Смекни!
smekni.com

Структура фізичної працездатності у юних велосипедистів (стр. 9 из 13)

Рівень досягнень у велосипедному спорті визначається умінням демонструвати свої максимальні швидкісні здібності з урахуванням особливостей функціонування організму в той або інший проміжок часу. Ці максимальні швидкісні здібності стосовно спринтерської гонки повинні бути на одному, вищому, рівні, а стосовно командної гонки на шосе — на іншому, нижчому, рівні. Але у всіх випадках максимально доступний рівень швидкісних здібностей є чинником, що істотно визначає рівень спортивних досягнень у будь-якому вигляді гонок [17].

Другою значущою руховою якістю велосипедиста є сила. Діяльність змагання пред'являє високі вимоги до силових здібностей велосипедистів. Це відноситься не тільки до старту на короткі дистанції трекових видів гонок, але і на довгі дистанції шосейних гонок, де багато разів повторюються ривки при низькій швидкості гонки, долаються круті, короткі підйоми і довгі гірські перевали, використовуються великі передавальні співвідношення, їзда проти сильного вітру. У всіх випадках, коли потрібне подолання значного опору, спортсменові необхідно проявляти неабиякі силові здібності [17].

Здатність спортсмена підтримувати необхідну швидкість протягом часу, необхідного для подолання дистанції змагання, тобто витривалість є третім чинником фізичної підготовленості, від якого залежить спортивний результат [17]. Велика вага витривалості в окремих номерах програми, особливо в гонках на шосе, декілька менше в гонках переслідування на треку, але навіть і в спринтерських гонках витривалість украй необхідна, оскільки спортсменам доводиться протягом одного дня стартувати кілька разів з невеликими інтервалами відпочинку. При аналізі спортивного результату і його складових частин в гонці на 1000 м з місця видно, що діяльність змагання є похідною прояви різних рухових якостей практично в рівній мірі (рис. 3.1).

Рис. 3.1. Найбільш значущі рухові якості при подоланні різних ділянок дистанції 1000 м з місця (приведені рухові якості, що мають ступінь кореляції r > 0,6): 1 — швидкість; 2 — вибухова сила (силовий компонент); 3 — вибухова сила (швидкісний компонент); 4 — швидкісна витривалість; 5 — силова витривалість; 6 — максимальна сила

Ефективність діяльності змагання в різних номерах олімпійських видів програми велосипедного спорту обумовлюється найбільш загальними компонентами діяльності змагання: 1) ефективністю старту; 2) рівнем дистанційної швидкості; 3) ефективністю фінішування.

Кожен компонент діяльності змагання має свої специфічні прояви, які залежать від рівня розвитку різних рухових якостей і від окремих функціональних характеристик, що обумовлюють рівень цих рухових якостей.

Під час старту характер і тривалість зусиль при виконанні прискорення залежать в кожному виді велосипедного спорту від тієї ролі, яку грає цей компонент діяльності змагання в забезпеченні високого спортивного результату. Найбільш значущою стартова швидкість є в гонці на 1000 м з місця. Довжина стартового розгону складає в більшості випадків 200 м. Проте в практиці загальноприйнята реєстрація часу першого круга дистанції, тому стартова швидкість аналізується на цілому крузі велотреку (333,3 м). Перший круг дистанції спортсмени долають за 22—24 с. Старт в гонці на 1000 м з місця настільки ответствен, що у разі низького результату на стартовому крузі спортсмен позбавлений можливості відіграти упущене. Якщо він перевищив стартову швидкість, то неминуче відбудеться різке погіршення загального результату за рахунок зниження швидкості на останній третині дистанції.

3.2 Ефективність діяльності рухових здібностей у велоспорті

На стартовому відрізку дистанції спортсмен сам ухвалює рішення про вибір швидкості і несе відповідальність за це, оскільки першу інформацію про хід гонки він отримує, коли пройдене 30—40 % дистанції і змінити що-небудь дуже складно. Самою значущою руховою якістю для забезпечення ефективності стартового розгону є максимальна і вибухова сила. Для прояву її у цей момент потрібні тонкі м'язові диференційовані зусилля по ходу збільшення швидкості руху. Безпосереднім джерелом енергії скорочення м'язів є аденозинтрифосфорна кислота (АТФ), відновлення якої може проходити різними біохімічними шляхами: алактатным анаеробним, лактатним анаеробним і аеробним (табл. 3.1).

Таблиця 3.1 Характеристика біохімічних процесів енергозабезпечення м'язової роботи (узагальнені дані)

Розподіл кореляційних взаємозв'язків основних рухових якостей (I — швидкість; II — вибухова сила, силовий компонент; III — вибухова сила, швидкісний компонент; IV — швидкісна витривалість; V — силова витривалість; VI — максимальна сила) з ефективністю подолання різних ділянок дистанції 1000 м з місця (В.О.Орел, 1986): I початок дистанції; 2 — швидкість 166,6 м з місця; 3 — швидкість 333,3 м з місця; 4 — швидкість 500 м з місця; 5 — швидкість 666,6 м з місця; 6 — максимальна швидкість 166,6 м; 7 — швидкість на останніх 666,6 м дистанції; 8 — максимальна швидкість 333,3 м; 9 — швидкість 666,6—333,3 м з місця; 10 — швидкість 1000—666,6 м з місця; 11 максимальна швидкість 500 м; 12 — швидкість 1000—500 м з місця.

Старт вимагає великих витрат енергетичного потенціалу спортсмена. Фізичну роботу він виконує за рахунок анаеробної алактатной продуктивності, зв'язаної з використанням енергії, що звільняється, шляхом розщеплювання макроергічних фосфорних з'єднань, що містяться в м'язах. Цей механізм використання АТФ м'язами здатний в короткий час вивільнити виключно велику кількість енергії. Алактатний анаеробний механізм забезпечує короткочасну високоінтенсивну роботу і є визначальний в прояві силових і швидкісно-силових якостей. Потужність алактатного анаеробного механізму утворення енергії багато в чому визначається запасами макроергічних з'єднань, потужністю ферментативних систем. Зазвичай людина здатна розвинути потужність 1,3—1,6 л.с, а спортсмен, що тренується, — до 1,8 л.с, але не більше ніж протягом 5—6 с. Зв'язок потужності і тривалості роботи показаний на рис. 3.1.

Рис. 3.1. Зв'язок потужності навантаження і тривалості роботи, виражена напівлогарифмічним графіком залежності енергетичного запиту організму (л.с.) і його кисневого еквівалента від часу роботи: 1 — спортсмени високого класу; 2 — фізично здорові чоловіки


Запаси макроергічних фосфорних з'єднань можна збільшити в процесі тренування головним чином за рахунок застосування засобів, сприяючих збільшенню м'язової маси і підвищенню кількості міозину і акто-миозина м'язів, що перетворюють хімічну енергію АТФ в енергію м'язового скорочення. Цей механізм утворення енергії включається відразу після початку роботи, коли ще не встигають почати функціонувати лактатний і аеробний механізми. Його вистачає приблизно на 20 с (за цей час запаси креатинфосфату м'яза вичерпуються більш ніж удвічі при важкому спринтерському навантаженні і надалі мало впливають на енергозабезпечення роботи, рис. 3.2).

Рис. 3.2. Виснаження запасів КФ і АТФ і зміст лактату в м'язі і крові з артерії і стегнової вени при важкій фізичній роботі. Приведені також значення рН крові.


Слід враховувати, що до анаеробних відносяться вправи різної потужності (табл. 3.2): максимальною анаеробною, околомаксимальной анаеробною (змішаною анаеробною); субмаксимальною анаеробною (анаеробно-аеробною).

У вправах максимальної анаеробної потужності використовується виключно анаеробний спосіб енергозабезпечення працюючих м'язів, головним чином, за рахунок фосфагенної енергетичної системи (АТФ + КФ) при деякій участі лактацидної (гліколітичною). Такі, наприклад, гонка на 200 м з ходу, 500 м з місця, спринтерська гонка на треку.

Таблиця 3.2 Енергетична і эргометрічна характеристика анаеробних циклічних вправ

У вправах околомаксимальної анаеробної потужності співвідношення внеску енергетичних систем таке, що 70 % складає фосфагенна енергетична система. У вправах субмаксимальної анаеробної потужності переважає внесок 60 % гліколітичної системи.

Перші 3—5 циклів педалювання після старту вимагають максимального прояву силових здібностей. У цьому виді гонок спортсмен на перших 2 циклах педалювання повністю використовує свої максимальні силові можливості для того, щоб подолати інерцію спокою і швидко набрати швидкість при встановленій на велосипеді великій передачі. Збільшення тривалості стартового розгону приводить до мобілізації інших джерел енергії. До кінця стартового круга дистанції на треку 333,3 м енергозабезпечення за рахунок розщеплювання креатинфосфатных з'єднань знижується майже наполовину і робота вже в значній мірі забезпечується за рахунок гліколізу. Подібна картина спостерігається і при старті в командній гонці переслідування, проте потужність роботи на стартовій ділянці дистанції декілька нижче, команда проходить стартовий круг за 23—25 с. Основне навантаження при старті приймає на себе велосипедист, що знаходиться у вимірювальної лінії. Він зобов'язаний першим перетнути стартову межу. Рівень прояву силових здібностей при стартовому розгоні в командній гонці декілька менше, ніж в гонці на 1000 м з місця, але підвищується рівень вимог до прояву швидкості на старті, оскільки команда подається пострілом пістолета і від швидкості реакції на постріл залежить ефективність старту. Якщо спортсмен, що є в команді що розгонить, не проявив на старті необхідного рівня силових здібностей і швидкості реакції на сигнал стартера, то буде показаний низький результат при розгоні, і команді відіграти програш, що утворився на першому крузі, не завжди вдається. Якщо тих же якостей на старті не проявив хто-небудь з решти членів команди, вона буде "розірвана", і подальші максимальні зусилля не завжди приводять до успіху. Крім того, до моменту з'єднання команди частина гонщиків має понижену працездатність