Смекни!
smekni.com

Структура фізичної працездатності у юних велосипедистів (стр. 8 из 13)

У процесі багаторічного тренування вага фізичної підготовки міняється.

Потрібно підкреслити, що засоби загальної фізичної підготовки підбираються з урахуванням специфіки вигляду спорту. У велогонщиків, наприклад, ведуче місце займають циклічні вправи, що виконуються в рушенні або пов'язані з пересуванням по певному рельєфу місцевості, жвава і спортивна гра. По мірі підвищення тренированности вони стають і більш спеціалізованими. Так, від розвитку сили взагалі на початку підготовки спортсмен переходить до розвитку сил ведучих м`язових груп, далі до розвитку швидкісно-силових якостей, а потім до розвитку силової витривалості.

Спеціальна фізична підготовка направлена на розвиток якостей, специфічних для велоспорту. До засобів спеціальної фізичної підготовки відносяться вправи на велосипеді, різні имитационные вправи, вправи на велотренажері і вправи схожі по структурі, так і по характеру нервово-м`язових зусиль.

Спеціальна фізична підготовка направлена на вдосконалення технічної майстерності і підвищення рівня розвитку специфічних якостей. У спеціальній підготовці велосипедиста особливе місце займає змагальна підготовка, тісно пов'язана з технічною, тактичною і психологічною підготовкою.

Технічна підготовка є складовою частиною спеціальної підготовки. У загальній технічній підготовці передбачається оволодіння різноманітними уміннями і навичками, що дозволяють оволодіти технічною майстерністю. Спеціальні вправи повинні бути направлені не тільки на відробляння техніки взагалі, але і на уточнення і вдосконалення окремих деталей, на розвиток якостей, сприяючих кращому освоєнню елементів техніки. Щоб правильно підібрати спеціальні вправи, тренер повинен знати биомеханические основи техніки і розуміти істоту внутрішніх механізмів і процесів організму, що відбуваються при виконанні рушення.

Велике значення для оволодіння технічною майстерністю має уміння оцінювати свої можливості, провести самоконтроль.

Тактична підготовка. Тактика це мистецтво ведення боротьби. У неї входять планування і прогнозування поведінки під час змагань, виникаючих труднощів, розподіл сил і т.д.

Тактична підготовка складається з теоретичного і практичного розділів.

У теоретичному розділі розкриваються питання обгрунтування тих або інших прийомів і чинників, що впливають на тактичну поведінку спортсмена [1, 17].

На практиці під час тренування і змагань спортсмен випробовує різні варіанти тактичної поведінки. Можна розрізнювати тактику застосування педалювання, тактику подолання підйомів, проходження спусків і поворотів.

Психологічна підготовка включає морально-вольову підготовку, виховання у спортсмена цілеспрямованості, винахідливості, завзятості, самостійності, сміливості. Вихованню волі і високих моральних якостей належить ведуче місце. І тут велику роль грає тренер, його методи впливу на спортсмена, особистий приклад [17, 18, 26].

Морально-вольова підготовка здійснюється постійно, вона пов'язана з подоланням труднощів і вимагає спеціальних засобів і методів.

Теоретична підготовка передбачає озброєння спортсмена загальними і спеціальними знаннями. Вона охоплює широке коло питань філософію і історію, теорію і методику велоспорту, питання фізіології, лікарського контролю, психології і педагогік і т.д. Всебічний розвиток спортсмена необхідна умова досягнення високих результатів. Однак всебічна підготовка повинна відповідати і основним напрямам спеціалізації.

На різних етапах в залежності від індивідуальних особливостей і фізичних можливостей вага того або іншого розділу підготовки міняється.


Розділ 2. Методи і організація досліджень

2.1 Загальна характеристика методів досліджень

Для вирішення поставлених завдань використовувалися загальноприйняті і спеціально розроблені методи досліджень.

1. Методи теоретичного аналізу, узагальнення.

2. Методи педагогічного обстеження: спостереження, тестові випробування фізичної підготовленості.

3. Методи педагогічного експерименту.

4. Методи медико-біологічного обстеження, фізіологічні проби.

5. Обчислювальні, статистичні і інші методи кількісного аналізу і формалізованого представлення даних.

2.1.1 Методи теоретичного аналізу і узагальнення нучно-методичної

літератури

Вивчення і узагальнення вітчизняної і зарубіжної науково-методичної літератури. При вивченні і аналізі літературних джерел з даної проблеми виявилися основні чинники, від яких залежить результат у велоспорті, найбільш раціональні на наш погляд засоби і методи, вживані велосипедистами різної кваліфікації і спортсменами, представниками інших видів спорту циклічного характеру і видів спорту, пов'язаних з проявом сили. Основна увага була зосереджено на роботах по проблемах силової підготовки у спортсменів високої кваліфікації. У зв'язку з цим не менший інтерес представляла для нас література по різних питаннях, пов'язаних з модельними характеристиками (як силовими і спеціальними силовими, так і фізіологічними). Були піддані аналізу праці, що містять відомості з питання, що вивчається, з анатомії, спортивної фізіології, біохімії, біомеханіки, теорії і методики фізичного виховання.

Інтерв'ювання і опит тренерів і спортсменів. При узагальненні досвіду передової спортивної практики враховувалися точки зору ведучих українських, російських і деяких зарубіжних тренерів і фахівців, викладачів Вузів і спортсменів. Інтерв'ювання і опит проводилися в основному у формі особистих бесід, аналізу накопиченого в цьому питанні досвіду. Ці дані допомогли глибше і різносторонньо вивчити і узагальнити питання, що цікавлять нас. Збір даних, а також бесіди з провідними тренерами і фахівцями проводилися на змаганнях по лижному орієнтуванню, іншим видам спорту в багатьох містах України, Росії, а також за кордоном.

Аналітичний огляд літературних даних і опиту тренерів і спортсменів представлений в гл.1. За наслідками літературного огляду і опиту оцінено полягання проблеми силової підготовки у велоспорті. Виявлені основні напрями з проблеми, що вивчається. У результаті конкретизована постановка проблеми дослідження і висунута робоча гіпотеза її рішення.

2.1.2 Методи педагогічних досліджень

Педагогічні спостереження. На всіх етапах дослідницької роботи нами широко використовувався метод педагогічних спостережень. Об'єктом цих спостережень з'явився тренувальний процес у велоспорті, а зокрема, тренувальний процес групи спортсменів 9-12 років. Особлива увага була приділена тренуванням, завданням яких був розвиток силових якостей за допомогою застосування стандартних силових комплексів вправ. Спостереженням необхідно було виявити, як в процесі тренування змінювалися якісні і кількісні силові показники виконання вправ, а відповідно і власне силові показники спортсменів. Нас цікавило, як різні по ступеню навантаження (мала, середня, значна, велика) впливають на організм спортсмена, яка послідовність вправ в комплексі найбільш ефективна, яка послідовність комплексів в тренувальному занятті раціональніша і яким чином краще побудувати тренувальний процес в мікроциклах, щоб забезпечити підвищення ефективності останнього. Для детальнішого аналізу тренувального процесу із застосуванням стандартних тренувальних завдань силовій спрямованості. Оцінку ефективності застосування комплексів вправ силової спрямованості проводили за допомогою найбільш інформативних, на наш погляд, тестів і контрольних випробувань, що дозволяють оцінити динаміку, як власне-силових показників, так і показників, що характеризують спеціальні силові якості велосипедиста.

2.1.3 Медико-біологічні методи дослідження

Електрокардіографія. Запис електрокардіограм до і після навантаження проводився на електрокардіографі вітчизняного виробництва по загальноприйнятій методиці в умовах обласного диспансеру.

Функціональні тести і проби. В процесі досліджень ми використовували деякі із загальноприйнятих тестів і проб:

1) Середній артеріальний тиск, що є одним з важливих показників гемодинаміки. Математичний метод обчислення середнього тиску:

Адсреднєє = Аддіаст. + АТ сист. / 2

Спостереження показують, що при фізичному стомленні середнє АТ підвищується на 10-30 мм. рт. ст.

2.1.4 Методи математичної статистики

Щоб об'єктивно оцінити ступінь надійності і достовірності отриманого матеріалу досліджень, виявити закономірність і зміну показників, що вивчаються, нами були використані методи математичної статистики. Після закінчення кожного етапу досліджень оброблялися кількісні дані, що характеризують динаміку власне силових і спеціально силових показників. Все це дало можливість привести отримані дані у визначену і зручну для аналізу форму. З метою кількісного аналізу результатів досліджень і встановлення статистичної незалежності були використані загальноприйняті способи обробки даних з обчисленням наступних показників:

х - середня арифметична;

у – середньо-квадратичне відхилення;

m - помилка репрезентативності середньої арифметичної;

t - достовірність відмінності між середніми величинами (по критерію Стьюдента);

r - коефіцієнт кореляції.


Розділ 3. Власні дослідження

3.1 Особливості розвитку рухових якостей у велоспорті

Фізична підготовка — це процес розвитку рухових якостей. Через рухові якості виявляється рівень спортивної підготовленості, і по цьому кінцевому результату оцінюється майстерність гонщиків. Кожен конкретний вид велосипедних гонок пред'являє специфічні вимоги до рухових якостей велосипедиста, його швидкісних і силових здібностей, витривалості [26].