Смекни!
smekni.com

Ринок цінних паперів як елемент ринкової інфраструктури (стр. 6 из 9)

•створення системи захисту прав інвесторів і контролю за дотриманням цих прав емітентами цінних паперів та особами, які здійсню­ють професійну діяльність на ринку цінних паперів;

•контроль за достовірністю інформації, що надається емітентами: та особами, які здійснюють професійну діяльність на ринку цінних паперів, контролюючим органом;

•контроль за дотриманням антимонопольного законодавства на ринку цінних паперів тощо [27, c. 403-406].

Нагляд за виконанням законодавства на фінансовому ринку внаслідок його специфіки потребує формування спеціальних структур, що пов'язане з:

• контролем за розкриттям значних масивів інформації;

• наданням значної кількості ліцензій та дозволів;

• організацією реєстрації інструментів та учасників ринку;

• необхідністю постійної адаптації законодавства та правил до

• ситуації, що швидко змінюється;

• захистом інтересів прав учасників ринку.

Світовий досвід не дає однозначної моделі організації конт­ролю за фінансовим ринком. Різноманітність підходів у цій сфері визначається, перш за все: ступенем розвиненості фінансового ринку, особливостями національного законодавства, соціальною й правовою культурою суспільства, рівнем організації професій­них об'єднань учасників ринку і багатьма іншими факторами [16, c. 32].

Державне регулювання ринку цінних паперів покладено на Дер­жавну комісію з цінних паперів та фондового ринку (ДКЦПФР). Інші державні органи здійснюють контроль за діяльністю учасників рин­ку цінних паперів у межах своїх повноважень, визначених чинним законодавством.

Основними завданнями Комісії є:

•формування та забезпечення реалізації єдиної державної по­літики щодо розвитку та функціонування ринку цінних паперів в Україні, сприяння адаптації національного ринку до міжнародних стандартів;

•координація діяльності державних органів із питань функціо­нування в Україні ринку цінних паперів;

•здійснення державного регулювання та контролю за випуском і обігом цінних паперів в Україні;

•захист прав інвесторів через застосування заходів щодо пору­шень законодавства на ринку цінних паперів;

•сприяння розвитку ринку цінних паперів;

•узагальнення практики застосування законодавства України з питань випуску та обігу цінних паперів в Україні, розробка пропо­зицій щодо його вдосконалення.

Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку накладає на юридичних осіб штрафи:

•за випуск в обіг та розміщення незареєстрованих цінних паперів відповідно до чинного законодавства — у розмірі до 10 000 неоподат­ковуваних мінімумів доходів громадян або в розмірі до 150% при­бутку (надходжень), одержаних у результаті цих дій;

•за діяльність на ринку цінних паперів без спеціального дозволу, отримання якого передбачено чинним законодавством, — у розмірі до 5000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

•за ненадання, несвоєчасне надання або надання свідомо недосто­вірної інформації — у розмірі до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

•за ухилення від виконання або несвоєчасне виконання розпо­ряджень, рішень про усунення порушень щодо цінних паперів — у розмірі до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку про накладення штрафу може бути оскаржено в суді [27, c. 404-406].

Закон передбачає такі основні форми здійснення державно­го регулювання на ринку цінних паперів:

• правничо-нормативна форма (прийняття актів законо­давства з питань діяльності учасників ринку цінних паперів, ре­гулювання випуску та обігу цінних паперів та обов'язків учас­ників ринку цінних паперів, створення системи захисту прав інвесторів і контролю за дотриманням цих прав емітентами цінних паперів та особами, що здійснюють професійну діяль­ність на ринку цінних паперів);

• система ліцензування та спеціальної реєстрації (видача спеціальних дозволів (ліцензій) на здійснення професійної ді­яльності на ринку цінних паперів та забезпечення контролю за такою діяльністю, заборона та зупинення на певний термін (до одного року) професійної діяльності на ринку цінних паперів у разі відсутності спеціального дозволу (ліцензії) на цю діяль­ність і притягнення до відповідальності за здійснення такої ді­яльності згідно з чинним законодавством, реєстрація випусків (емісій) цінних паперів та інформування про випуск (емісію) цінних паперів);

• безпосередній контроль за діяльністю учасників ринку (контроль за достовірністю інформації, що подається контро­люючим органам емітентами та особами, які здійснюють про­фесійну діяльність на ринку цінних паперів, контроль за дотри­манням емітентами порядку реєстрації випуску цінних паперів та інформування про випуск цінних паперів, контроль за дот­риманням антимонопольного законодавства на ринку цінних паперів, контроль за діяльністю осіб, які обслуговують випуск та обіг цінних паперів, та ін.).

Закон "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" насамперед зорієнтований на здійснення превентив­них та контролюючих заходів і не визначає функцій держави, спрямованих на формування державної політики та створення умов для прискорення процесу формування фондового ринку [12, c. 566-567].

Посадові особи, які порушують законодавство про цінні папери, несуть кримінальну і майнову відповідальність, установлену відпо­відними законодавчими актами України.

Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку і її територіальні відділення здійснюють контроль за випуском та обігом цінних паперів, за винятком приватизаційних. Контроль за обігом приватизаційних паперів здійснює Фонд державного майна України. Державною комісією призначаються державні представники на фон­дових біржах. Вони уповноважені здійснювати контроль за додер­жанням положень статуту і правил фондової біржі та мають право брати участь у роботі керівних органів фондових бірж.

Антимонопольний комітет України здійснює контроль за дотри­манням вимог антимонопольного законодавства при обігу цінних паперів.

Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку і її тери­торіальні відділення у разі відхилення від умов, визначених у дозво­лах на здійснення діяльності по випуску й обігу цінних паперів, а також у статуті та правилах фондової біржі, можуть застосовувати такі санкції:

а) виносити попередження;

б) призупиняти на термін до одного року підписку на цінні папери та їх продаж;

в) призупиняти на певний термін укладання угод з окремих видів діяльності по випуску й обігу цінних паперів;.

г) анулювати дозвіл, виданий на ведення діяльності по випуску й обігу цінних паперів у разі повторного застосування санкцій, передбачених підпунктами а) та в) [27, c. 405-406].

Державне регулювання фондового ринку також здійснюєть­ся опосередкованими методами, до яких, зокрема, належить податкове регулювання. Можна виділити два основних напря­ми державної податкової політики на фондовому ринку:

1) податкова політика щодо інвестиційної діяльності на фондовому ринку;

2) податкова політика щодо спекулятивної та посередниць­кої діяльності на фондовому ринку.

В чинному податковому законодавстві база оподаткування не передбачає поділу на інвестиційну та спекулятивну діяльність. Це призводить до зниження інвестиційної активності потенцій­них учасників фондового ринку. Слід зазначити, що в законо­давстві більшості розвинутих країн є чіткий поділ інвестиційної та спекулятивної діяльності на фондовому ринку. При цьому ін­вестиційна діяльність значно менше оподатковується [12, c. 568].

РОЗДІЛ III. АНАЛІЗ ВІТЧИЗНЯНОГО РИНКУ ЦІННИХ ПАПЕРІВ

Важливим фактором, який впливає на розвиток вітчизня­ного ринку цінних паперів, є створення умов для виконання угод з цінними паперами на організаційно оформленому рин­ку. Торгівля цінними паперами на такому ринку підвищує ін­вестиційну привабливість емітента за рахунок забезпечення його ліквідності та прозорості. У 2006 р. обсяг виконаних дого­ворів на ринку цінних паперів України становив 492,78 млрд. грн., що на 89,01 млрд. грн. більше, ніж у 2005 р. Зокрема, у 2006 р. обсяг виконаних договорів з акціями становив 45,79 % від загального обсягу торгів (225,65 млрд грн), з векселями — 28,86 % (142,23 млрд. грн.). Обсяг виконаних угод торговцями цінними паперами з нерезидентами становив 180,64 млрд. грн., або 36,66 % від загального обсягу торгів. При цьому частка ор­ганізованого ринку становила всього 29,08 млрд. грн., або 5,9 %. Організаційним оформленням угод в Україні займається сім фондових бірж:

• Українська фондова біржа (УФБ);

• Українська міжбанківська валютна біржа (УМВБ);

• Фондова біржа ПФТС;

• Українська міжнародна фондова біржа (УМФБ);

• Київська міжнародна фондова біржа (КМФБ);

• Придніпровська фондова біржа (ПФБ);

• Фондова біржа «Іннзкс» [16, c. 144-145].

В Україні спостерігається значний прогрес в усвідомленні ва­жливості ефективного корпоративного управління. Запроваджу­ються заходи, спрямовані на поліпшення механізмів захисту прав акціонерів і кредиторів акціонерних товариств. Ефективна прак­тика корпоративного управління є головною передумовою, що визначає здатність залучати фінансові ресурси, потрібні для дов­гострокового інвестування й економічного зростання.

Потенціал фондового ринку України досить значний. Так, у 2006 р. в країні були зареєстровані випуски цінних паперів на за­гальну суму 84,07 млрд грн, з них: акцій — на суму 43,54 млрд грн, корпоративних облігацій — на 22,07 млрд грн, муніципальних об­лігацій — 83,5 млн грн, огщіонів — 16,68 млн грн, інвестиційних сертифікатів пайових інвестиційних фондів — 16,61 млрд грн, ак­цій корпоративних інститутів спільного інвестування — 1.53 млрд грн, сертифікатів фондів операцій з нерухомістю (ФОН) — 216 млн грн. На початок 2007 р. у лістинг фондових бірж було включено 1775 цінних паперів, що випущені 998 емітентами. На 13,5 млн особистих рахунках у реєстродержателів нараховувалося 706,9 млрд іменних цінних паперів вартістю 136,73 млрд грн. При цьому особистих рахунків фізичних осіб нараховувалося 13,43 млн.