Смекни!
smekni.com

Аналіз ефективності використання виробничого потенціалу підприємства ВАТ "Жовтоводський хлібозавод" (стр. 10 из 15)

1.8.3 Основні постачальники сировини, споживачі продукції та конкурентна спроможність підприємства

Аналіз поведінки продукції

Аналіз рівня обслуговування проводився на підприємстві за допомогою самих покупців, тобто проводилося опитування. Метод опитування має ряд переваг перед статистичним, тому що статистичні дані по ряду цікавлячих нас показників узагалі відсутні. Оцінка торговельної ситуації, одержувана за допомогою опитування, значно повніше, ніж традиційні статистичні дослідження. Особливий інтерес надають опитування осіб, що тільки що відвідали магазин, тому що в даному випадку одержуємо досить точні відповіді на ряд питань. Це обумовлюється тим, що в момент відвідування і виходу з магазина в покупця складається визначене відношення до тому, як його обслужили. Мається можливість не тільки визначити якість обслуговування, але і більш точно установити причини мотивованої реакції покупця на рівень і якість обслуговування.

У 2004 р. проводився опитування покупців з метою оцінки якості торговельного обслуговування. Було опитано 200 чоловік. Паралельно з усним опитуванням покупців про якість обслуговування було проведене анкетне опитування, що дозволяє виявити не тільки загальне враження від обслуговування, але й оцінку його складових.

При письмовому анкетному опитуванні запитальник заповнювали самі опитувані. Запропонована нами анкета покупцеві виключала одержання яких-небудь відповідей чисельного характеру, тому що вона була розрахована лише на виявлення думки покупців. Зразкова анкета представлена в табл. 1.4.

Таблиця 1.4. Анкета покупця

Питання Відповіді
1. Як часто ви робите покупки в нашому магазині?2. Що, на вашу думку, характеризує якість обслуговування?3. Що ви думаєте про асортимент у магазині?4. Як ви оцінюєте рівень майстерності працівників нашого магазина?5. Як ви оцінюєте обслуговування в нашому магазині?6. Хто робить у вашій родині основні покупки?7. Розповісти, будь ласка, небагато про себе:статьвікчисло членів вашої родинидоход родини на місяць8. Ваш соціальний стан (написати). Щодня.Кілька разів на тиждень.Від випадку до випадку.Вперше.Наявність товарів і можливості їхнього вибору.Доступні ціни.Надання додаткових послуг.Реклама і консультація про товар.Чистота і порядок у магазині.Широкий.Вузький.Високий.Задовільний.Незадовільний.Дуже гарне.Гарне.Не важливе.ПоганеВ основному яВ основному інші члени родиниКоли хтоЖінки, чоловіки
Дякуємо за відповіді!

Після проведення анкетного опитування, обробили отримані результати. Обробка отриманих результатів здійснювалася методом, запропонованим німецьким економістом О. Андерсеном. При цьому показники оцінювалися за допомогою оцінок «високої», «задовільної», «незадовільної» (табл. 1.5).

Таблиця 1.5. Оцінка якості торговельного обслуговування

Склад показників Рівень якості обслуговування
Високий Задовільний Незадовільний.
Коефіцієнт стабільності асортименту обстежуваних товарівСередній обсяг витрат часу покупців на чекання, хв.Рівень професійної майстерності працівників, активність продажу товарів.Організація торговельної реклами й інформації: оформлення вітрин і викладення товарів, наявність засобів німої реклами, анотацій до товару.Оцінка покупцями якості додаткових послуг.Оцінка покупцями якості торговельного обслуговування (на 10 чіл). 0,9 і більшне більш 3 хв.0,9 і більшсередній рівень кваліфікації0,9 і більшвідповідає вимогам0,9 і більш0,9 і більшоцінка 9 чол. і більш0,9 і більш 0,81–0,893–6 хв.0,81–1,890,81–0,89маються зауваження не порушують правил продажу0,81–0,890,81–0,89оцінка 8 чол. і більш0,81–0,89 0,80 і нижче0,80 і нижче0,80 і нижчеМається зауваження по викладенню товарів, оформлення вітрин0,80 і нижче0,80оцінка 2 спожив. і більш0,80

Потім розрахували середній рівень оцінки якості торговельного обслуговування шляхом підсумовування зведення усіх відповідей в анкеті. І одержали узагальнюючий коефіцієнт, рівний 0,88, тобто рівень торговельного обслуговування задовільний, на думку самих покупців.

Аналіз конкуренції

В України існує понад 100 фірм і приватних підприємців, які реалізують харчову продукцію. Найбільшими конкурентами є такі підприємства:

• OOO «Світязь» (частка ринку – 8%),

• ООО «Рейнфорд» (частка ринку – 11%),

• ООО «Лілія» (частка ринку -12%),

• OOO «Світоч» (частка ринку -15%),

• ЗАТ «Рошен» (частка ринку -15%),

• ЗАТ «АВК» (частка ринку -20%).

ВАТ «Жовтоводський хлібозавод» має 12% частку ринку, тому воно конкурує з підприємствами, які займають великі сегменти ринку. (рис. 1.1)


Рисунок 1.1 Основні конкуренти підприємства

Таким чином, інші малі організації разом займають 7% ринку.

Конкурентні переваги головних конкурентів:

• гарантована наявність товару на складах;

• швидка доставка;

• пропонування нових асортиментних позицій;

• пропозиція товарів вітчизняного виробництва.

Для виходу на ринок нових конкурентів існують бар’єри, які пов’язані:

• з великими інвестиціями (ринок канцелярських товарів має сезонний характер, тому необхідні додаткове інвестування і кредитування);

• з екологічно чистою продукцією;

• з нестачею сировини (в Україні нема сировинної бази);

• з мережею дистриб’юторів (для полегшення системи збуту).

1.8.4 Охорона праці та техніка безпеки на підприємстві

Закон України «Про охорону праці» прийнятий у 1992 році регулює трудові відносини всіх працівників, сприяючи зростанню продуктивності праці, поліпшенню якості роботи, встановлює високий рівень умов праці. Закон передбачає створення безпечних і нешкідливих умов праці на всіх підприємствах, в установах, організаціях; обов’язки власника та працівника щодо виконання нормативних актів про охорону праці; відшкодування власником або уповноваженим ним органом шкоди працівникам у разі ушкодження їх здоров’я; контроль за додержанням вимог нормативних актів про охорону праці.

Весь виробничий та невиробничий персонал проходить інструктажі з ОП:

- ввідний – при прийманні на роботу;

- інструктаж по місцю роботи – первинний;

- періодичний;

- позаплановий;

- цільовий.

Люди які приймаються на роботу, що пов’язана з обслуговуванням складних апаратів, посудин, що працюють під тиском, електроустановок допускаються до роботи після спеціальної підготовки та здачі іспиту кваліфікованій комісії.

Періодичний інструктаж на робочому місці проводить майстер, бригадир або інструктор з метою роз’яснення мір безпеки при виконанні роботи. Якщо впродовж однієї зміни змінюється метеорологічні умови, характер або місце роботи, то цей інструктаж проводиться повторно. Якщо робота носить одноманітний характер на постійному робочому місці, то періодичний інструктаж проводиться один раз на місяць.

Позаплановий інструктаж проводиться на підставі нещасного випадку або при порушенні техніки безпеки, а також при впровадженні нового обладнання. Цей інструктаж проводять УТР, керівники робіт або інструктор у формі лекції.

Згідно закону України «Про охорону праці» фінансування заходів з охорони праці відбувається у кількості 0,5% від фонду оплати праці. Кошти фонду охорони праці хлібозавод використовує тільки на виконання комплексних заходів, що забезпечують досягнення встановлених нормативів з охорони праці, а також на подальше підвищення рівня охорони праці на виробництві.

Електробезпека.

Категорії приміщень з електробезпеки поділяються на 3 класи. Тістоприготувальне відділення відноситься до класу підвищеної безпеки. Для запобігання ураження працюючих електричним струмом все обладнання має заземлення. Також є система аварійного відключення живлення при перевантаженні електричної мережі. Потужність електричної мережі розрахована з урахуванням потужності всіх електроприймачів цеху.

Використовуються електромеханічне блокування, яке забезпечує відключення електричного живлення струмоведучих частин при відкриванні доступу до них. Велика увага приділяється захисту складів безтарного зберігання борошна від статичної електрики. Для цього проводяться слідуючи заходи:

- металеві пневмоходи з’єднуються із заземленими пристроями;

- заземлюються силоси, просіювачі, дозатори борошна, шнеки, розподілювачі та інші пристрої;

- паралельно розташовані трубопроводи з’єднуються між собою для вирівнювання потенціалу статичної електрики струмопровідними перемикачами через кожні 25 см – це попереджує виникнення іскрових електричних розрядів;

- вся електроарматура виконується у вибухонебезпечному виконанні.

Взагалі, вся електроапаратура на заводі відповідає умовам навколишнього середовища в приміщеннях, де вона розташована. Так в пічному відділенні, де відбувається значне виділення тепла, вся електропроводка має ізоляцію, яка має високу температуру плавлення, а в заварочному – підвищену вологостійкість.

Розміщення і експлуатація технологічного обладнання.

Для безпечної експлуатації технологічного обладнання, воно розташоване на відстані не менше ніж 0,8 м від стін та колон.

Відстань між двома паралельними технічними лініями становить 2 м. Обладнання фарбується в світлий колір, а стіни та підлога облицьовується плиткою.

На устаткуванні розміщені інструкції з обслуговування та з техніки безпеки, що затверджені головним інженером та головою профспілки.