Смекни!
smekni.com

Організація експлуатації пристроїв електропостачання (стр. 4 из 8)

Персонал, який залучається до аварійно-відбудовних робіт, розселяється поблизу виробничої бази зi встановленням службових телефонів у квартирах. У районах контактної мережі має бути радіозв'язок між його виробничими базами i спеціальним самохідним рухомим складом (автомотрисами, автодрезинами) та аварійно-вібудовними автомобілями.

Для відновлення пошкоджених пристроїв у районах контактної мереж1 та на рухомих засобах повинен бути аварійно-незнижуваний запас матеріалів, опорних i підтримуючих конструкцій, устаткування, арматури та комплектуючих виробів відповідно до нормативів, встановлених Укрзалізницею. Аварійно-незнижуваний запас повинен враховувати конструктивні особливості пристроїв, що обслуговуються. Перелік аварійно-незнижуваного запасу затверджуе начальник дистанції електропостачання.

Район контактної мережі оснащений такими транспортними засобами і устаткуванням як:

- монтажно-відновна автомотриса АГВ, АДМ, АДМ-СКВ або автодрезина на рейковому ходу з ізолюючою монтажною вишкою;

- відновна автомашина – летючка;

- двовісна або чотиривісна залізнична платформа вантажопідйомністю 20-40 т з опорами, проводами та козлами для розкочування;

- ізолюючі знімні вишки (на кожному роздільному пункті, в парках крупних станцій і через кожні 4-5 км експлуатаційної довжини перегону).

ЕЧК оснащується монтажними пристосуваннями, що значно полегшують умови і підвищують продуктивність праці електромонтерів. До них відносяться: драбини, поліспасти, лебідки, натяжні муфти, струбцини, натяжні і крюкові зажими, преси, пристосування для різання тросів, загину проводу та інше. Крім звичайного інструменту, бригади ЕЧК мають спеціальний інструмент для виконання технологічних операцій і замірів: рихтовочні ключи, штанги або прилади для замірів зігзагів і висоти проводу, штанги для випробування ізоляції тощо.

Для безпечного виконання робіт на залізниці бригади мають комплекти захисних засобів та сигнальних пристосувань, а також спеціальний одяг.

Майстерня району контактної мережі оснащена верстаками з тисками, наждачним точилом, свердлильним станком, електрозварювальним апаратом, шафами для інструменту і пристосувань В складських приміщеннях передбачені шафи для інструменту та стелажі для арматури, сигнальних , захисних засобів монтажних пристосувань. В побутових приміщеннях передбачені душові кімнати, сушили, кімнати для відпочинку, шафи для робочої і чистої одежі тощо. Чергові пункти контактної мережі оснащені необхідними протипожежними засобами.

1.4.3 Район електропостачання

Район електропостачання є структурним підрозділом дистанції електропостачання і адміністративно підкорюється начальнику дистанції та заступнику начальника дистанції по енергетиці. По оперативній роботі – черговому енергодиспетчеру дистанції електропостачання. Структуру та склад району електропостачання затверджує керівництво служби електрифікації залізниці.

Напрямками діяльності району електропостачання є:

- електропостачання рухомого складу;

- електропостачання пристроїв сигналізіції, централізації та блокування (СЦБ);

- електропостачання залізничних станцій та вузлів;

- освітлення станцій, зупиночних пунктів, переїздів;

- електропостачання нетягових споживачів.

Для надійного і безперервного живлення споживачів необхідно дотримуватися установленного порядку проведення робіт по техничному обслуговуванню та ремонту обладнання. Тому, основними функціями робітників ЕЧС є виконання оглядів, об’їздів, обходів та технічного обслуговування, поточних, непланових, позачергових та капітальних ремонтів пристроїв електропостачання та електрообладнання підстанцій.

Обсяг робіт по району електропостачання визначається планами технічного обслуговування ремонту, заходами підвищення надійності обладнання та пристроїв. Роботи виконуються згідно графіка планово-попереджувальних ремонтів (ППР). Бригади району електропостачання виконують наступні роботи:

- періодичні огляди, технічне обслуговування обладнання та пристроїв електропостачання;

- усунення пошкоджень та дефектів;

- усі види ремонтів трансформаторних підстанцій до та вище1000 В, заземлюючих пристроїв і освітлення;

- реконструкцію та всі види ремонтів обладнання ліній 6, 10 кВ не тягового електропостачання;

- реконструкцію та підтримання в належному стані рівня та пристроїв освітлення на станціях, зупиночних пунктах, переїздах, по наряд-заказах на територіях локомотивних, вагоних депо тощо;

- роботи по підвищенню надійності пристроїв.

Об’єм робіт розподіляється між бригадами ЕЧС, уточнюється річними графіками і місячними планами робіт.

Для виконання ремонтних робіт, а також перевозки людей і матеріалів до місця робіт райони електропостачання оснащаються машинами, механізмами і пристосуваннями такими, як: автокран вантажопід’йомністю 16 т, ямобур на базі автомобіля, буростовбостав на базі трактора, екскаватор, телескопічна автовишка, локтєва вишка на залізничному ходу, канавокопач на базі трактора, автолетючка, автомобіль УАЗ, причеп на 9т, причеп односекційний на 4 т і двохсекційний на 8 т. Виробнича база ЕЧС має приміщення для ремонтних робіт, складські і побутові приміщення, кімнати для розташування працівників. Райони електропостачання забезпечуються необхідними приладами, інструментами та пристосуваннями, засобами захисту для безпечного виконання робіт та протипожежними засобами.

До складу району електропостачання входять: начальник, старші електромеханіки, електромеханіки, техніки-технологи, електромонтери по ремонту повітряних ліній електропередач, електромонтери з обслуговування, водії автотранспортних засобів, тракторист, машиністи автовишок, машиніст екскаватора, машиніст бурильно-кранової самохідної машини, машиніст автомотриси, слюсар-ремонтник, прибиральники виробничих приміщень.

Структурна схема керування й підпорядкованості співробітників ЕЧС наведена на рисунку 1.10.

Рис.1.10. Структурна схема обслуговування району електропостачання

1.4.4 Ремонтно-ревізійна ділянка

На кожній дистанції електропостачання організовано ремонтно-ревізійну ділянку (РРД). РРД призначений для обслуговування тягових підстанцій, постів секціонування, пунктів паралельного живлення і інших об'єктів системи електропостачання спеціалізованими ремонтними бригадами різного профілю. РРД здійснює планово-попереджувальні й відбудовні ремонти устаткування (ППР - в основному капітальний ремонт і профілактичні випробування), проводить єдину технічну політику підвищення надійності пристроїв електропостачання, впроваджує передові методи й нову техніку, організує найбільш раціональне використання устаткування, домагаючись у залишковому підсумку безперебійної роботи пристроїв електропостачання, зниження вартості обслуговування й підвищення продуктивності праці. Ремонтно-ревізійна ділянка поряд з регулюванням, перевіркою і ремонтом електровимірювальних приладів, швидкодіючих вимикачів, ревізією і ремонтом напівпровідникових агрегатів, маслонаповненої апаратури виконує багато роботи з технічного обслуговування і випробувань пристроїв контактної мережі й устаткування силових і трансформаторних підстанцій, своєчасне проведення випробувань і вимірів електроустаткування, випробування захисних засобів, монтерських інструментів і пристосувань. Докладний перелік метрологічних робіт, що виконуються ремонтно-ревізійною ділянкою, зазначається у «Паспорті РРД».

До складу ремонтно-ревізійної ділянки входять бригади:

- бригада масляного господарства, в задачі якої входить обслуговування маслонаповненого обладнання тягових і трансформаторних підстанцій;

- бригада по високовольтним випробуванням та калібровці швидкодіючих вимикачів постійного струму;

- бригада релейного захисту, яка обслуговує і виконує ремонтні роботи і налагодження пристроїв релейного захисту тягових і трансформаторних підстанцій;

- бригада акумуляторного господарства, що виконує ремонт і випробування акумуляторних батарей тягових підстанцій;

- бригада кабельного господарства, в задачі якої входить обслуговування кабельних мереж, визначення місць пошкодження кабелів і ремонт пошкоджених кабельних мереж (ця бригада може входити до складу ЕЧС);

- бригада по обслуговуванню контрольно-вимірювальних приладів (КВП), що виконує ремонт та заміну приладів вимірювання на тягових і трансформаторних підстанціях;

- бригада по випробуванню захисних засобів і ремонтних пристосувань;

- бригада по обслуговуванню постів секціонування контактнї мережі і пунктів паралельного з’єднання;

- бригада по обслуговуванню, ремонту пристроїв телемеханіки і дистанційного керування пристроями контактної мережі і тягових підстанцій;

- бригада по обслуговуванню напрівпровідникових випрямлячів, що виконує ремонтні роботи та випробування випрямлячів на тягових підстанціях постійного струму;

- бригада по корозії, що проводить заміри та контроль за станом опор контактної мережі.

Кількість бригад РРД і їх назви залежать від типу дистанції електропостачання. На чолі кожної бригади стоять електромеханіки або старші електромеханіки.

Керівництво ремонтно-ревізійною ділянкою здійснюється начальником РРД, що підкоряється головному інженерові або начальнику дистанції електропостачання. У тимчасову відсутність начальника РРД його обов'язки виконує старший електромеханік РРД за наказом начальника дистанції електропостачання.