Смекни!
smekni.com

Ринок цінних паперів як елемент ринкової інфраструктури (стр. 5 из 9)

2.2. Проблеми вітчизняного ринку цінних паперів

З метою реалізації фондовим ринком завдань щодо залучення інвестиційних ресурсів та забез­печення сталого економічного розвитку необхідно усунути ряд перешкод, які заважають подальшому розвитку фондового ринку та якісному виконанню покладених на нього функцій. До основних таких перешкод потрібно віднести наступні.

1. Психологічне неприйняття та недооцін­ка потенціалу фондового ринку як важливого елементу фінансової системи ринкової економі­ки. Фондовому ринку відводиться другорядна роль порівняно з іншими секторами фінансової системи, зокрема кредитно-банківським та спос­терігається недооцінка потенціалу фондового ринку стосовно можливості акумулювання інвес­тиційних ресурсів населення та господарюю­чих суб'єктів. Недооцінка потенціалу фондового ринку спостерігається як з боку держави, так і з боку господарюючих суб'єктів та домашніх гос­подарств.

2. Окремі характеристики вітчизняного фондового ринку загалом, та особливості його структури зокрема:

• суттєве превалювання неорганізованого ринку над організованим, що негативно позна­чається на прозорості фондового ринку, що від­лякує іноземних інвесторів;

• наявність кількох торгових площадок, на яких здійснюються торги цінними паперами, що ускладнює контроль над операціями з цінни­ми паперами та розповсюдження інформаційних індикаторів щодо кількісних та якісних парамет­рів операцій з цінними паперами;

• низька ліквідність фондового ринку;

• мала кількість цінних паперів, якими тор­гують на біржі, обмежена кількість інструментів фондового ринку;

• учасники фондового ринку маніпулю­ють цінами з метою завищення вартості чистих активів інвестиційних фондів;

• незавершеність формування інституційної інфраструктури фондового ринку, її низька якість.[28].

3. Низький рівень специфікації прав власності, що зумовлює численні корпоративні конфлікти. Слабкий захист прав акціонерів, зокрема міноритарних власників, низький рівень корпоративного управління є чи не найбільшими проблемами, які гальмують розвиток фондового ринку та стримують як внутрішнього, так і зовнішнього інвестора. Серед найбільш поширених порушень прав інвесторів зазначимо такі:

• недотримання норм законодавства, які визначають порядок розміщення акцій, порушен­ня інтересів інвесторів під час проведення додат­кової емісії;

• несвоєчасне та неповне висвітлення інформації про діяльність емітентів;

• ущемлення прав інвесторів під час про­цедури банкрутства, санації, реорганізації або ліквідації підприємства, що є об'єктом інвесту­вання;

• недотримання емітентами порядку прове­дення загальних зборів акціонерів;

• прийняття емітентами статутних норм, що обмежують права та інтереси інвесторів;

• зміни порядку та термінів виплати диві­дендів.[28].

4. Слабкість внутрішніх інституційних інвесторів, представлених інститутами спільного інвестування (ІСІ), недержавними пенсійними фондами (НПФ) та страховими компаніями, низька активність фізичних осіб на ринку цінних паперів [14, c.1-2].

Розвиток ІСІ та НПФ має бути потужним імпульсом для активізації розвитку фондового ринку та наповнення його внутрішніми інвес­тиційними ресурсами. Проте зростаючі доходи населення і вільні ресурси юридичних осіб знач­ною мірою обминали стороною ринок спільного інвестування. За оцінками експертів, у випад­ку підтримки на державному рівні професійної пенсійної системи, у 2007 р. можна очікувати збільшення надходжень до інвестиційних фондів не менше як на 200-300 %. Оскільки пенсійні фонди є значними клієнтами інвестиційних фон­дів, кошти, вкладені у недержавні пенсійні фонди, через фондовий ринок можуть бути перетворені на інвестиції. Активізація приватного пенсійно­го бізнесу можлива і за рахунок фізичних осіб, проте поки що не спостерігається особливого інтересу до недержавних пенсійних фондів через високу недовіру населення до довготривалих внесків, а також низький рівень обізнаності з можливостями системи недержавного пенсій­ного забезпечення. До системи недержавного пенсійного забезпечення залучено лише 0,28 % чисельності населення України. Можливість використання потенціалу недержавної пенсійної системи в інвестиційних цілях залежатиме від подальшого розвитку корпоративного недержав­ного пенсійного забезпечення, а також рекламної і роз'яснювальної роботи серед населення та компаній [28].

5. Слабка зацікавленість стратегічних іноземних інвесторів у вітчизняному фондовому ринку. Присутність на вітчизняному фондовому ринку стратегічних іноземних інвесторів залежить від таких факторів, як:

• макроекономічна та політична стабіль­ність;

• стабільність національного законодавс­тва;

• чітке забезпечення прав акціонерів, висо­кий рівень корпоративного управління;

• відсутність бар'єрів для вільного перели­ву капіталу (як в Україну, так і з неї), передбачу­ваність валютної політики;

• прозорість як фондового ринку, так і звіт­ності вітчизняних компаній, належного рівня їх корпоративного управління.

Більшість з наведених факторів перебувають на незадовільному рівні, що стримує приплив іноземного капіталу на вітчизняний фондовий ринок.

6. Низькі темпи приведення нормативної бази, що врегульовує відносини у фінансовій сфері до вимог міжнародних стандартів.

Йдеться запровадження міжнародних стандартів розкриття інформації: міжнародних стандартів бухгалтерського обліку Комітету з міжнарод­них стандартів бухгалтерського обліку (ІЛ8С) та міжнародних стандартів розкриття інформації Міжнародної організації комісій з цінних паперів. Гармонізація внутрішнього законодавс­тва дозволить глибше та швидше інтегруватися до міжнародного ринку капіталу, підвищить при­вабливість вітчизняного фондового ринку для стратегічних інвесторів [33].

У контексті нарощення інвестиційного потен­ціалу, поряд з використанням внутрішніх ресурсів необхідно використовувати можливість участі у міжнародному русі капіталу. Залучення іноземних інвестицій саме через фондовий ринок видається найбільш привабливою формою міжнародного руху капіталу. Це зумовлюється тим, що фондо­вий ринок забезпечує мобільність руху капіталу та ліквідність вкладів. За наявних умов функціо­нування економіки України ліквідність вкладів можна вважати одним з вирішальних чинників, що впливають на інвестиційну діяльність [11].

2.3. Державне регулювання ринку цінних паперів в Україні

Основою діяльності будь-якої економічної системи є наяв­ність правового поля, що забезпечує певні умови і правила її функціонування та надає гарантії (в тому числі і з боку держа­ви) учасникам системи. Тому законодавче регулювання є од­нією із основних передумов існування фондового ринку [12, c. 564].

Регулювання ринку цінних паперів в Україні розвивалося одночасно з проведенням ринкових реформ і пошуком оптимальних методів державного регулювання економіки в цілому. Процес становлення державних органів, які здійснюють регулювання ринку цінних паперів, визначення їх повноважень і компетенції у цій сфері відбувалося у кілька етапів [23, c. 132].

Система регулювання повинна виконувати такі функції: визначення ключових напрямів фондовогоринку і ролі учасників цього ринку; створення для учасни­ків ринку сприятливого законодавчого та регулюючого оточення; створення перепон та встановлення відповідальності за дії, які можуть призвести до дезорганізації ринку, його руйнування, недоброякісної конкуренції й обману інвесторів; маніпуляції цінами та шахрайства з фінансовими ресурсами, у тому числі з довірчих операцій [16, c. 35].

Державне регулювання ринку цінних паперів полягає в здійсненні державою комплексних заходів щодо упорядкування, контролю, на­гляду за ринком цінних паперів та запобіганні зловживанням і порушенням у цій сфері. Державне регулювання ринку цінних па­перів здійснюється з метою:

•створення умов для ефективної мобілізації та розміщення на ринку вільних фінансових ресурсів;

•захисту прав інвесторів та інших учасників фондового ринку;

•контролю за прозорістю та відкритістю ринку цінних паперів;

•дотримання учасниками ринку цінних паперів вимог актів за­конодавства;

•запобігання монополізації та сприяння розвитку добросовісної конкуренції на ринку цінних паперів.

Хоча в процесі регулювання ринку цінних паперів державою реа­лізуються різні підходи до регулювання діяльності професійних та інших учасників ринку — інвесторів і емітентів, державне регулю­вання повинно забезпечувати рівні права та однаковий доступ до ринку всіх його суб'єктів, максимальну прозорість ринку, конкурентне середовище, не допускати монополізації ринку. Основними форма­ми державного регулювання ринку цінних паперів є:

•прийняття актів законодавства з питань діяльності учасників ринку;

•регулювання випуску та обігу цінних паперів;

•реєстрація випусків (емісій) цінних паперів та інформації про випуск (емісію) цінних паперів; контроль за дотриманням емітента­ми порядку реєстрації випуску цінних паперів та інформації про випуск цінних паперів, умов продажу (розміщення) цінних паперів, передбачених такою інформацією;

•регулювання прав та обов'язків учасників ринку цінних паперів;

•видача спеціальних дозволів (ліцензій) на здійснення професій­ної діяльності на ринку цінних паперів та забезпечення контролю за такою діяльністю;

•заборони та зупинення на певний термін (до одного року) про­фесійної діяльності на ринку цінних паперів у разі відсутності спе­ціального дозволу (ліцензії) на цю діяльність та притягнення до відпо­відальності за її здійснення згідно з чинним законодавством;