Смекни!
smekni.com

Структура фізичної працездатності у юних велосипедистів (стр. 12 из 13)

Такі заняття створюють можливість виконання спортсменами великих об'ємів роботи, що є характерним для циклів найбільш навантажень підготовчого періоду.

У завершальній частині заняття організм необхідно привести в стан, близький до доробочему. Для цього поступово знижують інтенсивність роботи і створюють умови, що сприяють інтенсивному протіканню відновних процесів. Основний зміст тренувального заняття велосипедистів складає переважно один вид рухової діяльності — їзда на велосипеді. Така однорідність заняття додає його частинам певну монотонність: підготовча і завершальна частини набувають вираженої допоміжної функції по відношенню до його основної частини. Навантаження в завершальній частині заняття поступово знижують, в ній застосовують вправи малої інтенсивності в спокійному темпі. Як правило, це спокійна їзда на велосипеді протягом 15—20 хвилин у відновному режимі з елементами розслаблення.

У велосипедному спорті важливо забезпечити застосування занять як виборчої, так і комплексної спрямованості відповідно до рішення основної задачі мезоциклу, етапу або періоду підготовки. Наприклад, в базових мезоциклах велосипедистів-шосейників можуть проводитися заняття виборчої спрямованості, вирішальні завдання розвитку силової витривалості (тривале тренування на трасі з гірським рельєфом) або розвитку загальної витривалості (тренування великого об'єму на рівнинній ділянці). Зазвичай ці заняття сприяють направленому розвитку основних рухових якостей (загальній і силовій витривалості) шляхом виконання тривалої, напруженої роботи, надають найбільш могутню дію на організм спортсменів і в значній мірі стимулюють процес адаптації.

Заняття комплексної спрямованості проводять для одночасного розвитку декількох різних рухових якостей і здібностей. При побудові занять з одночасним розвитком якостей найчастіше використовується варіант розвитку силової і загальної витривалості або спеціальної і загальної витривалості, хоча вельми поширені і інші поєднання.

Тренувальні заняття комплексної спрямованості з послідовним розвитком якостей полягають, як правило, з вправ, сприяючих підвищенню рівня швидкісних можливостей велосипедистів, а потім що розвивають загальну або спеціальну витривалість. Найчастіше використовуються такі поєднання в розвитку рухових якостей, як швидкісна витривалість і загальна або спеціальна витривалість, силова витривалість і спеціальна витривалість, швидкість і загальна витривалість і др .

При підготовці велосипедистів високого класу до групових шосейних гонок або до багатоденних гонок успішно застосовується в заняттях комплексної спрямованості варіант розвитку спеціальної витривалості з подальшим підвищенням швидкісних можливостей. Цю схему побудови тренувального заняття диктують умови діяльності змагання, коли після проходження індивідуальної гонки тривалістю 3—5 ч спринтерські здібності велосипедистів забезпечують ефективність в досягненні спортивного результату. У кожному конкретному випадку слід враховувати стан і рівень тренованості гонщиків відповідно періоду і етапу тренування, індивідуальні особливості спортсменів, їх самопочуття, метеорологічні умови, специфіку дороги і ін.


Висновок

Аналіз літературних джерел показав, що наявні публікації досліджень різних сторін підготовки кваліфікованих велосипедистів не охоплюють всю систему підготовки юних велосипедистів. Тому проведені нами педагогічні дослідження, дозволили конкретизувати окремі положення, що представляють безпосередню підготовку до змагань велосипедистів, як єдиний злитий процес безліччю його компонентів.

Загальновідомо, що тренувальний процес направлений на підготовку і участь в змаганнях, проте, як показав науково-теоретичний аналіз, в даний час вельми слабо розроблені критерії і структура їх проведення у юних велосипедистів.

Ефективність діяльності змагання в різних номерах олімпійських видів програми велосипедного спорту обумовлюється найбільш загальними компонентами діяльності змагання: 1)ефективністю старту; 2)рівнем дистанційної швидкості; 3)ефективністю фінішування.

Кожен компонент діяльності змагання має свої специфічні прояви, які залежать від рівня розвитку різних рухових якостей і від окремих функціональних характеристик, що обумовлюють рівень цих рухових якостей.

На нашу думку, при розробці програми підготовки у велоспорті необхідно враховувати:

- вік спортсменів та стаж їх спортивної діяльності;

- умови спортивної діяльності (рівнина, среднегорье, високогір'я);

- системний характер, головною метою якого є підготовка до головних стартів сезону;

- доцільність кількості змагань індивідуально для кожного спортсмена залежно від різних чинників і, перш за все, від фізичної підготовленості спортсменів.

Проведені експерименти по особливостям рухових якостей спортсменів, дозволив зробити висновки:

- протягом дня одне заняття є основним, останні додатковими, в окремих випадках можуть проводитися два основні заняття з великими або значними навантаженнями, що сприятиме підвищенню функціональних можливостей, або два додаткові заняття для зниження сумарного навантаження і запобігання можливому перенапруженню

- проведення ранніх тренувань (7-9 годин) замість зарядки з великими і значними навантаженнями не доцільно, в той же час бажаний проводити тренування, що включають легкий біг і вправи на розтягання;

- основні заняття швидкісно-силової спрямованості ефективно проводити в першій половині дня (10-15 годин), що пов'язане з участю в змаганнях саме в цей час доби;

- основні заняття по розвитку аеробних можливостей у велосипедистів доцільно проводити в другій половині дня (15-18 годин), оскільки в цей час в крові переважають жири, які поволі окислюються і служать основною енергетичною сировиною для аеробного функціонування організму;

- кожне заняття повинне мати тісний взаємозв'язок з попереднім і плануватися залежно від нього, а також повинно бути початком для подальшого, що дасть можливість розглядати тренування протягом дня як єдине фізичне навантаження.

Таким чином, в окремих видах велосипедних гонок пред'являються різні вимоги до прояву основних рухових якостей; енергозабезпечення роботи на фініші здійснюється за рахунок різних механізмів енергоосвіти, обумовлених специфічністю характеру діяльності. Це визначило особливості методики вдосконалення здібності до ефективного фінішування в кожному виді гонок. У тренувальному процесі слід спеціально моделювати умови різних станів організму максимально підвищити здібності до ефективного фінішування.

Аналіз літературних джерел і педагогічних спостережень показав, що в даний час немає чітко вироблених рекомендацій, що стосуються корекції тренувального процесу по плануванню участі спортсменів різних кваліфікацій у гонках.

Структура багаторічного тренування у велосипедному спорті повинна включати наступні етапи: початкової підготовки (2-3 роки), попередньої базової підготовки (2-3 роки), спеціалізованої базової підготовки (2-3 роки), максимальної реалізації індивідуальних можливостей (2-7 років), збереження досягнень (2 року і більш).

Аеробні джерела енергоосвіти складають основу спеціальної витривалості велосипедистів, діяльність змагання яких пов'язана з проявом тривалих зусиль.

Ємкість аеробних процесів залежить від запасів енергетичних субстратів в організмі — вуглеводів і жирів.

Старт має велике значення лише в гонках на короткі дистанції і його значущість в максимальному ступені виявляється на найкоротших з них. Виняток становить старт в спринтерській гонці.

Дистанційна швидкість під час гонок менше пов'язана з кінцевим результатом, недостатній її рівень не дозволяє пройти дистанцію змагання в першій групі. В результаті спортсмен, маючи здібність до ефективного фінішування, виявляється не в змозі взяти участь в боротьбі на фініші за призові місця.

Під час фінішування велосипедист повинен проявити такий комплекс здібностей, який дозволяє різко збільшити швидкість на тлі крайнього ступеня стомлення і важких хворобливих відчуттів, викликаних накопиченням продуктів проміжного обміну, а також чітко диференціювати зусилля, що додаються, з тим, щоб забезпечити максимальний коефіцієнт їх використання і уникнути можливого падіння на фініші в умовах жорсткого протиборства.

Тренувальні заняття комплексної спрямованості з послідовним розвитком якостей полягають, як правило, з вправ, сприяючих підвищенню рівня швидкісних можливостей велосипедистів, а потім що розвивають загальну або спеціальну витривалість.

При підготовці велосипедистів високого класу до групових шосейних гонок або до багатоденних гонок успішно застосовується в заняттях комплексної спрямованості варіант розвитку спеціальної витривалості з подальшим підвищенням швидкісних можливостей.


Практичні рекомендації

Результати дослідження дозволяють дати наступні практичні рекомендації.

Програма занять комплексної спрямованості припускає і одночасне вирішення завдань, направлених на розвиток різних видів витривалості (до роботи анаеробного і аеробного характеру); розвиток витривалості до роботи анаеробного характеру і підвищення швидкісно-силових можливостей.

Такі заняття створюють можливість виконання спортсменами великих об'ємів роботи, що є характерним для циклів найбільш навантажень підготовчого періоду.

У завершальній частині заняття організм необхідно привести в стан, близький до доробочему. Для цього поступово знижують інтенсивність роботи і створюють умови, що сприяють інтенсивному протіканню відновних процесів. Основний зміст тренувального заняття велосипедистів складає переважно один вид рухової діяльності — їзда на велосипеді. Така однорідність заняття додає його частинам певну монотонність: підготовча і завершальна частини набувають вираженої допоміжної функції по відношенню до його основної частини. Навантаження в завершальній частині заняття поступово знижують, в ній застосовують вправи малої інтенсивності в спокійному темпі. Як правило, це спокійна їзда на велосипеді протягом 15—20 хвилин у відновному режимі з елементами розслаблення.