий митним ліцензійним складом;

- кількість інспекторів митниці, які будуть залучені до митного оформлення товарів на складі;

- режим роботи складу;

- форми обліку товарів;

- форми і терміни подання власником складу звітності про товари, які зберігаються на складі;

- інші вимоги та умови, пов'язані з функціонуванням складу.

Митниця може встановити для митного ліцензійного складу закритого типу спрощений порядок митного оформлення товарів.

Процедура затверджується начальником митниці за письмовим погодженням власника складу.

г) Після затвердження Процедури митниця готує лист-погодження про доцільність надання ліцензії, в якому викладаються повні відомості про склад та наводиться перелік доданих документів.

До листа-погодження додаються:

- заява на отримання ліцензії;

- документи, визначені в цьому Положенні;

- процедура організації митного режиму - митний склад;

- копія платіжного доручення на сплату збору за надання ліцензії на право відкриття та експлуатації митного ліцензійного складу, з відміткою митниці.

Даний пакет документів надсилається на адресу Державної митної служби України. Копії вищезазначених документів залишаються у справах митниці.

д) Справа про надання ліцензії розглядається в Державній митній службі України на протязі 30 днів. Термін розгляду справи може бути продовжений керівництвом Державної митної служби України ще на 30 днів.