Смекни!
smekni.com

Організація експлуатації пристроїв електропостачання (стр. 5 из 8)

Начальник РРД планує й організує роботи з технічної експлуатації ї ремонту пристроїв електропостачання, з монтажу нового устаткування і його налагодження. Він забезпечує безпечні умови праці бригад ділянки, організує технічне навчання, інструктаж і періодичні перевірки знань працівників. Будучи на дистанції електропостачання фахівцем вищої кваліфікації, він особисто керує найбільш складними роботами, бере участь в розробці заходів щодо підвищення надійності пристроїв електропостачання, вдосконаленню їх технології з технічної експлуатації й ремонту. Начальник РРД зобов'язаний постійно стежити за правильним веденням документації. Він відповідає за своєчасне забезпечення ділянки необхідними матеріалами, запчастинами, захисними засобами, інструментом, пристроями й організує їхнє зберігання й економну витрату.

Старші електромеханіки, як правило, мають вищу освіту та 5 кваліфікаційну групу з електробезпеки. Вони планують роботи, керують бригадами й беруть участь в складних роботах. Електромеханіки РРД безпосередньо керують всією роботою бригад по поточному огляду й ремонту, контролюють на робочому місці дотримання технологічної й трудової дисципліни, проводять інструктаж і навчання електромонтерів. Електромеханіки звичайно мають середню фахову освіту й 5 кваліфікаційну групу з електробезпеки.

Структуру й штат РРД затверджує начальник дистанції електропостачання з подання начальника РРД. Штат РРД складає 15-40 чоловік. Структурна схема керування й підпорядкованості співробітників РРД зображена на рисунку 1.11.

В типовому проекті дистанції електропостачання передбачено, що ремонтно-ревізійна ділянка розташована, як правило, в адміністративному корпусі , але на окремих дистанціях РРД розміщено в окремому корпусі.

В будівлі для персоналу РРД передбачені типовим проектом приміщення для розташування бригад: з релейного захисту, з ремонту контрольно-вимірювальних приладів, бригади з ремонту перетворювачів, бригади з ремонту швидкодіючих вимикачів, бригади по корозії, бригади масляного господарства. Крім приміщень для бригад, проектом передбачені: кімната начальника РРД, кімната техніка та старшого електромеханіка, складські та побутові приміщення, кімната для технічного навчання, лабораторія з високовольтних випробувань, майстерня, гараж.

Бригада з ремонту пристроїв телемеханіки та дистанційного керування, як правило, розташована рядом з приміщенням енергодиспетчера, тобто в окремому корпусі. Приміщення бригади обладнується стендом для комплексної перевірки блоків апаратури ТУ-ТС, приладами для настроювання і перевірки блоків ТС-КП, ТУ-КП та іншими необхідними приладами.

Приміщення бригади з ремонту контрольно-вимірювальної апаратури обладнується стендом для повірки зразкових приладів,приладів після ремонту, лічильників. Бригада з ремонту релейного захисту повинна мати комплект для перевірки РЗ, стенд для перевірки електронного захисту.

Лабораторія по високовольтним випробуванням оснащена апаратом АИИ-70, установкою ( стендом) для випробувань захисних засобів. Крім того, ремонтно-ревізійна ділянка оснащується такими приладами, як: осцилограф, мегомметр, кварцевим генератором імпульсів, вимірювач кола фаза-нуль, вимірювач опору заземлення, мости змінного і постійного струму, фазометри, ватметри, вольтметри, амперметри та інші прилади та обладнання.

Для забезпечення ремонту, випробувань пристроїв електропостачання , відбудовних та інших робіт в межах обслуговування, ремонтно-ревізійна ділянка оснащається в необхідній кількості транспортними засобами : аварійно-відбудовною летючкою на базі автомобіля підвищеної прохідності (ГАЗ, УАЗ), лабораторією по високовольтним випробуванням із сучасною апаратурою на базі автомобіля типу «Газель», автомобілем- цистерною для перевезення трансформаторного масла, пересувною базою масляного господарства, вантажним автомобілем. Наприклад, розглянемо пересувну повір очну лабораторію ППЛ-110, що призначена для повірки, калібрування та метрологічної атестації )повірки) вимірювальних трансформаторів напруги ТН і трансформаторів струму ТС на місцях експлуатації.

Обладнання ППЛ-110 встановлено в автомобілі “Газель” (рисунок 1.12) та зосереджено в основному у пульті керування та комутації, високовольтному відсіку та у блоці барабанів. Високовольтний відсік відгороджено від оператора суцільним металевим сітчастим екраном, який з’єднано з корпусом автомобіля. Блок БН, який функціонує під час повірки ТН та конструктивно входить до складу пульта керування та комутації, жорстко закріплений до кузова автомобіля. Блок БС, який функціонує під час повірки ТС та конструктивно входить до складу пульта керування та комутації, може легко відокремлюватись від нього для встановлення та монтажу схеми повірки ТС поза межами автомобіля. Між пультом керування та комутації та сидінням водія розміщений компаратор "СА-507". ДС-3600 та ТС(п)-06 змонтовано на окремій панелі, яка закріплена у частині високовольтного відсіку автомобіля у транспортному положенні. У випадках потреби її експлуатації в схемах повірки ТС вона кріпиться до блоку БС. У високовольтному відсіку розміщені НОМ(е)-110, ОМ-76 та ДН-35. ТРН, РНО, ДН-6/10 та ТН(п)-6/10 розміщені всередині блоку БН. В силовій частині блоку БС знаходяться змонтовані на легкоз’ємній панелі ДС-720 та ТС(п)-05. Промарковані з’єднувальні провідники (для підключення компаратора "СА-507", магазинів навантажень, опорів та інші) знаходяться в нижньому ящику пульта керування та комутацій. Провідники великого перерізу, які призначені для формування контурів первинного струму при повірці ТС (далі струмоводи) знаходяться в сумці напроти високовольтного відсіку. Барабани з намотаними на них провідниками та засобами для їх переведення з транспортного в експлуатаційне положення змонтовані біля задніх дверей автомобіля. Всі проводи, що з‘єднують роз‘єми кабельних барабанів з блоком БН, а також низьковольтні виводи НОМ(е)-110, ОМ-76 та ДН-35 прокладені в пластмасовому коробі, який входить до блоку БН. Роз’єми кабельних барабанів, включаючи роз’єм трижильного високовольтного кабеля, кріпляться до барабанів таким чином, щоб була можливість їх безперешкодної комутації.


Рис. 1.12. Внутрішнє розташування пристроїв та апаратів в салоні автомобіля ППЛ-110

1 Барабан з переносним заземленням.

2 Барабан №1.

3 Барабан №2.

4 Барабан №3.

5 Барабан живлення №4.

6 Барабан з переносним заземленням.

7 Панель з ДС(т)-3600 та ТС(п)-06/1.

8 Джерело напруги ОМ-76.

9 НОМ(е)-110 .

10 Заземлювач.

11 Блок БС.

12 Захисні засоби.

13 Пульт керування.

14 Джерело напруги ДН-35.

15 Сітчаста перегородка.

16 Компаратор СА-507.

17 Блок БН.

18 Ручки ТРН.

19 Ручка РНО.

20 Магазини провідностей МР 3025/1.

21 Магазини провідностей МР 3025.

22 Пакетний перемикач джерел напруги ОМ-76 та ДН-35

23 Високовольтна перемичка.

Крім автотранспорту, РРД повинно оснащатися механізмами та пристосуваннями ( кран-балкою вантажопідйомністю 3 т, лебідкою, домкратом, драбинами тощо), ручними і механізованими інструментами ( електрична дрель, набор інструментів для електромонтера, для монтажа акумуляторних батарей, слюсарний набор), засобами зв’язку, захисними засобами. Майстерня РРД повинна оснащатися токарним, намоточним, настольно-сверлильним станками .

Для виконання робіт по ремонту маслонаповненої апаратури, очищення та сушіння трансформаторного масла виробнича база РРД повинна мати стаціонарну ціолітову установку, машину для чищення масла типу ПСМ, малогабаритну установку для відновлення і сущіння ціолітів в адсорберах , сушильну камеру. Для виконання робіт на тягових підстанціях РРД оснащують пересувною базою масляного господарства, залізничними цистернами для зберігання та перевезення трансформаторного масла, а також спеціальними кранами для під’єднання маслопровода. Одна із цистерн використовується і для сушіння масла, тому вона має спеціальне утеплення та внутрішні перегородки для зміни потоку масла, а також крани для відбирання проб масла.

Ремонтно-ревізійна ділянка має найбільш кваліфікованих спеціалістів дистанції електропостачання, оснащена випробувальними і вимірювальними приладами і апаратами, запасними частинами , що створює необхідні умови для організації централізованого ремонту та випробувань обладнання та його елементів для усієї дистанції електропостачання.

1.4.5 Механічні майстерені

Механічні майстерні (ЕЧМ) призначені для забезпечення основних лінійних підрозділів дистанції різними нетиповими виробами, конструкціями, деталями, у тому числі для ремонту встаткування.

Основними функціями ЕЧМ є:

- технічне обслуговування і ремонт автотранспорту, автомотрис і дрезин;

- виготовлення окремих вузлів і деталей для виконання ремонтних робіт;

- забезпечення автотранспортом усіх підрозділів дистанції електропостачання.

Штат майстерень звичайно перебуває в межах 8-12 чоловік. ЕЧМ очолює начальник або старший майстер. Вони планують і організують роботу відповідно до встановленої технології. Як і інші підрозділи ЕЧ, майстерні працюють за річним планом, що враховує потребу підстанцій, районів контактної мережі районів електропостачання, ремонтно-ревізійної ділянки та інших підрозділів.