Смекни!
smekni.com

Капітальний ремонт колії (стр. 10 из 10)

При роботі із застосуванням укладальних кранів слід дотримуватися таких правил техніки безпеки. Пакети ланок, що покладені на платформу, повинні бути надійно закріплені від поздовжнього і поперечного зсувів. Всі роботи з пересування крана, підйому ланок, перетягування пакетів виконують за командою начальника укладального (розбирального) поїзда з попередньою подачею звукового сигналу. Забороняється: виконувати роботи перед розбиральним поїздом і позаду укладального поїзда на відстані ближче 25 м, знаходитися на піднятій ланці, переходити і знаходитися під піднятою ланкою, а також на відстані ближче 1 м збоку від ланки. При розташуванні останньої на висоті більше 2 м від землі не можна перебувати на відстані ближче 4 м збоку від ланки під час підняття її для перевертання, а також знаходитися перед пакетами рейкових ланок при їх транспортуванні і роботі крана.

Усі робітники, що обслуговують колієукладальні поїзди, при перетяту-панні пакетів повинні відійти від натягнутих канатів не менше ніж на 10 м)1, ля запобігання сходів кранів з рейок необхідно ставити гальмові башмаки на третій шпалі від кінця ланки, що покладена у колію. При виявленні несправностей у гальмах лебідок, у екіпажній частині, кінцевих вимикачах вантажозахватних пристроїв, сигналах колієукладальні машини до роботи не допускаються. Супроводження колієукладачів у складі господарчих поїздів від бази до місця робіт дозволяється тільки машиністу крана.

При роботі із застосуванням щебенеочищувальної машини необхідно дотримуватися таких правил техніки безпеки. Перед виконанням зарядки-розрядки щебенеочищувальної машини, а також перед пуском робочих органів машиніст повинен попереджати про це керівника робіт і робітників, що знаходяться поблизу, звуковим сигналом.

При підйомі або опусканні ножа поворотним краном забороняється наближатися до нього на відстань менше 2 м.

При переведенні робочих органів машини з транспортного положення в робоче та навпаки не можна знаходитися біля стійок несучої рами і роторного пристрою.

Під час роботи машини не можна стояти або ходити по узбіччю і міжколійю поблизу щебенеочищувального пристрою, а також наближатися до нього попереду або позаду на відстань до 5 м. Під час зарядки або розрядки щебенеочищувального пристрою рейки піднятої колійної решітки необхідно підтримувати захисними захоплювачами.

Виконання колійних робіт попереду і позаду машини ВПО-3000 дозволяється на відстані не ближче 50 м. Перед початком робіт на сусідніх коліях бригада, що обслуговує машину ВПО-3000, повинна дізнатися у керівника робіт про найбільший дозволений виліт крил дозатора і планувальника.

При зарядці і розрядці останніх сусідні колії необхідно огороджувати сигналами зупинки.

Не допускається робота колійних машин у темний час доби при відсутності необхідного освітлення, під час сильного туману або при грозі. Машиністу, помічнику, операторам, дорожнім майстрам і іншим працівникам заборонено знаходитися в міжколійні поруч з машиною.

При експлуатації машин забороняється користуватися відкритим вогнем на машині і поруч з нею; сходити і сідати на ходу машини, усувати несправності пневматичних і гідравлічних пристроїв, що знаходяться під тиском; підніматися на дах машини на електрифікованій ділянці; ремонтувати й усувати несправності робочих органів, що знаходяться в піднятому і незастопореному стані.

Для перевірки пристроїв, що служать для заземлення машин, необхідно вимірювати в них опір не рідше чотирьох разів на рік. Ізоляцію електроустаткування рекомендується оглядати не рідше одного разу на тиждень і перевіряти мегомметром не рідше одного разу на місяць. Забороняється приступати до роботи при наявності несправностей у машині.

Список літератури

1. Правила технічної експлуатації залізниць України: ЦРБ/0004, - К.: Транспорт України, 1995. - 256 с.

2. Путевое хозяйство / Под ред. И.Б. Лехно. - М.: Транспорт, 1990. - 472 с.

3. Технология, механизация и автоматизация путевых работ / Под ред. Э.В. Воробьева. - М.: Транспорт, 1996. - 375 с.

4. Положення про проведення планово-запобіжних ремонтно-колійних робіт на залізницях України: ЦП/0059. - К.: Транспорт України, 2000. - 25 с.

5. Правила і технологія виконання робіт при поточному утриманні залізничної колії: ЦП/0084 - Транспорт України, 2002. - 156 с.

6. Інструкція з забезпечення безпеки руху поїздів при виконанні колійних робіт: ЦП/0067. - Д.: Арт-Прес, 2001. - 132 с.

7. Збірник типових технологічних процесів капітального та середнього ремонту залізничної колії. - Д.: Арт-Прес, 2000. - 108 с.

8. Збірник типових технологічних процесів комплексно-оздоровчого ремонтів залізничної колії. - К.: Транспорт України, 1997. - 60 с.

9. Інструкція по устрою та утриманню колії залізниць України: ЦП/0050. - К.: Транспорт України, 1995. - 256 с.

10. Волков В.Н. Путевое хозяйство: Пособие по дипломному проектированию. - М.: Транспорт, 1990. - 176 с.

Додаток