Смекни!
smekni.com

Непрямі податки та їх вплив на фінансово-господарську діяльність суб єкта підприємництва (стр. 7 из 9)

Деякі нововведення (наприклад, підвищення порогової величини комерційного обороту, нижче якої підприємства не належать до платників ПДВ) сприяли поліпшен­ню адміністрування податку. Натомість ряд нових правових норм спричинив загост­рення проблем з адмініструванням ПДВ. Передусім цьому сприяв перехід від касово­го методу визначення дати виникнення податкових зобов'язань і, відповідно, дати здобуття права на податковий кредит до їх визначення за правилом першої з подій.

Нагадаємо, що в міжнародній практиці щодо цього використовуються три мето­ди: метод нарахувань, касовий і гібридний методи: останній передбачає виникнення податкових зобов'язань згідно з методом нарахувань, а права на податковий кре­дит - згідно з касовим методом 3.

Найбільш поширеним є метод нарахувань, переваги якого полягають у полег­шенні роботи податкових органів із стягнення ПДВ, оскільки вважається, що встано­вити факт і момент поставки простіше, ніж визначити факт і момент здійснення пла­тежу. Крім того, цей метод дозволяє забезпечувати стабільніші, ніж касовий, надхо­дження до бюджету. Однак переважне використання методу нарахувань у більшості країн з розвинутою ринковою економікою грунтується на нормальному стані їхніх пла­тіжних систем, існуванні достатніх умов для своєчасного здійснення платежів, а та­кож на високому рівні культури партнерських взаємовідносин, що передбачає чітке виконання договірних зобов'язань. За умов гострої кризи платежів, низького рівня правової та договірної культури, відсутності ефективних механізмів контролю за відпо­відністю руху коштів і товарно-матеріальних цінностей застосування методу нараху­вань може спричинити загострення кількох проблем: по-перше, проблеми зростання податкової заборгованості, оскільки виникнення податкових зобов'язань з моменту відвантаження продукції покупцю при затримці (відсутності) платежу перетворює підприємствс-виробника на боржника бюджету; по-друге, проблеми зменшення обі­гових коштів, що постає перш за все перед підприємствами, які вчасно виконують свої зобов'язання перед постачальниками, але невчасно одержують гроші від по­купців за поставлену їм продукцію; по-третє, проблеми, пов'язаної із створенням мож­ливостей для зловживань на відшкодуванні з бюджету вхідного ПДВ для експортерів.

За таких умов касовий метод, на нашу думку, є прийнятнішим, оскільки поро­джує менше негативних ефектів. Крім того, він стимулює покупців до своєчасних роз­рахунків за придбані товари, бо передбачає здобуття права на податковий кредит тільки після оплати товарів і послуг. Однак фіскальний ефект від застосування цього методу є нижчим, ніж від методу нарахувань. Хоча за кризи платежів вони навряд чи істотно відрізняються, тому що виникнення податкового зобов'язання за відванта­жені товари, які не оплачуються, за відсутності у підприємства обігових коштів і не­можливості їх поповнення за рахунок кредиту, призводить лише до збільшення його заборгованості перед бюджетом.

Гібридний метод поєднує переваги методу нарахувань, пов'язані із забезпечен­ням стабільних надходжень до бюджету держави, і касового методу, оскільки він сти­мулює покупців до своєчасних розрахунків за придбані товари. Проте він є найбільш жорстким для платників податків, а тому його застосування може бути виправданим лише за умов гострої потреби у бюджетних коштах і неглибоких порушень у функціо­нуванні платіжної системи.

В Україні було здійснено перехід від касового методу визначення дати виник­нення податкових зобов'язань і права на податковий кредит до їх визначення за пра­вилом першої з подій, яке, на нашу думку, виявилося гіршим і від касового, і від гібрид­ного методів. Згідно з цим правилом, підприємство може здобути право на податко­вий кредит після поставки йому товарів постачальником незалежно від того, розрахувалося воно з останнім чи ні. Це стало однією з причин загострення проблеми подат­кової заборгованості перед бюджетом і бюджетної заборгованості з ПДВ. В основі механізму виникнення такої заборгованості лежить проста і досить поширена до 2000 р. схема, коли посередницька фірма-експортер здобувала право на відшкоду­вання вхідного ПДВ, не розрахувавшись з підприємством-виробником. У свою чергу, останнє не могло виконати своїх податкових зобов'язань перед бюджетом, перетво­рюючись на його боржника, а держава, недоотримуючи податки, не розраховувалася вчасно з експортерами. Не випадково саме після 1997 р. заборгованість з ПДВ перед бюджетом почала стрімко зростати. Якщо з 1994 р. до 1997 р. вона зросла з 0,3 до 0,9% ВВП, то вже у 1998 р. - до 3,8%, а у 1999 р. - до 4,4%. Отже, якщо за 1996-

1997 рр. недоїмка з ПДВ збільшилася в 1,5 раза, то за 1997-1998 рр. - у 3 рази.

Це зумовило необхідність внесення змін до Закону України "Про податок на до­дану вартість", спрямованих на більш жорстку регламентацію умов надання експор­терам права на відшкодування ПДВ. Такі зміни було внесено Законом України "Про внесення змін до Закону України "Про податок на додану вартість" від 1 червня 2000 р. Вони передбачали подання експортером, крім розрахунку суми експортного відшко­дування, також копії платіжного доручення, завіреної банком, про перерахування плат­ником податку коштів на користь іншого платника в рахунок оплати придбаних то­варів. Це фактично означало опосередковане підтвердження значення касового ме­тоду як більш прийнятного в умовах, що склалися в Україні.

Запровадження жорстких умов експортного відшкодування ПДВ розширило мож­ливості для вчасних розрахунків з бюджетом підприємств, що постачають свою про­дукцію експортерам. Це, імовірно, стало однією з причин зменшення недоїмки з ПДВ у 2000 р. Проте списання та реструктуризація податкової заборгованості у 2001 р. стали поштовхом для нового нагромадження боргів, продемонструвавши не­доцільність вчасного виконання податкових зобов'язань перед державою.

Загостренню проблеми бюджетної заборгованості сприяло також запроваджен­ня досить жорстких умов відшкодування ПДВ з бюджету - протягом місяця після по­дачі декларації. У зв'язку з ускладненням процесу такого відшкодування в наступні роки робилися спроби внести зміни і доповнення до відповідних статей закону, узго­дивши їх з реаліями української економіки. Цими доповненнями передбачалося ув'я­зати отримання бюджетного та експортного відшкодування з виконанням платника­ми податків своїх податкових зобов'язань перед бюджетом. Так, Законом України 'Про внесення змін до Закону України "Про податок на додану вартість" від 4 березня

1998 р. передбачено можливість повного або часткового (за бажанням платника) за­рахування суми бюджетного відшкодування в рахунок платежів з ПДВ. Законом України "Про внесення змін до Закону України "Про податок на додану вартість" від 1 червня 2000 р. передбачено можливість направлення суми експортного відшкоду­вання на погашення заборгованості платника з ПДВ минулих податкових періодів або її зарахування в рахунок погашення податкового векселя. Крім того, встановле­но, що за добровільним рішенням платника сума експортного відшкодування може бути повністю або частково зарахована в рахунок платежів з цього або інших по­датків, зборів, які зараховуються до державного бюджету.

Робилися неодноразові спроби вирішити проблему відшкодування ПДВ шляхом взаєморозрахунків. Одна з моделей такого відшкодування, запропонована, зокрема, Постановою Кабінету Міністрів України № 2215 від 7 грудня 1999 р., яка дозволяла суму експортного відшкодування за згодою платника податку зараховувати в рахунок платежів до бюджету його кредитора, своїм наслідком мала виникнення "тіньових" схем погашення заборгованості з ПДВ, в яких основним мотивом боржника бюджету була економія обігових коштів.

Незважаючи на численні постанови, а також зміни і доповнення до Закону Украї­ни "Про податок на додану вартість", проблему бюджетної заборгованості з ПДВ досі не вирішено. Не вдалося отримати й остаточної відповіді на запитання щодо причин її виникнення та загострення. Більше того, деякі економісти та практики це запитання навіть не ставлять, а сам факт бюджетної заборгованості з ПДВ оцінюється як ре­зультат зловживань з боку держави, яка, для збереження збалансованого бюджету в умовах зменшення його доходів, направляє надходження ПДВ не на виконання своїх зобов'язань з відшкодування податку, а на фінансування видатків.

Ми не виключаємо можливості використання державою надходжень ПДВ для "ручного" регулювання процесу виконання планових показників, однак вважаємо, що причини бюджетно? заборгованості з відшкодування мають комплексний характер. Передусім вони пов'язані з недоотриманням запланованих надходжень ПДВ до дер­жавного бюджету, основними причинами якого можуть бути зростання податкової недоїмки та прорахунки в процесі планування податкових надходжень, імовірність яких є дуже високою, враховуючи відсутність єдиної, науково обгрунтованої методи­ки їх планування.

Оскільки видатки державного бюджету плануються відповідно до плану надхо­джень, то невиконання останнього породжує дилему: або не повністю виконати зобо­в'язання з бюджетного та експортного відшкодування, або недовиконати зобов'язан­ня перед розпорядниками бюджетних коштів з фінансування бюджетних програм.

Норма закону, якою передбачено використання надходжень ПДВ передусім для бюджетного відшкодування податку і лише після повного виконання зобов'язань з відшкодування - для їх використання у порядку, визначеному бюджетним законодав­ством, не запобігає виникненню цієї дилеми внаслідок відсутності механізму застосу­вання цієї норми, здатного урівноважити інтереси держави й інтереси тих суб'єктів підприємницької діяльності, перед якими вона не виконала зобов'язань з відшкоду­вання ПДВ.