Смекни!
smekni.com

Організація експлуатації пристроїв електропостачання (стр. 2 из 8)

• Забезпечення надійної й економічної роботи всіх пристроїв і устаткування, що перебувають на балансі дистанції, здійснення заходів для попередженню відмов, браків у роботі й аварій на об'єктах електропостачання при неухильному виконанні ПТЕ залізниць і вимог ПБЕ електроустановок споживачів.

• Контроль за економічною витратою електроенергії й дотриманням правил експлуатації електротехнічних установок на підприємствах і організаціях залізниці в межах діяльності дистанції.

• Забезпечення безпеки руху поїздів і охорони праці працівників.

• Систематичний розвиток і вдосконалювання техніки й технології на об'єктах системи електропостачання, укріплення матеріальної бази, розвиток соціальної сфери.

• Утримання у належному стані будівель і технічних засобів.

• Надання платних послуг населенню у межах діяльності дистанції.

• Здійснення інших видів діяльності, не заборонених законодавством України, у тому числі й таких, які вимагають спеціального дозволу або ліцензії.

Дистанція електропостачання є відособленим структурним підрозділом залізниці, що входить до складу служби електрифікації та електропостачання залізниці, веде самостійний баланс, має субрахунок у банку, штампи, печатку, бланки, але не є юридичною особою. Вона здійснює свою виробничо-фінансову діяльність, керуючись законами «Про залізничний транспорт», «Про підприємство», іншими законодавчими актами і вказівками «Укрзалізниці», служби електрифікації та електропостачання залізниці.

Дистанція здійснює свою діяльність по кошторисі експлуатаційних витрат, що затверджує служба «Е», без утворення фінансового результату. Доходи від підсобно-допоміжної діяльності дистанції надходять на її рахунок. Майно дистанції електропостачання складається із виділених їй залізницею на правах господарського ведення основних фондів і оборотних коштів, вартість яких відтворюється в самостійному балансі дистанції.

Керування дистанцією електропостачання здійснює її начальник.

Начальник дистанції:

• Самостійно вирішує питання діяльності підрозділу відповідно до положення про ЕЧ, наказами й вказівками Укрзалізниці, дороги й служби «Е».

• Несе повну відповідальність за діяльність ЕЧ.

• Діє за дорученням від імені залізниці й представляє її у всіх установах і організаціях.

Розпоряджається засобами й майном відповідно до дійсного положення й діючого законодавства.

• Відкриває субрахунок в установі банку.

• Самостійно вирішує питання підбору й розміщення кадрів.

• Заключає колективний договір із трудовим колективом дистанції і відповідає за його виконання.

Повноваження трудового колективу дистанції електропостачання реалізуються загальними зборами й через виборний орган - профспілковий комітет.

На дистанції електропостачання покладаються основні завдання, що направлені на технічне й господарське обслуговування тягових підстанцій і контактної мережі, електричних станцій і понижувальних підстанцій, зовнішніх електричних мереж високої й низької напруги, ліній поздовжнього електропостачання, електромереж зовнішнього освітлення, включаючи світильники й прожектори.

Дистанції електропостачання обслуговують і ремонтують високовольтні повітряні лінії (ПЛ), призначені для живлення СЦБ із усіма пристроями й устаткуванням високої напруги, що установлюється до цих ліній. Вони обслуговують і ремонтують внутрішні електромережі, електропроводки, електроустаткування й освітлювальні установки у виробничих і комунальних будівлях залізниць на перегонах і станціях.

Дистанції електропостачання виконують ремонт трансформаторів і пристроїв, що підключають для живлення колійних електроенергетичних мереж і електроінструментів від ЛЕП поздовжнього електропостачання.

Вони здійснюють технічний нагляд за електрогосподарством дорожніх майстерень, локомотивних і вагонних депо, а також позакласних і 1-го класу вокзалів (що мають свій штат електриків).

Дистанції електропостачання перевіряють технічний стан електроустановок залізничних споживачів електротяги, контролюють дотримання ними затверджених лімітів і встановлених режимів користування електроенергією, а також затверджених норм витрати електроенергії, заходів з її економії й зниженню коефіцієнта реактивної потужності.

Крім цього, дистанція електропостачання розробляє й здійснює заходи щодо впровадження передових методів праці, підбору, навчанню й вихованню кадрів, по укріпленню трудової дисциплін; проводить контроль за дотриманням трудового законодавства, правил охорони праці й техніки безпеки, а також правил і норм технічної експлуатації.

Так як до невеликих станцій звичайно прилягають пристанційні селища, на ЕЧ покладене забезпечення їх електричною енергією.

Від електроустановок залізниць одержують електроенергію й багато великих споживачів прилягаючих районів. Дистанція електропостачання має з ними необхідні господарські зв'язки: це розрахунки за поставляєму електроенергію, технічні заходи щодо забезпечення надійності електропостачання, організація перемикань для виконання ремонтних робіт, контроль за навантаженням і електроспоживанням.

Таким чином, дистанція електропостачання - солідне багатофункціональне електропідприємство із загальним штатом 300-400 чоловік.

1.3 Організаційна структура дистанції

Дистанція електропостачання є основним виробничим підрозділом господарства електропостачання. Організація дистанцій, їхнє укрупнення чи розукрупнення виконується Міністерством транспорту чи Укрзалізницею за представленням Управління залізниці.

Виходячи зі складності й обсягу роботи, дистанції електропостачання підрозділяються на чотири групи. Вимірником прийнятий річний обсяг переробки електроенергії тяговими підстанціями в мільйонах кіловат-годин.

По характеру роботи дистанції електропостачання підрозділяються на два види: дистанції енергетичного господарства (на неелектрифікованих лініях) і об'єднані дистанції (електрифікації й енергетичного господарства) на електрифікованих лініях. Структура об'єднаної дистанції електропостачання приведена на рисунку 1. 2.

Дистанції електропостачання розміщені на мережі залізниць у середньому через кожні 150-200 км на електрифікованих лініях і через 300-400 км на неелектрифікованих лініях.

Тягові підстанції на лініях однофазного змінного струму 25 кВ розміщені через 40-50 км, на постійному струмі - через 10-24 км, райони контактної через 40-50 км.

При електричній тязі на постійному струмі дистанції електропостачання мають від 4 до 14 тягових підстанцій, від 4 до 9 районів контактної мережі і від 4 до 6 районів електропостачання. При електричній тязі на однофазному змінному струмі в дистанцию електропостачання входить від 4 до 6 тягових підстанцій і від 4 до 8 районів контактної мережі. Великі електричні станції потужністю 500 кВт і вище мають необхідний штат для обслуговування енергетичного господарства прилягаючої до них зони і виконують функції району електропостачання.

Штат інженерно-технічних працівників і службовців апарата керування дистанції електропостачання (без лінійних підрозділів) складає для дистанцій І групи 17-18 чол., ІІ групи - 15--16 чол., ІІІ групи - 13-14 чол., ІV групи - 11-12 чоловік.

Дистанції електропостачання на неелектрифікованих лініях мають більш просту структуру керування. У цьому випадку апарат керування дистанції складається з 7-10 чоловік на чолі з начальником і головним інженером. До лінійних підрозділів такої дистанції відносяться райони електропостачання, ремонтно-ревізійна ділянка і механічні майстерні.

Для здійснення диспетчерського керівництва пристроями електрифікації й енергетики на дистанціях електропостачання створені енергодиспетчерські групи (ЕЧЦ), що підлеглі начальнику дистанції. Одне диспетчерське коло обслуговує електрифіковану ділянку довжиною 120-200 км. На неелектрифікованих лініях диспетчерське коло знаходиться в межах дистанції електропостачання.

В оперативному підпорядкуванні енергодиспетчера знаходиться експлуатаційний персонал, що обслуговує тягові підстанції, пости секціонування, пункти паралельного з’єднання, пункти живлення, контактну мережу з усіма вхідними в них пристроями, а також пристрої електропостачання автоблокування, залізничних та інших нетягових споживачів.

Энергодиспетчерскую групу очолює старший енергодиспетчер, який призначається , як правило, на один диспетчерський пункт.

Структура апарата керування об’єднаної дистанції електропостачання приведена на рисунку 1.3.


1.4 Призначення і роль підрозділів дистанції електропостачання

Основними лінійними підрозділами дистанції електропостачання є тягові підстанції (ЕЧЕ), райони контактної мережі (ЕЧК), і райони електропостачання (ЕЧС). Найважливішими загальними для ЕЧ підрозділами є ремонтно-ревізійна ділянка (РРД), механічні майстерні (ЕЧМ) і електромонтажна ділянка (ЕЧД), роботу яких розглянемо нижче.

1.4.1 Тягова підстанція

Тягова підстанція є основним лінійним підрозділом електрифікованої дистанції електропостачання. Основними напрямками діяльності тягових підстанцій є надійне і безперебійне забезпечення:

- електропостачання рухомого складу;

- електропостачання пристроїв сигналізації, централізації та блокування;

- електропостачання залізничних станцій та вузлів;

- електропостачання нетягових споживачів.

Для безперервного живлення споживачів працівники тягових підстанцій повинні своєчасно виконувати технічне обслуговування і ремонт струмовідних частин та електрообладнання, виконувати роботи по заміні застарілих вузлів та деталей, впроваджувати нову техніку, передові методи обслуговування та механізації робіт.