Смекни!
smekni.com

Порівняльний аналіз туристичної привабливості країн південно-східної Европи (стр. 5 из 9)

У долині річки Сави вирощують зернові і деякі технічні культури. По горбах і передгір'ях, вгору за течією річок, тягнуться сади, в основному сливові. У Герцеговині, куди по долині Неретви піднімається тепле повітря з Ущелина Адріатики, культивують тютюн, інжир, мигдаль, оливу, виноград. Дінарське нагір'я доступне для транспорту. Протяжність залізниць складає 1 тис. км2, автомобільних, - більше 21 тис. км2. Аеропорт в Сараєво побудований в 1969 р.

Боснія і Герцеговина сильно постраждала під час війни 1992 - 1995 рр. Приблизно 2/3 житлового фонду було зруйноване або пошкоджене. Промислове виробництво впало на 95%, чисельність населення скоротилася не менше чим на 1 млн. чоловік. Нормалізація обстановки, відновлення економіки є першочерговими завданнями країни на найближчі роки. Підраховано, що на невідкладні витрати Боснії і Герцеговині буде потрібно не менше 5 млн. доларів.

Назва республіки містить найменування двох історичних і політико-територіальних одиниць. Вважається, що топонім "Боснія" (по-сербськи "Босна") походить від назви річки, а топонім "Герцеговина" вперше згадується в 1551 р. з метою увічнення титулу одного з герцогів. У Боснії і Герцеговині живуть боснійці-мусульмани (муслимане - самоназвання) - 43,6%, серби - 31% і хорвати - 17,3%. В даний час населення Боснії і Герцеговини сильно поляризувалося за етнічним принципом. Але все три його общини належать до слов'ян. Особливий народ, часто в побуті що називався боснійцями, босанцами. Основа культури мусульман - древня, слов'янська, але на неї нашарувалися риси, привнесені турками і іншими вихідцями з Малої Азії.

Найсильніше цей вплив виявляється в архітектурі міст (мечеті, ремісничі квартали, великі базари, виступаючі верхні поверхи будинків і ін), в плануванні будинків (ділення на чоловічу і жіночу половини), їх убранні, в їжі (велика кількість жирних і солодких блюд), в одязі (шаровари, фески), в родинній і особливо релігійній життю, в іменах. Характерний, чСараево Боснія і Герцеговінаце саме в цих сферах життя використовуються більш всього запозичення з турецького і інших східних мов.

Минуле і сьогодення переплелися в багатьох сферах життя сучасної Боснії і Герцеговини. Так, для міст цієї країни характерний неповторний колорит поєднання старого, турецько-балканського, типа забудови з європейським. Наприклад, Сараєво по архітектурній подобі ділиться на дві частини: заселену раніше християнами і мусульманську. Старе місто складається з гір приземистих будинків, що підіймаються по схилах, з широкими дахами і верхніми поверхами, що нависають над вулицями. Ядро міста - Башчаршия, з великим східним базаром. Європейська частина забудована в XIX - XX ст. Настільки ж живописні і інші міста республіки: Мостар, Баня-ЛукСнежная Боснія і Герцеговінаа і ін.

Країна залучає туристів своїми історичними пам'ятниками і природною красою, мінеральними джерелами. У горах розташована безліч оздоровчих установ, кемпінгів, лижних баз. У 1984 р. Сараєво стало місцем проведення XIV зимових Олімпійських ігор.

Вище 9/10 територій Боснії і Герцеговини зайнято Дінарським нагір'ям. Гори покриті густою зеленню лісів. Серед безлічі річок найбільшими є припливи Сави - Босна, Врбас і Неретва, що впадає в Адріатичне море. Залежно від географічного положення, рельєфу місцевості, близькості Адріатики на відносно невеликій території країни чергується декілька кліматичних типів - від континентального до середземноморського.

Нова країна є федерацією Республіки Сербської і Мусульмано-хорватскої Федерації. Глава держави - президент. Управляє країною президія, що складається з трьох чоловік, поодинці від кожної общини. Законодавчий орган - двопалатний парламент. Окрім цього кожна з частин країни має свої органи управління. Політичні партії створені за етнічним принципом - мусульманська Партія демократичних дій, Сербська демократична партія Боснії і Герцеговини і Хорватська демократична співдружність Боснії і Герцеговини.

Віросповідання визначається етнічною приналежністю: 49% складають Боснія і Герцеговина флагмусульмане-суніти, серби сповідають православ'я (31%), хорвати - католицизм (15%).

2.4 Сербія

2.4 Мапа Сербії [1, c.49]

Сербія - країна в півн.-зах. частині Балканського півострова, має в своєму складі Косово і Воєводину; площа 88400 кв.км; столиця Белград, 9,66 млн мешканців (1990), за національністю в основному серби (бл.6,7 млн., у всьому світі понад 9 млн), далі албанці, угорці, румуни, словаки, українці (бл.40 000) тощо. Рельєф: родюча долина Дунаю на півночі, гори на півдні. Розмовна й літературна мова сербів: сербський варіант сербохорватської, абетка - за конституцією Республіки Сербія державною мовою є саме кириличний варіант сербської мови, хоча на практиці переважає латинична абетка (якою до 1945 року серби не послуговувалися взагалі); релігія: православ'я.

На території Сербії збереглася безліч історичних і культурних пам'ятників які цікавлять туристів відвідуючих країну, причому більшість з них, не дивлячись на багаточисельні війни, що прокотилися через цю землю, знаходяться у чудовому стані. Сотні середньовічних монастирів і древніх міст, десятки бальнеологічних курортів, унікальні природні комплекси південної частини Балкан, десятки кілометрів пляжів Чорногорської Рів'єри, добродушний і привітний народ - ось далеко не повний список достоїнств цієї країни.

Столиця Сербії, Бєлград (Београд) - місто особливе. Перші поселення на місці сучасного міста з'явилися більше 3 тисяч років назад, і з тих пір не було століття, аби на цій землі не сходилися в поєдинку армії і не лилася кров (вважається, що місто було повністю зруйноване 39 разів!). Звідси і химерна суміш східної і західної культур, що створює неповторну чарівність сучасного Бєлграда.

Серце міста - лежача в злиття Сави і Дунаю середньовічна фортеця Калемегдан з білого каменя - одна із старих фортець Європи (XII-XVII ст., зараз тут знаходиться Військовий музей). Більшість споруд на території фортеці, у тому числі середньовічні ворота, православні церкви, мусульманські могили і турецькі лазні, датовані XVII століттям. Перед входом у фортецю знаходиться Пам'ятник вдячності Франції (1930 г), а довкола оборонних споруд розкинувся прекрасний парк, на території якого представлена практично вся флора європейського материка, а також збереглися залишки австрійської фортеці.

Поряд з фортецею розташований Стари-град - найстаріша частина Бєлграда. Зараз серед його звивистих вуличок зосереджена більшість музеїв столиці, тут розташовані найдорожчі ресторани і ретельно відреставровані ще в часи Югославії палаци. Варто відвідати старий квартал Ськадарліє, парк Ада-Сиганлія, Національний музей (1844 г) на площі Республіки з обширною археологічною колекцією і зборами живопису, будинок князя Мілоша (1831 г), Старий палац (1882 г), Етнографічний музей на площі Студентськи-трг із зборами сербських костюмів і народного мистецтва, храм Св. Сави (XIX ст.), мечеть Байраклі-Джамія (1690 г), Галерею фресок, палац княгині Любіци (1831 г) в балканському стилі з великою колекцією меблів XIX століття, Музей сучасного мистецтва (1965 г), оглянути залишки римських, середньовічних сербських і турецьких зміцнень, мечеті XVI-XVII ст. і багаточисельні колоритні будинки XVIII-XIX ст.

Нове місто зростало на південь від бєлградської фортеці, його світлі і просторі квартали побудовані по останньому слову архітектури, з безліччю парків, алей і бульварів, що обрамували сучасними будівлями. Тут цікаві будівлі Народної скупщини (1937 г), комплекс спорудження промислового ярмарку (1950-57 рр.), православна церква Св. Марка (1932-1939 рр), Союзне виконавче Віче (1958 г), Музей революції (один з останніх в Східній Європі), будівля Скупщини (Парламент, 1907-1932 рр), невелика російська православна церква, колишня резиденція і могила маршала Тіто, спортивний центр "25 травня" (1973 г), Центр конгресів "Сава" (1977 г) і безліч будинків в псевдосталінському стилі.

Недалеко від Бєлграда, в Смедерево, знаходиться найбільша рівнинна фортеця в Європі - фортеця Бранковіча (XV ст.), що займає територію в 11 гектар і оточена цілим комплексом споруджень "Малого" і "Великого" міст. У Крагуєваце розташований прекрасний собор у візантійському стилі. Можна відвідати унікальні середньовічні монастирі Жіча і Мілешева, а Студеніца і Сопочани навіть знаходяться під захистом ЮНЕСЬКО. На південь від столиці, біля невеликого містечка Прієполье, знаходиться один з найвідоміших і древніх сербських монастирів - Мілешево (1218-1219 рр), заснована племінником Св. Савви Сербського - королем Владиславом. Саме сюди в 1237 році були перенесені з Тирнова потужності Св. Савви, тут же знаходитися всесвітньо відома фреска "Білий Ангел на труні Господньому". В даний час в монастирі знаходиться резиденція єпископа Мілешевського.

2.2 Аналіз туристичної привабливості Албанії

2.5 Географічне розташування Албанії [1, c.23]

Знаходиться на заході Балканського півострова. На південному сході і півдні межує з Грецією (довжина загального кордону - 282 км), на сході - з Македонією (151 км), на півночі і північному заході - з Косово (невизнаним більшістю світу колишнім, а зараз незалежним сербським регіоном) (115) і Чорногорією (172 км). Омивається водами Адріатичного та Іонічного морів (берегова лінія - 362 км). Протока Отранто, завширшки 75 км, відділяє Албанію від Італії.

Площа - 28 748 км² (140 місце в світі).

Столиця - Тірана (404 тис. мешканців).

Великі міста: Дуррес (112,3 тис. мешканців), Ельбасан (101,7 тис), Шкодер (91,3 тис).