Смекни!
smekni.com

Порівняльний аналіз туристичної привабливості країн південно-східної Европи (стр. 4 из 9)

ЖИТЛО.

У Вашому розпорядженні - різні місця проживання. Як правило, ними можна користуватися весь рік. Забронювати проживання можна на інтернетному сайті www.slovenia. info/hotels

ГОТЕЛІ.

Готелі категоризовані за міжнародними стандартами - від однієї до п'яти зірок. Всім готелям присвоєні категорії згідно західно-європейської системи.

Щороку готелі в Словенії опубліковують свої прейскуранти, які можна отримати в словенських туристичних представництвах за кордоном, у словенських бюро подорожей та в Словенській туристичній організації.

Молоді туристи можуть зупинитися в молодіжних готелях, які працюють в містах Блед, Птуй, Піран, Нова Горіца, селищі Плісковіці на Красу та в Любляні.

ПРИВАТНИЙ СЕКТОР.

У всіх туристичних містах можна мешкати в приватному секторі. Через туристичне бюро або напряму, домовившись безпосередньо з господарем, можна попередню замовити помешкання. На Ваш вибір - кімнати з однією, двома або трьома зірками.

КЕМПІНГИ.

Словенські кемпінги - це ідеальне місце проживання для всіх тих, хто звик самостійно планувати свою відпустку, прихильників спорту та активного відпочинку, і що найважливіше, для тих, хто хоче свою відпустку провести на незайманій природі. Починаючи з 2001 року, словенські кемпінги набули статус членів організації "EFCO&HPA" (European Federation of Campingsite Organisations & Holiday Park Associations) та були обладнані згідно європейських стандартів. У великих кемпінгах є бунгало, які рекомендується замовляти заздалегідь.

ТУРИСТИЧНІ СЕЛЯНСЬКІ САДИБИ.

Сільські садиби, де окрім сільського господарства, власники займаються також туристичним бізнесом, знаходяться далеко від шумних міст та щоденного метушіння, в мальовничих куточках по всій Словенії. Категорія садиби позначена кількістю яблук: садиби, які пропонують просто обладнані кімнати із загальною ванною та туалетом, мають одне яблуко; а садиби, які пропонують гарно обладнані кімнати з окремим туалетом і ванною, позначені чотирьома яблуками.

2.2.2 Географічна та туристична привабливість Хорватії

2.2 Мапа Хорватії [3, c.113].

Країна розташована у північно-західній частині Балканського півострова, на перехресті між Центральною Європою і Середземномор'ям

* Площа території держави (включно з акваторією) - 89,810 кв.км.

o Площа суходолу - 56,610 кв.км.

o Площа внутрішнього моря - 33, 200 кв.км.

o Площа економічної морської зони - 23,870 кв.км.

Загальна площа економічної зони - 113,680 кв.км.

* Довжина берегової лінії - 5835 км.

o Довжина берегової лінії материка - 1777 км (30,5%).

o Довжина берегової лінії островів - 4058 км (69,5%).

* Ширина територіальних вод - 12 морських миль

Хорватія володіє дивовижно красивою природою і вважається одним з самих екологічно чистих місць в світі. Завдяки унікальному середземноморському клімату, Хорватія користується величезною популярністю серед західноєвропейських туристів. Довжина прибережної зони складає 1778 км. У Хорватії налічується близько 1185 островів і маленьких острівців уздовж Адріатичного побережжя, 66 з них населені. На території Хорватії розташовано 7 дивних національних парків.

Клімат.

Субтропічний середземноморський на Адріатичному побережжі і помірно-континентальний в східній частині країни (у гірських районах досить прохолодний, з тривалою холодною зимою). Середня температура влітку від +22-24 С в континентальних районах, до +28-31 С на узбережжі. На Адріатичному побережжі Хорватії 270-300 днів в році світить сонце (найбільший показник ясної погоди в Європі). Кращий час для відвідин країни - з травня по вересень, в цей період вода прогрівається до 22-24 С.

Башка Вода.

Одне з найзатишніших містечок Макарськой Рів'єри, Башка Вода знаходиться в 60 км. від м. Спліт і в 75 км. від аеропорту. Багато років тому він був маленьким рибальським селищем, а сьогодні став одним з найпопулярніших курортів Хорватії з дуже гостинними жителями, безліччю ресторанів і барів, прекрасними дрібногальковими пляжами і чистеньким морем. Вважається, що це місце має ідеальні умови для повноцінного відпочинку, тут багато барів, а також найпопулярніша дискотека острова.

Брач.

Брач - третій по величині острів на Адріатиці. На острові багато соснових лісів, виноградників і оливкових гаїв. Це острів сонця, скель і моря. Його багаточисельні бухти і прекрасні галькові пляжі приваблюють туристів зі всього світу. Вас захоплять больські пляжі, один з яких називається "Золотий Ріг". Цей мис з гальки постійно міняє свою форму під впливом вітру і хвиль. Традиції приготування унікального рожевого вина і екзотичних рибних страв тут зберігаються з давніх часів. Острови Брач і Хвар є абсолютними рекордсменами "гарної погоди". Сонце тут світить майже три тисячі годин щорік. Відповідно, і туристичний сезон тут триває цілий рік.

Дубровнік.

Дубровнік - найвеличніше і вишуканіше місто Хорватії, яке називають "перлиною Адріатики". Він включений ЮНЕСКО в трійку найкрасивіших міст - пам'ятників Європи епохи Відродження, разом з Венецією і Амстердамом. Окрім знаменитих пам'ятників минулого, Дубровнік славиться і як самий унікальний курортний центр півдня Хорватії. Влітку сюди з'їжджаються на відпочинок туристи зі всієї Європи. Відпочинок і культурне життя міста тісно взаємопов'язані. Щорік влітку в Дубровніку проводяться багаточисельні міжнародні фестивалі. Ідеальний клімат Дубровніка особливо приваблює спортсменів. Цілий рік тут організовуються міжнародні змагання і спортивні збори.

Крк.

Золотий або зелений Крк можна і не можна назвати островом. Можна із-за його ідилічної природи і віддаленості від повсякденного життя. Але не можна із-за його зв'язку з материком. Цей острів, на якому знаходиться і аеропорт, від материка відділяє море і пов'язує з ним міст, що не мав собі рівних по величині на момент будівництва. Для одних Крк - золотий острів. Інші називають його зеленим. І ті, та інші мають рацію. Перші оцінюють його туристичні цінності, а для других вирішальним став колір його рослинності. На Крке, якщо Ви побажаєте ви зможете знайти і свій острів. А також побачити всі його відмінності, великі і малі селища, контрасти зелених доріжок для прогулянок і дивну недоторканість голих скель, острівці, сотню укритих заток і лише Ваші пляжі.

Пореч.

Пореч є самим відвідуваним туристичним центром Хорватії завдяки відмінній інфраструктурі, дивній по красі природі і прекрасними можливостями для відпочинку. Його побережжя, протяжністю 64 кілометри, рясніє безліччю смарагдових лагун і приваблює химерно прорізаною береговою лінією надзвичайної краси, а м'який середземноморський клімат приваблює сюди людей, які бажають поправити здоров'я. Якщо порівняти середземноморські міста Хорватії, що відрізняються своїм спокоєм і розміреністю, то Пореч виявиться найвеселішим і невимушеним з них.

Пула.

Пула є найзагадковішим і незвичайним містом Хорватії. Це пов'язано, перш за все, з його багатою історією, яка сильно вплинула на архітектуру, культуру і традиції. Тут є на що поглянути, але в той же час Пулу не можна назвати милим і симпатичним містом, він, швидше, сильний і трохи холодний, але в той же час налічує безліч затишних куточків, які існують самі по собі як уривки з минулого. Відпочинок в Пулі приголомшує і розчаровує одночасно, тут стикається безліч, здавалося б, несумісних речей, створюючи унікальний і неповторний образ...

У наш час Пула - це великий морський порт і міжнародний туристичний центр. Туристичні комплекси Пули популярні у всьому світі і щорік тут відпочивають більше 50 тисяч туристів.

Умаг.

Умаг розташований на маленькому півострові, і його старовинний центр оживає літніми ночами. Центр оточений сучасними готелями і кемпінгами. Умаг живе туризмом і морем. Тенісна ракетка може служити символом Умага, в якому знаходиться величезне число кортів з відмінним покриттям. Тут проводяться показні міжнародні турніри і відкрита першість Хорватії по тенісу.

2.3 Боснія і Герцеговина

2.3 Географічне розміщення Боснії і Герцеговини [3, c.84]

Республіка Боснія і Герцеговина знаходиться в Південній Європі, на Балканському півострові. На півночі граничить з Хорватією, зі сходу і півдні її сусідом є Югославія. Значна частина кордону проходить по річці Саве. На півдні країна має вихід до Адріатичного моря, але протяжність її побережжя складає лише 20 км.

Держава виникла в результаті розпаду Соціалістичної Федеральної Республіки Югославії. Цей процес, що протікав дуже хворобливо, спровокував військові дії, які були припинені після втручання світової спільноти і підписання в 1995 р. Дейтонських угод.

Народний промисел Боснія і Герцеговина в колишній Югославії була офіційно визнана економічно відсталим районом. Проте в світовому господарстві ця країна усе більш виявляється як індустріальна. На крупних шахтах добувають буре вугілля і лігніт. Тут працює ряд теплових і гідроелектростанцій. Розвивається машинобудування, кольорова металургія, деревообробна промисловість. Як і в багатьох інших гірських державах, господарство країни розміщене дуже нерівномірно. У Боснії щільність населення в кілька разів вище, чим в Герцеговині. Природно-кліматичні умови країни в цілому сприятливі. У горах пасуть овець, на лугах і пасовищах в долинах річок Боснії розводять велику рогату худобу.