Смекни!
smekni.com

Структура фізичної працездатності у юних велосипедистів (стр. 5 из 13)

Найуразливішими ланками опорно-рухового апарату висококваліфікованого велогонщика є область колінного, гомілковостопного суглобів, стегна і поперекового відділу хребетного стовпа. В області поясу верхньої кінцівки найбільш травмоопасними є область передпліччя, ключиця і ключично-акромиальное зчленування.

Велосипедному спорті найчастіше трапляються переломи довгих трубчастих кісток. Серед переломів частіше зустрічаються переломи ключиці, передпліччя, а також переломи в області гомілковостопного суглоба. На другому місці після переломів коштують пошкодження менісків, хрестоподібних і бічних зв'язок колінного суглоба, а також сочетан-ные травми капсульно-зв'язкового апарату; велика кількість ударів, що локалізуються в області зовнішньої поверхні стегна, тулуба, обширного садна тієї ж локалізації і поранень.

Вивихи у велосипедному спорті локалізуються в основному в області ключично-акромиального зчленування і значно рідше — в області кисті (вивихи пястно-фаланговых суглобів).

Часто зустрічаються пошкодження сухожиль: закриті (підшкірні) розриви ахиллова сухожилля і відкриті травми сухожиль сгибателей пальців, що виникають під час ремонту велосипеда.

Серед хронічних захворювань опорно-рухового апарату найбільш поширеними є захворювання колінного суглоба: мікротравми капсульно-зв'язкового апарату, меніскопатії, хондромоляции хряща, а також хронічні захворювання окістя большеберцовой кістки у вигляді периостеопатии.


1.3.4 Дихання і кровообіг

Велосипедний спорт пред'являє найбільш високі вимоги до роботи серцево-судинної і дихальної систем. Кров, циркулюючи по кровоносних судинах, доставляє до працюючих органів кисень, субстрати окислення і сприяє виведенню з організму продуктів розпаду. В ході тренування змінюється, по-перше, кількість крові, по-друге, її здатність зв'язувати і транспортувати кисень і вуглекислий газ і, по-третє, нейтрализовывать дія продуктів розпаду, що утворюються в організмі під час напруженої роботи, особливо молочної кислоти. Кровопостачання м'язів є одним з основних чинників, лімітуючих спеціальну працездатність спортсменів (В.В. Васильева, 1989).

Рух крові по судинах залежить від потужності скорочення серцевого м'яза. Серце людини поєднує функції мотора і насоса. Моторна функція забезпечується скоротливою діяльністю серцевого м'яза, а насосна — оригінальною будовою серцевих клапанів.

Потужність роботи серця залежить від його об'єму і сили серцевого м'яза. Потужність оцінюють за об'ємом крові, перекачуваному серцем за одиницю часу. Під час напруженої м'язової роботи серце нетренованої людини здатне перекачувати за 1 мін 20—24 л крові, а серце спортсмена високої кваліфікації до 46 л. Показник потужності серця — максимальний хвилинний об'єм крові — складається з двох величин: ЧСС і об'єму систоли. Щоб визначити хвилинний об'єм, необхідно зміряти ЧСС, а також величину об'єму систоли і ці величини перемножити. Так, щоб збільшити продуктивність роботи серця, необхідно засобами спортивного тренування або підвищувати максимальну ЧСС, або збільшувати об'єм систоли. Проте насправді максимальну ЧСС засобами спортивного тренування збільшувати недоцільно [15].

Слід виконувати такі тренувальні навантаження, які сприяють збільшенню об'єму систоли. Для цього спортсменам задають вправи циклічного характеру. Інтенсивність тренувальних навантажень повинна відповідати ЧСС від 135 до 185 хв-1 . У вказаному діапазоні інтенсивності серце спортсмена працює так, що величина об'єму систоли крові складає від 93 до 100 % максимального. У цьому діапазоні високим ефектом володіють тренувальні навантаження рівномірного, змінного і інтервального характеру. Кров, протікаючи по капілярах малого круга кровообігу, контактує з альвеолами легенів, де відбувається обмін газів. Вуглекислий газ, що проник з венозної крові в легені, виводиться з організму в навколишнє середовище, а кров одночасно насищається киснем. При виконанні важкої роботи важливе значення надається вязкістним властивостям крові велосипедистів. Циркулюючи по судинах, в'язка кров випробовує більший опір, чим менш в'язка кров. Чим вище в'язкість крові, тим більше важку роботу повинне виконати серце. У сильно стомлених спортсменів погіршується циркуляція крові, що веде до збільшення навантаження на серці, порушенню постачання м'язів киснем, активізації анаеробних процесів і підвищенню концентрації молочної кислоти в м'язах і крові. Щоб уникнути таких небажаних наслідків рекомендується використання препаратів, нейтралізуючих негативні дії, наприклад, трен-тала, нікотинаміду (вітамін РР), аспірину, які приймаються за призначенням лікаря. У висококваліфікованих гонщиків величина ЖЄЛ складає 5,5—6,8 л (у новачків 3,2—3,8); сила вдиху відповідно 150—240 мм рт.ст. (у новачків 80—150). Поєднання високого рівня ЖЄЛ з великою силою дихальної мускулатури дозволяє велосипедистам демонструвати величини максимальної довільної вентиляції легенів в 200—250 л·хв-1. Легенева вентиляція в 60—140 л·хв-1, характерна для гонщиків, переноситься дихальним апаратом без великої напруги [15].

Спірним залишається питання про доцільність спеціальних довільних режимів дихання, направлених на підвищення його ефективності. Різні автори пропонують: а) синхронізувати число оборотів педалей з числом дихальних циклів (наприклад, в співвідношенні 1:1 або 2:1) під час пересування з різною швидкістю; б) використовувати під час тренування різні пристрої і способи, утрудняючий вдих і видих, наприклад, їздити на велосипеді в масці з клапанами невеликого діаметру або бинтувати грудну клітку гумовими бинтами; у) під час педалювання затримувати дихання на 5 —15 з; г) під час їзди на велосипеді дихати рідко, глибоко; д) під час руху дихати довільно з мінімальною легеневою вентиляцією; е) виконувати спеціальні дихальні вправи під час общераз-вивающих рухових дій [15].

Італійські гонщики щоденно 3—4 рази виконують комплекси дихальних вправ, основні з яких: глибокі дихальні цикли з прогином в грудній частині спини і підняттям рук, а також максимально повні видихи з нахилом вперед і зведенням рук вгору перед грудьми, оскільки вважають, що необхідне збільшення рухливості грудної клітки і зміцнення спеціальної дихальної мускулатури [32].

Твердження, що при низькій посадці порушується нормальне дихання гонщиків оскільки із-за недостатньої вентиляції нижніх ділянок легенів артеріальна кров не повністю насищається киснем, не знайшло наукового підтвердження. В.В. Міхайлов і співавтори (1977) спеціально перевіряли ефективність дихання велосипедистів середньої і високої кваліфікації, що виконували роботу на велостанку в низькій посадці. Випробовувані обертали педалі з потужністю, відповідною 35, 75 і 100 % МПК. Під час роботи у них брали кров з артерії, визначали параметри зовнішнього дихання і споживання кисню. Аналіз змісту кисню в артеріальній крові, показники кислотно-основної рівноваги і інші критерії свідчили про високу ефективність дихання гонщиків під час роботи різної потужності, що виконується в низькій посадці.

Часто у гонщиків під час лабораторних обстежень визначається МПК при виконанні напруженої роботи саме в низькій посадці. Якби ця посадка утрудняла дихання, то це в першу чергу відбилося б на величині споживаного кисню [32].

Проте низька посадка і характерна для їзди на велосипеді фіксація рук на кермі хоча і не позначаються негативно на газообміні, все-таки деякі утруднення зовнішньому диханню створюють. Тому виправдані пошуки раціональної посадки, ефективність якої визначається не тільки аеродинамічними чинниками, але і зручністю дихання (В.В. Міхайлов, Г.М. Панів, 1975).

Рекомендації про роль дихальних вправ і вправ для підвищення гнучкості хребетного стовпа заслуговують уваги. Їх можна включати в число вправ, що виконуються на уранішній зарядці.

Під час подолання різних ділянок тренувальних і змагань трас частота обертання педалей у гонщиків складає 60—140 об· хв-1. Як показали спеціальні дослідження, в цей час мимовільна і свідомо неконтрольована частота дихання складає 45—47 циклів в 1 хв. Рухи ніг і частота дихання у гонщиків асинхронны. Тут немає співвідношення 1:2, як це спостерігається у спортсменів при плаванні, і немає співвідношення 1:1, як при роботі веслами у веслярів, що спеціалізуються в академічному веслуванні. Всі ланки дихального процесу, тобто зовнішнє дихання, зазнають значні зміни в процесі спортивного тренування. Цього цілком достатньо і немає необхідності виконувати ще якісь спеціальні дихальні вправи у великому об'ємі. Тренувальний процес дуже складний, він складається з великого числа спеціальних вправ, без яких дійсно не можна обійтися, тому не слід ускладнювати життя спортсмена маловиправданими і неефективними завданнями по вихованню "правильного" дихання (СВ. Ердаков, В.А. Капітонов, М.М. Міхайлов, 1990) [11]. Особливості терморегуляції. Під час велосипедних гонок до системи терморегуляції пред'являються значні вимоги. Максимальної працездатності чоловік досягає при підвищенні температури тіла на 1 —1,5° (А.С. Павлов, 1983). Проте коли змагання проводяться в умовах теплого або жаркого клімату теплопродукция в 18—20 разів перевищує її рівень спокою (У. Nielsen, 1969). Тепловіддача шляхом випаровування грає провідну роль в запобіганні перегріванню організму. Систематичне тренування формує у спортсменів комплекс пристосовних реакцій, який виражається в ранішому включенні механізмів потовиділення, в збільшенні кількості виділеного поту і, нарешті, поту, що у великій кількості випаровується (К.П. Іванов, 1972; А.А. Семкин, 1992). Зіставляючи процеси теплорегуляцій під час тренувальних занять і змагань у спортсменів, що спеціалізуються в циклічних видах спорту, можна укласти, що вони найбільш сприятливі у велосипедистів [11].