Смекни!
smekni.com

Непрямі податки та їх вплив на фінансово-господарську діяльність суб єкта підприємництва (стр. 8 из 9)

На нашу думку, створення такого механізму передбачає направлення частини надходжень ПДВ до спеціального резервного фонду відшкодування податку, кошти якого не враховувалися б при плануванні державних видатків. Кошти фонду можуть направлятися на виконання державних зобов'язань з відшкодування лише в разі не­виконання плану надходжень ПДВ до бюджету або перевищення фактичним обсягом вимог на відшкодування їх прогнозного обсягу- За неповного використання коштів фонду в кінці року вони направляються на фінансування державних видатків, не профі-нансованих у результаті невиконання плану надходжень до державного бюджету. У випадку повного фінансування державних видатків кошти фонду переходять на на­ступний рік, а відрахування до нього в тому самому році зменшуються.

Іншою причиною бюджетної заборгованості з ПДВ може бути перевищення фак­тичним рівнем сальдо експортно-імпортних операцій його прогнозного рівня, внаслі­док чого фактичні вимоги на відшкодування ПДВ виявляються вищими від очікува­них, які опосередковано враховані при визначенні планових надходжень ПДВ (шля­хом коригування фактичного рівня надходжень у базовому році з урахуванням очіку­ваних темпів зростання експорту та імпорту).

Вагомими причинами виникнення і подальшого зростання бюджетної заборго­ваності є пред'явлення незаконних вимог на бюджетне та експортне відшкодування ПДВ і заниження податкових зобов'язань.

До чинників, що, звужуючи податкову базу, не можуть не впливати на усклад­нення процесу відшкодування ПДВ, слід віднести зростання податкових пільг, а та­кож частки експорту у ВВП і додатного сальдо зовнішньоторговельного балансу. Саме завдяки цим двом чинникам в Україні обсяги відшкодування ПДВ до загальної суми надходжень (до відшкодування) становлять 56-58% (у 2001 р. - 64,2%), тоді як в країнах Західної Європи вони не перевищують 30%, тобто є майже удвічі меншими. Зрозуміло, що за таких умов ризик ускладнення процесу відшкодування в Україні є значно вищим, ніж у європейських країнах.

Серйозні проблеми з відшкодуванням ПДВ стали очевидними вже у 1999 р., коли бюджетна заборгованість досягла 2,2 млрд. грн. (1,7% ВВП). Це відбувалося за зро­стання податкової недоїмки до 5,5 млрд. грн. (4,4% ВВП - найвищий за весь період її існування рівень) та появи додатного сальдо зовнішньої торгівлі (+3,5% ВВП), що спричинило втрати надходжень від ПДВ до бюджету на рівні 0;2% ВВП (див. табл. 1).

Чинники, що вплинули на динаміку бюджетної заборгованості в Україні протягом 2000-2002 рр., подані у таблиці 2. Аналіз таблиці свідчить, що в 2000 р. зростання бюджетної заборгованості як частки ВВП на 0,7 процентного пункта відбувалося на фоні зменшення недоїмки з платежів до бюджету. Таке зростання зумовлене перед­усім двома чинниками: підвищенням додатного сальдо зовнішньої торгівлі як частки ВВП на 0,7 процентного пункта і, відповідно, втрат надходжень податку на додану вартість внаслідок додатного сальдо на 0,6 процентного пункта, а також відхиленням частки фактичних надходжень ПДВ у ВВП від частки планових надходжень на 1,2 процентного пункта.

У 2001 р. зростання бюджетної заборгованості як частки ВВП на 0,4 процентно­го пункта і найбільше зростання простроченої заборгованості на 0,6 процентного пункта відбувалися на фоні зменшення додатного сальдо зовнішньої торгівлі на 2,6 процентного пункта і, відповідно, зниження втрат надходжень ПДВ внаслідок до­датного сальдо на 0,5 процентного пункта, а також списання та реструктуризації податкової заборгованості платників, що супроводжувалися подальшим нагрома­дженням податкової недоїмки, яка до кінця року вже становила 1,8% ВВП. Таким чином, зростання бюджетної заборгованості зумовлене, передусім, впливом недо­виконання плану надходжень ПДВ до бюджету на 0,8 процентного пункта і підви­щення податкової недоїмки.

У 2002 р. зростання бюджетної заборгованості як частки ВВП на 0,5 процентного пункта відбулося на фоні перевиконання плану надходжень ПДВ до бюджету, що мало позитивно вплинути на динаміку бюджетної заборгованості (сприяти її змен­шенню). Отже, чинниками, що вплинули на збільшення заборгованості, стали зрос­тання додатного сальдо зовнішньої торгівлі як частки ВВП на 2,9 процентного пункта і втрат надходжень ПДВ внаслідок додатного сальдо - на 0,6 процентного пункта, а також зростання недоїмки з ПДВ.

Зростання бюджетної заборгованості з ПДВ у 1999,2000 і 2002 рр. відбувалося за умов значного перевищення (в 6,8; 2,6 раза та 3 рази) фактичним сальдо експорт­но-імпортних операцій його прогнозного рівня. При цьому в процесі розрахунку пла­нових надходжень від ПДВ у 1999 і 2000 рр. темпи зростання експортно-імпортних операцій і сальдо зовнішньої торгівлі взагалі не бралися до уваги, що не могло не спричинити завищення суми планових надходжень ПДВ, як мінімум, на, відповідно, 876 млн. і 1196,9 млн. грн. і не ускладнити внаслідок цього задоволення вимог на експортне відшкодування. Якби держава в 1999 р. чи в 2000 р. повністю задовольни­ла всі вимоги на відшкодування, то фактичні надходження ПДВ до бюджету станови­ли б, відповідно, 75 і 54% від планових, що позначилося б на виконанні плану дер­жавних видатків. Так, видно, що розробка науково обгрунтованої методики плану­вання надходжень ПДВ до державного бюджету, а також вірогідних прогнозів дина­міки експортно-імпортних операцій є однією з передумов вирішення проблеми бюд­жетної заборгованості з ПДВ.

Крім проблеми бюджетної заборгованості з ПДВ, залишається гострою й проб­лема низької фіскальної ефективності податку, про що свідчить падіння його частки у ВВП з 11,6% у 1993 р. до 8,8% у 1997 р. і 5,1 % у 2001 р. У 2002 р. вона зросла до 6,6%, що лише на 0,1 процентного пункта перевищило рівень 1999 р., коли ще мало місце падіння ВВП. До чинників, що впливають на фіскальну ефективність податку, можна віднести: рівень податкової ставки; сальдо експортно-імпортних операцій, здатне зву­жувати чи розширювати податкову базу; обсяг податкових пільг; суму недоїмки, що безпосередньо впливає на величину податкових надходжень.

В Україні падіння фіскальної ефективності податку з 1993 р. по 1996 р. стало наслідком появи (в 1994 р.) та зростання податкової недоїмки, зниження податкової ставки з 1995 р., зменшення величини від'ємного сальдо зовнішньої торгівлі, що не­гативно позначилося на величині податкової бази.

Зростання фіскальної ефективності ПДВ у 1997 р. можна пояснити зменшенням втрат від оподаткування експорту нульовою ставкою внаслідок падіння його частки у ВВП до найнижчого, починаючи з 1997 р., рівня. У 1998-2001 рр. фіскальна ефек­тивність ПДВ знову характеризувалася тенденцією до зниження, що зумовлено зрос­танням втрат від експорту, обсягу пільг з ПДВ (з 16,9 млрд. в 1998 р. до 26,6 млрд. грн. у 2000 р.4) та податкової недоїмки (протягом 1998-1999 рр.). Найнижчий рівень фіскальної ефективності ПДВ у 2001 р. можна пояснити найбільшими втратами від експорту (12,2% ВВП), що у 2,4 раза перевищили надходження податку, та зростан­ням недоїмки на фоні списання і реструктуризації податкової заборгованості.

Підвищення фіскальної ефективності ПДВ у 2002 р. відбувалося за негативного впливу на таку ефективність всіх об'єктивних чинників. Так, можна припустити, що причиною її зростання стало зниження рівня виконання державою вимог з відшкоду­вання ПДВ. Аналогічна ситуація складалася і в 2003 р., коли держава перевиконува­ла план надходжень ПДВ за рахунок порушення прав платників на відшкодування податку. Щоб виключити можливість виникнення такої ситуації в майбутньому, необ­хідно в законі передбачити: в разі наявності бюджетної заборгованості з ПДВ вся сума перевищення фактичними надходженнями податку планових направляється на погашення такої заборгованості.

Усе зазначене дає підстави для деяких висновків щодо характеру нововведень, внесених до податкового законодавства в 1997 р. та в наступні роки.

1. Зміни правових норм, що регламентують стягнення ПДВ, на першому етапі його реформування не привели до удосконалення податку, що дозволяє кваліфіку­вати їх як псевдореформу, оскільки реформа (від латинського - перетворюю, поліп­шую) передбачає такі перетворення, зміни, нововведення, які, з одного боку, не руй­нують основ наявної структури (і цим відрізняються від революційних перетворень), а з іншого - мають своїм наслідком її (структури) поліпшення, удосконалення.

2. Зміни, внесені до механізмів обчислення і стягнення ПДВ у 1997 р., виявилися або передчасними, або недоцільними за будь-яких умов. Хоча їх метою був перехід

3. Зміни, внесені до Закону України "Про податок на додану вартість" після 1997 р., мали двоїстий характер: з одного боку, вони були спрямовані на обмеження негатив­них наслідків нововведень 1997 р., а з іншого - спричинили додаткові негативні ефек­ти. Мається на увазі розширення системи пільг щодо ПДВ протягом 1999-2001 рр. (за рахунок пільг для ВЕЗ і ТПР, а також галузевих пільг), що призвело до зниження його фіскальної та економічної ефективності.

Поліпшення системи стягнення ПДВ можна забезпечити за допомогою комплек­су заходів. Першочерговими серед них, крім перегляду системи податкових пільг, також мають бути: створення спеціального резервного фонду відшкодування ПДВ; роз­робка науково обгрунтованої методики планування надходжень податку до держав­ного бюджету; надання платникам податку права на отримання бюджетного відшко­дування з внутрішніх операцій лише за наявності від'ємного значення податку протя­гом кожного з шести місячних податкових періодів; повернення до касового методу визначення дати виникнення податкових зобов'язань і права на податковий кредит, який забезпечує узгодженість руху грошей з рухом товарно-матеріальних цінностей.

Доцільно неупереджено, з позицій не групових, а державних інтересів, обгово­рити проблему доцільності запровадження диференційованого підходу до обкладан­ня податком на додану вартість українського експорту. Йдеться про застосування нульової ставки ПДВ до експорту товарів з високою часткою доданої вартості та звільнення іншого експорту від сплати податку.