Смекни!
smekni.com

Організація експлуатації пристроїв електропостачання (стр. 6 из 8)

Механічні майстерні мають гараж для автотранспорта і дрезин та декілька відділень, необхідних для ремонтних робіт: верстатне, ковальське, електрозварювальне, столярне, слюсарне та інші. Майстерні оснащені козловим краном вантажопід’йомністю 5т, самосвалом, трактором з причепом, автолетючкою або автобусом та іншим автотранспортом. Гараж для ремонту дрезин оснащений кран-балкою вантажопід’йомністю 5т, а гараж для ремонту автотранспорту оснащений кран-балкою вантажопід’йомністю 3т та пересувним свар очним агрегатом постійного струму типу САК. Для виконання навантажувальних і розвантажувальних робіт біля складських приміщень передбачена установка тельфера 0,3-1,5 т.

1.4.6. Електромонтажна ділянка

В останні роки через старіння електрифікованих ділянок різко виріс обсяг капітального ремонту й реконструкційних робіт. Виконання цих робіт силами експлуатаційного персоналу ЕЧ відволікає його від поточних завдань, знижує якість технічного обслуговування й поточного ремонту, що неприпустимо. У зв'язку із цим на деяких дистанціях електропостачання з'являється ще один, загальний для усієї дистанції, спеціалізований підрозділ - електромонтажна ділянка (ЕМД).

Головними його завданнями є: капітальний ремонт і реконструкція контактної мережі і високовольтних ліній електропередач. Відповідно цьому завданню до складу ЕМД можуть входити 4 бригади:

- настановна, що виконує роботи по встановленню опор, фундаментів, ригелів;

- розгортальна, що виконує роботи по демонтажу і підвісці проводів;

- регулювальна, виконує регулювання підвіски й проводів;

- бригада по заміні фіксуючих ізоляторів, підтримуючих і анкерних пристроїв.

Штат електромонтажної ділянки перебуває в межах 25-30 чоловік. Його роботою керує начальник дистанції електропостачання

Структурна схема обслуговування ЕМД приведена на рисунку 1.13.


Рис. 1.13. Структурна схема обслуговування ЕЧД

Електромонтажна ділянка повинна оснащатися необхідним парком машин і механізмів, що забезпечують виконання будівельно-монтажних робіт.

Для виконання монтажних робіт з модернізації і реконструкції пристроїв контактної мережі та електропостачання ЕЧД оснащені : автомотрісою АДМ; чотиривісними залізничними платформами ; вагоном із аварійним запасом деталей для ремонту контактної мережі та повітряних ліній; комплексом для розкладки опор контактної мережі з буровою машиною , призначений для навантаження залізобетонних опор, транспортування їх до місця робіт, розкладки й установки ; вишкою на залізничному ходу; автолетючкою; компресорною установкою; вагоном- гуртожитком.

Автомотриса АДМ-1ксм багатофункціональна з краном –маніпулятором призначена для виконання будівельно-монтажних і ремонтних робіт, а також робіт з утримання пристроїв контактної мережі. Має неізольовану підйомно- висувну робочу площадку і оснащена краном-манипулятором зі знімними люльками для проведення ремонтних робіт на сусідній колії.

1.5 Виробнича база дистанції електропостачання

До складу матеріально-технічної бази господарства електропостачання залізниць входять дорожні електротехнічні майстерні, дорожні електротехнічні лабораторії. Господарство електропостачання має в своєму розпорядженні пересувні засоби на залізничному ходу. До них відносяться пересувні тягові підстанції змінного і постійного струму; пересувні трансформатори; пересувні бази масляного господарства; потяги з ремонту контактної мережі; малогабаритні крани вантажопід’йомністю 15-20 т; вагони для перевірки контактної мережі; пересувні електротехнічні лабораторії; платформи для ремонту контактної мережі ПРКС, платформи самохідні СМ, платформи розкочувальні РП, платформи з опорами, проводами та козлами для розкочування; машинні комплекси для утилізації залізобетонних опор і фундаментів контактної мережі; котлованокопачі або бурові установки на залізничному ходу для установки опор контактної мережі; комплекси для розкладки опор контактної мережі КУ-01; пересувні дизельні електростанції тощо.

Типовим проектом дистанції електропостачання передбачається, що виробнича база дистанції залежить від її типу ( першого, другого або третього). Будівля дистанції першого типу розрахована на виконання робіт тільки для даної електрифікованої ділянки без ремонту випрямлячів та без ремонту маслонаповненної апаратури. Територія дистанції електропостачання другого типу відрізняється тим, що має додаткові приміщення для ремонту обладнання. В будівлях дистанцій першого та другого типів розташовані райони контактної мережі. Територія дистанції третього типу характеризується наявністю потужного масляного господарства з майстернями і лабораторіями. Будівлі дистанцій усіх типів мають, як мінімум, два поверхи.

Характеристика приміщень цих дистанцій приводиться в таблиці.

Таблиця 1.Будівельні показникі дистанцій електропостачання

Показники Типи дистанцій
1 2 3
Будівельний обсяг, м3 3502 4637 6256
Площа забудівлі, м2 534 762 984
Загальна корисна площа, м2 612 838 933
У тому числі: механічні майстерні 39 59 48
випробувальна станція 12 27 27
лабораторія (високовольтна, хімічна) 13 26 60
майстерня з ремонту реле, приладів 15 33 41
Приміщення трансформаторно-масляного господарства - - 252
Приміщення району контактної мережі, м2 42 43 -
Гараж автомобілів, м2 29 29 29
Гараж автодрезин, м2 135 135 -
Котельня, м2 34 37 38
Адміністративні приміщення, м2 162 177 173
Приміщення складових, м2 20 21 24
Гардероб і санвузел, м2 44 49 43

На рисунку1.17 приведені плани першого і другого поверхів будівлі дистанції електропостачання другого типу.



Рис. 1.17. Будівля дистанції електропостачання

1- високовольтна лабораторія; 2 – майстерня з ремонту реле і приладів; 3-динамічна лабораторія; 4 – відділ кадрів; 5 – випробувальна станція; 6 – кабінет зам.начальника; 7- кімната секретаря; 8 – кабінет начальника дистанції; 9 – кімната для прийому їжі; 10 - кімната суспільних організацій; 11 – технічний кабінет; 12 – технічний відділ; 13 – бухгалтерія; 14 – актова зала; 15 – компресорна; 16 – складова; 17, 18, 21 - ремонтні приміщення РРД; 19 – кімната електромеханіка; 20- душ; 22, 23 – вентиляційні камери; 24 – котельня; 25 – ковальня; 26 – чоловічий гардероб і душ; 27 – столярна майстерня; 28 – електроремонтна майстерня; складова дистанції; 30 – жіночий гардероб і душ; 31 – санвузол; 32 – інструментальна складова; 33 – кабінет начальника РРД; 34 – механічна майстерня; 35 – кімната начальника ; 36 – черговий району контактної мережі; 37 – гараж для автомашин; 38 – кімната бригад РРД; 39 – гараж для автодрезин

Дистанції електропостачання оснащені пересувними установками і механізмами, що виконані на базі автомобілів та тракторів. В їх розпорядженні є аварійно-відбудовні автолетючки вантажопід’йомністю 2-2,5 т; бортові автомобілі вантажопід’йомністю 5-10 т; телескопічні вишки або МШТС на автоходу підвищеної прохідності; автомобілі-лабораторії для проведення високовольтних випробувань , для перевірки ліній автоблокування; канавокопачі або бортові установки для прокладки кабелів; буросовбостави; автомобільні крани вантажопід’йомністю 5-18 т підвищеної прохідності; монтажно-відбудовні автодрезини або автомотриси АДМ, АГВ, АДМ-СКМ; агрегати віброзанурення фундаментів; пересувні компресорні установки з комплектом шлангів і відбійними молотками; причіп розпуск 5т; трактор із комплектом начіпних пристосувань.

Нормальна робота й діяльність ЕЧ забезпечується також ремонтно-будівельною групою, автотранспортним і складським господарством.

1.6 Дорожні електромеханічні майтерні

В організації технічного обслуговування і капітальних ремонтів пристроїв електропостачання важливе значення мають дорожні електромеханічні майстерні (ДЕММ) . Вони є відособленим структурним підрозділом і входять до складу служби електрифікації та електропостачання залізниці. Дорожні електромеханічні майстерні створені з метою виконання робіт з ремонту електричних машин, електротехнічного устаткування, відновлення зношених і виготовлення нових запасних частин, виготовлення металоконструкцій для контактної мережі, пристроїв електропостачання, пристосувань, машин і механізмів.

Напрямок діяльності дорожних електромеханічних майстерень розглянемо на прикладі ДЕММ на станції Красний Лиман Донецької залізниці. Дорожні майстерні мають: цех по виготовленню металоконструкцій, механічний цех, цех машин та механізмів, цех по ремонту трансформаторів, цех по ремонту електродвигунів, цех електротехнічних виробів.

Цех з виготовлення металоконструкцій, виконує роботи із

виготовлення деталей та металоконструкцій для пристроїв контактної мережі та пристроїв електропостачання: клеми, анкерні відтяжки, консолі, кронштейни, роз’єднувачі РЛНД-10, рогові розрядники, фіксатори, хомути тощо. Він розташований на площі 2804,8 м2.

Механічний цех займається ремонтом бурових установок типу БМ-700, комплексу для розкладки опор контактної мережі КУ-01, роботами по модернізації дрезин для районів контактної мережі.