Смекни!
smekni.com

Організація експлуатації пристроїв електропостачання (стр. 7 из 8)

Цех машин та механізмів займається ремонтом механізованих платформ

МПБ, що призначені для навантаження, перевезення і вивантаження рейок, стрілочних переводів та інших матеріалів верхньої будови колії.

В цеху з ремонту трансформаторів виконуються капітальні ремонти трансформаторів без заміни та із заміною обмоток, модернізація трансформаторів усіх типів. Виготовляються трансформатори для підігріву проводів контактної мережі, виготовляються і ремонтуються однофазні трансформатори ОМ та спеціальні трансформатори: зварювальні типу СВ-150, побутові трансформатори ТСБ-2 і ТСБ-100П. Цех займає площу 680,9 м2 , для транспортування трансформаторів на платформах і транспортерах в цех прокладена залізнична колія. Виконання капітальних ремонтів трансформаторів потребує під’їому активної частини, для чого цех обладнаний мостовим краном із важопід’їомністю 16 т і лебідкою вертикального підйому 75 т. В цеху розміщені дві сушильні камери: одна для сушіння активної частини трансформаторів до 1000 кВА, а друга – для трансформаторів понад 2500 кВА. Сушіння обмоток проходить у два етапи: на першому обмотки нагрівають до температури 80о С, а на другому етапі - до температури 100-105о С. Температуру контролюють датчики, а випари під час сушіння відсмоктують вентиляторами витяжної вентиляції.

Для ремонту маслонаповнених уводів трансформаторів типу МТ-110 передбачено металеву стойку, а для сушіння остова уводів – сушильну камеру, оснащену індуктором і вакуум-насосом.

Випробувальна високовольтна лабораторія розташована у цеху трансформаторів і має комплект обладнання для проведення випробувань як в процесі, так і після закінчення ремонту трансформаторів.

Цех з ремонту трансформаторів має ділянку для виготовлення проводів, необхідних для обмоток трансформаторів та електричних машин.

На ділянці встановлені два волочильних станка, на яких виготовляють проводи необхідного діаметру із відходів контактного проводу. Частину виготовлених проводів вкривають ізоляційною емаллю на спеціальних станках , а частину проводів оплітають бавовняно-паперовою пряжою, щоб отримати провод марки ПБД . Для виконання цих робіт в цеху передбачені станки для трощіння пряжі та станки для оплітання проводів круглого та профільного перерізу. Проводяться реставраційні роботи з проводами, знятими з трансформаторів, що ремонтуються.

Цех з ремонту електродвигунів, основним призначення якого є ремонт і

відновлення електродвигунів змінного і постійного струму , генераторів, якорів електричних машин, ремонт котушок магнітних пускачів, займає площу 1033 м2. В намоточному цеху встановлено спеціальне обладнання: піч для нагрівання статорів з метою рушіння старої ізоляції, обладнання для мийки та сушіння статорів, станок для намотування секцій, ножниці для різання ізоляційного матеріалу, спеціальні столи для укладання секцій роторів, ящики з інструментами. Цех обладнаний випробувальною станцією для випробування високою напругою, відділенням для пропитування лаком і сушильну камеру; станок для проточки якорів валів і запресування підшипників та кран-балку на 3 т.У зборочному цеху виконують кінцеву збірку електродвигунів і на випробувальній станції випробують їх на холостий хід, на навантаження та правильність руху вала.

Транспортування деталей в цех і між цехами виконують за допомогою рольгангу , а в цеху - електротельфером вантажопід’йомністю 2т.

В цеху електротехнічних виробів виконуються роботи з виготовлення короткозамикачів для контактної мережі постійного струму типу БКЗ-3,3, іскрових проміжків, струнових ізоляторів,а також автоматів освітлення АО-1.

Крім перелічених основних цехів ДЕММ має експериментальний цех, ремонтно-господарчий цех ( для ремонту будівель та споруд), ремонтно- механічну ділянку, що відповідає за ремонт всього станочного обладнання майстерень.

Виконання робіт з капітального ремонту трансформаторів потребує велику кількість сухого трансформаторного масла. Для храніння трансформаторного масла на території майстерень розташований склад із заглибленими баками місткістю 30 і 40 м3 , а також ціолітова установка для очищення масла, маслопроводи з насосами для подачі масла на сушіння та в трансформаторний цех.

Дорожні електромеханічні майстерні мають загальну площу 800495 м2, оснащені усім необхідним обладнанням, машинами, механізмами, пристосуваннями та автотранспортом. Сучасне обладнання, висока кваліфікація персоналу, залучення наукових інститутів до співпраці та впровадження нових технологій забезпечує високий рівень якості виробів ДЕММ.

1.7 Дорожня електротехнічна лабораторія

Для рішення задач, пов’язаних із впровадженням наукових досліджень у господарстві електрифікації та електропостачання задізниць України, призначені дорожні електротехнічні лабораторії. Необхідність створення лабораторій виникла у результаті появи на залізницях проблем, пов’язаних з утриманням опорних і підтримуючих конструкцій контактної мережі, що загрожували безпеці руху. Дорожня електротехнічна лабораторія є підрозділом служби «Е» залізниці, яка затверджує плани роботи ДЕЛ і керує діяльністю лабораторіі.

Робітники лабораторій розробляють заходи, що направлені на вдосконалення методів обслуговування пристроїв електропостачання і впровадження передових досягнень новаторів виробництва, проводять дослідження по дальшому вдосконаленню технічних засобів та обладнання, впроваджують нову техніку, розробляють пристрої для механізації та автоматизації складних технологічних процесів.

Однією із основних задач лабораторії є виявлення слабих місць та узлів обладнання, що знаходиться в експлуатації, розробка електричних схем, пристроїв та заходів, направлених на підвищення надійності і економічності роботи обладнання тягових підстанцій, постів секціонування і пунктів паралельного з’єднання, пристроїв контактної мережі та електропостачання. Для цього проводиться аналіз роботи обладнання, що експлуатується. У випадку появи систематичних однотипних несправностей або відмов роботи обладнання проводять розслідування причин ненормальної роботи, і при необхідності проводять комплекс спеціальних випробувань. На основі аналізу, вивчення технічної і спеціальної літератури та проведення випробувань розробляють необхідні схеми, пристрої, заходи технічного і організаційного характера, що забезпечують виключення або попередження таких несправностей під час подальшої експлуатації устаткування.

Дистанції електропостачання повинні забезпечувати надійну й економічну роботу пристроїв та обладнання. Для цього лабораторії разом з персоналом дистанцій організують заміри та аналіз режимів роботи обладнання, використовуючи самопишущі та статичні прилади, а також записи режимів роботи черговим персоналом підстанцій. Обробка отриманих результатів доволяє рекомендувати найбіш вигідні режими роботи обладнання.

При випробуваннях нового устаткування працівники лабораторії разом із експлуатаційним персоналом дистанцій електропостачання та авторами розробки, проводять налагодження та спеціальні випробування для оцінювання його техніко-економічних показників. Крім того, вони обробляють результати дослідної експлуатації, розробляють для обслуговуючого персонала інструкції та правила застосування.

Робітники лабораторії проводять з персоналом тягових підстанцій і ремонтно-ревізійних ділянок технічні заняття, на яких вивчають особливості роботи, експлуатації і випробувань нового обладнання.

Велике місце в роботі лабораторії займають організація і виконання налагоджувальних робіт на підстанціях, що вводяться в експлуатацію, налагодження пристроїв автоматики і телемеханіки, релейного захисту, а також виконання експлуатаційних перевірок пристроїв захисту ліній електропередач, змонтованих на тягових підстанціях.

Лабораторії проводять також аналіз з розходування електроенергії на експлуатаційні потреби залізниці, розробляють і впроваджують технічно - обосновані норми розходування електроенергії на одиницю продукції для підприємств залізниці, розробляють і організують впровадження заходів по зниженню блукаючих струмів і захисту від них фундаментів опор контактної мережі, силових кабелів, водопроводів та інших підземних споруд. Дорожня електротехнічна лабораторія проводить метрологічний надзор за станом електровимірювальних приладів на підприємствах залізниці за правилами і інструкціями комітету стандартів.

Враховуючи особливості роботи, лабораторії оснащують не тільки апаратурою, що необхідна для проведення випробувань, але й спеціальною апаратурою, для проведення досліджень, наприклад, різними осцилографами, аналізаторами гармонік, самопишущими приладами тощо.

Для виконання робіт ДЕЛ оснащаються:

- пересувною електротехнічною вагон-лабораторією, що оснащена джерелом живлення, вимірювальними приладами і необхідною апаратурою і для перевірки релейного захисту;

- вагоном –лабораторією ВИКС для випробувань контактної мережі,

для перевірки її стану і якості струмознімання;

- автолабораторією для високовольтних випробувань пристроїв та електроустаткування;

- спеціальною авто лабораторією по перевірці ліній автоблокування;

- різним обладнанням, станками, приладами, пристосуванням, інструментами, комп’ютерами, електровимірювальною та радіовимірювальною апаратурою відповідно обсягу робіт, що виконуються персоналом лабораторії;

- технічною бібліотекою, оснащену технічними умовами, стандартами, інструкціями, нормативними документами та технічною літературою.

Розглянемо використання вагону-лабораторії для випробування контактної мережі тиу ВИКС, що зображений на рисунку 1.23.

Вагон-лабораторія ВИКС оснащений сучасною апаратурою, що виконує безконтактні вимірювання з похибками ±10 мм із-під даху вагона висоти контактної підвіски і положення в плані від одного до чотирьох контактних проводів за допомогою стереотелевізійної системи (рисунок 1.24);